i ja cu potvrditi napismeno jer i ja radim istu stvar...
dakle, postupak je vrlo jednostavan... buduci da tko god je zaposlen u RH, skupa sa davanjima postoji stavka koja se zove "naknada za nezaposlene" i visina te naknade je odredjena postotkom place... medjutim, pomorci su oslobodjeni placanja te naknade ali ukoliko zelite doci do naknade za nezaposlene morate ju dobrovoljno placati... sto to znaci? moj primjer... sedam dana prije ukrcaja, nakon sto odem na kapetaniju i napravim prijavu ukrcaja, odem u Hrvatski zavod za zaposljavanje i sa njima sklopim ugovor o placanju naknade za nezaposlene.. na osnovicu vjezbenika koju ja placam, iznos naknade je 48,50 kuna mjesecno, a po povratku sa broda kad napravim prijavu iskrcaja, odem na HZZ i prijavim se kao nezaposlena osoba jer mi je istekao ugovor i samim time sam postao nezaposlen..
dakle, dodjemo do sasvim jednostavne racunice koja izgleda tako da ja u ugovoru od 4 mjeseca dam drzavi malo manje od 200 kuna naknade dok oni meni za jedan mjesec daju naknadu od 1600 i nesto malo vise kuna mjesecno, dakle za moja dva mjeseca kod kuce, oko 3200 kuna...