Faks potreban posli kadeture? Brodostrojari bez faksa nepoželjni?

Pretpostavljam da na ovom forumu dobivate puno ovakvih pitanja od početnika kojima ništa nije jasno i koji se muče pa ću pokušati biti kratak.
Završio sam srednju za brodostrojarstvo ( više kao prekvalifikacija, ali se računa kao srednja) , i našao sam ( nekim čudom) asistenturu godinu dana, obavio to, i sada naravno treba u lučku kapetaniju obaviti ispit za časnika i ići raditi pravi posao.

Moje pitanje je ovako, moji kolege na prijašnjim radnim mjestima su inzistirali da posli asistenture me nitko neće htjeti uzest bez najmanje 3 godine falkuteta . To mi je bilo čudno jer , ja sam bio pod dojmom da u ovoj karijeri ima dovoljno posla za one koji hoće raditi , ali oni kažu da me se na tankere , ro-ro, itd i na svim brodovima osim tegljače i brodove za ribolov neće nitko primiti bez faksa , bez obzira na to što je moguće nabaviti brevete za višlje činove putem ubrzanih tečajeva i večernjih škola , pod uvjetom da si navigavao toliko i toliko godina. Rekli su mi kolege da odem na internet i uguglam oglase za posao prvog drugog i trećeg oficira stroja i da ću vidit da svima piše da se traži faks , ali ja kad to uguglam samo vidim da na oglasima traži taj i taj brevet za tog i tog, nigdje ne piše specifično falkutet.
Ukratko ; hoću li ja ,nakon srednje edukacije, nakon 12 mjeseci plovidbe kao asistent stroja, nakon što obavim ispit za časnika stroja ili kako god se to zove , moći naći posao brzo i s pristojnom plaćom, u firmi koja nije okružena s prepuno glasina i koja nije u dugovima, ili je za takvo nešto potrebna visoka škola?
Imajte na pameti da čim sam završio sa srednjom školom nitko mi nije ništa rekao niti me je itko išta pitao , tako da ja ne znam kako stvari ovdje funkcioniraju.
Nisam siguran da mi se da ići na faks , išao sam malo prije nego što sam odustao , digli su matematiku s 5 na 7 ETC bodova jer je previše ljudi prolazilo, i sada svatko troši tisuće na repeticije i uče 4 sata dnevno uz to što idu na faks 6 sati dnevno . To je jako puno učenja , ali vratit ću se na faks ako mi kažete da je nemoguće bez njega . Ne znam što da mislim , svatko mi govori da činim ogromnu pogrešku te da su oni poput mene posvuda i da je kompeticija velika , dok onih visokoeduciranih fali , ali da kompanije svejedno inzistiraju na onima sa faksom.
Hvala na vašem vremenu

Naravno da ćeš moći naći, imam minimalno 20 kolega strojara koji su završili asistenturu i normalno se ukrcali bez obzira što nemaju faks. Možda TOP TOP firme neće uzeti nekog bez faksa(naravno, hoće ako imaš veze:hihi), ali svakako 90% firmi uzima ljude i bez faksa pogotovo juniore i pogotovo strojare. U globali se za ukrcaj uvijek traži iskustvo u ranku, ili iskustvo na određenom motoru itd., za asistenturu najčešće pitaju faks, ali ti si to već prošao:). Ne brigaj se i sretno! :kafa

Faks ce ti jedino trebati kada budes htio biti CENG i mislim za 2ENG.
Ali onda imas opciju da zavrsis ubrzani trcaj koji mason platis na temelju navigacije. Naravno ubrzani tecaj ti ne daje akademsko zvanje.
​​​​​​sretno!!

Back