Casnici sa SSS-om, problemi u skolovanju pomoraca

u potpunosti se sla?žem ali ja isto tako idem na faks izvanredno i mogu reć da profesori ne izlaze u susret niti malo niti imaju razumjevanja ??ta san na brodu a za matematiku van neću niti pričat.Tako da mi se taj faks čini nemoguća misija.Profesori su nam prvi dan rekli da od nas 120 će zavr??it nekih 20-tak pa vi sad razmotrite situaciju kolike su ??anse.
A ovi ??ta govore da bi faks moga ključ u bravu to se varaju jer ovo samo treba omogućit nautičarima i strojarima a ostali smjerovi po starome

Prijedlog za izmjenu Pravilnika o zvanjima i svjedod?žbama o osposobljenosti pomoraca

Prijedlog za izmjenu Pravilnika o zvanjima i svjedod?žbama o osposobljenosti pomoraca

Evo šaljem ovo pismo na gore navedene adrese.

Prijedlog za izmjenu Pravilnika o zvanjima i svjedodžbama o osposobljenosti pomoraca

Poštovani,

Putem web stranica SPH upoznat sam sa današnjim sastankom Radne skupine za izradu Pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o zvanjima i svjedodžbama o osposobljenosti pomoraca.

Ovim putem bih u svoje ime a i u ime istomišljenika skupine pomoraca okupljenih oko web portala Pomorac.net predložio izmjene Pravilnika o zvanjima i svjedodžbama o osposobljenosti pomoraca.

Predlažemo reviziju stjecanja pomorskih zvanja na temelju STCW konvencije na pravednijoj osnovi i školovanje Pomoraca, po uzoru na širu svjetsku praksu obzirom na veliku pomorsku kadrovsku krizu u svijetu i brodarstvu.
Takodjer, tražimo lakše zapošljavanje Pomoraca sa VSS i VŠS-om u Pomorskim srednjim školama i Pomorskim fakultetima, za one koji žele prestati sa navigacijom i ostati u struci i raditi za struku, po uzoru na naprednije pomorske nacije.

Obrazloženje:

Naš prijedlog je da se zatraži povratak starog pravilnika od prije '99. s kojim su pomorci sa SSS-om mogli doći na poziciju Prvog Časnika palube odnosno Prvog Časnika stroja na osnovu iskustva. Nakon toga treba omogućiti pomorcima da završe minimalnu potrebnu edukaciju po STCW-u (dio ispita sa Više pomorske škole) sa kojom bi uz iskustvo (npr. minimalno 5 godina plovidbe kao časnik) mogli pristupiti ispitima za neograničene svjedodžbe Zapovjednika broda odnosno Upravitelja stroja. Svi ti ispiti bi trebali biti dio stručnih ispita sa Više pomorske škole i trebali bi se priznati u daljnjem školovanju.
Slični programi postoje u većini pomorskih zemalja svijeta i kao takvi stavljaju naše pomorce van konkurencije prema drugim pomorskim nacijama (pogotovo onima koje su stanovništvom brojčano jače od nas). Naši pomorci moraju završavati dug i težak program Više pomorske škole koji je zastario, neprilagođen modernom vremenu i koji im u velikom dijelu nikada neće koristiti na brodu.
Također se mora razmisliti i o priznavanju specijaliziranih stručnih pomorskih seminara za stjecanje pomorskih svjedodžbi u R. Hrvatskoj kod pomorskih učilišta i u inozemstvu kod međunarodnih Pomorskih akademija (koji su brojni pomorci završili po nalogu poslodavca da bi zadržali posao) kao sastavne položene predmete pojedinih sličnih stručnih programa sa Pomorskih fakulteta. Time bi se izbjeglo gubljenje slobodnog vremena koje bi pomorac proveo sa svojom obitelji ili na brodu i izbjeglo bi se nepotrebna ponavljanja sličnog predmeta ili programa na Pomorskim fakultetima u R. Hrvatskoj.
Za sve pomorce sa VSS i VŠS-om koji su završili studije na Pomorskim fakultetima po aktualnim programima, mora se omogućiti da imaju prioritet kod zapošljavanja na tim istim Pomorskim fakultetima i Srednjim pomorskim školama u programima stručnih predmeta i prakse, jer jedino oni mogu animirati nove mlade snage za našu pomorsku struku i doprinjeti ekonomskoj budućnosti primorske Hrvatske.

Ukoliko bi se ovi prijedlozi uvažili, Hrvatska bi dobila na tisuće novih senior časnika (koji su danas nepravedno zapeli na mjestu junior časnika) i koji bi donosili velike zarade R. Hrvatskoj u stranim valutama koje bi se trošile u domovini, plaćanjem zdravstvenih i mirovinskih doprinosa i otvorila bi se nova radna mjesta za unaprjeđivanje mlađih pomoraca koji su trenutno bez iskustva i bez posla. Pomorci sa VSS i VŠS-om koji bi željeli stati sa navigacijom dobili bi priliku za resocijalizaciju u ponovni život na kopnu i njihovo praktično znanje i iskustvo u školskim i fakultetskim ustanovama i obrazovnim programima za školovanje novih pomorskih kadrova u R. Hrvatskoj bilo bi od neprocjenjive koristi.

Last edited:
MMPI: izmjene Pravilnika o zvanjima i svjedodžbama o osposobljenosti pomoraca

Radnu skupinu za izradu Pravilnika imenovao je ministar mora, prometa i infrastrukture i čine ju:
Maja Markovčić Kostelac (MMPI), Ana-Marija Batinović (MMPI), Lukša Čičovački (MMPI), Roko Mrvica (MMPI), Ivica Vuletić (LK Split), Damir Zec (Pomorski fakultet Rijeka), Robert Mohović (Pomorski fakultet Rijeka), Nikola Račić (Pomorski fakultet Split), Svetko Perković (Pomorska škola Zadar), Gordan Papeš (Pomorska škola Bakar), Lucijan Kapiteli (SSM), Vanesa Lisica (Diverso Impex), Tihomir Primužak (Nautički centar), Vladimir Svalina (SPH), Mladen Brodarić (Udruga brodara Mare Nostrum), Zoran Ilijanić (Udruga malih brodara sjevernog Jadrana) i Špiro Naranča (Hrvatska udruga privatnih brodara).
Na sutrašnjem prvom sastanku Radne skupine SPH je predstavljati P. Brazzoduro i B. Berlan.
Tko sad tu zastupa nase interese i ima li tu koji aktivni pomorac??!

Vecina ljudi iz ove liste je sa fakulteta i srednjih skola, ministarstva i udruga malih brodara i naravno da ce dosta njih nece usvojit nove promjene jer tako gube fotelju, gospoda iz ministarstva su isto u foteljama i njih nije puno briga, a ostali i ako zele nece se puno satrat za nesto prominit. Bilo je takvih sastanaka i dosad pa se nije nista prominilo, nazalost. Zasto na ovima sastancima nisu ljudi iz brodarskih kompanija zajedno sa pomorcima koji navigaju. Da drzava ima volje i da oce odavna bi oni nesto napravili ali jednostavno njih nije briga, a mafiji sa fakulteta ovo odgovara. Daj boze da oni nesto naprave na bolje, a to ce mo vidit.

Toga se i ja bojim ali ipak mislim da ce srednje skole biti na nasoj strani. Isto tako mare nostrum je predlaga 2007. stvari u "nasu" korist ali ga je poklopija SPH a na kraju od svega toga nije bilo nista. Logicno bi bilo i da je SSM uz nas. Fakulteti nas sigurno nece podrzati skupa sa SPH (oni igraju zajedno) i imaju najvise utjecaja u ministarstvu. Zato bi zamolija sve vas koji smo u slicnim problemima da kopirate ono pismo ili da napisete svoje i da posaljete na sve navedene adrese. Tko zna kad cemo opet imati priliku.

Ja san prova poslat u Udrugu Mare Nostrum, koja je udruga tih na??ih brodara, ali ka ća ste mogli vidit u mome postu od jučer, nemaju e-mail adrese (baren ja nisan na??a).
Inače o ćemu da pričamo kad su prije par dan u Slobodnoj Dalmaciji izbacili članak za zapo??ljavanje na Jadroliniji, pa neću lagat ali za priko 40 judi iz svih zanimanja. Za sve senior časnike se uz veliko iskustvo tra?ži samo VS ili VSS, pa i za brodove do 3000 kW porivne snage i do 500 BRTa, a večina je na??ih trajekti upravo manjih kapaciteta i snage. Sad bi ja njih pita di ćedu oni nač takove pomorce, pogotovo ća su plače puno manje nego u međunarodnoj plovidbi, ali ipak uz neke druge beneficije?? Mo?žda jedino kojega pomorca u godinama kojemu je dopizdila duga navigacija, pa bi tija doć doma par godina prije penzije. I onda oni pričaju o mladom kadru na Jadroliniji. A ja bar znan tu posadu, jer moran ćesto ić trajekton na otok, pa to su van sve judi priko 50 godin, ima par mlajih timunjera ispod 30 i to je to.
Nema tu kruva dok god neregistriramo na??u Udrugu i mi počnemo javno vikat i borit se za na??e ideje i mi??ljenja:udriglavom!

Evo taj clanak iz 2007.

08.03.2007

Izmjene i dopune Pravilnika o zvanjima

Udruga je predložila da se pomorcima koji imaju završeno srednješkolsko obrazovanje nautičkoga smjera omogući stjecanje svjedodžbe o osposobljenosti za prvog časnika palube na brodu od 3.000 bt ili većem (STCWII/2), pomorcima koji imaju završeno srednješkolsko obrazovanje brodostrojarskog smjera stjecanje svjedodžbe o osposobljenosti za drugog časnika stroja sa strojem porivne snage od 3.000 kW ili jačim (STCW III/2) i mladićima kuhinje koji imaju osnovnu školu da steknu svjedodžbu o osposobljenosti za brodskog kuhara.
Središnji odbor SPH dao je podršku inicijativi Mare Nostruma za izmjenu Pravilnika uz uvjet da se to učini kompleksno, a ne parcijalno. SO SPH je bio mišljenja da prvim časnikom palube tj. drugim časnikom stroja može postati osoba sa završenom srednom pomorskom školom, dodatnim obrazovanjem i položenim ispitima u svezi s tim obrazovanjem, a koji će u obimu biti jednaki ispitima na višoj pomorskoj školi odnosno fakultetu. Ti ispiti bi se trabeli priznati u nastavku školovanja na višoj školi odnosno fakultetu.
Za zvanje zapovjednika i upravitelja stroja treba ostaviti završenu višu pomorsku školu ili pomorski fakultet – nakon čega slijedi potrebna plovidba u zvanju prvog časnika palube, odnosno, drugog časnika stroja u trajanju kao i za sve ostale časnike koji su stekli svjedodžbe po sadašnjem pravilniku. Odbijen je prijedlog da se omogući mladićima kuhinje koji imaju osnovnu školu da steknu svjedodžbu o osposobljenosti za brodskog kuhara te je predloženo da se dobna granica poveća sa 16 na 18 godina.

Ja san već također posla svima, osim srednjim ??kolama i fakultetima. Pa sad ćemo vidit ko će nas uopče spomenit.
Inaće sinoć u "Pomorskoj večeri" iz studija Radija Split je Jadran Marinković razgovara oko 11 uri sa Berlanom, pa je ovi reka da oni idu sa novin pridlogom koji će bit moderan i prilagođen novin zahtjevima tr?ži??ta i da "nećedu puno filozofirat". Nebi se čudija, ali lako bi nam mogli pokrast koju ideju, pa je opet prikazat za svoju, jer SPHu triba povratak članstva kojeg je izgubija u zadnju 2 godine, pa je najlak??e plagirat jude od struke bez konzultacija sa nama. Kada mi nismo mogli sidit sa njima i skupa se borit. Boju se nas, jer nemamo dlake na jeziku i nije nam problem poslat nekoga i u kurac u facu, kad pričaju pizdarije, a i stereotip o rečinama u uvu i pomorcima-tučarima i ostale pizdarije, biće one purgerske pičkice pla??i:D.

Tako je. Ma ja sam posla pismo i od svih tih pisama vratili su mi neki iz Rijeke, a ova ostala banda samo to brise. SPH i fakultet su ti koji su nas i doveli do ovoga, neka oni mogu ovde sad komentirat sta zele ali ja samo priznam sta se napravilo za nas. Neka jos ubiru clanarine koliko mogu ali nece dugo. Ovo je samo rezultat sta su napravili za ljude sve ove godine. Ne zaboravi da u srednjim skolama je jako malo bivsih pomoraca i oni nisu bas sritni kad im neko dodje sa broda medju njih. To znam iz iskustva jer dok sam ja bia u srednjoj bilo je njih koji su dolazili i odlazili jer nisu se mogli nac na istoj valnoj duzini.
Tako ti je i na faksu, najvise su zaguljeni oni tuljani koji nisu nikad ni vidili pasarelu a kamoli navigavali.

@dalmatinac2007
Eto kolega, ja san pisa, a ti si već na??a ća su se dogovorili!
Pa ća san vam govorija po??tovane kolege, uzeli su na??e ideje i to mi je drago:). Sad ćemo vidit oćedu li se kitit tuđim perjem ili će du reć da su to dali na prijedlog struke iz baze:o!!

Volija bi da od toga nesto ispadne bez obzira ko da ideju, samo da to vec jednom krene naprid. Imam familiju i obaveze i tribam se nositi s tim. Kako sam jucer cuo, ubrzana visa u Splitu polako ostaje bez kandidata i navodno nece vise biti predavanja u 9. misecu na sto sam ja puca.

@dalmatinac2007
Eto kolega, ja san pisa, a ti si već na??a ća su se dogovorili!
Pa ća san vam govorija po??tovane kolege, uzeli su na??e ideje i to mi je drago:). Sad ćemo vidit oćedu li se kitit tuđim perjem ili će du reć da su to dali na prijedlog struke iz baze:o!!

Nesporazum, pogledaj malo bolje, to je bilo 2007. godine na slicnom sastanku.

Istina, to se ukida tako su mi prike rekli sta idu tamo i mozda je jos neki zadnji rok za upisat i posli toga cao bao, ko je jamia jamia skraceni program :)

@dalmatinac2007
Je moja gre??ka, oprosti, nisan vidija godinu. A ni??ta, strpit ćemo se pa ćemo vidit ća su odlučili. Ionako su rekli da je to prvi sastanak u nizu.

Nisam dobio do sada nikakve odgovore na ona pisma. Nadam se da ce nam netko reci o cemu se radi i raspravlja. Sve se ovo nekako potiho organiziralo. Sad bi nam Novi List dobro dosa.. Ima li tko kakav kontakt sa njima da ovo istraze?

Pa ja mislin da se netribamo vi??e pla??it oko toga. Ko god more neka ga ??aje svin novinama za koje misli da bi pisale o tome. Ja san i sinoć posla i u "Pomorsku večer", ali kako nisan bija sinoć doma nisan slu??a radijo (punica mi je rekla u kratkin cratama o čemu su pričali), a Dalmos se jo?? ne javija kakav je bija intervju i jeli zadovojan, pa neznan jeli Jadran Marinković pismo i pročita ili bar komentira.

Dobar dan svima na ovoj temi,
Ja isto imam SSS i na mojoj firmi sam uspija doc do prvoga u hotelu.
Po pravilima firme ne mogu bit prvi od motora,znaci dosa sam do vrha
u svojoj karijeri.
Ali talijan(siciljanac) koji je bija picajol ili pekar moze bit i ch.eng.sa svojom
srednjom pomorskom uz navigaciju i polozeni ispit,a mi zahvaljujuci nasim
zakonodavcima nemozemo,bez obzira na znanje,iskustvo i kvalitet koje je
neupitno vece od nasih talijanskih ˝nadredjenih˝.
Triba insistirat na tome da se i nama omoguci uz godine iskustva polaganje prve klase,bez sticanja zvanja ˝inzinjera˝,eventualno uz kakvi tecaj jer je tako u svin normalnim drzavama.

Back