Mirovinsko - Talijanska zastava

Vanja B

Chief Officer
Da li netko zna nešto više o Talijanskom mirovinskom sustavu?

Kompanija, Costa Crociere mi plaća doprinosu u Italiji, 2000€ mjesečno.

- Da li se može tražiti da mi isplate punu, bruto plaću pa si sam plaćam doprinose u Hrvatskoj?
Rečeno mi je da ovo neki probali ali im nije uspjelo. Ali ipak pitam, možda nekom je?

- Koliko treba ploviti pod Talijanskom zastavom da bi imao pravo na njihovu mirovinu?
Negdje sam pročitao da treba biti 5 godina u njihovom sustavu ali ne znam da li se to misli da 5 kalendarskih godina ili 5 godina na brodu, sea time?
Malo mi je bed ovo pitati u kompaniji jer bi mogli pomislili da ih želim napustiti...

- U slučaju da ne skupim dovoljno vremena pod njihovom zastavom, da li je moguće povući sredstva iz njihovog mirovinskog sustava?

Last edited:
Da li netko zna nešto više o Talijanskom mirovinskom sustavu?

Kompanija, Costa Crociere mi plaća doprinosu u Italiji, 2000€ mjesečno.

- Da li se može tražiti da mi isplate punu, bruto plaću pa si sam plaćam doprinose u Hrvatskoj?
Rečeno mi je da ovo neki probali ali im nije uspjelo. Ali ipak pitam, možda nekom je?

- Koliko treba ploviti pod Talijanskom zastavom da bi imao pravo na njihovu mirovinu?
Negdje sam pročitao da treba biti 5 godina u njihovom sustavu ali ne znam da li se to misli da 5 kalendarskih godina ili 5 godina na brodu, sea time?
Malo mi je bed ovo pitati u kompaniji jer bi mogli pomislili da ih želim napustiti...

- U slučaju da ne skupim dovoljno vremena pod njihovom zastavom, da li je moguće povući sredstva iz njihovog mirovinskog sustava?

mene isto ovo zanima, pa ako tko ima kakva saznaja neka ih podjeli

@Dalmos da niste opet gavrana banirali?

Poslano sa ITT SINCGARS koristeci ACP125F Tapatalk

Kako nema Gavre da odgovori ljudima?

Yebemliga.., pa ne radim ja za MORH pa da imam vrimena smrditi odje na forumu po-vazdan.., twenty four hours a day!

A za odgovor na ovo pitanje nisam siguran, pa ne bih davao odgovor "vako-nako" itd. Uostalom ima u Rijeci predstavnistvo INCA CGIL pa se moze kod njih potraziti odgovor. Nalaze se nedaleko od Zabice.., dolje u istoj zgradi gdje su one propalice iz FIKUSA. Ako se dobro sjecam radi jedan momak Marko Mafrici i onako je ljubazan i ucen. INCA CGIL je talijanska sluzba koja daje savjete gradjanima po pravnim pitanjima. Kod njih mozete provjeriti i uplate koje ste skupili tokom godina, jer imaju pristup u sistem mirovinskog, tj. u talijansko mirovinsko.

Inace ne podrzavam ideje da se trazi izuzece. Signori.., siate uomini intelligenti e non pecore matte... Ne vjerujem da bi ste dobili tih 2000 eura u placi, a ako bi vam eventualno priznali nesto zato sto placate doma to bi vam iznosilo stotinjak ili dvjesta eura.

Bas sam prije neki dan gledao emisiju na RAI.., ima u Italiji oko 7 miliona penzionera koji primaju penziju manje od 1000 eura, zatim oko 8 miliona koji primaju izmedju 1000 i 2000 eura. Prosjek primanja svih penzionera je oko 17000 eura godisnje.

U talijanskom mirovinskom sistemu takodjer postoje doprinosi CONTRIBUTIVI tj. ono sto je stvarno uplaceno,

i postoje doprinosi tipa FIGURATIVI.., tj. doprinosi koji se ne placaju i po kojima RAUL i njegova regimenta idu u mirovinu u dobi od cetres' godina zivota, a istovremeno imaju sto-dvaes' godina staza.., ne skupa nego svaki od njih.., insomma ahime!

No, u Italiji, figurativni doprinosi nemaju toliku financijsku tezinu, za razliku od nase tamnice naroda u kojoj figurativno ili izmisljeno vrijedi vise od stvarnog odnosno istinskog.

Ako saznam vise javim..,

http://www.inca.it/IDirittiCheNonSai.aspx

Last edited:
Gavro puno vam hvala!

Bio sam danas u INCA CGIL.

Kaže da se za talijansku mirovinu treba plaćati kod njih minimalno 1 godinu.
Uvijet za mirovinu je 20 godina staža. Pa kaže da to može biti 1 godina u Italiji i 19 u Hrvatskoj. Pa će prema tome razmjeru biti malo mirovine iz Italije i malo viÅ¡e iz Hrvatske.

Ako se ne skupit ta 1 godina u Italiji, onda ono Å¡to je uplaćeno u Italiji povlači Hrvatski mirovinski fond.

Bio sam danas u INCA CGIL.

Evo Vanja.., ono Å¡to si me pitao - da vide i drugi ako nekome zatreba - i ako imaju Å¡togod dodati po ovom pitanju (nadam se da se neće Sax javiti, eda bi ustvrdija da pametujem).., dakle:

Bolovanje na talijanskoj zastavi tj. kada se iskrcaš s broda zbog ozljede ili bolesti:

Procedura je otprilike ovakva -

1. Kad dođeÅ¡ doma papire od liječnika koji te iskrcao, tj. tamo gdje su te iskrcali i iskrcajnu potvrdu Å¡aljeÅ¡ u svoju firmu (Ufficio Personale) i također Å¡aljeÅ¡ jednako INPS-u (Istituto Nazionale della Previdenza Sociale) - u podružnicu INPS gdje vas je firma registrirala. Dakle, Å¡aljeÅ¡ dvije kuverte i to s povratnom obavijesti o primitku istih. Priložiti također kopiju matrikule gdje se vidi zadnji ukrcaj i iskrcaj i priložiti list od banke na koju primaÅ¡ plaću - da se vidi tvoj broj računa i IBAN kod banke itd.

Ako te doktor iskrcao, treba napisati koliko dana ti propisuje za oporavak i pri isteku tih dana bolovanja ideÅ¡ kod talijanskog liječnika s tim papirima koje ti je dao prethodni doktor, koji te iskrcao. Ovaj kolega koji je bio na bolovanju iÅ¡ao je u Trst, jer živi u Rijeci. No, možda se može isto napraviti i kod Pro-Vite u Rijeci jer su oni ovlaÅ¡teni predstavnici talijanskog osiguranja. Ali nisam siguran, ovaj je iÅ¡ao u Trst, tamo u onu ambulantu gdje se prave liječnički za pomorce - znam gdje se nalazi, ali adresu nemam momentalno pri ruci.

Taj liječnik talijanski će ti produžiti bolovanje (vjerovatno) i njegove nalaze i papire opet Å¡aljeÅ¡ isto kao i prije - preporučeno i s povratnicom - na adresu svoje kompanije i IMPS gdje si prethodno poslao.

I kada ozdraviÅ¡ - zaključi se bolovanje.., ali moram pitati kolegu da li je opet iÅ¡ao doktoru i slao papire na kraju.

Uglavnom, dobio je 70% plaće na račun nakon otprilike dva miseca.

Btw, talijani mućkaju s ovim i kada se razbole kod kuće..,

ali, ne valja raditi kontra svoje države - nije oportuno!

:kafa

Last edited:
Hvala Vam puno Gavro!

Btw, talijani mućkaju s ovim i kada se razbole kod kuće..,

Kaže kolega Taljan da kad se iskrca da će se prijaviti na bolovanje jedno 2 mjeseca...

Čuo sam da se sve može obaviti u Pro Viti u Rijeci tako da ne treba ići u Trst.
Možete napisati adresu od ambulate u Trstu kad vam bude pri ruci.

Hvala Vam puno Gavro!
Možete napisati adresu od ambulate u Trstu kad vam bude pri ruci.

Via Francesco Rismondo 12

Nije daleko od autobusne stanice, može se za 20 minuta pjeÅ¡ice. Aj, ako hoćeÅ¡, baci mi svoj Facebook profil.., da ostanemo u vezi u slučaju ako me izbace odavde.

:confused:

Pozdrav svima. Imam jedno pitanje tj. molbu za sve one koji plove pod talijanskom zastavom. Da li je netko slao papire u INPS poradi obiteljskih dodataka (Assegno al nucleo familiare) -dječiji doplatak, porezne olaksice, razno razni obiteljski dodaci i sl...
Molim ako netko ima iskustva s procedurom i samim ishodovanjem. Unaprijed zahvaljujem.

Via Francesco Rismondo 12

Nije daleko od autobusne stanice, može se za 20 minuta pjeÅ¡ice. Aj, ako hoćeÅ¡, baci mi svoj Facebook profil.., da ostanemo u vezi u slučaju ako me izbace odavde.

Gavro
di ce tebe izbacit ,da se moze kliknit na tvoj profil imao bi sljedbenika kao u prici
ti ka dizes gledanost...

za Povratnik2

Meni je na Costi Crew Purser Rumunj rekao da je to napravio, čak je spominjao da su mi vratili neÅ¡to love od poreza na dohodak za prijeÅ¡nje godine.
Tako da, ako si na Costi, raspitaj se u crew officeu, ako već nisi.

hvala, al nemaju pojma ovi na firmi ....evo sta sam dobio od HR managera iz ureda koji je zaduzen za ta pitanja:
Please not that this is a very long lasting procedure and until now, no one of our crew members received child allowance from Italy.
Ja sam na Aidi pa je tu jos dodatni problem jer sve ide preko švaba a njima se zivo jebe ako nisu njihove guzice u pitanju.
Jedino racunam od nekog privatno ako je ko uspio sta izvuc.

Znači rasulo kao i na Costi. :udriglavom
Ako si "imigrant" boli ih muški spolni organ.

BaÅ¡ sam u kontaktu sa jednom odvijetnicom i jednim kolego koji ima slično problem.

Znači rasulo kao i na Costi. :udriglavom
Ako si "imigrant" boli ih muški spolni organ.

A ne znam Vanja.., necu nista pre-judicirati.., mislim ipak da je bolje tu gdje si, nego na nekom brodu pod nasom krpetinom. Ja sam sada npr. pod brazilskom zastavom - a placaju mi jednako talijanske doprinose kao i ranije dok je brod bio pod talijanskom zastavom.

Evo.., jednom sam jos prije 2008 navratio u mirovinsko osiguranje tamnice naroda da ih pitam da li mogu uplacivati mirovinsko i zdravstveno kao pomorac na stranom brodu. Odgovor je bio, doslovno: "Boze moj, dje to ima - ti navegati vani - a biti ovdje osiguran?!"

A spomeniti usput, bivsa Slobodna Plovidba Sibenik je jednom primila radio casnika Engleza, jer nisu mogli naci nasega. Pricao mi je konobar koji je bio na istom brodu, ovako: "Stari, da znas sto su covjeku radili ne bi vjerovao - bilo me sram gledati kako ga maltretiraju!"

Mislio sam na rasulo unutar kompanije a ne na bandieru.

Meni je nevjerojatno da ih u uredu radi milijon a da nemaju nikog da nas uputi kad dođemo sa pitanjem vezanim za naÅ¡a prava?!

Kao Å¡to je Povratnik2 napisao "Please not that this is a very long lasting procedure and until now, no one of our crew members received child allowance from Italy.". Uglavnom su takvi i slični odgovori ako u opće odgovore na mail...

Umjesto da mu poÅ¡alju formulare koje treba ispuniti. Da ih vrati njima i oni prosljede gdje već treba. Pa onda neka čeka da li će dobit ili ne. Ali barem da ispadne da je kompaniji stalo do svog zaposlenika i da mu je izaÅ¡la u susret koliko je mogla.

A ne da traži informaicje na forumu, kod odvijetnka, knjigovođa, prevoditelja i drugih kolega...
Na kraju krajeva, pa nije on jedini ne-talijan koji ima ženu i dijete?!

Zapravo, pri samom zapošljavanju, mislim da bi nas trebali upoznati sa svim tim pravima.

PS
Čuo sam da bi mogao dobiti poreznu olakÅ¡icu u Italiji jer mi je otac nezaposlen... a moÅ¡ misliti koja bi tu bila procedura...

Last edited:
Back