Mobbing na radnom mjestu

JohnnyC

3rd officer
a o nasoj nizoj posadi necu trositi rijeci, nostromo umislio da je barba pa lomi Bogove, dere se i svaki put je trazio nacin da se izdere na mene, a tek omalovazavanje, samo sto sam ja imao jaku vezu iza sebe pa kad bih mu ja zaprijetio barbom ovaj bi umukao, jednom je cak digao ruku na mene pa sam mu rekao udari li me isjeci cu ga na komade a prije toga ga barbi reci, odmah se poceo izvinjavati. Časnici su mi bili prva liga, sad ce mi niza posada biti indonezani hvala Bogu, nasa stoka je najgora. Politika moje firme naspram kadeta nije nimalo dobra, ali tako je kako je ostao je jos ovaj drugi dio, to odradit i kasnije ce biti bolje, ali istina je da se bez veze tesko mozes igdje ukrcati, ja sam bio slao aplikacije na brojne renomirane svjetske kompanije i svi su mi trazili tko mi je preporuka, znaci na kulturan nacin te pita tko ti je veza, tako je to danas! Pozz

Å to se tiče nasilja i agresije koju si doživio to se stručno zove mobbing (Mobbing - Wikipedija),
to se događa i ljudima koji su zaposleni i na kopnu. Ja sam na brodu imao 2-3 fizička okrÅ¡aja (uvijek sa
hrvatskom nižom posadom), od kojih je samo jedan put bio pravi pravcati fight (na moju sreću bio sam jači).
Jedan jedini put mi se i jedan hrvatski chief unio u lice prijeteći i pozivajući na fizički obračun, ja sam ostao
smiren i nisam prihvatio. Å to se tiče niže strane posade (Filipinci itd.) apsolutno nikad nisam imao neko loÅ¡e
iskustvo. Ovo Å¡to se tiče mobbinga i nasilja vjerojatno bi trebalo stavit u poseban thread, siguran sam da
bi ljudi imali Å¡to za ispričat.

Ovo Å¡to si rekao da politika firme nije dobra prema kadetima to si potpuno u pravu. Ima firmi koje uopće
ne krcaju kadete i asistente (Å¡to tek reći za takve pokvarenjake), pa onda firme kojima su kadeti/ass.
manovali i čistači te na kraju firme koje su po meni najbolje a to su one koje zaista stvaraju kvalitetne
buduće časnike.

Mobbing na radnom mjestu

Mobbing (Mobbing - Wikipedija).

Mi pomorci na brodu i uopće tijekom Å¡kolovanja+odnos države prema nama, trebamo očito puno toga
izdržat. Jedna od stvari s kojima se suočavamo je i mobbing. Ja sam osobno doživio neke neugodnosti
na brodu tj verbalno pa i fizičko nasilje, a otvorio sam ovaj thread jer sam primijetio da se to i
drugima dešava.
Agresivno ponaÅ¡anje moramo osudit, i na brodu ako ikako možemo nekome pomoć ili
to spriječit da to i učinimo, a ne samo nekog jadnika prepustit samom sebi.
Želim vam svima mir i dobro. Pozz

Odlična tema stvarno, nema nikoga da se nije sreo sa mobbingom ili bullying, pogotovo na brodu di su svi najpametniji i di ima različitih nacionalnosti sa različitim kulturama.Å pijuniranje, ogovaranje, podjebavanje po meni je to normalno na brodu, da se držimo regula o harassmentu svi bi mogli biti iskrcani kroz par dana sa broda od Kapetana do čistača.Po meni je to isto kad u vojsci nebi bilo harassmenta, zamisli vojske bez harassmenta, narednik se zadere na tebe a ti u plać da nemože to tako, da si ti osjetljiva duÅ¡a da čeÅ¡ ga tužiti poručniku hahahha Å¡to bi to bilo, tako i brod.Sve u svemu zavisi od ekipe i to najviÅ¡e od Barbe i kapa, ako su OK ljudi i ako nema između njih trzavica sve će na brodu biti OK, Ako je jedan od njih u kurcu to se lagano prenosi na cijeli brod i ekipu i eto problema.

Upravu si kolega potpuno, ali bez novaca nemoz nitko pa ni ti, a to da nisi gledao pare kad si se ukrcavao to ti bas ne vjerujem, jer ako ides radit kadeturu za 200-300 USD puta 6 mjeseci nemozes pokriti svoje troskove niti za 2 mjeseca kuci, a o polaganju breveta mozes samo sanjati, ipak bez para se nemoz, niti se je ikada moglo. Å to se tice nas Hrvata, mi smo najveca stoka od ljudi, j..... mate jedni drugima, ako neko od nas imalo ima vise skole od ovog drugog, ovaj mu gleda zabit noz u leđa, onda nije ni cudo zasto nas je Hrvata, sve manje i manje na svjetskim kompanijama. Sto se tice ucenja, tu ti je sve do pojedinca, imas ti i ukrajinaca, kineza, rusa, nizozemaci i raznih drugih kojima se nista ne uci, a niti radi, nismo tu mi samo jedini, to je sve stvar pojedinca. Lijep pozdrav i mirno more:uzdravlje

Gledaj momcino razumin da imas gorak okus u ustima nakon 1 dila kadetura, ali ovo boldano sta si napisa jednostavno nemogu prozvakat... Ka sta nista u zivotu nemozes generalizirat tako nemozes govorit za nase ljude pogotovo nakon 1 broda, stani malo na balun i ne povodi se za pricama starijih ljudi jer si naviga s 30ak nasih ljudi do sad od 20 000 pomoraca kako se spominje brojka, pa mislin da nisi relevantan iznosit ovakve stvari... I odakle ta teorija da nas ima sve manje i manje na svjetskim kompanijama mislin da je situacija bas suprotna nasih u offshore sektoru ima sve vise i vise, isto tako lng di nas ima stvarno velik broj... Ovo san ti napisa samo da svatis da nisu svi nasi ljudi isti ti brbani s kojima si naviga do sad i da nemas predrasude i fobije od nasi ljudi ... Sritno na iducem dilu kadeture nadan se da ce ti bit bolje nego do sad...
:uzdravlje

Hijerarhija=Harrasment, na brodovima ce ga bit uvik samo jbga triba se znat postavit pa pajdo ako ces ti mene gutit na brodu jer si veci rank a ja zbog posla, besparice, nemogucnosti ukrcaja nesmin ti nista e pa kuc kuc cu ja tebi kad dojes doma i bam u zeludac :D(zahebajem se nisan ja takav inace).. ali mislim da nas stranci ne hebu kolko mi sami sebi bar sto sam ima iskustva ja, ne govorim generalno..a moje misljenje je da ce bit sve puno bolje kad ovi nasi stari jugoslaveni odu u pensiju ili ciknu na moru, i generalno gledano zbog imidza hrvata u svijetu ce bit puno bolje..A evo ja malo svog iskustva da iznesem, ja sam na brodu ima nostroma koji ima negdi 5 banki i pajdo je peder, pedofil i alkoholer.. 3 u 1 pravi domaci ulozak, nas 2 kadetica, mene nie niti pogleda srica njemu ali ovog drugog je sabija psihicki, sex harrasment! a messiu co je radia necu niti pisat,huhu, mali burmanac..oce ga primit ki mare.. al eto svi okrenu glavu i smiju se:udriglavom, a da doma to radi ne bi se bash provea..

Hahaha ja kad sam bio na ex-Tecta danaÅ¡nji Exmar barba je bio homoseksualac, naravno Belgijanac(ekipa sa Exmara će znati legendarnog kapetana Jimmy-a (možda bolje kapetanica zavisi je li primač ili davač)), svake subote party kod Filipa u baru a barba tamo, a samo za njega Filipi izvode striptiz, cirkus......Nas oficire nije dira, a za Filipe neznam...
Ljubav na brodu koji harassment hahahaha

Gledaj momcino razumin da imas gorak okus u ustima nakon 1 dila kadetura, ali ovo boldano sta si napisa jednostavno nemogu prozvakat... Ka sta nista u zivotu nemozes generalizirat tako nemozes govorit za nase ljude pogotovo nakon 1 broda, stani malo na balun i ne povodi se za pricama starijih ljudi jer si naviga s 30ak nasih ljudi do sad od 20 000 pomoraca kako se spominje brojka, pa mislin da nisi relevantan iznosit ovakve stvari... I odakle ta teorija da nas ima sve manje i manje na svjetskim kompanijama mislin da je situacija bas suprotna nasih u offshore sektoru ima sve vise i vise, isto tako lng di nas ima stvarno velik broj... Ovo san ti napisa samo da svatis da nisu svi nasi ljudi isti ti brbani s kojima si naviga do sad i da nemas predrasude i fobije od nasi ljudi ... Sritno na iducem dilu kadeture nadan se da ce ti bit bolje nego do sad...
:uzdravlje

Nisam generalizirao, čast pojedincima, ali vecina su bože sačuvaj, u offshoreu nas ima sve vise, za lng ti bas ne vjerujem, a ostali (bulk, kontejneri) tu nas je sve manje i manje, a za takvo stanje je dobrim dijelom kriva i drzava. Ovaj prvi dio kadeture sto se tice nize posade 2 su mi bili ok, ovo ostalo cista nula, mozda ce mi ovaj drugi dio biti ok. Hvala, također sretno i tebi.:uzdravlje

Niža posada

Niža posada

Nisam generalizirao, čast pojedincima, ali vecina su bože sačuvaj, u offshoreu nas ima sve vise, za lng ti bas ne vjerujem, a ostali (bulk, kontejneri) tu nas je sve manje i manje, a za takvo stanje je dobrim dijelom kriva i drzava. Ovaj prvi dio kadeture sto se tice nize posade 2 su mi bili ok, ovo ostalo cista nula, mozda ce mi ovaj drugi dio biti ok. Hvala, također sretno i tebi.:uzdravlje

Pito bi naše oficire da nam odgovoru ko je kriv da danas na strancima nema više naše niže posade?

ako nas di ima trenutno onda je to lng tako da...

Pito bi naše oficire da nam odgovoru ko je kriv da danas na strancima nema više naše niže posade?

Nase posade nema iz jednog jednostavnog razloga:Filipinac tuce bez pogovora ugovor osam mjeseci za 1300 dolara mjesecno i jos je jako zadovoljan s tim. Dok je zvot naseg kormilara za 1300 dolara sveden na puko prezivljavanje 1300 x 7= 9100 X5.5= 50000 kn minus doprinosi od odprilike 8000 kn ispadne 42000 kn godisnje. Tp podijeli sa 12 i ispada 3500 kn. Bas me zanima kolika bi bila motivacije za naseg timunjera za tu lovu. Tuzna je istina da svjetske kompanjie nisu dobrotvorne ustanove vec organizacije koje rade na principu zarade. Placen si onoliko koliko je tesko naci odredjeni kadar u datom trenutku

Inače Mladene u ovom threadu tema je mobbing iliti zlostavljanje na radnom mjestu. To je inače problem koji
muči radnike Å¡irom svijeta. Svoje pitanje si trebao postavit u sekciji rezerviranoj za časnike palube i stroja.
JoÅ¡ najbolje da se držimo nekog reda. Å ire gledajući upravo je red jedan od odgovora na tvoje pitanje.

Međutim postavio si zanimljivo pitanje, pa evo da malo prokomentiram.

OD LUKA I STRIJELE DO SVJETSKIH SUPER SILA! (Japan,Kina,Južna Koreja)
OD SVJETSKIH SILA DO POLITIKE Å TEDNJE I MASOVNE NEZAPOSLENOSTI! (Europljani)

Engleski pisac James Clavell u svom romanu Shogun (radnja smještena u 1600 g.-snimljena je i mini tv serija
1980. god. sa Richardom Chamberlainom i tada vrlo gledana) opisuje dolazak engleskog broda u Japan.
Puno je toga opisano u 1300 stranica materijala, a najzanimljivije je da japanski feudalni gospodar u
jednom trenutku uništava tj.spaljuje engleski brod kako bi engleskog kapetana i posadu prisilio da sagrade
drugi brod i naravno u tom procesu i Japanci konačno uče graditi velike i moderne brodove. Mislim da je tu sve
jasno i da ne treba dalje komentirati. Međutim i englezi uče (preuzimaju) neÅ¡to od Japanaca, a to je čistoća
i higijena. Sam engleski kapetan priznaje da su europljani u usporedbi sa Japancima pravi prljavci...
Sjetimo se filma The Last Samurai sa Tom Cruisom gdje je japanska vojska sredinom 19.stoljeća naoružana
mačevima i slično i gdje Ameri i Europljani već imaju moderne puÅ¡ke i strojnice, to hoće reći da su (ili smo)
bili tehnološki (a tek ekonomski) superiorniji od njih.
Južna Koreja ima 50 milijuna stanovnika (i svi dobro žive) na površini od 100 000 km kvadratnih, a to je npr.
veličina Hrvatske i BiH. Kakon je to njima uspjelo, a nama ne ide.
Dakle Å¡to se tiče brodogradnje,brodarstva i plovidbe oni koji nekoć nisu znali ni b o brodu danas su svjetske
face, a mi (većina europljana) kod njih nadničarimo dok oni imaju tisuće milijardi suficita.Kako je do toga
doÅ¡lo? Možda je odgovor upravo u redu (a također u radu i disciplini) kojeg oni imaju,a mi nemamo.

Ocito je da si imao losa iskustva kao kadet, sto je donekle i logicno, pogotovo ako si bio na nasoj kompaniji.

Ja sam prvi put bio samo mjesec dana na brodu jer je to bilo takvo maltretiranje i pijancevanje da sam rekao barbi da me iskca ili ce biti sranja.
Uglavnom, da ne pisem detalje sad... Mogu samo reci da otkako sam oficir a to je 5 ugovora, nisam imao nekih problema.
Valjda je u nostromima, kormilarima, konobarima gust Hebat kadete ali zaboravljaju da se taj isti kadet jednog dana moze sresti sa njima kad bude cif/kapetan a tada se ne moraju lijepo provest. Milo za drago.

Ja cu samo reci da sam sa prosle kompanije koja ima samo jedan brod gdje su svi hrvati, lijepo zamolio da me ne stavlja vise sa njima. Da rezimiram za kraj, meni osobno puno je lakse navigat sa indonezanima i filipima. Mozda jesu glupi ali bar naprave sto im se kaze-ne pametuju i ne pitaju " zasto bas ja(sigurno ima nesto oficir protiv mene)"!!!!

Ocito je da si imao losa iskustva kao kadet, sto je donekle i logicno, pogotovo ako si bio na nasoj kompaniji.

Ja sam prvi put bio samo mjesec dana na brodu jer je to bilo takvo maltretiranje i pijancevanje da sam rekao barbi da me iskca ili ce biti sranja.
Uglavnom, da ne pisem detalje sad... Mogu samo reci da otkako sam oficir a to je 5 ugovora, nisam imao nekih problema.
Valjda je u nostromima, kormilarima, konobarima gust Hebat kadete ali zaboravljaju da se taj isti kadet jednog dana moze sresti sa njima kad bude cif/kapetan a tada se ne moraju lijepo provest. Milo za drago.

Ja cu samo reci da sam sa prosle kompanije koja ima samo jedan brod gdje su svi hrvati, lijepo zamolio da me ne stavlja vise sa njima. Da rezimiram za kraj, meni osobno puno je lakse navigat sa indonezanima i filipima. Mozda jesu glupi ali bar naprave sto im se kaze-ne pametuju i ne pitaju " zasto bas ja(sigurno ima nesto oficir protiv mene)"!!!!

To je i moj chief rekao, da ce mi biti puno lakse sa indonezanima nego s nasima, jer oni urade sve sto im se naredi, a nasi uvijek pametuju. Slusaj ovu situaciju; mi u Gouyaquilu ukrcali banane i trebamo krenuti za Europu, noÅ¡tromo vazda nadrkan, uvijek nesto filozofira, umislio da je barba, jednom rijecju idiot. Stavili dizalice u Å¡kacu, i on crane 4 nije dobro stegnuo, chief mu rekao da se popenje i stegne je, a on se na njega izderao i jos mu rekao da se on neće penjat na nju, pa se mestar ispeo i stegno je, zamisli sramote. Chief mu nije mogao nista jer niza posada moje firme su u rodbinskoj vezi sa ovima u officeu! Zamisli ovo, da to uradi na strancu bilo bi odmah kuci i nikad se vise nigdje nebi ukrcao, a chief mi je sam rekao da ce trazit u firmi da i na bananjere stave indonezane jer da ovo vise ovako nemoze. Druga situacija; mi u Italiji iskrcavamo banane, ostali dan duze, mene chief uzeo u svoju gvardiju i dao mi zadatak da nadzirem iskrcaj tereta iz Å¡tiva i upisujem kontejnere koje iskrcavaju i ukrcavaju sa i na brod. Stopa od kontejnera na rivi koliko ti Bog hoce, a noÅ¡tromo sjedi u hladu (početak srpnja 2012) i boli ga k...c., stope prenocile na rivi, ja dosao iz u 2.30h, spremio se u gvardiju, dosao u 4h timunjera nema na skali, kontam doci ce, zovem chiefa, on u officeu rijesava papirologiju da gdje timunjer, on meni da je na skali, ja njemu da nije, kasnije ga nasao mrtva pijana spava u kabini, dosao na skalu i sve do kraja gvardije spavao, iskrcali ga vijađ iza mene, trebao ostati sve do 11 mjeseca. U podne trebamo krenuti a stope na rivi, nostromo mi poceo pametovati, a chief se izderao na njega i s pravom ga pitao sta je radio 2 dana, ovaj suti ko pizda. Sreca pa mi je ostalo 3 dana do iskrcaja jer bi bilo ili on ili ja. Covjek je toliki egoista i zidov, nije se ni zenio a i rekao je zasto nije, jer su sve zene kurve, nece njemu zena trositi njegov novac i takve izjave. Ja sam mu nato odgovorio da svi koji tako govore kasnije ostanu sami, bez djece i ikoga svog i umru ko psi, sami, nasto je ovaj poludio, ali nije mi smio nista reci ni uraditi jer mi je ostao dan do iskrcaja, a i rekao sam mu kad postanem casnik i budemo li na istoj firmi jao njemu, samo je pogno glavu. Ovo je odgovor kolegi Mladenu zasto nema nase nize posade na svjetskim kompanijama!

Back