Casnici sa SSS-om, problemi u skolovanju pomoraca

Ima li ko kakvih informacija je li održan i kako je proša sastanak koji je triba bit održan jučer između predstavnika agencija, fakulteta, ministarstva, kapetanija itd....

Samo bi volia kazat, da bi se kao Udruga trebali potrudit, jer sad je već vrime, da sljedeći put na takvom sastanku imamo naše ljude, makar kao promatrače! Zato smo i napravili Udrugu, a prisustvom i sudjelovanjem na ovakvim sastancima bi morali pokazat da smo ozbiljniji i kvalitetnijih od ovih ostalih "sudionika" sastanaka koji plešu dok vlada svira, nadajući se poziciji i mistu u istoj u sljedećem sazivu! Tako da mogu prodavat dozvole za voditelja brodice!!! Pančofari...

Samo bi volia kazat, da bi se kao Udruga trebali potrudit, jer sad je već vrime, da sljedeći put na takvom sastanku imamo naše ljude, makar kao promatrače! Zato smo i napravili Udrugu, a prisustvom i sudjelovanjem na ovakvim sastancima bi morali pokazat da smo ozbiljniji i kvalitetnijih od ovih ostalih "sudionika" sastanaka koji plešu dok vlada svira, nadajući se poziciji i mistu u istoj u sljedećem sazivu! Tako da mogu prodavat dozvole za voditelja brodice!!! Pančofari...

@Kolega, dobro govoriš

Ne znam da li svi ljudi koji navegaju prate što se sve dešava u hrvatskom društvu. Mi kao udruga smo se osnovali s jasnom porukom i ciljem a to je promocija pomorske struke, kao i promidžbu pomorca u društvu kao jednako pravnog, kontra s ostalim gradjanima. Zbog toga ova naša udruga nije kao ona udruga piciginaša na Bačvicama niti smo udruga za promociju seoskih karnevala ili maškara.

Tek smo se osnovali kao U.P.H. prije par mjeseci, ali svakako već sada treba najaviti tim kojekakvim PANĆOFARIMA da se ne može govoriti o nama bez našeg predstavnika, to ubuduće neće moć, ić tako!

.

Last edited:
Zivija Gavrane,

znači "panĆofari" sa mekim ć. Istina i kad se izgovara čuje se "meko" al osjeća tvrdo! Ja ću ako Bog da poslat pismo prema Vladi vezano za ovo, kulturno i pismeno naravno, pa ćemo vidit šta će odgovorit. Ako bude ignorancije, ide se u medije. Korektna igra na gostujućem terenu. Pa nek se misle... Možemo surađivat, a možemo se obrađivat... Nadam se samo da me neće pomest auto, naime iman familiju...

@Foranine, @Dalmos, evo sta je veza upravo javila a Andja prenosi...

sastanak prosao ok,drugi je u rujnu i onda ide na vladu.trajat ce 500sati ili 3 mj,kostat ce oko 3000eura..fakulteti su se malo bunili,ali ne previse..

Pa cemo vidit te pancofare, jesu li dosli pameti... :)

Ajde. Iz tvog posta u Božje uši... Mogla bi in ova ekipa sa brze više nakon toga srušit zgradu... Al dobro, nek ide naprid, dok se situacija poboljšava uvik je dobro. A nema smisla gledat u prošlost jer se neće prominit. Samo su koštali vrimena i novaca velik broj ljudi...

@Foranine, @Dalmos, evo sta je veza upravo javila a Andja prenosi...

sastanak prosao ok,drugi je u rujnu i onda ide na vladu.trajat ce 500sati ili 3 mj,kostat ce oko 3000eura..fakulteti su se malo bunili,ali ne previse..

Pa cemo vidit te pancofare, jesu li dosli pameti... :)

Ajde Andelka napokon dobre vijesti
Ca ce bit od toga svega vidit cemo na kraju

dakle sastanak je prosao recimo dobro. Mislim da iako nismo sudjelovali na njemu (mislim UPH) da imamo dosta zasluga zbog toga da se nazire pravi put.
Isto tako bih pitao profesore zasto se bune? a mislim da znam i odgovor koji je. Ako su oni do sad imali 250 pomoraca na brzoj visoj a svi znamo da su profesori placeni iz drzavne blagajne jer rade u prosvjeti moje pitanje bi bilo di je onda otislo 17000000 kuna koje su ti ucenici uplatili? Ja tamo nisam vidija neki simulator ili nesto slicno samo san vidija da nam daju knjige. Nije ni cudo jer tih 17 milijuna kuna di je rasporedeno pitam ja njih? Ti novci nebi tribali ici drzavi nego fakultetu pa sta se cudimo sta se bune? Isto tako bih pitao koliko je na tih 17 milijuna jos islo na repeticije i ispod stola? Dakle dosta je bilo legalne krade triba da mucu i prihvate taj prijedlog

Pozdrav svima :):)

Last edited:
Evo i prijedloga zakona

Izmjene zakona / Alternativni put za najviša zvanja
Prof. D. Zec je istaknuo da stvarno stanje ne odgovara onome što je opisano u programu srednjih škola te je napomenuo da treba voditi računa da srednje pomorske škole nisu usko strukovne već imaju široki pojas naobrazbe. Zbog toga predlaže da se za ishodovanje svjedodžbe za zapovjednika do 3.000 BT odnosno upravitelja do 3.000 kW predvidi tečaj od 2-4 tjedna prije ispita te je istaknuo da se ista svjedodžba ne izdaje automatizmom onima koji imaju višu spremu od potrebne, već samo onima koji je zatraže i koji je namjeravaju na toj razini i koristiti.
Novost u prijedlogu, koji će ovih dana potpisati ministar je da će se za svjedodžbu na zapovjednoj razini na brodu do 3.000 BT/kW morati polagati ispit. Nije prihvaćen prijedlog da se za taj ispit nakon vježbeničkog staža i plovidbe kao časnik treba ići na tečaj u trajanju od 100 sati, kako su predložili pomorski fakulteti.
Ne smije se zanemariti ni iskustvo člana komisije za polaganje ispita iz Splita (Predsjednik Udruge strojara) koji je govorio o nečuveno niskom stupnju znanja kandidata sa završenom srednjom pomorskom školom i godinom dana plovidbe.
U svezi svjedodžbi na brodovima koji plove u maloj obalnoj plovidbi, prošao je prijedlog MMPI-a da se uvede novi termin „priobalna plovidba“ koja predstavlja plovidbu broda koji se ne udaljava više od 20 Nm od najbližeg mjesta zakloništa )odnosno od najbliže obale kojoj osobe u opasnosti na moru mogu sigurno pristupiti ili plovi u području male obalne plovidbe kako je definirana posebnim propisom).
Na zahtjev CROSMA, zaključeno da sve svjedodžbe imaju valjanost od 5 godina te da se uz dokaz plovidbe i „onboard trening“ obnavljaju. Ovo se ne odnosi na HR svjedodžbe koji i dalje vrijede neograničeno.
U drugom dijelu sastanka rasprava se vodila oko svjedodžbi za zapovjednu razinu na brodovima od 3.000 BT/kW ili većim/jačim.
Predstavnici MMPI-a su napomenuli kako su svi predlagači, izuzev pomorskih fakulteta, predložili da se osim već postojećeg sustava stjecanja tih zvanja omogući i alternativni put kroz rad na brodu / plovidbu i polaganje tečaja.
Obzirom da je prijedlog Mare nostruma bio jedan od najkonkretnijih u smislu određivanja trajanja, kako tečaja tako i vremena plovidbe na osnovu tog pisanog i obrazloženog zahtijeva daljnja rasprava vodila oko usuglašavanja programa, sati naobrazbe pa i cijene koštanja takvog tečaja. Pomorski fakulteti smatraju da je ovo korak unazad u smislu kvalitete časničkog kadra, ali da obzirom na stavove ostalih sudionika prihvaćaju i razumiju potrebu da se i o tome raspravi kako bi se što kvalitetnije riješio i ovaj višegodišnji zahtjev.
Iz prijedloga Mare nostruma proizlazi da bi pravo za izlazak na ispit za časnike na zapovjednoj razini brodovima od 3.000 BT/kW ili većim/jačim stekli kandidati koji imaju najmanje 36 mjeseci plovidbe kao časnici plovidbene straže na brodovima od 3.000BT/kW ili većim/jačim i završe naobrazbu na pomorskom fakultetu u trajanju od 3 mjeseca (oko 500 sati). Ovim se ničim ne bi utjecalo na dva već postojeća načina stjecanja tih zvanja.
Iznijeti su podaci iz prakse Pomorskog fakulteta u Splitu, gdje je takozvanu komprimirano 5- tjedno završavanje više škole pristupilo ukupno 250 kandidata od čega je 169 (79 nautičara i 90 strojara) i završilo. Ovo se odnosi na stari sustav. Po novom je broj pao na 56. Treba istaknuti da je na 2. semestar pristupilo samo 17 strojara ili 19% od upisanih. Ovi podaci dovoljno govore o težini ovakvog načina komprimirane nastave u uvjetima „Bolonje“. Istaknuto je i da prosječan studij do diplome strojara u redovnom sustavu traje 6 godina, a u komprimiranom 2,5 godina.
Ne smije se također zaobići argumentacija stava predstavnika fakulteta koja poziva na izjednačavanje pomoraca sa svim ostalim studentima u Hrvatskoj i otvaranje mogućnosti nastavka karijere nevezano za pomorstvo-brod.
Kako ova komplesna i zahtjevna materija nije bila predmet hitnog donošenja, a zahtijeva ozbiljnu raspravu u smislu programa i njihovog trajanja naobrazbe zaključak je MMPI da se formira manja (desetak predstavnika) radna skupina od zainteresiranih iz industrije, školstva i ministarstava koja bi do rujna ove godine imali bar dva sastanka i iznijela konkretan prijedlog za prihvaćanje i potpis Ministra. Kap. Babić je, na kraju, predložio i da se razmisli o Pomorskoj trgovačkoj akademiji.

Dalmos, tebi su bar libre dali. Nama su sve samo kopirali. I to smo neke morali i sami kopirat jer binan oni na porti kaza da nema on vrimena za to.

Iznijeti su podaci iz prakse Pomorskog fakulteta u Splitu, Treba istaknuti da je na 2. semestar pristupilo samo 17 strojara ili 19% od upisanih. Ovi podaci dovoljno govore o te?žini ovakvog načina komprimirane nastave u uvjetima â??Bolonjeâ??. Istaknuto je i da prosječan studij do diplome strojara u redovnom sustavu traje 6 godina, a u komprimiranom 2,5 godina.

Obratite paznju na ove podatke Splitskog fakulteta
19% upisanih upisuje drugi semestar, sto znaci svaki 5 student a prosijecno skolovanje za strojare traje 6 godina, tj za godinu faksa treba potrosit 3 godine.
Mislim da Yale i Oxford koji su kudikamo bolji fakulteti imaju bolju prolaznost od Splitskog pom. fakulteta.

@ Foranin - prolaznost im je bolja zato sto imaju gluplje profesure od nasih. Da je njima jedan nas M.O. ili M.T. ;-))) Pa da ih vidim kad bi zavrsili;-))

Evo citam kolege i drago mi je sto se konacno pokrenulo u vezi trajanja i nacina skolovanja i nadam se da ce se rijesit pozitivnim ishodom! Zanima me jos samo jeli bilo govora o porezu i hoce li se i ako ce kad poceti rijesavati? Toliko od mene!:uzdravlje

Back