Evala judi!
Evo bi se i ja pridruzija ovom skupu pomoraca. Ja san 1/eng i vec puno godina navigajen i drago mi je da se poceja cut i nas glas sve vise i vise. Volija bi da se bar cuje glas iskusnih judi od mora, a ne da nam pomorsku i primorsku politiku vodi ekipa tipova koja, najblaze receno nema pojma o tome (pitanje je znaju li oni cagod i drugo vodit, okrenimo se samo oko sebe??). Bilo bi lipo ako bi mi Pomorci mogli nesto prominit na boje i radi nas samih i generacija koji bi tile navigavat iza nas (ako ih bude?). Medjutim ima puno stvari u nasen drustvu ca bi tribalo paralelno minjat na bolje i na drukciji nacin, a tu smo mi ka Pomorci nemocni, jer nisan bas uvjeren da drugi gradjani ove drzave drugih zanimanja bi zelili slidit eventualno nas primjer (i radi djelozije i jos puno toga). Ca se tice ovoga trenutnog "pomorskog sindikata" ca je navodno uspija izborit "novi pomorski zakon" je Pirova pobjeda, jer tu pada teza o onoj "nasoj revolucionarnoj pomorskoj orijentaciji", jer to prave pomorske nacije ne cinu svojim pomorcima (Grci, svi Skandinavci) ni svojoj pomorskoj industriji ka mi, pocev od brodarstva, brodogradnje, ribarstva, pomorstva itd. Nakraju krajeva evo i sad ova "plinska kriza" u Evropi nas dovodi u navodno "krizno stanje" u drzavi. Nama na moru u Dalmaciji, Istri i Primorju plin ne triba, nego njima gori u Zagrebu, mi imamo drva za grijanje i suncane dane kad se najmanje nadamo, ali zato imamo more, koji je najjeftinija transportna svjetska magistrala i niko se nije sitija od vrha drzave da pocne radit LNG/LPG terminale i gradit neku flotu LNG/LPG tankera na nacionalnoj ili konzorcijskoj osnovi (Vlada/INA,PLINACRO,HEP,itd.) da budemo stvarno "neovisni", nego se za kap plina ka najzadnji jadnici prodajemo "gladnim susidima Talijanima" i onim Rusima-bacuskama. I tu su nasi vladari pali doli, jer pojam more i brod njima ne dolazi na usta ni u ludilu!
Nadan se da nisam bija dosadan i preopsiran, ali nas stari svit je uvik govorija "stavi prst u more i povezan si sa cilin sviton" (i sve ca uz to linearno ide), a to je tribalo bit prvi clanak nasega "Pomorskog zakona" i lozinka nasih sindikalista i Ministarstva mora ili kako se vec zove.
Eto toliko od mene za prvi put.