Mješani radni staž

Magna

SETO
dakle, prošle godine sam skupio 242 dana, znači prijenos 59 dana, a ove godine već imam 70 dana. znači fali mi do 183 još 62 dana. valjda će se skupiti do kraja godine....
međutim mene zanima nešto drugo.... s obzirom na novonastalo stanje na tržištu uvjetovano Coronavirusom, prihvatio sam ponuđeni posao na kraju do slijedećeg ukrcaja. recimo hipotetički da bi radio do 01.09. i onda se ukrcao. realno mi zvuči za sad. znači imao bih ona famozna 183 dana ali i 5 mjeseci na PK kartici. zanimam me kakvi me porezi mogu kačiti, gubim li kakve druge povlastice i slično. tj pitanje je prijaviti se ili odraiti to na crnjaka

Kao pomorcu ako imaš 183 dana ne gubiš nikakva prava, sve po starom.
Sa stažom, kod prijave poreza možeš dobit i povrat, ako nekoga staviš na plaču kao odbitak (dicu, ženu itd.)

dakle, prošle godine sam skupio 242 dana, znači prijenos 59 dana, a ove godine već imam 70 dana. znači fali mi do 183 još 62 dana. valjda će se skupiti do kraja godine....
međutim mene zanima nešto drugo.... s obzirom na novonastalo stanje na tržištu uvjetovano Coronavirusom, prihvatio sam ponuđeni posao na kraju do slijedećeg ukrcaja. recimo hipotetički da bi radio do 01.09. i onda se ukrcao. realno mi zvuči za sad. znači imao bih ona famozna 183 dana ali i 5 mjeseci na PK kartici. zanimam me kakvi me porezi mogu kačiti, gubim li kakve druge povlastice i slično. tj pitanje je prijaviti se ili odraiti to na crnjaka

Pozdrav,

Imas 62dana*400kn pomorskog dodatka = 24 800kn neoporezivo zarade.
48 000kn imas osobni odbitak godisnje bez pomorskog dodatka
21000kn prvo dijete
30 000kn drugo dijete
42 000kn trece dijete
Dakle ove cifre se zbrajaju pa tako ukoliko imas dvoje djece imas 99000kn neoporezivo + Pomorski dodatak na osnovu broja dana provedenih na brodu.
Uz to, ukoliko imate uzdrzavanog clana obitelji imate dodatnih 21000kn neoporezivo.

Mislim da se oduzimaju samostalno uplaceni doprinosi svakako.

Ukoliko se ukrcas dohodak sa broda ti se ne ubraja u zaradu, mislim da nebi triba imat problema sa tih 5 mj na kopnu- racunaj svoj osobni odbitak + olaksice zena djeca

U slucaju ne ispunjavanja uvjeta 183 dana na brodu duzan si predat godisnju poreznu prijavu i prijavit sve dohotke one sa broda i kopna takoder.

Na kraju, prema novom zakonu svi mladi do 25godina oslobodeni su placanja poreza u 100% iznosu, odnosno za one do 30 godina u 50% iznosu te isto vrijedi i za pomorce, do odredenog iznosa (50 000eura??)

Eto ukratko malo objasnjenje, nadam se da ce pomoci. Mislim da su sve informacije up to date

Poslano s SM-A505FN putem Pomorac.net

U slucaju ne ispunjavanja uvjeta 183 dana na brodu duzan si predat godisnju poreznu prijavu i prijavit sve dohotke one sa broda i kopna takoder.

mislim da se porezna prijava sa svim dohotcima ionako mora predati. prije par dana sam predao ona dva obrasca, ali je prošla godina bila čista zbog dovoljnog broja dana na brodu

Back