Sramotna odluka Ministarstva!

Loki82

2nd Off
Pozdrav svima!

Budući da se jo?? nisam stigao predstaviti, iako dugo vremena posjećujem ovu hvale vrijednu stranicu, htio bi prije svega obaviti i to.
Nedavno sam započeo svoju pomorsku karijeru na kontejnerskim brodovima, te uskoro prvi puta idem kao 3. časnik.
Budući da sam pomorsku ??kolu zavr??io u Malom Lo??inju, zaprepastila me vijest na??eg MMPR(razvitka?) :o da se od iduće ??kolske godine ukine jedan od dosada??njih smjerova nautike i brodostrojarstva! Mali Lo??inj sa dugom pomorskom tradicijom stvarno nije zaslu?žio takvo ??to, budući da je kvota upisanih svake godine uspje??na za oba smjera i postoji puno zanimanje. Stvarno ne razumijem o kakvom je interesu tu riječ. :mad:
Evo samo sam htio da i ova "mudra" odluka na??eg Ministarstva odjekne i na pomorac.net!

MALI LOŠINJ – Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa – Uprava za srednjoškolsko obrazovanje, odbija prijedlog da se u lošinjskoj Srednjoj školi Ambroza Haračića, školske godine 2009./2010., formira kombinirano odjeljenje za zanimanja tehničar za brodostrojarstvo i pomorski nautičar, kako je to bilo do sada. Umjesto dva, Ministarstvo traži da se odluče za jedno od ta dva ponuđena programa.

Ovakva je odluka Ministarstva na otoku dočekana sa zgražanjem, posebno kada se zna da pomorsko školstvo na Lošinju ima povijest dugu više od dva stoljeća, koje je dalo brojne pomorce, kapetane, ljude od mora, koji su proslavili naše pomorstvo diljem svijeta.

Ogorčenje zbog odluke

Ni tradicija, ni revitalizacija, ni otočne specifičnosti, nisu međutim priječili birokrate u Ministarstvu da potezom pera odrežu jedno pomorsko zanimanje i tako uskrate otočne učenike u izboru, a pritom i umanje satnicu profesorima. Treba podsjetiti i da je Srednja škola Ambroza Haračića, po raznolikosti programa i zanimanja najsloženija na hrvatskim otocima te ima područna odjeljenja i u Cresu.

Ravnatelj škole Tomislav Gospodnetić kaže kako su u školi ovakvu odluku Ministarstva primili s ogorčenjem i da onaj tko je potpisao ovakav zahtjev očito ne razumije pomorsko školstvo niti prilike i povijesnu tradiciju i činjenicu da je postojanje pomorskih zanimanja u otočnoj školi preduvjet napretka i opstojnosti ljudi na otoku.

Pomorci najbolji Â?izvozni proizvodÂ?

Od 60-ih godina prošlog stoljeća, pomorci su se školovali u kombiniranim odjeljenjima.

– S obzirom na to da su hrvatski pomorci naš najbolji Â?izvozni proizvodÂ? te da su jako traženi na svim svjetskim kompanijama, vrlo je štetno reducirati školovanje pomorskih kadrova u našoj školi. Napominjem da već gotovo deset godina nadležno Ministarstvo oprema naše pomorske kabinete vrlo skupom opremom – simulatorima, pa bi i zbog toga bila velika šteta da se ugasi bilo koje od postojeća dva zanimanja – kaže profesor Gospodnetić.

filipi brale filipi dolaze............:hihi

Last edited:
To ce izaci na nasem portalu ta vijest. Samo jos nismo stigli azurirati. MIslim da je svaka rijec suvisna SRAMOTA

A u drugu ruka nam ta skola srednja ne znaci nista nazalost. Reka bi foranin mos s njom otrat guzicu koliko vridi. ZaLOSNO ALI ISTINITO>

Kolege mi smo posljednji mohikanci lagano nas zele istrijebiti a preostale staviti u rezervat(sistem)

Kolege mi smo posljednji mohikanci lagano nas zele istrijebiti a preostale staviti u rezervat(sistem)

Na sto je ovo doslo ljudi, sad trebamo trazit kompanije koje placaju svojim pomorcima i porez ako takve uopce postoje, nisam bas upucen u to! Treba napravit neki konc. logor i tamo ih sve iz Sabora stavit i lagano ih plinom trovat dok ne crknu! Ovo je naravno sala! Pa stvarno je ova nasa drzava najveci dusmanin svojim pomorcima za razliku od ostalih drzava! :mad:

Jos jedan dokaz da odluke donose tuljani koji nemaju veze sa vezom i koje nije briga ni za narod, ni tradiciju ni buducnost nasih ljudi :(

MMPR ?

Po samom imenu i sadasnjoj funkciji - kontradikcija

Hrvatskoj (pomorskoj zemlji) treba Ministarstvo Pomorstva, koje bi se bavilo Pomorstvom - dakle brodogradnjom,pomorskim prometom i pomorcima, a ne kao ovo kombinirano sadasnje - autocestama i kraj cijeg sela ce ta ista proci, i tko ce pobrat kakvu proviziju

Zato i jesmo bez ikakvih prava.

Zato se zatvaraju skole i brodogradilista, ne vidim ekspanziju domacih brodara (u proteklom, dobrom periodu), i obezvreduje status pomorca.

Hrvatskoj (pomorskoj zemlji) treba Ministarstvo Pomorstva, koje bi se bavilo Pomorstvom - dakle brodogradnjom,pomorskim prometom i pomorcima, a ne kao ovo kombinirano sadasnje - autocestama i kraj cijeg sela ce ta ista proci, i tko ce pobrat kakvu proviziju

Slazem se jer kao nabolji Hrvatski izvozni proizvod to i zasluzujemo, s tim da to ministarstvo mora imat srediste negdi uz obalu Pu,Ri,Zd,Si,St,Du..... uopce nije bitno di nego da je uz more.

Svi Hrvatski otoci su stavljeni u podrucje posebne drzavne skrbi zbog dobro poznatih razloga migracija stanovnistva prema gradovima, lose trajektne veze, nepostojanje srednjih skola(na Hvaru postoje srednje Turisticka,Gimnazija i Ekonomska) ........... pa ovim potezom pokazuju tu posebnu skrb prema otocima.

A ca se se srednje pomorske skole tice ja se odavno zalazem da se sve zatvore jer su 1998 ukidanjem prava na dobivanje C/O i 2nd Eng izgubile ikakav smisao.Jeli bolje zavrsit kakvu umijetnicku ili prometnu pa onda upisat pom. faks jer sa ovakvom diplomom srednje mozes jedino rec da si dobiva djeciji doplatak 4 godine.

Kolege boduli nedajte da vam zatvore skolu!!!!!

Što mislite koji će smijer ukinuti?
Kladin se da će to biti brodostrojarstvo.Sve manje nas je...

CRO'n'ROLL CIRCUS

CRO'n'ROLL CIRCUS

Ukidanje DEFICITARNIH zanimanja:) u tehničkoj struci.
CIRKUS, CIRKUS i samo CIRKUS!
Najbolje da se sve ukine u ovoj "dr?žavi"; pomorstvo, pravo, ekonomija, brodogradnja, strojarstvo, elektrotehnika, racunalstvo, medicina ... SVE! Pa onda svi u filozofe, povjesnicare, slobodne umjetnike...tumacit Verlena, Baudelairea, Byrona i ostalu olo?? i pijandure, strajkat, neradit, zivit na tudjoj grbaci, prodavat maglu ukokolo do penzije.

.....

A ca se se srednje pomorske skole tice ja se odavno zalazem da se sve zatvore jer su 1998 ukidanjem prava na dobivanje C/O i 2nd Eng izgubile ikakav smisao.Jeli bolje zavrsit kakvu umijetnicku ili prometnu pa onda upisat pom. faks jer sa ovakvom diplomom srednje mozes jedino rec da si dobiva djeciji doplatak 4 godine.

Kolege boduli nedajte da vam zatvore skolu!!!!!

A evo moj foranin poslusali su te konacno :D

Back