kadetura na platformi

Moguce je.Kvaka je pomorski zakonik i treba znat objasnit ovima u luckoj kapetaniji definiciju broda. To je sadrzano u clanku 5 pomorskog zakonika i to stavak 4. i 12.
4) brod, osim ratnog broda, jest plovni objekt namijenjen za plovidbu morem, čija je duljina veća od 12 metara, a bruto tonaža veća od 15, ili je ovlašten prevoziti više od 12 putnika. Brod može biti putnički, teretni, tehnički plovni objekt, ribarski, javni ili znanstvenoistraživački,
12) tehnički plovni objekt jest brod, sa ili bez mehaničkog poriva koji je namijenjen za obavljanje tehničkih radova (bager, dizalica, jaružalo, pokretni odobalni objekt za istraživanje i eksploataciju podmorja i sl.),
Ali vjerujem da ovo nije bas dobar izbor za kadete palubarce jer ne znam kako bi naucili navigaciju.Cini mi se da bi manje naucili nego da navigaju na brodima koji plove kroz Suez.
Sto se tice masinaca imaju sta vidit i naucit.Opreme jedno 3 puta vise nego na klasicnom pogonu.
Ali ima jos i kvaka sto te ni jedna firma u drillingu nece uzest za kadeta osim ako nisi unuk od Franje Tudjmana.

decki jel to moguce dakle jel postoji opcija obavljanja kadeture na platformi i u cemu je kvaka?

vjerujem da ne postoji ali najbolje da upitas na LK.
svi moji kolege koji su na platformama "bez vlastitog pogona" proveli vise od 5 godina, za obnovit brevete morali su polagati refreshment. tako je u rijeci , medjutim ovo je cudna zemlja pa najbolje da se raspitas u maticnoj kapetaniji.

Najbolje ti je da se tamo nista ne propitujes.Nego uzmi sa sobom zakon u ruke upravo ovo sto sam ti napisao.To je zakon,a sto ce i kako tko tumacit to je njemu na volju. Vrijeme je da se u ovoj zemlji pocmu postovati zakoni,a ne tumacenja nepismenih drzavnih sluzbenika.Vecina platformi danas ima svoju propulziju pa shodno tome udovoljava onome sto zakonodavac trazi.Takve platforme danas uglavnom imaju porivnu snagu od 40000 KW navise.Jednako kao za masince ista pravila su i za palubarce,ali ovo mi je bliskije.
Pa shodno tome jos jednom
http://www.zakon.hr/z/310/Pomorski-zakonik

i to clanak 5. stavak 4. i 12. te
pravilnik o zvanjima i svjedodzbama o osposobljenosti pomoraca

http://www.poslovni-savjetnik.com/p...-osposobljenosti-pomoraca-urednicki-prociscen

Odavde clanak 29. i to ovaj pasus
-ima najmanje 12 mjeseci plovidbene službe u svojstvu vježbenika u strojarnici broda sa strojem porivne snage od 750 kW ili jačim od čega najmanje 6 mjeseci na brodu sa strojem porivne snage od 3000 kW ili jačim;

Najbolje ti je da se tamo nista ne propitujes.Nego uzmi sa sobom zakon u ruke upravo ovo sto sam ti napisao.To je zakon,a sto ce i kako tko tumacit to je njemu na volju. Vrijeme je da se u ovoj zemlji pocmu postovati zakoni,a ne tumacenja nepismenih drzavnih sluzbenika.Vecina platformi danas ima svoju propulziju pa shodno tome udovoljava onome sto zakonodavac trazi.Takve platforme danas uglavnom imaju porivnu snagu od 40000 KW navise.Jednako kao za masince ista pravila su i za palubarce,ali ovo mi je bliskije.
Pa shodno tome jos jednom
http://www.zakon.hr/z/310/Pomorski-zakonik

i to clanak 5. stavak 4. i 12. te
pravilnik o zvanjima i svjedodzbama o osposobljenosti pomoraca

http://www.poslovni-savjetnik.com/p...-osposobljenosti-pomoraca-urednicki-prociscen

Odavde clanak 29. i to ovaj pasus
-ima najmanje 12 mjeseci plovidbene slu?žbe u svojstvu vje?žbenika u strojarnici broda sa strojem porivne snage od 750 kW ili jačim od čega najmanje 6 mjeseci na brodu sa strojem porivne snage od 3000 kW ili jačim;

Malo sam zbunjen ali ja sam trebao preko ljeta odraditi dio kadeture na turističkom brodu od 123GT i 312,5KW i ovi biseri u LK su rekli da nemogu biti kadet već samo mornar, jer kao na takvom brodu nema časnika koji će me trenirati :confused: a kada sam kontaktirao drugu LK da to provjerim oni su rekli da to uopće nije bitno jer ja mogu biti ukrcan kao kadet a ??to ću biti na brodu, kuhar, sobarica ili putnik :D to nije bitno.... imali tko kakvih saznanja o tome??:udriglavom

To ti je zato sto su u zemlji sranja priglupi,a ujedno bahati drzavni sluzbenici "zabrinuti" za tvoju buducnost. Zamisli da danas sutra ti dojdes na jedan tanker od "miljardu tona" nosivosti i napravis polušn tipa Exon Valdez i onda se dozna da ti dolazis iz zemlje sranja."Prvo na sto bi se istraga koncentrirala bi bio taj priglupi drzavni sluzbenik"(na taj nacin priglupi drzavni sluzbenik sam sebi daje vaznost i vidi se kao VIP bar u svojim ocima). Eto zato ti je receno da ne mozes.To je tih 5 minuta slave u njihovim zivotima. Pri ovome ne zelim generalizirat jer ima stvarno krasnih ljudi u drzavnim sluzbama koji daju citavog sebe u taj posao i koji to rade skroz profesionalno i po zakonu ,ali oni su nazalost u manjini.To je onaj kadar koji je tu dosao vlastitim zaslugama(sad kad znate koliko je ljudi u drzavnu sluzbu doslo vlastitim zaslugama onda znate da se ne radi o postocima nego promilima)

http://www.dnevno.hr/vijesti/hrvats...volio_da_razred_prode_s_jedinicom/103421.html

Jeli za kadeta palube bitna bruto tonaža broda? Znam da je za kadeta stroja bitna jačina stroja, ali Å¡ta je sa kadetima palube?

Jeli za kadeta palube bitna bruto tonaža broda? Znam da je za kadeta stroja bitna jačina stroja, ali Å¡ta je sa kadetima palube?
6 miseci mozes odradit na bilo kojem brodu ispod 3000bt,a 6 miseci mora biti na brodu preko 3000bt.

pogrešno!

ispod je izvadak iz N.N.

ima najmanje 12 mjeseci plovidbene službe kao vježbenik palube, od čega najmanje 6 mjeseci plovidbene službe mora biti ostvareno na brodovima od 500 BT ili većima u međunarodnoj plovidbi

izvor (članak 17.):
130 28.10.2013 Pravilnik o zvanjima i svjedod?bama o osposobljenosti pomoraca
http://www.mppi.hr/default.aspx?id=9168
Povise je izvadak sa stranica ministarstva koji su uvjeti za pristupanje casnickom ispitu,a stranice su uvik updatane.To iz NN je po starome.Malo se bolje informiraj....[emoji12]

Last edited:
referiras se na stranice mmpi? azurirane? haha!

NN su zakon i pravilnik je vazeci kao i odredba koju sam citira iz NN

nemoj zapet di s jezikom.

sritno!

6 miseci međunarodne plovidbe na brodu većem od 500 BRT + 6 miseci na bilo čemu (samo da nije brodica). PS. triba bit ukrcan isključivo kao vježbenik palube

Back