Msc

zanima me da li netko zna adresu ili kontakt kome bih mogao poslati upit za asistenturu na MSC kruzerima. Na??ao sam adrese i kontakte za MSC trgovačku flotu, ali za kruzere na njihovim stranicama vidim samo mogućnost da si rezerviram god. odmor :rolleyes:

I ??to je s Bogdanom, on ukrcava samo za teretne ili i za kruzere?

Za MSC trgovačke brodove poslao sam dirketno aplikaciju mislim u njihovu agenciju (ili podru?žnicu) na Cipru ako se ne varam i moram reči bili su uljudni i odmah odgovorili nazad da su spremili prijavu. Te kako će me kontaktirati u slučaju da se otvori mjesto za asistenta.
S druge strane prije mjesec dana sam zvao Bogdana na telefon i pitao ga za asistenturu, gdje mi je on po kratkom postupku obajsnio da on ne ukracava za MSC bez min 2 odrađena ugovora.
Iz ovoga se vidi razlika u uljudnosti s jedne i druge strane, no opet poslao sam nekim stranim kompanijama aplikacije pa nisu ni??ta javili, dok opet neke na??e pomorske agencije uredno ti se jave e-mailom.
? to čovjek mo?že reči na to, nije sve crno kod nas, ali nije ni sve bijelo kod stranaca, ali ne mo?že?? nikad znati barem pribli?žno stvarno stanje ako ne kontaktira?? obje strane.

Vec sam jednom prilikom spomenuo u nekoj od tema (mislim da je izbrisano u medjuvremenu) kako je jedan Finac( 24 godine tada) zapoceo odmah kao electrical engineer za strojarnicu, bez ikakvog prethodnog iskustva na brodu.Momak se pokazao izvrsnim,za dodatna svjedocenja (objektivnost moje ocjene) moze pomoci HighVoltage,on je jos uvijek sa njim na istom brodu.
Imao je debelu vezu i pravi pasos,bez sumnje presudno za takav start (NCL),no to niti malo nije utjecalo na njegov performance ili attitude.

To je valjda primjer dobre veze, prave putovnice i diplome. Na?žalost mi se moramo pomiriti da na??u putovnicu ne gledaju s po??tovanjem kao neke.

Ali nikako mi ne ide u glavu na?? sustav, krenimo od Hrvatskih zakona do agencija za ukrcaj. Gdje god sam se raspitivao kako da dođem do prvog ukrcaja svi govore mora?? odraditi asistenturu. Diplomirao sam na Elektrotehničkom fakultetu, vidio sam na forumu da jo?? ima ljudi s sličnim fakultetima tu na forumu koji tra?že ukrcaj.
Uglavnom da ne du?žim, finski primjer pokazuje da je moguće se ukrcati bez te famozne asistenture, unatoč ??to na??i tvrde da nije, čak sam pročitao od jednog foruma??a ovdje da se je i on uspio ukrcati kao in?ženjer elektroenergetike.
Nije mi u cilju doći na brod i kao asistent mijenjati ?žarulje, popravljat fenove i ru??it ljudima windowse (premda se i to mora raditi da nekoga ne uvrijedim, ali iskreno nisam se za to ??kolovao). Htio bi doći do pozicije gdje ću moći doći u strojarnicu i stjecati iskustvo gdje mi je potrebno.
Te??ko se dolazi do informacija za elektro struku, nitko ti ne zna obasniti (agencije) ni ??to dalje kad prođe?? asistenturu, negdje si električar, drugdje ETO, kod trećih el.ing. i sl. Dok kod pomoraca i strojara pravila su jasno definirana, točno se zna gdje mora?? ići i kako započeti.

Last edited:
Ali nikako mi ne ide u glavu naš sustav, krenimo od Hrvatskih zakona do agencija za ukrcaj. Gdje god sam se raspitivao kako da dođem do prvog ukrcaja svi govore moraš odraditi asistenturu. Diplomirao sam na Elektrotehničkom fakultetu, vidio sam na forumu da još ima ljudi s sličnim fakultetima tu na forumu koji traže ukrcaj.

Pa to ti je standardna njihova priča.., tih nazovimo ih agencija. Ne obraćaj pažnju na njihov govor. Meni su mnogi od njih odgovarali - nema, nemože - i slične gluposti, pa sam ipak dolazio na te kompanije za koje oni rade. Mijenjanje žarulja će ti biti dio posla bez obzira na fakultet. Tako ti Zeusa, pa neće se valjda zapovjednik penjati na jarbol ako pregori navigacijsko svjetlo?!!!

Elektrika je tvoja, bez obzira da li imaš završen fakultet ili srednju školu. Što imaš više škole lakše ćeš ovladati poslom, valjda. I ne podcjenjuj ljude s srednjom školom jer ako je čovjek na brodu 20 godina i ako je vrijedan nije baš to iskustvo za podcjenjivanje.

Što se tiče posla npr. evo ti što ima na mom brodu -

Gantry dizalice komada 2 - puno elektronike, elektrike, hidraulike i mehanike na njima tako da održavati ih nije baš jednostavno kao reći - "davaj Mare pojahat". Zatim glavna makinja, plus pomoćni motori s generatorima komada 3 - sve se upravlja elektronički, puno pneumatike i hidraulike. Npr. glavna makinja je bez camshafta, svaki cilindar u biti ima svoj kompjuter koji sve kontrolira.., tako da je to jedna - ajmo reći kompjuterska mreža. Ili, pravilnije je reći proces kojim se upravlja pomoću kompjutera, elektronike, hidraulike, pneumatike itd.

Ima i sve ostalo što ima bilo koji brod itd. Ako nisi nikada bio na brodu sumnjam da bi te netko primio na ovakav brod samo na račun toga što imaš završen falultet i diplomu. S obzirom da imaš fakultet - to se cijeni kao početni kapital - pokušaj se raspitati za Shell-a ili Žan de Nula. Reče mi jedan kolega da Shellu konstantno fali ljudi. A što se tiče statusa na brodu da li ćeš biti električar ili ETO, ovisi o kompaniji - uglavnom razlike nema u poslu.

Eto.

Last edited:
zanima me da li netko zna adresu ili kontakt kome bih mogao poslati upit za asistenturu na MSC kruzerima. Na??ao sam adrese i kontakte za MSC trgovačku flotu, ali za kruzere na njihovim stranicama vidim samo mogućnost da si rezerviram god. odmor :rolleyes:

I ??to je s Bogdanom, on ukrcava samo za teretne ili i za kruzere?

Za MSC trgovačke brodove poslao sam dirketno aplikaciju mislim u njihovu agenciju (ili podru?žnicu) na Cipru ako se ne varam i moram reči bili su uljudni i odmah odgovorili nazad da su spremili prijavu. Te kako će me kontaktirati u slučaju da se otvori mjesto za asistenta.
S druge strane prije mjesec dana sam zvao Bogdana na telefon i pitao ga za asistenturu, gdje mi je on po kratkom postupku obajsnio da on ne ukracava za MSC bez min 2 odrađena ugovora.
Iz ovoga se vidi razlika u uljudnosti s jedne i druge strane, no opet poslao sam nekim stranim kompanijama aplikacije pa nisu ni??ta javili, dok opet neke na??e pomorske agencije uredno ti se jave e-mailom.
? to čovjek mo?že reči na to, nije sve crno kod nas, ali nije ni sve bijelo kod stranaca, ali ne mo?že?? nikad znati barem pribli?žno stvarno stanje ako ne kontaktira?? obje strane.

i.

nisi uopce triba nista slat na cipar, ta agencija ukrcava samo uukrajince, msc ti ima 3 managementa (flote)
hong kong - ukrcava indijce
cipar - ukrcava ukrajince
sorrento (napoli) - ukrcava europljane + posada indonezija, madagaskar

najlakse ti je doci tamo ako imas nekog barbu ili kapa koji ce zvat u sorrento za tebe...

a kod bogdana kad bi bili uljudni (osim ako njima nesta triba) mislim da bi sikire pocele padat umisto kise :udriglavom

p.s. onaj management u sorrentu ti drzi i putnicke brodove, ali koliko znam jako malo ima nasih, nesto iz crne gore i srbije (preko agencije u BG) ali iz hr jako malo - sve talijan

:uzdravlje:uzdravlje:uzdravlje

msc

msc

Evala ljudi!
Ima li tko da je fri??ko bia na Msc-a.
Zanima me sve vezano za posal,porte,komunikaciju sa doma,nadgrađe,kabine,posadu .....ma sve....ja bi trebao za timunjera na Msc Alyssa kroz prosinac.
Hvala na pomoći

Elektrika je tvoja, bez obzira da li imaš završen fakultet ili srednju školu. Što imaš više škole lakše ćeš ovladati poslom, valjda. I ne podcjenjuj ljude s srednjom školom jer ako je čovjek na brodu 20 godina i ako je vrijedan nije baš to iskustvo za podcjenjivanje.

Eto.

Hvala na savjetu za Shell i JDN, probati cu Shell kontaktirati, a JDN sam već poslao aplikaciju.

Nisam htio nikoga uvrijediti sam sam nezgodno htio istaknuti kako na jedno mjesto električara mogu raditi ljudi različitog iskustva i obrazovanja.
Dok u stroju i na palubi postoji jasna podjela između posade i časnika, inženjera i koji su uvjeti potrebni da bi radio taj posao.
Barem je to moje shvaćanje podjele rada na brodu, jer iskreno meni je kao struji jasnija podjela u stroju i na palubi nego u mojem području.

Još jedan pozdrav i isprika električarima, u želji da upitam nešto znam izvaliti nekad gluposti. U ovom trenutku bilo tko na brodu u svojstvu struje je daleko ispred mene. Ja sada samo pokušavam iskoristiti svoju diplomu da se lakše ukrcam na brod.

hong kong - ukrcava indijce
cipar - ukrcava ukrajince
sorrento (napoli) - ukrcava europljane + posada indonezija, madagaskar

najlakse ti je doci tamo ako imas nekog barbu ili kapa koji ce zvat u sorrento za tebe...

a kod bogdana kad bi bili uljudni (osim ako njima nesta triba) mislim da bi sikire pocele padat umisto kise :udriglavom

:uzdravlje:uzdravlje:uzdravlje

Ok, budem uzeo telefon u ruke i probao ih zvrcnuti. Od veza nažalost ništa nemam, moram na poštenje:D

Last edited:
Probaj ovđe...ovo su ti partikulari za predstavni??tva MSC u MNE i SRB.....

Srećno...:uzdravlje

MSC.jpg

za bit struja na brodu ne treba se bit asistent prvo
to je definitivno

ja sam bio asistent 3miseca (kontenjer samo kapo cro) puno lakse bi bilo da sam odradia 6miseci
prijatelj koji je mene minja nakon koje godine je dosa iz garaze tj kanala di je minja korpe i lamele i uzema misto prvog struje bia je veoma dobar

stvarno se moze krenit tim putem
samo neko mora stavit sapu za tebe ti onda moras bit vise nego dobar i spretan za povatat sve to i na kraju triba ti punooooo srice

i sad agencija bi tribala objasnit firmi od koje dobiva lovu da je taj neku upravo za 5 i odma ce bit struja??
koja ce to agencija napravit i stavit svoj obraz i za koga??

u principu sve moze ali iz iskustva a i situacije s novim pogonima di stvarno treba puno vise znanja i iskustva nego prije moje misljenje je da svi tribaju bit asistenti struje barem 6miseci (od kolpa, cutit more i brod) i tek onda sist na poziciju

MSC moja sljedeca kompanjija kako kazu susidi
davno je to firma koja je bila prije od kad su ukinute lire nikad se nije vratila na staro
trebala bi bit svima u danasnjem trenutku zadnja stanica ako nista drugo ne upali

Last edited:
Jedan od najjačih električara na MSC je gospodin koji je profurao trista kila Brasil via Antwerpen.....:uzdravlje
Njega možete naći preko Šarić D.O.O. Maritime Agency .

Last edited:
Jo?? jedan pozdrav i isprika električarima, u ?želji da upitam ne??to znam izvaliti nekad gluposti. U ovom trenutku bilo tko na brodu u svojstvu struje je daleko ispred mene. Ja sada samo poku??avam iskoristiti svoju diplomu da se lak??e ukrcam na brod.

Ma ne mora?? se ispričavati, samo sam ti spomenuo onako u ?želji da ti razjasnim. Nije imalo smisao ukora ono ??to sam rekao u prethodnom postu.

Na običnim brodovima je u većini slučajeva samo jedan električar koji formalno pripada makinji, ali radi i na palubi kada treba ne??to popraviti od elektrike. Mo?že imati srednju ??kolu ili vi??e od toga. Mo?že biti ETO i s srednjom ??kolom. Znači brodsko zvanje nije nu?žno odraz ??kole. Na putničkim brodovima ima vi??e električara i među njima postoji neki oblik podjele posla i odgovornosti.

Itd.

Back