Pitanje - struja

Pozdrav svima na forumu.

Imao bih jedno pitanje vezano za pojam električar/elektroničar. Naime, uskoro bih trebao proći asistenturu na jednoj domaćoj kompaniji pa me zanima stječem li status brodskog električara ili elektroničara nakon 6 mjeseci plovidbe. Inače sam VSS, sa zavr??enim FER-om, smjer INDUSTRIJSKA ELEKTRONIKA. Zahvaljujem na informacijama i pozdrav svim pomorcima, ma gdje bili ;)

Nakon 6 miseci broda i zavr??enom VSS ode?? na kapetaniju sa kopijon diplome, slikama i 70kn i dobije?? brevet Ship's Electronics Engineer HR 3/III.

Zavrsija FER i oces na brod impresivno. Osobno mislim da ka elektronicar na brodima i platformama sa znanjem koje imas obzirom na smjer koji si zavrsija mozes daleko ako imas volju.Brevet elektronicara i elektricara ti ni jedna strana firma ne trazi.Osim ako tu prije nisu zapisali nasi genijalci i podigli standarde.Sretno.

Ja nešto malo navigajem ka ELEKTRIČAR!!
I odradia sam brodi di su mi rekli biti češ na plaći elektroničara , a umatrikuli i listi posade će pisati električar . Kogod je završia elektrotehničku školu , zna da elektrika (visoka struja )i elektronika ( mala struja) su razlika po načinu školovanja,općenito cijelom sistemu razlika ko dan i noć !!!
Od kad plovim , uvijek sam bia na brodu električar . I to nije ništa nikom značilo, isto se radila elektronika , i blokovi , kartice , I/O ,programiranja , miliamperi , milivolti , chartmap , megatroni.....a evo imate na kopnu..koga češ zvati u stan da popravi vešmašinu , meštra za vešmašine , za frižidere i škrinje dva!!! meštra za rashladne uredjaje, ugradnja airconditiona tri meštra!!!jedan da ti razvali fasadu , drugi za spojiti cijevi i treći Bog elektroničar za spojiti 220!!! Osiguraći-posebna firma,koji mogu srediti iutičnice makar im nije uopisu radnog mijeste .
E sad kako ćemo to iskombinirati na brodu trgovačke mornarice...ajmo reći kontejnerašu od 8 000 TEU.
Pošto ja imam VSS za elektroničara ,odraditi ću svoj posao high quality.
Od alata i literature na brodu VSS elektoničari će mati vaccum gun i dvi lemilice jedna od 80 WATI,idealna za lem na kartici 2mm debljine idruga od 750 W za vađenje grijaća pare za teško gorivo .Elemente elektronike i njihove karakteristike čete jedino naći na kartici koja je vjerojatno zalivena od strane proizvođaća .
Imati ćete i svoj laptop sa kompletnim setom diskova od svih uredjaja na brodu.Znaći factory parametre , snimanje rada sistema ,event log....:p:p
I onda će jedno jutro doći Kapo,elektroniko čuju se ležaji na motoru kormila pa bi to tribalo vaditi . pa ćete kolege elektroničari imati 500-600 reefera na bodu ( kontejneri hladnjaće) , to inaće rade frižideristi -freon , likvidni plin , ekspanzija ,vaccum pumpe i ima ih na 3 redu u visini , a ima ih i na dnu štiva.... , dizalice ,vinčevi , senzori ..to vi nećete raditi jer ste završili za elektroničara , i poštujte ove koji nisu vidili broda kad vam kažu radi ka elektroničar , ko ih jebe , pa nisi iša u školu da pereš filtere generatora i valjaš se po tankovima , karterima i vereš po jarbolima.....
A i strojarima triba dati ruke kad ih uvate poslovi di ljudi ne izlaze vanka iz makine po 20-30 sati , a tu ni E od elektronike ,samo nafta, ulje ,mace , kljući...paranci, stupa ,znoj , ....brrrrr:confused:
Kasno je u noć.daskratim sad će mi serija!!!
Elektroničari , sve najbolje u pronalaženju posla elektroničara na brodu .
Puno brže ćete se ukrcati ka električari , ali ćete prosrati svu školu koju ste završili .
Ja bih na vašem mistu naša neki posa na kraju , polubirokratski, jebeš brod .
NA brodu si struja i čistit češ plovak od sewage ( tank fekalija ) ,jer nećemo zabraniti ljudima veliku nuždu dok ne dođe električar u porat:udriglavom
Pozzdrav od Chorkice

Last edited:
Brevet elektronicara i elektricara ti ni jedna strana firma ne trazi.-posted by Frankie two posts ago

Ka da se kaže"svi smo mi struje" , pari ka plakat za predizbornu kampanju :D
Pozz Frankie

Frankie Struja

Frankie Struja

DEFINITIVNO !!! ( kak je kajto pitanje ??) Moja malenkost što je pročitala ono dva-tri posta:D,di si ti pisa o gospodjici struji i pratećim uredjajima , da je da za misliti onima sa brevetima za struju ,koliko su okupani srećom , Kokolo skidam masku za ronjenje u čast ,a dihalicuću ostavii.
Eto i tu mi fale oni" brodski električari " , da se malo " svadimo" i nadopunjavamo ono što mislimo da znamo , a nismo znali ( govorim o sebi ) .
EVO DA POZDRAVIM ORTALANA,HIGH VOLTAGE , 1975, SRELEC ili SEA ili,,,ne znam koji je trenuno nick aktuelan, DRYDOCK ,
GREEN-GO, FRANKIEA,NIKOLU , BRANKA .KOKOLA....sorry ako sam na kog zaboravia . Mislim da je ovo uglavnom bila ekipa od struje i polemike...ovo što se priključivalo tamo-vamo isto pozdrav:p:p:p
P.S Netijak i Manjinorgo su bili zaduženi za kerozin,da potpale kad zatinja

Chorke ono sto si napisa je samo djelomicno tocno jer je izvadjeno iz konteksta. Procitaj sto pise u stavku 2.

Jesam , Frankie , pročita i svjedočia radu i djelu naših genijalaca , pogotovo kad uletena neke kompanije di ni bilo Croata.
E onda počne competition toplih voda. a najjaći su mi kad ,skuže excel i word..onda uvale formu di ćelija F17 , sumira brojke iz ćelija F15 i F16 , tako da radne sate GM-a iz miseca u misec , točni u minut .
E onda forma ide pod monthly u office, i tamo ovi profuraju to sve na brode , i nema jačeg Upravitelja , eeee on ti je napravia onu formu za working hours...
hahahah...normalno da svaki iz offica komanije ima svako lito gratis po 14 dna sa cilom familijom u najboljeg kapa Hrvata na kompaniju . naravno punpansion !!!:uzdravlje

Auuuu Frankie ima ih genijalaca,i sam znaš koliko.....hahhahhah.....
Za podići standard , čudi me samo što nas drugi pomorci kad nas vide po seamans clubovima ne kleknu i ljube papke

Ili sam totalno krivo shvatia stavak 2...ispravi me ,akojesam !!!!

Last edited:
Chorke
Hvala na pozdravu :uzdravlje:uzdravlje
tu sam ali sam malo zaokupljen sa učenjem.....imam sutra ispit iz Primjene El. računala a ti govori?? za nas kolege ka Sveto Pismo;););)

poznanik mi je as struje na lng-u, i sada bi ga ostavili za struju, tj.produzili bi mu ugovor, pa vas pitan:
sa SSS i 6mj navigacije otic na kapetaniju sa slikama , taksama i kopijom diplome i moze se "izvadit" brevet Ship's Electronics Engineer HR 3/III?
i da li se se taj proces može obaviti dok jer on na brodu

poznanik mi je as struje na lng-u, i sada bi ga ostavili za struju, tj.produzili bi mu ugovor, pa vas pitan:
sa SSS i 6mj navigacije otic na kapetaniju sa slikama , taksama i kopijom diplome i moze se "izvadit" brevet Ship's Electronics Engineer HR 3/III?
i da li se se taj proces može obaviti dok jer on na brodu

Može,zaÅ¡to nebi moglo.Fotografije (biometrijske) novijeg datuma,ne starije od mjesec dana . Neka ti daju i za malu Ožujsku i ćevape i stvar rijeÅ¡ena. :uzdravlje

ako ima SSS (srednja Å¡kola?) onda ne može dobit brevet elektroničara već električara. i neka to počne radit čim se vrati doma, za moj brevet je trebalo 3-4 mjeseca (ali isplatilo se čekat, vrhunski ručni rad, pleter, uzorak, posvećenost detaljima sve živo svaka čast tko god je radio)

ožujsko fuj :D

sad jedan govori da može, a drugi da ne moze, cekat cu da se neko treci javi i to je to?!

HR III/3- vss, vÅ¡s + 6 mjeseci asistenture.....brodski elektroničar
HR III/2- sss + 6 mjeseci asistenture.....brodski električar

Evo ovako, da bi dobio brevet,bilo za električara ili elektroničara treba momak OSOBNO doć na kapetaniju sa diplomom srednje i/ili viÅ¡e(visoke) Å¡kole,naravno na visinu Å¡kole se ne ubrajaju katovi;)
Nadalje.....treba dokazati navigaciju,ovjerenom matrikulom i ugovorom kojim potvrđuje svojstvo (električar ili elektroničar) taksa i slike.
Neznam kakve će gospođe u kaetaniji bit volje pa neka se nada ako mu piÅ¡e da je bio električar možda ga i budu i tlačili da mu izdaju brevet električara....nebi smjelo ali osobno sam bio prisutan tom činu u LK RI pa ono....just for the record.
I zadnje a i ne nebitno, ako nema diplome fakulteta za brodskog elektroničara,brevet može zaboravit,dobit će za električara i to je to...

Kao Å¡to sam ti napisao,on to mora osobno napravit,ali ti ipak uzmi dokumentaciju i odi to ''provjerit'' mazni ćevape i KARLOVAČKU i sve u najboljem redu:hihi

Back