Prvotno napisano od
ElectricalA
Na NCL-u sam od srpnja 2006,odnosno četiri kompletna ugovora.Dosao sam preko SSM-a koji je bio samo posrednik.Procedura je izgledala ovako:
- telefonski test engleskog jezika
NCL dostavlja PIN i tel.broj (Amerika) SSM-u.Slijedite upute(na listu papira) koje ukratko opisuju sto se ocekuje od vas na testu, i izvrsavate ga(od kuce ne u agenciji).Test je kompjuterski,tako da imate ograniceno vrijeme za svaki odgovor.NCL salje rezultate SSM-u,te mi je nakon toga ugovoren termin interview-a (poziv iz NCL na moj kucni broj).
- telefonski interview za posao
Trajao je nekih 40-ak minuta,bez vecih upita o nekim detaljima vezanim za posao.Imao sam dojam da su samo orijentirani na psiholosku stranu (mada bez ociglednih pitanja tog tipa).Napominjem da sam imao prethodno iskustvo na kruzerima,pa mozda je i to neki od razloga.
- nakon svega
Dva-tri dana kasnije saznate jeste li zadovoljili ili ne,(NCL obavijestava SSM,a oni vas) te slijedi lijecnicki,potvrde o nekaznjavanju,prijevodi na engleski trazene dokumentacije te avionske karte.Karte osigurava NCL, stizu postom na adresu SSM-a,a ja sam ih samo podigao.
Dodatni trosak(SSM required), koji nije bio nuzan sto se NCL-a tice, je bio Marlins test engleskog jezika koji zaracunavaju, ako se sjecam dobro,negdje oko 130 kn.Sve toskove refundirate kad stignete na brod,te s tim nema problema.Ugovor potpisujete na brodu.
Tako je to izgledalo 2006,a je li se sto promijenilo u medjuvremenu ne bih znao pouzdano.Mislim da sada periodicki dolaze predstavnici NCL-a u SSM te su interview-i u?živo (kako mi je rečeno tamo).
U tom periodu prije dvije godine je stiglo nas troje Hrvata na isti brod u razmaku od dvije sedmice (2 u stroj,jedan na palubu),s time da je prvi palube bio u Svedskoj na psiho testu.Jos neki nasi ljudi su u isto vrijeme ukrcani,takodjer preko SSM-a.
Nakon toga fleetwide poceli su dolaziti Ukrajinci,ove godine na moj brod i Bugari (sve stroj).Cini se da su jednostavno zaustavili ovo agencijsko popunjavanje iz Hrvatske,pa ako nasi i pristizu onda je to izravno preko Miami-a,ili za top pozicije.
Javna baza podataka (MAPS znati ce oni koji su na NCL-u) daje uvid u trenutno stanje po brodovima (po departmentima,radnim mjestima itd.) i raspored za naredne ugovore,te omogucuje da pratite sto se dogadja sirom flote.Da se primjetiti gore prethodno opisano(makar za deck i engine).
Evo to je ukratko kako je u mom slucaju izgledao ukrcaj na NCL.