Iskustva sa kadeture

joke_split

New member
pozz

bilo bi ljepo kada bi ekipa koja je odradila kadeturu podijelila sa nama svoja iskustva. koliko su naučili, kakva im je bila ekipa, jeli im bilo teÅ¡ko, nostalgija za kućom, ma sve Å¡toima padne napamet. znam da tu i tamo ljudi piÅ¡u o svojim iskustvima ali eto da budu na jednom mjestu iskustva stuje i strojara.

Taman sam mislio pisati, pa skuzih da je engine department u pitanju.
Molim da se u naslovu izmjeni sa kadetura na asistentura ...

Inace, meni je bilo odlicno, a asistent struje koji je bio na jednom brodu je "ispustio dusu" i jedva da je 2-3 puta sisao sa broda. Inace, radilo se o kontejnerasu ...

Sent from my GT-I9100

odgovor

odgovor

Taman sam mislio pisati, pa skuzih da je engine department u pitanju.
Molim da se u naslovu izmjeni sa kadetura na asistentura ...

Inace, meni je bilo odlicno, a asistent struje koji je bio na jednom brodu je "ispustio dusu" i jedva da je 2-3 puta sisao sa broda. Inace, radilo se o kontejnerasu ...

Sent from my GT-I9100

da bilo je ovdje rasprave o tome da li je kadet ili asistent, pa su kolege napisale da smo mi u stvari svi kadeti bilo palube stroja ili struje.
ma piÅ¡i ti dobro će doći svako iskustvo, mžeÅ¡ pisati o struji na svom brodu.

A dobro, ako je tako odluceno :) ...

Asistenti struje na kontejenerasima imaju svi slicna islustva, sto se posla tice pa ovo sto pisem je vjerojatno i ostalima slicno.
Tada smo bili na liniji Europa - Novi Zeland/Australija i dolje smo imali puno portova. Asistent struje je zajedno sa strujom iskljucivao reefere koji se iskrcavaju, ukljucivao one koji se ukrcavaju i kontrolirao njihov ukrcaj. Naravno, uz uobicajene poslove u makini. Tokom navigacija je 2x dnevno pregledavao temp. svih reefera, a cesto su znali raditi overtime tokom noci viseci na drugoj/trecoj visini ili u stivi zbog kvara rashladne jedinice i onda opet ujutro sve ispocetka. Zbog toga sto smo uvjek krcali veliki broj reefera, nije imao prilike ici van, osim u par navrata kad sam ga ja bio mjenjao. Placa asistenta tada je bila 700 EUR + overtime.

Sto se ekipe tice, sve 5 ...

Sent from my GT-I9100

Last edited:
Back