Mail za ministra i vladu

navegam tek 3 god.i cilo vrime bio sam prijavljen kod prijatelja u firmi i sam sebi sam placao mirovinsko i zdravstveno tako da protiv toga nemam nista protiv i cak to podrzavam ali da placam porez drzavi u kojoj nisam ni lipe zradio a u koju svake godine donesem cisti inozemni kapital i 95% te love u noj potrosim e to me ljuti i taj porez nezelim niti cu platiti. i jos nesto svi mi(ili barem oni koje ja poznajem) navegamo redi love i radi love polovicu godine smo daleko od porodice i svega normalnoga i zato tako grcevito branimo ono sto smo zaradili jer mislim da je svaka lipa na brodu krvavo ali casno zaradjena.

Jadrolinija

Jadrolinija

Uvazene kolege misljenja sam kao i kolega "dax" da su ovo sve puste zelje a i neko je vec kaza da je najbolje da trazimo samo jedno a to je da nam sve urede kao sta je i na jadroliniji ili nekako slicno. Sa time sve ostalo ponistavamo i ona 183 dana i prijave i slicne gluposti. Stvar je u tome sta ce svi bez obzira koliko imaju dana navigacije morat placat socijalno/mirovinsko cijelu godinu a vezano s time i porez. Ako to uradimo imamo pravo i na povrat poreza kao i svi gradjani Hrvatske.
Jer oni nece odustat od poreza a ovako ga svako placa, kesa se puni i svi vise manje sritni. Para im triba i svi mi to znamo a znamo i zasto, isto tako kad vidite sta je trazija SPH (par tocaka) nije to za ludu jer znaju sa kime imaju posla. Naravno uz to sta ide kao i u jadroliniji da imamo ista prava kao i oni. Sve ovo ostale mozemo trazit sa vrimenom.
Sa ovim pustim zahtjevima samo gubimo vrime a nista nismo uradili. :udriglavom

Sta god uradili ja se slazem u potpunosti.

Za Dalmosa:
Da li cemo slati svatko za sebe ili ces ti poslat samo jedan mejl za www.pomorac.net? Oprosti nisam bas najbolje shvatio.....:o

Ljudi evo vidim da se ode pravilo 183 spominje u kontekstu neceg sto treba ukinuti.
Samo podsjetnik da je to pravilo 95% pomorskih zemalja i da ga mozda ne treba docekati na noz...
Tesko da ce nam to proci jer je taj detalj takodjer i preporuka EU u vezi rjesavanja zakonika.
Pravilo 183 dana temelji se na rezidentnosti tj boravistu....to ima puno zemalja u svitu.

Treba se borit za nize stope oporezivanja, ne kao sada 45%!
To je nedopustivo da imamo stopu kao i svi na kopnu...to treba mijenjat u neki pausal 5-10%. Pravilo 183 dana treba zadrzat, velik dio pomoraca je zadovoljan s njim...zbog svog radnog ritma.

Smanjimo stope!

Uvazene kolege misljenja sam kao i kolega "dax" da su ovo sve puste zelje a i neko je vec kaza da je najbolje da trazimo samo jedno a to je da nam sve urede kao sta je i na jadroliniji ili nekako slicno. Sa time sve ostalo ponistavamo i ona 183 dana i prijave i slicne gluposti. Stvar je u tome sta ce svi bez obzira koliko imaju dana navigacije morat placat socijalno/mirovinsko cijelu godinu a vezano s time i porez. Ako to uradimo imamo pravo i na povrat poreza kao i svi gradjani Hrvatske.
Jer oni nece odustat od poreza a ovako ga svako placa, kesa se puni i svi vise manje sritni. Para im triba i svi mi to znamo a znamo i zasto, isto tako kad vidite sta je trazija SPH (par tocaka) nije to za ludu jer znaju sa kime imaju posla. Naravno uz to sta ide kao i u jadroliniji da imamo ista prava kao i oni. Sve ovo ostale mozemo trazit sa vrimenom.
Sa ovim pustim zahtjevima samo gubimo vrime a nista nismo uradili. :udriglavom

Sta god uradili ja se slazem u potpunosti.

Za Dalmosa:
Da li cemo slati svatko za sebe ili ces ti poslat samo jedan mejl za www.pomorac.net? Oprosti nisam bas najbolje shvatio.....:o

Prika cin se svi sloze ja cu poslati za sve nas u ime pomorac.neta jer cemo tako ostaviti jaci utisak.

Bilo bi dobro da se dogovorite do utorka-sride jer onda bi tribao imati sastanak s Slobodnom Dalmacijom za clanak pa bi zelia ako je moguce i izniti tu listu nasih zahtjeva. Stoga ako je m0guce da je sastavimo do utorka.
Eto

Prika cin se svi sloze ja cu poslati za sve nas u ime pomorac.neta jer cemo tako ostaviti jaci utisak.

Bilo bi dobro da se dogovorite do utorka-sride jer onda bi tribao imati sastanak s Slobodnom Dalmacijom za clanak pa bi zelia ako je moguce i izniti tu listu nasih zahtjeva. Stoga ako je m0guce da je sastavimo do utorka.
Eto

Napravi kako mislis da je najbolje,vidim da si na dobrom putu,ovako preko interneta se prepucavamo i izgledamo glupi ko kokosi,nemoj napraviti nista sto nebi htio da se tebi dogodi,ja ako mi se ne bude svidjao predlog zakona,ja cu se prijaviti da zivim u Tanguziji,tako rade Njemci,Danci,Englezi,pa zasto nebih i ja.Dalmosu budes li ceka da se slozimo oko svake sitnice,neces to nikad doziviti,nekom je debeli nekom tanki,nekom veliki nekom mali,kreni u nase ime i nek nas se cuje,demokracija je pa se mozemo opet javiti.:cool:

Po??tovani,
Nije bitno ??to postoje neke pogre??ke. Najva?žnije je da se počelo konstruirati ne??to pametno i protestirati.
Moje je mi??ljenje i dalje porezi trebaju biti 0, za sve, a način kako to prikazati u zakonu je irelevantan. Hoće li se reći da svi pomorci za vrijeme rada na brodivma u međunarodnoj plovidbi nisu porezni obveznici ili će se zadr?žati sustav 183 i Pomorski dodatak za one ispod nebitno je. POREZ 0 ZA SVE U MEĐUNARODNOJ PLOVIDBI.
Obvezna osiguranja, nemojte mjenjati i pozivati se na stručnu spremu. Prvo to su vi??e osnovice drugo to je nebuloza na brodu. Zamislite kadeta sa zavr??enim (ne daj bo?že) fakultetom sa plaćom od 500 $ a Obvezno osiguranje mu je (po osnovicama prema stručnoj spremi) 550 $ mjesečno?! Ne ide.
Ako uvodite porez 10% za sve osim onih preko 183 dana, ne mo?žete ukidati benefit 183 dana.
Tko će vam registrirati 183 dana. Ako prepustite to da rade sami pomorci, jo?? ste ih bolje "zaja??ili" sa skupljanjem papira koje će trebati, jedne za Lučku kapetaniju koja će tra?žiti godinu dana za produ?žetak breveta, jedne za porez po onome ??to nekom slu?žbeniku padne napament (kao i do sada) a treće onome iz obveznih osigurnanja.

Moj vam je prijedkog dajte najprije postavite ??to u osnovi vi ?žerlite. Ne plaćanje poreza?! OK

Tra?žite da niti jedan pomorac za vrijeme ukracaja na brodu u međunarodnoj plovidbi ??to uključuje jahte i odobalne objekte ne plaća porez. - To je zahtjev. Iz njega proizlazi ??to će te sve morato predlo?žiti (s čim ratovati) da zadovoljite sve upite administarcije). Tko će voditi evidenciju o danima na brodu,jahti ili odobalnom objektu, čime se i kome dokazuje boravak na tim objektima i td.

Za beneficirani sta?ž nema problema. Bit će. Recite mi samo, obzirom da je Sindikat pomoraca Hrvatske platio elaborat kojim se dokazuje nu?žnost beneficiranog radnog sta?ža, jeste li spremni tom SPH koga mrzite snositi dio tro??ka. Jer da vas upozorim, tra?ženje je legitimno, samo se moraju ispuniti uvjeti, a osnovni je elaborirati - DOKAZATI ZNANSVENO - da postoji potreba za beneficijom U na??em slučaju je to podrazumjevalo plaćenje ekipe ljudi koja je skupljala podatke (najče??će van Hrvatske, jer smo mi na??e izvore uspje??no uni??tili) i napravili Knjigu o potrebi beneficiranog sta?ža, CD i na karaju na iskanje vlasti i nadopunu.
Puno pozdrava,
kap.P.Brazzoduro
P.S.
Drgačije mi??ljenje ne smatram svađom. malo prozivke ne ??kodi, pa kad padnu i "grube riči". Zato udrite slobodno ??to se mene tiče. No jasno, dobiti će te ekvivalent odgovor.

Pozdrav svima
Pravilo 183 dana ali nenavigacije,ne putovanja i ne strucne izobrazbe nego 183 dana van Hrvatske upadas u grupu ne rezidenata.Zasto ovo kazem zato sto ako si nerezident onda ne trebas placat nikakav porez i davanja za ono sto je zarađeno van zemlje.Na ovaj način nas je država kako tako uvatila kao dali su nam mogucnost od 183 dana na jedan vrlo perfidan način a u biti čak i ako navigamo 183 dana nismo postigli status nerezidenta.183 dana van Hrvatske=status nerezident.

:udriglavom
Ljudi evo vidim da se ode pravilo 183 spominje u kontekstu neceg sto treba ukinuti.
Samo podsjetnik da je to pravilo 95% pomorskih zemalja i da ga mozda ne treba docekati na noz...
Tesko da ce nam to proci jer je taj detalj takodjer i preporuka EU u vezi rjesavanja zakonika.
Pravilo 183 dana temelji se na rezidentnosti tj boravistu....to ima puno zemalja u svitu.

Treba se borit za nize stope oporezivanja, ne kao sada 45%!
To je nedopustivo da imamo stopu kao i svi na kopnu...to treba mijenjat u neki pausal 5-10%. Pravilo 183 dana treba zadrzat, velik dio pomoraca je zadovoljan s njim...zbog svog radnog ritma.

Smanjimo stope!

Po??tovani,
Stope su Vam kao i svima u RH i to kako slijedi:

do 40.800 kuna porezne osnovice stopa poreza je 15%
od 40.800 do 102.000 kuna porezna stopa je 25%
od 102.000 do 285.600 kuna porezna osnovica je 35%
za poreznu osnovicu preko 285.600 primjenjuje se 45% poreza

Primjer:
Od Va??e ukupne zarade odbili ste umanjnja (doprinose, zdravstvene usluge, stambene potrebe, darovanja i pomorski dodatak) i dobili da Vam ostaje 102.000 Kuna.
Vi će te platiti porez kako slijedi:
40.800 x 15% = 6.150 kuna
61.200 x 25% = 15.300 kuna
TOTALI: 102.000 21.450 kuna

Ne bi ni bili pod stopom od 35% i onom od 45%

nije problem u stopama. problem je u pomorskom dodatku.
Njega treba staviti na visinu osobnog odbitka po danu na brodu za??to?
za mjesec dana na brodu po sada??njem zakonu:
1. pomorac samac ima ukupni odbitak 1.800 + 1101,65 (3 časnika) + 12.000= 14.901,65 Kuna, sva zarada preko toga predstavlja poreznu osnovicu. Ili svaka mjesečna plaća veća od 2.980,33 US$ biti će pod udarom poreza.

za mjesec dana na brodu po izmjeni visine Pomorskog dodatka:
1. pomorac samac ima ukupni mjesečni odbitak 1.800 + 1.101,65 + 54.000 = 56.901,65 Kuna. Ili svaka mjesečna plaća veća od 11.380,33 US$ bila bi pod udarom poreza.

S po??tovanjem,
kap.P.Brazzoduro:udriglavom:udriglavom

@Dalmos;
@Dina

Ponovo napominjem da tocka 2. je vec u zakonu pa je ne treba stavljati u pismo jer ispadamo neozbiljno.

Pored toga ne znam sto je sa naknadom sa biroa u slucaju nezaposlenosti. kad je vec hrvatski pomorac uveden socijalnom reformom u sustav mirovinskogg i zdrasvenog red je da i tu bbudemo izjednaceni sa ostatkom puka koji privredjuje tj. morali bi i mi imati pravo za naknadu sa bbiroa u slucaju nezaposlenosti. Ista se paralelamoze povuci u slucaju bolesti koja zadesi pomorca kad je kod kuce tj na godisnjem. Trebali bi primati i bolovanje nakon 40 dana kao sto ga priama i ostatak gradjanstva koje je na bolovanju vise od 40 dana.

Po??tovani,
Bit ću najsretniji čovjek na svijetu ako uspijete u tom djelu.
Za pomoći VAm, u Zakonu postoji mogućnost koja se ostvarujue potpisom ugovora sa Zavodom za zapo??ljavanje po kojemu plaćate 0,5% za slučaj nezaposlenosti, na osnovicu koja VAm je i za ostala Obvezna osiguranja.
Zavod za zapo??ljavanje već 17 godina VARA hrvatske pomorce i ne potpisuje ugovore, pa ne mogu ni u?živati pravo. O tome sam javno govorio i pisao, no na?žalost nikakve pomoći za rje??enje. Osoba koja je najodgovornija za postojanje internog naputka kojim se odbija potpis ugovora s pomorcima je gospoda Vera BAbić, TDr?žavna tajnica za rad u Ministarstvu gospodarstva. Ona zna dobro moje nastojanje da se to pravo omogući pomorcima i stalno ga izigravaju. Ako da?? zahtjev, ne dobije?? odgovor, u međuvremenu se iskrca??, tra?ži?? prekid, pa opet zahtjev, na koga ne odgovore i ne mo?že?? na sud.

??to se tiče bolovanja nakon 42 dana i ono postoji u Zakonu. Ima mala "kvaka 22", a to je da se pravo u?živa najdu?že mjesec dana po prekidu ugovora o radu. No Zavod smatra da je iskrcajem s broda do??lo do prekida ugovora o radu, prvih mjesec dana ionako je na račun kompanije, pa poslije ne treba Zavod plaćati ni??ta jer je proteklo mjesec dana od prekida ugovora o radu.

Lijepog ste se posla uhvatili.
Na?žalost o njemu znate malo ili ni??ta. Na kraju će te, budem li Vas pustio da se snalazite sami, ipak zaključiti da taj za vas odurni SPH i nije tako lo??. Znanje ne pada s neba. treba učiti i raditi, a ne samo kritizirati. Kritika je dobra ako je konstruktivna.
S po??tovanjem,
kap.P.Brazzoduro

Stovani Kap. Brazzaduro
Ovime sto ste napisali pokazali ste da ste ipak vi najupuceniji u cijelu problematiku nas pomoraca, dok vecina nas ovdje pise sve i svasta.
Smatram da pogadjate bit stvari a to je da svi mi trebamo biti oslobodjeni poreza na novac zaradjen na brodu u svakom slucaju (i sa vise i sa manje od 183 dana). Za mirovinsko i zdravstveno bi svima trebalo biti jasno da ga moramo placati i da se moramo prijavljivati na kapetaniju za obracun istog.
Stoga predlazem da vi iz svega ovoga izvucete pametne prijedloge i s time izadjete pred ministarstvo, nema smisla cekati da se mi ovdje usuglasimo jer to nikad necemo postici.
Sto se tice troskova, smatram da bi i to trebali urediti i naci nacin da svi mi sudjelujemo u financiranju sindikata i da se uclane oni koji nisu clanovi (ja sam bio dok mi je to islo preko firme a nazalost odavno vec nisam clan sindikata).
Vazno je da se ne grupiramo po raznim sindikatima nego da imamo jedan jak sindikat koji nas treba pametno zastupati.
Usuglasite stavove s adminom i izadjite u javnost sa zahtjevima koji odgovaraju svim pomorcima.

Ja san samo napisa sta ste vi donili odluku do sad. Ja ne radim nikakve preinake vise. Samo zelim pomoc u slanju jer san svatia da ja nemogu ugoditi svima mada su nam interesi isti. Tako da sve sta zelite prominiti slobodno nastavite sami.

Dalmo??e,
Mo?žda ti pomogne da ja ka?žem kako je te??ko pomiriti različite interese i svima ugoditi, pa će se ovi tvoji "navući".
nema ??anse dobiti konsenzus. Svatko si je napravio neki svoj svijet bje?žanja od zakona i poku??ava pokriti sebe, ne mareći za druge koje nevolja stiska sada.
Dao bog da sutra budu u ko?ži onih koje dans ti??ti.
Za pomoći tebi i Tvojima.
Nemojte nuditi rje??enja. Tra?žite općenito.
Na primjer:
1.pomorci u međunarodnoj plovidbi ne plaćaju porez.
2.pomorci moraju imati jednaka prava i mogućnost kori??tenja tih prava kao i svi građani RH
itd.
Mo?žete i uvjetovati:
kad se u potpunosti ispuni zahtjev pod točkom 2. plaćat ćemo poreze.
Tako će te najlak??e postići konsenzus. Ostalo se lako dogovori, ako se oko ovih principjelnih stvari dogovorite.
Stoj mi dobro.
P.S.
Po??aljete li Vladi zahtjev koji pobolj??ava stanje (recimo gornje dvije točke) potpi??i me punim imenom i prezimenom

Hvala vam sto ste se opet ukljucili u nase rasprave, nazalost nisam dobar ekonom ni u svom privatnom zivotu pa nisam ni bio previse prisutan u ovoj temi. Moje skromno misljenje bi bilo da ta famozna 183 dana ostanu na snazi ali da nam ne stavljaju puste restrikcije na skolovanje, bolest, prijenos dana u iducu godinu itd. Uz povecanje pomorskog dodatka to bi bilo idealno i malo tko od nas bi na kraju platio porez.

Pozdrav svima,
Bez obzira na sve navedeno i izreceno prethodnih dana u vezi ovog pisma , i dalje smatram da treba podrzati SPH i njihovo pismo. Koliko god mi imali zelja i prohtjeva ipak jedine promjene koje mozemo realno ocekivati su na osnovi sadasnjih zakona i SPH za razliku od svih nas je ipak najupuceniji u tu tematiku.
Apsolutno podrzavam Gospodina Brazzodura koji na kraju ipak iznosi relane zahtjeve bazirane na cinjenicama.
Nas glavni zahtjev treba biti odgoda uvodenja pomoraca u porezni sustav za ovu godinu i na nadalje porez 0%.

Takoder samtram da je jedini nacin da se nesto ostvari i promjeni je putem SPH, dok ovaj forum, bilo kakva udruga sa 1000 ili vise clanova vjerjte mi u ovoj drzavi ne znaci nista. Jedini trag koji mozemo ostavi sami i neorganizirani je jedan clanak u novinama, dnevna zabava za citatelje koji bas i nisu senzibilizirani sa nekim pomorcima koji zaraduju tisuce i tisuce dolara.

Stoga podrzimo pismo SPH i pokrenim masovnu akciju svakodenevnog zasipanja mail-ovima svih nadleznih institiucija, pa tako sve do ispunjavanja zahtjeva.

Isto tako taj isti SPH bi mogao nas pomorce u medunarodnoj plovidbi izjednaciti sa pomorcima u nacionalnoj plovidbi po pitanju clanarine, odnosno da i mi placamo 1% place po osnovici koju nam odreduje drzava. S time vjerujem prikupili puno vise clanova, odnosno potpore, kojom bi puno lakse postigli i ispunili sve nase zahtjeve.

Zivili!!!!:uzdravlje

Lijepog ste se posla uhvatili.
Na?žalost o njemu znate malo ili ni??ta. Na kraju će te, budem li Vas pustio da se snalazite sami, ipak zaključiti da taj za vas odurni SPH i nije tako lo??. Znanje ne pada s neba. treba učiti i raditi, a ne samo kritizirati. Kritika je dobra ako je konstruktivna.
S po??tovanjem,
kap.P.Brazzoduro

Bas zato sto tako mislite,mislim(o) da smo na pravom putu,navedite barem jednu pozitivnu stvar koju su u SPH pozitivno napravili za nas,cini mi se da su veca prava pomorci imali prije u bivsoj SFRJ nego danas,a tada niste ni postojali,na kraju krajeva znamo za koja prava pomoraca se ITF bori a ITF nebi trebalo stavljati u isti kos sa SPH osim naravno kod nas u Hrvatskoj,a to nema veze sa onim sto mi tu na forumu pokusavamo,a lijepo se vidjelo na slucaju Laptala koliko su vam slobodne ruke, imali ste krug okreta manji of Fiata 500,poslije samo prenosite ono sto smo prije vas znali.

Dipl.Ing.Pomorskog Prometa.
Kap. Casper2005

Kapetane Brozzaduro ajmo se ja i vi cuti drugi tjedan i probati skupa napraviti jedan mail te ga pokazati ode i onda poslati u Vladu i Ministarstvo. Ako se slazete bicu sritan da vise zavrsi saga o ovom mailu.

PRVENSTVENO -
Traziti da se sadasnji zakon o porezu na dohodak UKINE.
RAZLOG - Nedorecenost oko nacina dokazivanja,naplate i sveukupne dokumentacije.
PRIMJER-*za inozemne poslodavce nije propisana odredba, ali nema ni odredbe koji dokumenat će se uvažavati

INZISTIRANJE -
da se 183 dana provedena van Hrvatske dokazuju jedino iz putovnica,a ne iz matrikula.
(Gdje je tko bio nije bitno...Nije bio u Hrvatskoj i samim time je oslobodjen ikakvih poreza i davanja)
RAZLOG -5. MJESNA ODREĐENOST POREZNOG OBVEZNIKA
5.1. Prebivalište
U smislu Općeg poreznog zakona smatra se da porezni obveznik ima prebivalište
ondje gdje ima stan u vlasništvu ili posjedu neprekidno najmanje 183 dana u jednoj
ili u dvije kalendarske godine. Boravak u stanu nije obvezan.
(PREMA POMORCIMA SE ODNOSITI KAO I PREMA SVIM DRUGIM hRVATSKIM REZIDENTIMA KOJI VAN HRVATSKE PROVEDU VISE OD 183 DANA, TE SU TIME AUTOMATSKI OSLOBODJENI PLACANJA POREZA)

ZAHTJEVANJE -
Da se momentalno ukine pravilnik kojim je u Pomorskom Pravilniku odredjen rok od 10 dana za prijavljivanje u L.Kapetaniju
Razlog - Članak 32.

(...)
2. Svaki državljanin Republike Hrvatske ima pravo u bilo koje doba napustiti teritorij države i naseliti se trajno ili privremeno u inozemstvu i bilo kada se vratiti u domovinu.

3. Pravo kretanja na teritoriju Republike Hrvatske, pravo ulaska u nju i izlaska iz nje može se iznimno ograničiti zakonom, ako je to nužno radi zaštite pravnog poretka, ili zdravlja, prava i sloboda drugih.

Za sad toliko al' potrudit cu se i dalje nalaziti primjere koji dokazuju koliko su Pravilnici i Odredbe NEbulozni i kontradiktorni.
Ukoliko se itko sjeti jos cega,neka napise:)

Kapetane Brozzaduro ajmo se ja i vi cuti drugi tjedan i probati skupa napraviti jedan mail te ga pokazati ode i onda poslati u Vladu i Ministarstvo. Ako se slazete bicu sritan da vise zavrsi saga o ovom mailu.

Bravo Dalmos...tako treba, imas sto posto moju podrsku,a vjerujem i vecine clanova...Ukoliko ti triba pomoc, dolazim i ja ....:)
A za sve one koji se ne slazu sa Kap Brozzadurom..moram va rec da nije ni jedan Kap Pero Peric,Cheng Ivo Ivic ili AB Mate Matic dosao na TV i borio se za prava pomorca...Koliko toliko se boria, ali se trudia...Zato i dalje tvrdim da mi ne mozemo nista promijenit, ali mozemo zahtijevat, a neka se onda SPH bori za nas

Ljudi, stanimo na balun malo. Mi bi ovo i ono itd itd.
Ja sam van reka da pravilo 183 dana nije izmislila nasa vlada vec ono postoji i u mnogo drugih zemalja. Inzistirati da u 183 dana idu dani iz putovnice je apsurdno jer onda ja mogu ic 15 dana (ako mi fali) na skijanje i izbjec porez.
Jeli mislite da ce to drzat vodu?
Slazem se da detalje zakonika oko putovanja i duljine skolovanja treba prominit, takodjer sve te dane ubrajat u navigaciju tj dati mogucnost prebacivanja svih dana narednu godinu.
Sto se tice zahtjeva da nam se ukine ikakav porez, pa ko sretniji od mene? Onda ni ne treba pravilo 183 dana, medjutim, to zaboravite. Jedino realno s cime mozete pritisnit je trazenje manje pausalne stope poreza za sve koje vec kaci porez i drugaciji nacin obracuna poreza.
Predlazem, da se porez racuna prema broju dana koji nedostaju do broja 183 u slucaju da porezni obveznik premasi kvartal tj. 91 dan navigacije. Ukoliko porezni obveznik u godini odradi manje od kvartala tj 91 dana, placa porez za stvarni odradjeni period. I to sve recimo u pausalnoj stopi od 10%.
Nadam se da sam jasan, ako ne pojasnit cu.
Tesko da ce drzava pristat ukinuti porez, pitanje je i smije li i moze li prema EU zakonima.

:udriglavom

Po??tovani,
Stope su Vam kao i svima u RH i to kako slijedi:

do 40.800 kuna porezne osnovice stopa poreza je 15%
od 40.800 do 102.000 kuna porezna stopa je 25%
od 102.000 do 285.600 kuna porezna osnovica je 35%
za poreznu osnovicu preko 285.600 primjenjuje se 45% poreza

Primjer:
Od Va??e ukupne zarade odbili ste umanjnja (doprinose, zdravstvene usluge, stambene potrebe, darovanja i pomorski dodatak) i dobili da Vam ostaje 102.000 Kuna.
Vi će te platiti porez kako slijedi:
40.800 x 15% = 6.150 kuna
61.200 x 25% = 15.300 kuna
TOTALI: 102.000 21.450 kuna

Ne bi ni bili pod stopom od 35% i onom od 45%

nije problem u stopama. problem je u pomorskom dodatku.
Njega treba staviti na visinu osobnog odbitka po danu na brodu za??to?
za mjesec dana na brodu po sada??njem zakonu:
1. pomorac samac ima ukupni odbitak 1.800 + 1101,65 (3 časnika) + 12.000= 14.901,65 Kuna, sva zarada preko toga predstavlja poreznu osnovicu. Ili svaka mjesečna plaća veća od 2.980,33 US$ biti će pod udarom poreza.

za mjesec dana na brodu po izmjeni visine Pomorskog dodatka:
1. pomorac samac ima ukupni mjesečni odbitak 1.800 + 1.101,65 + 54.000 = 56.901,65 Kuna. Ili svaka mjesečna plaća veća od 11.380,33 US$ bila bi pod udarom poreza.

S po??tovanjem,

Dobro ali u tom slucaju to je samo jedna finesa u zakonu. Onda je jednostavnije ukinuti kompletno oporezivanje. U prijevodu takav cin bi upravo to i znacio a kad ce oni na to pristati' Nikad.
Stovani g. SPH, i ja i vi znamo da oni zele "zub". Mozemo se jedino izborit da on bude sta manji a izbjec ga mozemo jedino "ilegalom".
Nemojte davat ljudima laznu nadu i gurat ih u borbu koji ste vi trebali odradit a niste. Znate i sami da se puno nece postic pogotovo sa ovim velikim zahtjevima. Mislim da ipak neke detalje mozemo promjenit u nasu korist.
Treba mjenjat detalje oko sto stvari ali da cemo postic potpuno oslobodjenje poreza...tesko. Ne vodite ljude u bitku koja je unaprijed izgubljena.
Borite se za kompromis.

Back