Malo da se nadovezem iako se ne radi bas o offshore racunu. Mnoge zemlje imaju tzv penzione vize kojom privlace prvenstveno kapital u svoje zemlje. Princip je da orocis ili investiras odredjenu sumu novca i da imas odredjen mjesecni prihod. Neke od njih traze da taj prihod bude iskljucivo od strane drzave (mirovina), ali neke dozvoljavaju i prihode iz fondova, stednje etc. Takodjer, vecina nije limitirana godinama korisnika sto bi se dalo pretpostaviti iz samog naziva vize, razlika je obicno u kolicini novca koji treba poloziti (ispod 50 godina i iznad 50 godina starosti. Puno bi toga bilo za pisati o tome koja zemlja, koliko, zasto i kako, pa cu dati samo primjere nekih, po meni dosta dobrih, "destinacija". Panama, Malezija, Tajland, Filipini, neke karipske zemlje. Malo proguglajte pod imgracijom u te zemlje. Naravno da postoje i strucne agencije koje obradjuju takve zahtjeve. Mislim da je to povoljnije od samog otvaranja offshore racuna. I sami imate primjere oko sebe ljudi iz EU koji zive po tim zemljema. Ako vec pocinjemo razmisljati o tome da se opravdava uvodjenje poreza za pomorce zato sto "je tako i u EU" (sto nimalo ne drzi vodu, kao niti zakon o zabrani pusenja), onda moramo razmisljati i o tome da se ova lijepa zemlja (nazalost, sve vise SAMO lijepa)i napusti... Svi znamo da se od zastave i himne ne zivi, a mi nazalost imamo i taj (balkanski?) specifikum, da gotovo nista nije normalno. Znaci, ostati ovdje samo iz ljubavi prema domovini, u najmanju ruku... nije logicno. da je drzava/vlast drugacija, svaka cast..