Uvjeti za prijavit asistenturu

gigi

New member
Pozdrav svima.

Iman jedno pitanje na koje nemogu nikako nac odgovor, pa molim za pomoc.

Dali se može na asistenturu kad se daju prve dvi godine (od 3 po bolonji) brodostrojarstva na pomorskome u Splitu?
Ili treba diplomirat?

Neznan jeli nakon prve dvi ili nakon sto polozis odredjene ispite. Sa menom je bio jedan kadet koji nije jos bija diplomira. Treba bi to vidi na fakultetu ili u kapetaniji.

Poz

Znan da se moze do kapa sa prve dvi, ali nezna za asistenturu?
Ko je tu u biti glavni? Kapetanija?

ako mozes do kapa pa logicki je i da mozes na asistenturu jer samo preko asistenture dolazis do trecega, preko trecega do drugoga, preko drugog do prvog i preko prvog do kapa..............zar ne?!

Kod nas u ri, a vjerovatno i kod vas, sa potvrdnicom za položene prve 2 godine, možeš ići na brod, bez problema ids na brod. meni je kolega sad otisa na kadeturu. a još i uz to dobiješ neke osnovne brevete.

@xoox: Ja neman srednju pomorsku. Mozda je tvoj kolega završia srednju pomorsku, pa da dvi na faksu i onda isa na brod?

@nexus-st : to ima logike, ali opet, mozda je to za kapa koji je završia srednju?

Inače st kapetanija kaze da nemoze. Ima li smisla zvat koju drugu kapetaniju?

Gigi, otvori strancu Diversa, potraži pod Pravilnici u pdf imaš pravilnik o svjedodžbama i osposobljavanju pomoraca i vidi uvjete, koliko mi se čini dovoljno je imat položene ispite iz prve dvije godine, a kapetaniji donosiš kao dokaz papir sa faksa.

@xoox: Ja neman srednju pomorsku. Mozda je tvoj kolega završia srednju pomorsku, pa da dvi na faksu i onda isa na brod?

@nexus-st : to ima logike, ali opet, mozda je to za kapa koji je završia srednju?

Inače st kapetanija kaze da nemoze. Ima li smisla zvat koju drugu kapetaniju?

Dakle, za sve nas koji ne nastavljamo školovanje (oni koji su upisali brodostrojarski studij a nemaju diplomu brodostrojarskog tehničara) ne mogu ici na brod sa onom kartom od dvije godine. Jer tvoje zvanje nije brodostrojarsko. Prije nego sto postanes bakalar nema na more.

A vi oni koji su zavrsili srednju brodostrojarskog smjera (ne strojarskog!!!) nakon dvije godine na faksu ili ti nakon sto dobiju sto i kusur bodova stjecu sva prava bla, bla kako pise na onom papiru od faksa i tri ona breveta.

Last edited:
Care,

ti za kadeturu/asistenturu trebas matrikulu brevet o osnovnoj osposobljenosti bivsi B2 i puno puno dobre volje.
A ti ako ces diplomirati ili ne to je tvoj izbor i samo to ti je uvjet hoces li ici do kapa ili ces zaglaviti na prvome.

Je, je u pravu si, moja greška, jer meni za brevet i matrikulu nitko nije trazio diplomu , jedino za klasu treba poslje diploma (od srednje ili od faksa), a ono je uvjerenje od dvije godine a ne diploma. To je jedina caka u sistemu.
A za sve vrste tankera (barem u mom slucaju za LNG-a) treba ce ti jos i advance fire figthing i tanker familirisation.

Last edited:
Ma dobro ljudi, ali kad dođen na kapetaniju sa srednjon tehničkon ovjerit dnevnik asistenta, oče li me odj... ili ne?
I kako uopče ie to kod prijavljivanja asistenture?

LJUDI puno fala na odgovorima.

@gigi - moj kolega nije ima srednju pomorsku. slušaj raspitaj se u kapetaniji i na faksu, ne košta te ništa.

za ovjerit dnevnik trebas svjedod?žbu srednje pomorske, ne tehnicke, ili tu potvrdu da si polo?žio prve dvije godine faksa. Također kod ukrcaja, u agenciji ili firmi, isto prilo?ži to jer te i oni trebaju prijavit kao kadeta/asistenta. Mene su zajebavali na kapetaniji jer me Jadroplov nije prijavio kao kadeta, pa san opet izgubio jedan dan noseci papire okolo.

Č​
lanak 29.
(1) Svjedodžbu o osposobljenosti za
časnika stroja odgovornog za stražu u strojarnici sa strojem
porivne snage od 750 kW ili ja
čim (STCW III/1),
stječe pomorac koji:
– ima najmanje 18 godina života;
– je završio srednjoškolsko obrazovanje brodostrojarskog smjera
"ili drugog odgovarajućeg smjera" u
trajanju od najmanje 4 godine, u kojem su obuhva
ćeni najmanje sadržaji sukladno programu iz dijela
A-III/1 STCW Pravilnika ili
je odslušao i položio sve ispite prve dvije godine preddiplomskog sveu
čilišnog studija
brodostrojarskog smjera
"ili drugog odgovarajućeg smjera" u kojima su obuhvaćeni najmanje sadržaji
sukladno programu iz dijela A-III/1 STCW Pravilnika, ili
– je završio preddiplomski studij brodostrojarskog smjera
"ili drugog odgovarajućeg smjera" u
trajanju od tri godine u kojima su obuhva
ćeni najmanje sadržaji sukladno programu iz dijela A-III/1
STCW Pravilnika;
– položi ispit za stjecanje takve svjedodžbe, sukladno programu iz Priloga C koji je sastavni dio ovoga
Pravilnika.
– ima najmanje 12 mjeseci plovidbene službe u svojstvu vježbenika u strojarnici broda sa strojem
porivne snage od 750 kW ili ja
čim od čega najmanje 6 mjeseci na brodu sa strojem porivne snage od
3000 kW ili ja
čim;
– udovoljava propisanim zdravstvenim uvjetima.
(2) Pristupnik za stjecanje svjedodžbe iz stavka 1. ovog
članka, koji u tijeku obrazovanja nije ovladao
programima iz Dodatka D,
dio D2, D12, D17, D19 dužan je prije pristupanja ispitu iz stavka 1. alineje
5. ovog
članka savladati odnosne programe.
(3)
Svjedodžba iz stavka 1. ovoga članka ima valjanost za razdoblje od pet godina od dana

izdavanja.

Evo, po ovome je dovoljno za klasu imat dvi godine faksa, i potvrdnicu od dekana, niko ne spominje prije toga imat zaavršenu srednju pomorsku...

A onda po logici stvari bi te tribali pustit na asistenturu...
Pođi do kapetanije pa se informiraj

E bravo, ti si to precizno opisa sta triba. Najgore je to sta kad pitas na 3 mista isto pitanje dobijes 4 razlicita odgovora.

Ma nemate se sta puno raspitivat, ima lipo pomorski zakonik, triba ga procitat i uvik imat uza sebe kopiju jer nasi na kapetanijama ga tumace onako kako se ujutro dignu, na koju nogu jeli, ili kakvo je vrime ili koliko je blitva to jutro na pazaru...

@ jadran74:
e pa ovo me buni, nigdi za ispite ( ni za jedan ispit za časnika) ne spominje nužnost diplome srednje škole, svugdi stoji srednja ''ili'' prve dvi godine više...
St kapetanija kaze namoze,
DU isto,
ZD, RI i ŠB nisan dobia, zvacu ujutro.

inace u ovome previlniku se ne spominje puno vježbenik stroja ni koji su uvjeti da bi se to postalo. Ima li kakav dokument di se to spominje?

E lipo ugguglaj MMPI, i tajnik za pomorstvo gosp Mrvica, trazi, zovi i vidi.
Jbga, nisan ja pravnik nego strojar, i to na drugoj strani atlantika...
Ajmo se malo potrudit, drito u glavu u Zagreb zvat...
Ili MIC portal, tamo ima jedna pametna pravnica pa mos mejlom pitat...

Back