Kapetanski ispit C7 - zadatci i riješenja

Collapse
X

• Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Mayday
    svaštara
    • Jun 2010
    • 334

Kapetanski ispit C7 - zadatci i riješenja

Poštovani,

Tijekom ovih zadnjih godinu dana nakon prvog priručnika za kapetanski ispit, a sad evo i drugog priručnika za trećeg časnika palube kojeg sam napravila na temelju zamolbe kadeta koji imaju slabije predznanje iz stručnih navigacijskih predmeta ili spletom okolnosti nisu mogli tijekom kadeture pripremiti se za ispit, radila sam usporedno i na efektivnom rješavanju svih ispitnih zadataka ikad, počevši sa kapetanijom Šibenik, brodovima Sava i Korana, a uskoro slijede i svi ostali brodovi. Nažalost, dan je prekratak za obaviti sve poslove na dnevnom redu.

Ovdje objavljujem ono što trenutno imam spremno za kapetanski ispit:

STABILITET
    Zbirka ispitnih zadataka - Draft survey, brod Sava (link)
    Zbirka ispitnih zadataka - RDS, brod Sava (link)
    Zbirka ispitnih zadataka - Even keel, brod Korana (link)
    Zbirka ispitnih zadataka - Samarica, kut nagiba, sa balastiranjem, brod Korana (link)
    Zbirka ispitnih zadataka - Samarica, kut nagiba, iskrcaj, brod Korana (link)
    Zbirka ispitnih zadataka - Summer line, brod Korana (link)
    Zbirka ispitnih zadataka - Summer line, druga verzija, brod Korana (link)

Sve su ispitni zadatci, neki su napravljeni na više načina (tj. da su zadane vrijednosti sa hrv. ili engl. oznakama, ili zaokruženi na 2,3 ili više decimala, što naravno mijenja konačno rješenje), pa vodite računa o tome.

I naravno, VAŽNA NAPOMENA, redovno vidim kandidate koji dolaze na ispit sa znanjem i sposobnošću da riješe svih 5 ispitnih zadataka, ali nažalost presporo. Potrebno je osim vježbanja rješavanja zadatka, vježbati i brzinu rješavanja.

PRIMJER JEDNE RJEŠENE GRUPE - u svrhu tempiranja (Morate biti sposobni rješiti cijelu grupu unutar 2,5 - 3 sata) LINK

NAVIGACIJA

Miješana loksodroma i ortodroma (2017)

Astronomska navigacija - godišnjak 2008

Mijene (razina, dubina, mogućnost ulaska u luku, ili prolaza ispod mosta)

USKORO

Klasični zadatci loksodrome i ortodrome

Ukoliko imate pitanja slobodno me kontaktirajte na marinapomorac@gmail.com.

Hvala svima na podršci, posebice pomorac.net i forumu gdje sam dobila dosta savjeta i pomoći u razvoju mog e-learning projekta Marinapomorac.
    Last edited by Mayday; 11-01-18, 08:49 PM.
    Kada znaš nešto, reci da znaš. Kada ne znaš nešto, reci da ne znaš. To je znanje. - Kung Fu Tze
  • Mayday
    svaštara
    • Jun 2010
    • 334

Link za multi ETA (zadnji kapetanski) ne radi. Evo novi: https://www.dropbox.com/s/26x40yb55k...%20C7.pdf?dl=0
    Dropbox is a free service that lets you bring your photos, docs, and videos anywhere and share them easily. Never email yourself a file again!
    Kada znaš nešto, reci da znaš. Kada ne znaš nešto, reci da ne znaš. To je znanje. - Kung Fu Tze

Comment

• briški-friški
      2.Casnik
      • Oct 2012
      • 162

Pozdrav
      izlazi li tko na kapetanski u Dubrovniku 03.09.2018, te slucajno ima primjere zadnjeg ispita ili je bia u Dubrovniku ove godine na kapetanskim.

LP
      Što sam stariji to više slušam ljude koji ne pricaju puno

Comment

• Mayday
        svaštara
        • Jun 2010
        • 334

Originally posted by briški-friški
        Pozdrav
        izlazi li tko na kapetanski u Dubrovniku 03.09.2018, te slucajno ima primjere zadnjeg ispita ili je bia u Dubrovniku ove godine na kapetanskim.

LP
        Poštovani, u Dubrovniku se nedavno desilo da su kandidati dobili "krivi" ispit, odnosno oni koji su polagali za časnika palube preko 500 dobili su ispit od ispod 500 (dan im je ispit za C5Časnik odgovoran za plovidbenu stražu na brodu do 500 BT u maloj obalnoj plovidbi, a polagali su za C6 – Časnik plovidbene straže na brodu od 500 BT ). Isto tako pitanja na usmenom (navodno, naravno, to je info od kolega) su takva da hoćeš li položiti ne ovisi o vašem točnom odgovoru nego osobnoj volji ispitivača.

Navodno su postavljena pitanja u stilu (samo opisujem stil (duh) pitanja, ne da je ovo odista postavljeno):

Ispitivač: Kojeg je oblika dnevna oznaka za usidren brod?
        Kandidat: Okruglog
        Ispitivač: Nije
        Kandidat: Oblik kugle
        ​​​​​​​Kandidat: Sferni oblik
        ​​​​​​​Kandidat: Okrugao
        ​​​​​​​Kandidat: Ne znam.
        Ispitivač: Slabo ste se kolega spremili, kako to ne znate, oblik je loptast.
        ​​​​​​​Kandidat: WT ???

Iliti pitanje je postavljeno tako da što god odgovorite, ispitivač može reći da nije točno jer to nije ono kako je on zamislio odgovor. I tu leži problem ovakve vrste ispitivanja što prolaz nije vezan za znanje kandidata već trenutno stanje ispitivača. Sad nekima se ovo desilo, pojedinci su uspjeli se provući, a neki su položili bez problema.

A što se tiće pismenih tu nema promjena, zadatci su isti kao i uvijek, samo drugi brojevi. Engleski je izmjenjen i ojačan, ali svi koji znaju engleski prođu bez problema.

Otkad pratim Dubrovnik, ovo je prvi put da su dobivene ovakve povratne informacije.

Comment

• briški-friški
          2.Casnik
          • Oct 2012
          • 162

Originally posted by Mayday

Poštovani, u Dubrovniku se nedavno desilo da su kandidati dobili "krivi" ispit, odnosno oni koji su polagali za časnika palube preko 500 dobili su ispit od ispod 500 (dan im je ispit za C5Časnik odgovoran za plovidbenu stražu na brodu do 500 BT u maloj obalnoj plovidbi, a polagali su za C6 – Časnik plovidbene straže na brodu od 500 BT ). Isto tako pitanja na usmenom (navodno, naravno, to je info od kolega) su takva da hoćeš li položiti ne ovisi o vašem točnom odgovoru nego osobnoj volji ispitivača.

Navodno su postavljena pitanja u stilu (samo opisujem stil (duh) pitanja, ne da je ovo odista postavljeno):

Ispitivač: Kojeg je oblika dnevna oznaka za usidren brod?
          Kandidat: Okruglog
          Kandidat: Oblik kugle
          Kandidat: Sferni oblik
          ​​​​​​​Kandidat: Okrugao
          ​​​​​​​Kandidat: Ne znam.
          Ispitivač: Slabo ste se kolega spremili, kako to ne znate, oblik je loptast.
          ​​​​​​​Kandidat: WT ???

Iliti pitanje je postavljeno tako da što god odgovorite, ispitivač može reći da nije točno jer to nije ono kako je on zamislio odgovor. I tu leži problem ovakve vrste ispitivanja što prolaz nije vezan za znanje kandidata već trenutno stanje ispitivača. Sad nekima se ovo desilo, pojedinci su uspjeli se provući, a neki su položili bez problema.

A što se tiće pismenih tu nema promjena, zadatci su isti kao i uvijek, samo drugi brojevi. Engleski je izmjenjen i ojačan, ali svi koji znaju engleski prođu bez problema.

Otkad pratim Dubrovnik, ovo je prvi put da su dobivene ovakve povratne informacije.
          u Dubrovniku sam polozija porucnicki te o tim ljudima mogu rec sve najbolje, u mom slucaju je bilo vrlo jednostavno pitanje das odgovor i idemo dalje, neznam jeli se sta prominilo, al sigurno cete ode dobiti od mene informacije iz prve ruke, nadam se sa polozenim Ispitom
          Što sam stariji to više slušam ljude koji ne pricaju puno

Comment

• Mayday
            svaštara
            • Jun 2010
            • 334

Originally posted by briški-friški

u Dubrovniku sam polozija porucnicki te o tim ljudima mogu rec sve najbolje, u mom slucaju je bilo vrlo jednostavno pitanje das odgovor i idemo dalje, neznam jeli se sta prominilo, al sigurno cete ode dobiti od mene informacije iz prve ruke, nadam se sa polozenim Ispitom
            I mene je sve to skupa iznenadilo, Dubrovnik je bio stabilna konstanta sve ove godine, zato sam rekla da mi je ovo prva grupa sa ovakvim komentarima. A da nije samo rekla-kazala stoji i činjenica da su dobili krivi pismeni ispit (za drugo zvanje). Stoga to za ispit znam da je točno, dali su im krivi, a ovo na usmenom samo prenosim što sam dobila iz raznih nepovezanih izvora, i oni su tamo rekli da je ovo prvi put da je Dubrovnik pokazao "strogoću", ali po meni ako je istina o načinu ispitivanja, ovo nije strogoća, ovo je bliže apsurdu. Trebali bi jasno postojati odgovori koji se priznaju kao točniza usmeno ispitivanje. I ako kandidat na usmenom odgovori tako prođe, ako ne odgovori ne prođe. Ovako je sve osobna procjena. Ja sam kod jednog profesora imala jedan, a kod drugog pet, a isto znanje. Samo prvome iz principa nisam htjela zvati masu težinom. 100 tona je masa, a ne težina i forget it.

Comment

• Antoniojs
              2/O
              • Jul 2014
              • 15

Postovane kolege da li ima kakav "update" za Dubrovnik, naime u palnu je 06.09. izac na kapetanski, pa bi svaka informacija dobro dosla.
              Cujem da su se u zadnje vrime postrozili pa ne znam da li je istina.
              Pozz.

Comment

• Dupler
                *-*
                • Jan 2012
                • 146

Vecer,

Jel netko izlazi na kapetanski u 2024.?

Comment

• krpiplica
                  2nd Officer
                  • Mar 2015
                  • 3

Meni je u planu Šibenik 22.4

Comment

• Dupler
                    *-*
                    • Jan 2012
                    • 146

Sretno.
                    jel mozes slikat ispit? Napisati komentar

Comment

• Covenant
                      Sekondo
                      • Oct 2017
                      • 27

Gornji linkovi iz prvog posta vise ne rade, je li ih moguce ikako obnoviti?

Comment

• splicanin
                        Clan Posade
                        • Oct 2011
                        • 74

Jel ko uspia slikat zadnji kapetanski u splitu

Comment

• splicanin
                          Clan Posade
                          • Oct 2011
                          • 74

Jel ima ko slikan kapetanski iz splita?