ELEKTRO _ Razmjena iskustva

I dobro ima li di onda HV kurs , di se može Å¡ta naučiti . Mislim za preporučiti . Ja bih volio da uplatim perje , ali da mi se i odgovori na ono Å¡to ne znam .
Evo vucaram se zadnjih par objekata na 6600 V ,pa primjerice nemam " ready to start " thrustera , nađem da mi fali interlock od earth switcha na running panelu . I ne osječam se baÅ¡ ugodno dok izvlačim sklopku , da utvrdim je li to stvarno uzemljeno ili su samo kontakti na microswitchu .
Pa bi li mi taj kurs smanjio izlučivaje lojnih žlijezdi na carpetu???
Hvala unaprijed .

Ovaj elektro ekspert ti drzi covik koji je bija chief electrician na Royala i zna sta prica i sta predaje.
Njegov brat je bija na ABB HV u Italiji i kaze da je sama teorija dok breakera ni nevidis.
Na ovom tecaju ides do u detalja i naglasak je na onom bitnom za sigurnost na poslu, radu samog breakera ka i MSB.

Da, ja sam bio u tom Faraday centru prije cca 5 godina. Oprema tamo im je stvarno kao da je skinuta s nekog broda iz drugog svjetskog rata (ili prije). Ne dolazi se na taj kurs da bi se naucilo nesto radit oko HV opreme. Poanta kursa je da se nauce praviti, pa zatim postivati procedure za HV operacije. A u tome su Englezi najludji, njima se sve svodi na procedure i check liste i pisanje dobrih reporta, manje im je vazno rijesavanje nekakvih problema...
U HR ne znam jer nisam nikad bio kod nikog tko se bavi ovakvim kursevima...
Tamo su ljudi padali na cake koje su nam predavaci vec unaprijed objasnili da se na tome pada, dakle trebalo je samo slusat i postivat sve to sto oni hoce, a ne bit prepotentan i pravit se pametniji od njih (u sto vjerujem da neki i jesu bili, ali to ne pomaze za proci kurs:p).
Tipicne cake su bile ovakve, dobijes zadatak za npr. izolaciju nekog dijela na HV switchboardu za koji je prijavljeno da se pregrijava. E sad ti sam trebas napravit cijelu check listu za tu izolaciju i onda sve po toj listi njima demonstrirat.
Taj dio svi vise manje obave bez greske, svi paze na one detalje da moraju dva puta testirat instrument itd. ali onda kad je sve gotovo i izloirano, uzemljeno itd, check lista napravljena i ispunjena kako treba, ispitivac glumi elektricara koji ce doc obavit popravak na tom dijelu. I ti sad sa vec ispunjenom cek listom trebas njemu obavit operaciju koju oni nazivaju "prove dead at place of work". I u tome se ekipa uglavnom zezne, na sitne cake npr. tada testiraju istrument samo jednom (jer ionako su ga malo prije testirali dva puta) ili zabrljaju u prikazu mjesta gdje ce se radit i slicno. A ovi to odmah prihvate na noz, objasne ti to kao gresku koja izaziva "smrtne posljedice" i onda dobijes certificat da si bio na kursu, ali ne i onaj COC (Certificate of Competency). Znam i neke koji su kasnije na svoje firme donjeli samo ovaj prvospomenuti certificat, a da nitko nije im ni skuzio da oni uopce nisu prosli test.:confused:

Eto valjda sam vam docarao da to nije nesto gdje cete nauciti raditi sa bilo kakvom HV opremom, to je jednostavno test u kojem dokazujete da znate sastavit HV check listu i demonstrirat primjenu iste na "breakerima" iz daleke proslosti...

Eeee, zanima me tematika, ali radi po komodu - da ne ispadne da te tjeramo.

Znači ka' Å¡to bi rekli naÅ¡i stari - pomalo! Pade mi na pamet, naiÅ¡ao sam u nekim američkim novinama gdje je jedan novinar ili da se tačnije izrazim piskaralo američko napravio sprdnju od ovog "pomalo" - kao u smislu Dalmatinci su lijenčine itd. ha ha ha..,

JoÅ¡ neÅ¡to, negdje sam zapazio ovdje na forumu jedan student je tražio materijal za diplomski s temom električne propulzije. Dalmos ga je uputio na Morskog Vuka i joÅ¡ neki su mu se javljali za pomoć - pa tako da se odazovu u ovu stručnu temu svojim doprinosom, ako žele?! Ako je student diplomirao, da nam malo rastomači materiju, načelno. BTW, to bi bilo zanimljivo ukoliko diplomant nije pristaÅ¡a zaÅ¡tite autorskih prava i sebičan čo'ek.., poput predcjednika države! Ive Josipović svira četr'pe' nota na klaviru pa infiÅ¡ao da je čuveniji od Đuzepe Verdija i njegove Aide?!

;)

E da sjecam se toga, ali taj covjek je studirao "brodostrojarstvo" - tako je napisao, njega nisu zanimali Azipodi s Elektricne strane, nego vise fizicka izvedba istih, konstrukcijski nacrti itd., tako da se ja i on na kraju nismo nasli, valjda je to nabavio negdje drugdje.

Last edited:
Optimistično Vuk , znači i dalje ćemo na saunu u HV MSB , iako COC ne postoji .
Ne postoji ni ona solucija "tehničke podrÅ¡ke" sa kraja , poÅ¡to će mi Å¡ef reći . " ne moj da se osramotimo sa jednim osiguračem " ili " blesirajte to da nekako radi ":D Dok će on sijediti na paperworku u kabinici .
Ipak odo ja tamo !
Grazie

Pa bi li mi taj kurs smanjio izlučivaje lojnih žlijezdi na carpetu?

Chorkee.., toooo!

Najprije, ukor tebi Å¡to kasniÅ¡ na predavanje! Isto tako prenesi ukor i Frankie-u Å¡to se joÅ¡ ne pojavljuje ovdje - on već radi s HV stvarima, mogao bi itekako dati doprinos u odvijanju nastave. Tako mu reci! Bemti, Å¡to se tiče tih kurseva ne znam da li organiziraju fakulteti slične stvari?! Ja imam viÅ¡e povjerenja u njih - ako sretnem kojeg bivÅ¡eg profesora mogao bih pitati o tome, da li planiraju Å¡togod u tom smislu. Eo, za tebe Chorke, za domaći rad:

Spomenija si 9 stotina reefera u nekom portu, pa nas malo izvijesti Å¡to ima novo na tom području. Kada sam ja zadnji put bio na takvim stvarima taman su počeli krcati te kutije s mikroprocesorskom kontrolom atmosfere unutar njih. Sada se viÅ¡e ne sjećam niti kako teče rashladni ciklus, pa evo sličica da nas malo podsjetiÅ¡ na oca termodinamike Nicolasa Léonarda Sadi Carnota.., eo, ispredaji Å¡to je Å¡to i kako radi:

Capture.JPG

Last edited:
Chorkee.., toooo!

Najprije, ukor tebi Å¡to kasniÅ¡ na predavanje! Isto tako prenesi ukor i Frankie-u Å¡to se joÅ¡ ne pojavljuje ovdje - a on već radi s HV stvarima i mogao bi itekako dati doprinos u odvijanju nastave. Tako mu reci! Bemti, Å¡to se tiče tih kurseva ne znam da li organiziraju fakulteti slične stvari?! Ja imam viÅ¡e povjerenja u njih - ako sretnem kojeg bivÅ¡eg profesora mogao bih pitati o tome, da li planiraju Å¡togod u tom smislu. Eo, za tebe Chorke, za domaći rad:

Spomenija si 9 stotina reefera u nekom portu, pa nas malo izvijesti Å¡to ima novo na tom području. Kada sam ja zadnji put bio na takvim stvarima taman su počeli krcati te kutije s mikroprocesorskom kontrolom atmosfere unutar njih. Sada se viÅ¡e ne sjećam niti kako teče rashladni ciklus, pa evo sličica da nas malo podsjetiÅ¡ na oca termodinamike Nicolasa Léonarda Sadi Carnota.., eo, ispredaji Å¡to je Å¡to i kako radi:

View attachment 1538

Ti to meni navlakušu , Gavrane!!! Zdrav bio
Carrieri i Thermokingovi .
Tek sad mi je jasno da je Grgur Ninski tebe tražio prstom .
A Å¡to ti imam pričati o Nicolasu Sandiju Cenovu .
I Å¡ta se tu ima pričati , kad sve znaÅ¡ . pa koliko si samo freona utrpao , modualtion valve-a promjenio , evaporator coila zakrpao , ekspanzionih autogeno skinuo , filter driera , likvidno i gasom ga ufiksao , kompresora i skroll i ovih drugih promijenio, a da ne govorimo konfiguracije ,software i naravno defrost grijaća promijenio .
Nego sada ti meni , jednostavno pitanje , u tvom rangu , šta je u " hladnim bebama " kad su prazni .
Imaš li broj moba od Leonarda...Cohena...hahahhaah
E i zaboravio sam te pitati kakav si na reefconu , sa 6 hours update . Pogotovo sa ovim što nemaju RMM , mislim remote monitoring modem .

Može i za tebe domaći zadatak : " Za koga je napisana pjesma Beogradjanka? " ili "kako se kaže velika zmija?" , poÅ¡to si u struji lijevo krilo Pentagona

Last edited:
Da, ja sam bio u tom Faraday centru prije cca 5 godina.

Vuče jasno nam je.

Tebi je firma plaćala sve, boli te penis za njihovu lovu - a uhvatio si barem neÅ¡to na tom kursu. Znači ne isplati se da bi čovjek iÅ¡ao gore u vlastitoj režiji. Ja sam bio na dva kursa za gantry dizalice - duration oko 7 dana svaki kurs. Moram reći da su bili kvalitetni, jer su predavanja držali profesionalci. Posebno na prvom kursu sam pokupio kvalitetne uvodne lekcije za prvi ukrcaj na takav brod. Bio sam i na kursu za glavnu makinju B&W, ove koje se kontroliraju full elektronički. Trajanje je bilo također 7 dana u Kopenhagenu, kvalitetni predavači i ambijent - ljudi koji su napravili i usavrÅ¡avaju takvu makinju. Kurs je "certified" od njih i osvojio sam 80% bodova. Zayebalo me da sam previÅ¡e opuÅ¡teno iÅ¡ao na ispit - tako, zeznu te upravo banalnim pitanjima. Bilo bi dobro da sam postigao 90% bodova, onda bih mogao taj papir iskoristiti bolje kao "ljeÅ¡ku".

:udriglavom

Last edited:
Da, ako ti to firma ne placa, ne isplati se - ja nisam nijednog placao sam...
Sto se tice kurseva bio sam ja i na puno korisnijim od ovoga HV u Engleskoj, npr. "ABB ENG20 Large Azipod Course" u Finskoj, "ABB ELE21 ACS6000c NTY - Cycloconverter Course" u Svicarskoj (taj je bio najkorisniji), pa "ABB AUT-21 Automation Course for Maintenance Users" u Genovi i jos nekih drugih manje korisnih.
Ovi svi pocnu u ponedjeljak, zavrse u petak, znaci 5 dana po 8 sati...

Ti to meni navlakušu , Gavrane!!! Zdrav bio

Ma, nije nikakva navlakuÅ¡e.., čisto da vidimo Å¡to ima u toj branÅ¡i, i malo da ponovimo gradivo. Å to se tiče pjesme koju si spomenio ne znam o kojoj je pjesmi riječ. Ima topik gdje se stavlja tko Å¡to sluÅ¡a.., ja sam već stavio par stvari tamo. Imam sličan ukus kao i onaj kolega koji je pokrenuo thread - "Malo videa za ubit dosadu" - tako se zove thread! Ovdje ćemo samo o tehničkim stvarima i konzultacije u tom smislu.

Da ne duljim, idem maniti žmulj vina :uzdravlje

Last edited:
Evo ja te Gavrane podsjetio na stara vremena vaših hladnih beba .
Ja od kurseva imam samo debelu hladovinu šumarstva .
Ali vidim da si na dizalicama iskursirao , pa bi ja sada za protuslugu ( ako si pravi drug ) da me posjetiÅ¡ na ove hook-grab operation , slip ringove , naravno codove , Å¡timanje sajli itd.....to zaboravih Jurgena iz ex Kruppa nisam čuo godinama mislim TLS..a moga bi mi malo i AH wicheve..nadam se da si obavio i NorveÅ¡ku i RR marine .

Begoradljank je napisana za Beogradljanku , jednostavno ko bilge separatoru nabiti sate .

Ja dobio bocu vina na probu "Vladanović" Kostanje 2011i dobro klizi , kao Å¡to i vidiÅ¡ .
Živio:uzdravlje

Last edited:
pa bi ja sada za protuslugu (ako si pravi drug) da me posjetiš na ove hook-grab operation, slip ringove

Pusti to.., nećemo sad o tim stvarima jer nisu viÅ¡e u modi.

Eo, vidiÅ¡ koliko je Vuk spomenija kurseva.., ja bih radije sluÅ¡ao kurs od njega nego kod ovih okolo Å¡to uzimaju novce, a broda nisu vidjeli - osim trajekta Jadrolinije. Tako sam jednom polagao neki tankerski brevet i zamisli drže predavanje na onaj starinski način kreda, ploča, spužva. Toliko sam gluposti sluÅ¡ao i plaćao - po sili zakona. Npr. priča tip o ukapljivanju plina, skicirao neku shemu na tabli i kaže ovako: "...i onda se taj plin siÅ¡e i tlači nekakvim ventilatorom..."

Ma zamisli che stronzate, a koštalo me skoro 1000 dolara, što krpe što konca!

:udriglavom

@gavran - Ja obične ne stavljam u el waste nego zgazim i u smece,Å¡tedne rastavljem i čupam elemente , nikad ne znaÅ¡ kad će potriba bit za kojim tranzistorom za pojačalo učinit

Ovi TAFE-i u Australiji nude masu tih tečajeva , obuka ovo ono za struje. I nisu im cijene skupe.
kad bi se čovik iskrca doli i firma plati kartu za jedno msec dana kući valjalo bi položit Å¡togod tih tečajeva

Last edited:
Ja obične ne stavljam u el waste nego zgazim i u smece,

A ne tako, kod nas se sve mora odijeljeno skupljati - baterije, lampe, plastika, papir, cans & bottles i onda se daje na kraj u luci. Premda sam vidio kada dođu po smeće da oni to opet sve pomijeÅ¡aju i voze via. A zbilja, na mom brodu možeÅ¡ biti iskrcan ako se ne pridržavaÅ¡ tog pravila segregacije smeća i otpada.

BTW, ovo Å¡to je spomenuo Vuk ove brevete, čuo sam da na nekim kompanijama ti plate kurs ali brevet ti ne daju jer kažu zaÅ¡to bi ti dali brevet - pa da utečeÅ¡ negdje drugo?!

Zanimljivo je i to..., kakva je praksa u Prančioku?

Eo, idem popit joÅ¡ jedan žmulj.., večeras mi ide.

;)

OK..slažem se u vezi Vuka .
A i ovaj "vladanovićev" plavac me tečajno obradjuje .

Last edited:
A ne tako, kod nas se sve mora odijeljeno skupljati - baterije, lampe, plastika, papir, cans & bottles i onda se daje na kraj u luci. Premda sam vidio kada dođu po smeće da oni to opet sve pomijeÅ¡aju i voze via. A zbilja, na mom brodu možeÅ¡ biti iskrcan ako se ne pridržavaÅ¡ tog pravila segregacije smeća i otpada.

BTW, ovo Å¡to je spomenuo Vuk ove brevete, čuo sam da na nekim kompanijama ti plate kurs ali brevet ti ne daju jer kažu zaÅ¡to bi ti dali brevet - pa da utečeÅ¡ negdje drugo?!

Zanimljivo je i to..., kakva je praksa u Prančioku?

Eo, idem popit joÅ¡ jedan žmulj.., večeras mi ide.

;)

Pa i u mene je tako. Moram potpisat onaj waste managment plan ali Å¡ta je special garbage u običnoj žarulji. Komad stakla i par komada metala ? FL i High press taložim u kutiju , naravno i baterije i ostalo ali zaÅ¡to obične da stavljam tu ? Isto tako ima i onaj save energy plan pa kad ja naručim 50 Å¡tedni oni mi poÅ¡alju 200 komada kineskog đubra od 100W :rolleyes: obični žarulja.. Halogenke i obične u kutiju zgaziÅ¡ sve lipo i gotovo.. A di bacaÅ¡ UV lampe iz sterilizera ? UdiÅ¡eÅ¡ li Mercury kad nemaÅ¡ Å¡ta radit ? zatvoriÅ¡ li se u sobu punu baterija spojene na punjač i udiÅ¡eÅ¡ hidrogen ?

Di je nestalo ono doÅ¡a je bilić vrime je za spavanje.
Reka mi je prvi makinje da naviga 35 godina a da sam ja lud ko da navigam 40 :hihi
Evo di je nesta " doÅ¡ao je Bilić ,vrijeme je za spavanje"..a doÅ¡a mi i druga botilja Vladanovića:hihi
Meni je reka drugi makine : " bolje jedan dan kuku ,nego cijeli život lele":uzdravlje
Nije nego me zainteresira electrical waste...ja to u mom dogovovru sa kuvarom trpam u waste disposer.....a high pressure palim sa medicinom u inceneratoru .

Last edited:
A kakva su vam iskutva s Specs Oil mistima. meni su od njih 7 crkla 4 u ugovoru. bez ikakva faulta ili ičega cepaj alarm , na kraju ispada da im ne radi komunikaija među njima , ovi iz Specsa kažu da su upoznati s time i Å¡alju mi na GC 2 komada za svaki.. a na njima piÅ¡e world best oil mist detector

evo mi stola
http://i41.tinypic.com/24pf8sn.jpg

i ozon generator na njemu

Piše i na atobusu Coca Cola , pa nije nego autobus .
Ajde Bilić . laka noć ,vrijeme je za spavanje .:D

Back