Casnici sa SSS-om, problemi u skolovanju pomoraca

@valdez
Je li onda tocno da je nacionalni brevet neophodan prema STCW jer s obzirom na njega dobivas sve druge brevete(drugih drzava)

@valdez
Je li onda tocno da je nacionalni brevet neophodan prema STCW jer s obzirom na njega dobivas sve druge brevete(drugih drzava)

U pravu si Frankie, nista ne ide bez nacionalnog braveta. Svi PSC, ABS, DNV i ostali koje sam dosad ima su iskljucivo uvik trazili da vide prvo nacionalni bravet, ovi drugi od zastave su uvik stavljali u drugi plan.

Ako zavrsis skolu u njemackoj i tamo polozis licencu onda je to osnovna licenca i na temelju nje vadis endorsemente drugih zastava. Mogao sam napisati isto i za skolu + licencu bilo koje druge zemlje. Licenca nije odredjena drzavljanstvom.

Ako zavrsis skolu u njemackoj i tamo polozis licencu onda je to osnovna licenca i na temelju nje vadis endorsemente drugih zastava. Mogao sam napisati isto i za skolu + licencu bilo koje druge zemlje. Licenca nije odredjena drzavljanstvom.

Meni se cini da je to sve malo kompliciranije nego sto ti navodis, no mozda je i moguce, ali ja jos nikad do sad nisam ima prilike vidit Hrvata sa Njemackim bravetom, Poljaka sa Hrvatskim, Rusa sa Poljskim, Filipinca sa Americkim...itd. No ako neko ima drukcija iskustva neka kaze :rolleyes:

Stvar je u tome da ce ti hrvatsko ministarstvo izdat brevet samo na osnovu toga ako imas brevet iz 7 navedenih zemalja i nijedne druge, ali opet treba vidit sa managementom za koji plovis. Moj barba je svedjanin, mislin vlaj sa svedskin pasosen, pa mu je nase ministarstvo izdalo brevet a nema ni pasos ni domovnicu. Znan za pilota u Suezu, egipcanina koji uredno radi svoj posal sa breveton izdanim u Rijeci i svakih 5 godina dodje kod nas i produzi ga. Mislin da mi je sve bliza ona opcija u sloveniji jer njihov brevet, ova nasa banda priznaje...
Iako mi se nekako neda poc onamo skolovat, zima, nema mora i tako dalje...
Radije cu u kotor ako moze...

Meni se cini da je to sve malo kompliciranije nego sto ti navodis, no mozda je i moguce, ali ja jos nikad do sad nisam ima prilike vidit Hrvata sa Njemackim bravetom, Poljaka sa Hrvatskim, Rusa sa Poljskim, Filipinca sa Americkim...itd. No ako neko ima drukcija iskustva neka kaze :rolleyes:

Jedina komplikacija je ic studirat vanka. Koliko god ova skola u hrvatskoj bila ovakva ili onakva, jos uvijek je lakse studirat u Splitu nego u Hamburgu. And money wise. Cak da ti i hrvatska ne prizna strani "osnovni" brevet ne vidim gdje je problem, jedina firma gdje neces moc plovit je ona sa hrvatskom zastavom, sve ostale su "welcome". iz iskustva znam da uk licenca ili njemacka pizaju vise od nase "nacionalne", po automatizmu si svrstan u platni razred "eastern european", nema veze sta nisi tamo.

Evo ovako ja san poslao mail u Bahamski maritime office i dobio odgovor da oni imaju listu po kojoj priznaju brevete bili oni nacionalni ili ne. Znaci ako ja kao Hrvat imam nacionalni brevet od Crne Gore oni ce meni izdati njihov brevet koji mi triba na brodu jer mi je brod pod bahamskom zastavom. Dakle to je sto posto jer je provjereno.

Posto san naisa na stranicama MMPI-a na to da priznaju brevete nekih drzava a medu njima i Nizozemske u kojoj sam polozio klasu davne 2000 godine posla sam upit u MMPI i pitao da iman brevet 2nda no limit( hrvatski brevet) te da mi je firma Splithoff platila da polazem tamo i da sam dobio Chief engineer licence no limit ali Nizozemski. Moje pitanje njima je bilo dali ja mogu na osnovu tog Nizizemskog breveta dobit hrvatski endorsment za chief engineera no limit? Cim mi posalju odgovor javicu vam ode.

visa pomorska skola?

visa pomorska skola?

dobar dan
ja se trenutacno bavim prikupljanjem svih potrebnih informacija u vezi skolovanja van nase zemlje-kurs od tri mjeseca sa obaveznih 4 mjeseca navigacije,pisanjem eseja i na kraju dobivanjem breveta po STCW III/2 sta bi bilo Ch.Eng. Unlimited.
znaci isto ono sta bi dobio sa dvije godine 'bolonje'.Dakle istina je da taj moj brevet nebi bio Hrvatski-Nacionalni.I tako odem do lucke kapetanije Split u sobu tu i tu sa pitanjem jeli se to moze 'prepisat' na hrvatski,a oni ce meni ako ti ne namjeravas navigavat na hrv zastavu sta ce ti.glavno je da tvoja firma priznaje taj sta bi ti vec di polozija.a za neko 'prepisivanj' ti moze jedino ministarstvo pomoc.
i sta cu iden pitat tu moji firmu koja je situacija,i dobivan odgovor da nema nikakvih problema da ga samo donesem.
i u medjuvremenu kako o tome pricam sa ostaljim ljudima dolazim do informacije kako ce ueropska unija 2012 uvest europske brevete i matrikule.znaci ako sad neko navigaje ne zastavi od neke clanica europske unije ima i njigovu matrikulu i brevet-izdano na osnovi naseg nacijonalnog.akad se udruze da bi zastitili trziste i svima dali jedan te isti papir nevezamo za drzavljanstvo.onda bi automatski polaganjem i dobivanjem breveta van nase drzave automatski upao u tu vecu organizaciju.kojoj bi se i nasa zemlja trebala prikljucit i da nam se svi nasi breveti prepisu na europski.
dakle moj zakljucak je-zasto gubit dvi godine sa tomasevicen i koljon.kad se sve to moze sredit u per mjeseci.
naravno uz predhodnu provjeru svih cinjenica

Evo ovako ja san poslao mail u Bahamski maritime office i dobio odgovor da oni imaju listu po kojoj priznaju brevete bili oni nacionalni ili ne. Znaci ako ja kao Hrvat imam nacionalni brevet od Crne Gore oni ce meni izdati njihov brevet koji mi triba na brodu jer mi je brod pod bahamskom zastavom. Dakle to je sto posto jer je provjereno.

Posto san naisa na stranicama MMPI-a na to da priznaju brevete nekih drzava a medu njima i Nizozemske u kojoj sam polozio klasu davne 2000 godine posla sam upit u MMPI i pitao da iman brevet 2nda no limit( hrvatski brevet) te da mi je firma Splithoff platila da polazem tamo i da sam dobio Chief engineer licence no limit ali Nizozemski. Moje pitanje njima je bilo dali ja mogu na osnovu tog Nizizemskog breveta dobit hrvatski endorsment za chief engineera no limit? Cim mi posalju odgovor javicu vam ode.

postoje dvije vrste dokumenata, endorsment (prijepis) i nacionalni brevet (izvorni dokument). ne vidim razlog da polozeni brevet ne bude priznat ukoliko je isti na spisku drzave luke upisa broda, kao sto je primjerice slovenski izvorni brevet priznat u hrvatskoj. medjutim ne treba brkati hrvatsku ovjeru stranoga breveta (endorsment) sa polozenim orginalnim dokumentom ili endorsment se ne moze dobiti na osnovu endorsmenta. ja bih svakako pitao zastavu za od slucaja do slucaja jer ne mora nuzno biti isto. jednako tako razlicite drzave prihvacaju ili ne brevete polozene u drugim drzavama, primjerice lista orginalnih breveta koju priznaju bahami je daleko dulja od iste koju priznaje hrvatska.
drugo je pitanje dali je potreban izvorni brevet istog drzavljanstva kao i osoba koja ga posjeduje da bi se ishodovao endorsment. takav zahtjev nisam naisao u slucaju marshall islandsa, no ne tvrdim da ne postoji. najbolje pitati.

Dalmos
Ja mislim da je ovo na krivom tragu.STCW trazi nacionalni brevet,a temeljem nacionalnog breveta izdat ce se neki drugi.Ja mislim da u ovom slucaju se govori da ce RH izdati drzavljanima drzava sa liste hrvatski brevet temeljem njihovog nacionalnog.Mozda sam u krivu ali znam covika koji je zavrsija tu nizozemsku epizodu i na kraju nije moga otic za upravitelja jer nema nacionalni brevet.Vrijednost stranog breveta ja mislim nije bas velika,ali to je samo moje misljenje.

O ovome sam piso vec davno i izasralo me da ako neznam da ne pisem i cak dobio neke PM! Ljudi ovo je isto kao da kazes da ima bugarin sa americkom putovnicom, pa jebiga ili si bugarin ili amer. Ja mislim da je to gubitak love i vremena! Cak sam cuo da je bila neka afera na Royalu, sa nasima koji su kasnije izgubili posao radi ovakvih pizdarija! Normalno ljudi nisu nista krivi, pitali i dalo im,ali nakraju tko trpi....
A ti dalmose ne pizdi vise nego putuj u Split i rjesavaj tu visu...nema druge nego te vezat ispred faksa odmah poslije prosvjeda, neces drugacije...

Jeli ko cua sta je bilo na danasnjem sastanku

Crna kronika, Hrvatska, Politika

Utorak, 28.04.2009.

Tagovi: Bo?židar Kalmeta, kriminal, USKOK:o:o:o

*
* 14:40
*

U policijskoj akciji uhićen suradnik ministra Kalmete

Pi??e: ??. Petru??ić
Policija je jutros, kako neslu?žbeno doznajemo, uz odgovarajuće naloge istra?žnog suca u??la u zgradu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture na zagrebačkom Prisavlju i napravila pretres određenih prostorija. Uhićena je najmanje jedna osoba iz tog ministarstva.

Doznajemo da se radi o akciji vezanoj za nezakonito izdavanje, odnosno â??prodajuâ? dozvola za upravljanje plovilima, pripremanoj du?že vremena u suradnji policije i Dr?žavnog odvjetni??tva, najvjerojatnije USKOK s obzirom da bi se moglo raditi o mitu.

Načelnik Ureda ravnatelja policije Krunoslav Borevec potvrdio je informaciju o uhićenju jednog djelatnika Ministarstva. Dodao je samo da se radi o sumnji u počinjenje kaznenog djela koruptivnog karaktera te da se akcija provodi u suradnji policije, USKOK-a i samog Ministarstva. O detaljima će javnost kasnije biti obavije??tena.

Prema prvim informacijama, u zgradu policije u Heinzelovu ulicu priveden je načelnik jednog odjela ministarstva Bo?židara Kalmete, koji je između ostaloga radio na poslovima vezani za izdavanje dozvola za upravljanje plovilima. Čini se da je on uhićen jo?? tijekom noći u svom stanu u Zagrebu.

Istovremeno je vi??e osoba uhićeno i na području koprivničko kri?ževačke ?županije, pri čemu se među osumnjičenim osobama spominje ime voditelja jednog Auto kluba, ali i nedavno uhićeni čelni čovjek Pučkog otvorenog učili??ta Đurđevac u Koprivnici i vlasnik auto ??kole Volan, Dra?žen Karlovčan (39).

Podsjetimo, Karlovčan je uhićen u koordiniranoj akciji policije i USKOK-a kodnog imena Stop zbog sumnje da je sudjelovao u â??prodajiâ? svjedod?žbi, diploma i vozačkih dozvola za kamione u programu srednjo??kolskog obrazovanja odraslih osoba.

Izvor: Jutarnji List

Pozdrav userima pomorcima i njihovim boljim polovicama ( a ima nas svaki dan sve vi??e ).Ja sam supruga usera iguazu-a,( većini poznata po baniranju ):o,i u ovu kasnu uru odlučila napisati svoj prvi post.Pratim ovaj forum već neko vrijeme i lipo je viditi da se većina vas sla?že i razumije u stvarima koje ?žele! Mislim da je ovaj forum jedinstven u tom pogledu,da Vam nije te??ko nekome pomoći,bilo savjetom bilo nekim konkretnim potezom. I zaista se nadam da ćemo uspjeti u borbi za prava koja nam i pripadaju i da će skori prosvjed polučiti rezultate jer.......e sad krećem sa informacijama zbog kojih sam i odlučila napisati svoj prvi post.Naime sastanak koji je trebao biti odr?žan danas u Zagrebu odgođen je za sutra,kao ??to je prethodno neki user napisao trebali bi se naći za okruglim stolom predstavnici Vlade,Lučkih Kapetanija,agenti pojedinih agencija i na kraju ??lag predstavnici Pomorskih fakulteta.Kontaktirala sam danas osobu koja će sutra prisustvovati tom nazovimo ga " sastanku " i čovjek mi je rekao da su nam nadanja u promijene vezane za probleme u ??kolovanje pomoraca ravne nuli.Glavni pokretači da se te promijene ne dese su naravno fakulteti,znamo radi čega,a ovima drugima je to toliko zanimljivo da i prije nego ??to su sjeli za stol znaju odgovor.Jedino su predstavnici L.K. stali na stranu pomoraca,ali su preslaba manjina pred dotičnim "moćnicima".Ali ko zna,mo?žda se sutra i dogodi neko čudo pa nam na??a "banda" da mogućnost da napokon udahnemo malo zraka i da napokon imamo pravo gledati u svjetliju budućnost svih nas.:) Pozdrav i mirno more ma gdje sad bili:uzdravlje

@iguazu
Pa to drugarice dobro dosla.Vidija sam nekoliko puta da je drug tu ali nista ne pise mislija sam da se ofendija,a bilo je i puno gorih od njega sta su miritali baniranje.Ajde prenesi pozdrave i javi kad se vraca doma.

@wolf11 04-27-2009 04:45 AM
njima je u interesu da se produ?ži jo?? za dva ili četiri stupnja naobrazba pomoraca, jebe se njega za tvoje znanje i da se počne navegat sa 35 godina samo ne znam kako bi to nazvali mo?žda uber visoka

to je na tragu ovoga a bilo je i za očekivat.........

decki evo mene nakon duzeg vrimena i evo saljem vam veliki pozdrav iz porto rica,evo da se ubacin sto se tice vise skole u cg je sve priznato od strane hrv,znaci prije koji misec san zva ministarstvo i reka in za zavrsavam visu skolu u cg i da san cuja da cu imat problem jer da mi je nece priznat doma,naravno malo san laga,ali zena mi je rekla da to nema veze jer se skola priznaje ne priznaje je ministarstvo nego neki drugi njihov ofice,uglavnom sve je legalno i posli se more polagati isto sve ko da si i kod nas zavrsia samo je caka da nemas titulu za koju mi zaboli,bitna mi je licenca,a sto se tice nasih drzavljana pa meni rodak ima engleske bravete jer kad su prominili zastavu svi oficiri su tribali imat engl.bravete pa in je firma to omogucila,blago njemu ne placa nikakva davanja u nas

........meni rodak ima engleske bravete jer kad su prominili zastavu svi oficiri su tribali imat engl.bravete pa in je firma to omogucila,blago njemu ne placa nikakva davanja u nas

Sta je napravija sa 'rvackim bravetima? Utopija ih u mastilu ili kadi?
Kako je dosa do Engleskih? Na osnovu 'rvackih, pretpostavljam, jer niko nije lud da ide polagat ono sta ima vec polozeno? Ili ima i takvih slucaja mozda...

O ovome sam piso vec davno i izasralo me da ako neznam da ne pisem i cak dobio neke PM! Ljudi ovo je isto kao da kazes da ima bugarin sa americkom putovnicom, pa jebiga ili si bugarin ili amer. Ja mislim da je to gubitak love i vremena! Cak sam cuo da je bila neka afera na Royalu, sa nasima koji su kasnije izgubili posao radi ovakvih pizdarija! Normalno ljudi nisu nista krivi, pitali i dalo im,ali nakraju tko trpi....
A ti dalmose ne pizdi vise nego putuj u Split i rjesavaj tu visu...nema druge nego te vezat ispred faksa odmah poslije prosvjeda, neces drugacije...

@Mikaya
skolu san upisao i u klupi san (ponovo) 15.6.2009 :D :udriglavom Vidija san da si na ready listi ( bravo car si) :uzdravlje

@ Crta Zara
dobro dosao prika i drago te je cuti.

@ Iquazu

Suprugo ili Iquazice pozdravi ti naseg forumskog zajebanta a sta se tice sastanka viruj mi ja nisan ni mislia da ce oni sutra doniti neku odluku u nasu korist. :udriglavom

Neznon ca je danas odluceno ali pretpostavljam da su dosli do zakljucka da sa srednjom pomorskom mozes bit samo mazac a cistac mozes bit jedino sa nekom cetverogodisnjom skolom a nedaj Boze sa nekakvom trogodisnjom.
Doc cemo do toga da za bit oficir moras zavrsit najmanje 4 godine faksa a za bit barba morat cemo pisat znanstvene radove i minimalno magistrirat.
Sve je jasno kad vidimo da o nasoj buducnosti odlucuju nekakvi likovi sta u oboritu ribu ubrajaju Sarane,Stuke i Pastrve a za migavicu misle da je to neka bolest ociju.
Triba nesto napravit da se upozore ucenici Pomorskih skola da neupisuju te skole jer ce za 4 godine skolovanja dobit ista prava kao da zavrse tecaj ronjenja do 10m.
Ajde bar cu se nasmijat kad cujem sluzbeno obrazlozenje

Back