Obnova GMDSS-a

sinmax

New member
Da počnem, isticati mi je određeni broj breveta, pa sam ih dao obnoviti, također i one za koje moraÅ¡ ponovo na ispit, ali danas u kapetaniji gospođa koja radi kaže da neki nisu gotovi (premda je rekla da će biti gotovi za dan, a ja sam doÅ¡ao nakon tri, poznavajući rad naÅ¡ih kapetanija), te da jedan ne može napraviti.. D11 GMDSS, da nemam dovoljno navigacije kao časnik, a da se kadetura ne broji. Postoji jedan problem, meni nedostaje mjesec i 20 dana do godine navigacije u službi za časnika palube, a brevet mi ističe za mjesec i 15 dana..pitanje je slijedeće, ako je netko od vas bio u ovakvoj situaciji ili zna neÅ¡to o tome, hoću li ja morati ići ponovo na tečaj GMDSS-a pa polagati to ponovo ili samo ispit u kapetaniji? Te Å¡to se može dogoditi ako ja odem na brod, a u međuvremenu mi GMDSS istekne, te kad se vratim, hoće li biti dovoljna samo obnova ili opet kakav tečaj ili ispit?
Ispričavam se na dugom tekstu.

Koliko ja znam trebas napravit refreshment GMDSS, samo ispit, ako nemas dovoljno navigacije. a sumnjam da ce te bilo koja kompanija ukrcat ako ti brevet ne vrijedi barem jos za duljinu ugovora!

Hvala na odgovoru. Danas su me zvali iz kompanije da bih trebao ići krajem tjedna, a Å¡to se tiče GMDSS-a rekli su da će i oni pogledati Å¡to se da napraviti a i ja ću sutra otići joÅ¡ do kapetanije i pitati Å¡to se treba napraviti.

Da počnem, isticati mi je određeni broj breveta, pa sam ih dao obnoviti, također i one za koje moraÅ¡ ponovo na ispit, ali danas u kapetaniji gospođa koja radi kaže da neki nisu gotovi (premda je rekla da će biti gotovi za dan, a ja sam doÅ¡ao nakon tri, poznavajući rad naÅ¡ih kapetanija), te da jedan ne može napraviti.. D11 GMDSS, da nemam dovoljno navigacije kao časnik, a da se kadetura ne broji. Postoji jedan problem, meni nedostaje mjesec i 20 dana do godine navigacije u službi za časnika palube, a brevet mi ističe za mjesec i 15 dana..pitanje je slijedeće, ako je netko od vas bio u ovakvoj situaciji ili zna neÅ¡to o tome, hoću li ja morati ići ponovo na tečaj GMDSS-a pa polagati to ponovo ili samo ispit u kapetaniji? Te Å¡to se može dogoditi ako ja odem na brod, a u međuvremenu mi GMDSS istekne, te kad se vratim, hoće li biti dovoljna samo obnova ili opet kakav tečaj ili ispit?
Ispričavam se na dugom tekstu.

Ovako.. Na tecaj definitivno ne moras ici. Ako si u situaciji da ti fali navigacije moras ici na ispit.
Ali postoji varijanta: Nadam se da ostale kolege mogu to potvrdiot i treba provjeriti u STCWu: Ako si ukrcan na brod da ti brevet do kada vrijedi + 3 mjeseca (slicno kao brodski certifikati).
Nisam siguran kako je sada, po novom STCWu, ali prije nisu svi casnici trebali imati GMDSS. Tako da kada dojdes nazad imati ces dovoljno navigacije.

Vidio sam to neko izdavanje na određeno po STCW-u na stranicama ministarstv..Pa sam bio u kapetaniji, ovi Å¡to rade tamo nisu upoznati s tim izdavanjem na određeno na duljinu ugovora ili onoliko koliko si bio na brodu u zadnjoj godini..a i kadrovnici u firmi su viÅ¡e nego beskorisni, tako da sam se prijavio na ispit, a ovi u firmi neka čekaju sad..

Dobro, ispit je jedno rijesenje.

Ovo sto sam ti ja govorio nije nista na odredjeno. Nego, ako se najdes na brodu a brevet ti istijece, on zakonski vrijedi +/- 3 mjeseca. Opet, nisam siguran, trebalo bi provjeriti.

svaki brevet ima svoj rok valjanosti, pa tako ako se nades na brodu a da ti brevet istice ili je istekal, kolko ja znam produzit ti ga more jedno zastava (drzava pod kojom plovi tvoj brod), takozvanim dispensation letter-om. A oni ce ti ga produziti samo do FIRST CONVINIENT PORT, gdi ce se radit smjena tog clana posade.

Ovo sto ti pricas +/- 3 mjeseca nikad cuo! -> Sibni mi link tu gdi ima nesto o tome?!?!!?

Generalno firme ne ukrcavaju ljude kojima breveti ne vrijede za vrijeme trajanja ugovora.

Section A-I/11
Revalidation of certificates
Professional competence

1 Continued professional competence as required under regulation I/11 shall be established by:
.1 approved seagoing service, performing functions appropriate to the certificate held, for a period of at least:
.1.1 twelve months in total during the preceding five years, or
.1.2 three months in total during the preceding six months immediately prior to revalidating; or
.2 having performed functions considered to be equivalent to the seagoing service required in paragraph 1.1; or
.3 passing an approved test; or
.4 successfully completing an approved training course or courses; or
.5 having completed approved seagoing service, performing functions appropriate to the certificate held, for a period of not less than three months in a supernumerary capacity, or in a lower officer rank than that for which the certificate held is valid immediately prior to taking up the rank for which it is valid

Copy paste iz STCWa.. nema toga +/- 3 mjeseca, u pravu si, to je za nesto drugo..

Last edited:
Section A-I/11
Revalidation of certificates
Professional competence

1 Continued professional competence as required under regulation I/11 shall be established by:
.1 approved seagoing service, performing functions appropriate to the certificate held, for a period of at least:
.1.1 twelve months in total during the preceding five years, or
.1.2 three months in total during the preceding six months immediately prior to revalidating; or
.2 having performed functions considered to be equivalent to the seagoing service required in paragraph 1.1; or
.3 passing an approved test; or
.4 successfully completing an approved training course or courses; or
.5 having completed approved seagoing service, performing functions appropriate to the certificate held, for a period of not less than three months in a supernumerary capacity, or in a lower officer rank than that for which the certificate held is valid immediately prior to taking up the rank for which it is valid

Copy paste iz STCWa.. nema toga +/- 3 mjeseca, u pravu si, to je za nesto drugo..

Po ovoj stavci bez sluÅ¡anja kursa samo ideÅ¡ na ispit... Al aj ti znaj, treba konkretno pitat ljude iz trening centara ili zaposlenike u kapetanijama da ne pogađamo/nagađamo ovdje!

Back