• Skini ovdje https://mega.co.nz/#!i4RBxR6Y!Z9G1ZlwZC3_zIDEqPcfF0fJFhPAsovAHw2kv_HDb32c

e-Pomorac - prijava ostvarene plovidbene službe u 2020. godini

336121

New member
Pozdrav,

U medijima se pošlih nekoliko dana pojavila objava za pomorce - da putem sustava e-Pomorac prijave svoje dodatne dane plovidbe:

"...priznati dodatni dani u svrhu utvrđivanja „183 dana“ radi oslobađanja od plaćanja poreza na dohodak pomoraca, za vrijeme trajanja pandemije bolesti COVID-19 uzrokovana virusom SARS-CoV-2."

https://epomorac.pomorstvo.hr/epomorac/#/home

Upis se radi pretpostavljam putem opcije:
MOJE PLOVIDBE -> ZAHTJEVI -> NOVI ZAHTIJEV

Tada se nudi više opcija:

- Zahtjev za prijavu ukrcaja

- Zahtjev za prijavu iskrcaja

- Zahtjev za prijavu promjene radnog mjesta

- Zahtjev za prijavu dana izvan plovidbe

Koji od ovih zahtijeva treba izbrati ako želim upisati Neostvarene dane plovidbe zbog poslovno uvjetovanih razloga?

Pretposravljam ovaj zadnji
Ali šta s nama koji nemožemo doći do te aplikacije. Njima ko da se podrazumijeva da baš svi imaju pristup aplikaciji

Pretposravljam ovaj zadnji
Ali šta s nama koji nemožemo doći do te aplikacije. Njima ko da se podrazumijeva da baš svi imaju pristup aplikaciji

U obavijesti stoji:

Pomorci koji se ukrcavaju samostalno na brod, a iz nekog razloga nisu u mogućnosti koristiti sustav e-Pomorac radi prijave plovidbene službe i ostvarenih dana izvan plovidbe, takvu prijavu mogu izvršiti kao i dosad u nadležnoj lučkoj kapetaniji.

Evo kako sam ja to napravio. Imam ugovor za cijelu 2020. Radim po rotacijama 56/56. Odradio sam prve dvije rotacije. Ostatak godine sam doma. Dobio sam od kompanije izjavu u kojoj stoji da sam odradio dvije rotacije a ostalo nisam zbog covid pandemije.

Predao sam: Zahtjev za prijavu dana izvan plovidbe.
Pod vrstu dana stavio: Napuštanje od brodara
Vrijeme od: prvi dan kada sam trebao bit ukrcan
Vrijeme do: zadnji dan kada sam trebao bit iskrcan
Prilog: Potvrda kompanije

I tako sam napravio zahtjev za sve rotacije koje nisam bio na brodu. Svim zahtjevima sam priložio isu izjavu od kompanije.

Nadam se da će nekom pomoć.

Pokušao sam dobit info od LK, ali uzalud. Dugo nisam dožiovio takav pristup službene osobe kojoj je posao prijava ukrcaja/iskrcaja pomoraca. Odgovor na svako moje pitanje je ne znam, ne mogu, nisam vam ja za to, morate zvat u Zagreb, tu vam je oglasna ploča možda na njoj nešto piše. Žalosno. Dno u profesionalnom, a i osobnom pristupu poslu. Jadno.

Last edited:
  • Like
Reactions: Ico
Ja sam sredinom 2020 god u kapetaniju odnio izjavu kojom kompanija potvrdjuje da sam trebao biti ukrcan ali usljed globalne pandemije doslo je do takvih okolnosti da je otkazana cijela smjena posade. Teta u kapetaniji je tu izjavu lijepo spremila u neki folder (valjda moj folder) i rekla da jos ne zna sta ce sa izjavom ali da ce je cuvati ako zatreba.

I sada sam isao online na ePomorac da napravim isto sta i ti tj. da ispunim zahtjev za prijavu dana izvan plovidbe, i bome sam se dobro iznenadio kad sam pronasao da je zahtjev vec ispunjen. Jedino objasnjenje je da je teta to uredno procesuirala za mene. A i da nije, moja usta su puna hvale za st kapetaniju, i to ne samo zbog Zlatka, iako mislim da je od njega nabolje zapocelo :)

Last edited:
Evo kako sam ja to napravio. Imam ugovor za cijelu 2020. Radim po rotacijama 56/56. Odradio sam prve dvije rotacije. Ostatak godine sam doma. Dobio sam od kompanije izjavu u kojoj stoji da sam odradio dvije rotacije a ostalo nisam zbog covid pandemije.

Predao sam: Zahtjev za prijavu dana izvan plovidbe.
Pod vrstu dana stavio: Napuštanje od brodara
Vrijeme od: prvi dan kada sam trebao bit ukrcan
Vrijeme do: zadnji dan kada sam trebao bit iskrcan
Prilog: Potvrda kompanije

I tako sam napravio zahtjev za sve rotacije koje nisam bio na brodu. Svim zahtjevima sam priložio isu izjavu od kompanije.

Nadam se da će nekom pomoć.

UPDATE:

Ja sam predao zahtijeve kako je iznad opisano. Ti zahtijevi su mi odbijeni , ali su mi osobe iz ministarstva ("automatski") upisali te dane pod "Prestanak ugovora o radu (COVID-19)", kao i dan ekoje sam proveo u karanteni kad sam se iskrcao 12.4.2020.

Za karantenu u 4. mjesecu (14 dana):

Zahtjev za prijavu dana izvan plovidbe.
Liječenje
Vrijeme od: prvi dan nakon iskrcaja s broda (13.4.2020) bez dana puta
Vrijeme do: 26.4.2020

Za vrijeme kada nisam bio na brodu, a trebao sam:

Zahtjev za prijavu dana izvan plovidbe.
Prestanak ugovora o radu (COVID-19)
Vrijeme od: 27.4.2020
Vrijeme do: datum slijedećeg ukrcaja, školovanja, itd.

i tako dalje...

Evo toliko od mene.

Što se tiče LK - sve je to na osobnoj razini osobe koja obavlja posao. Imao sam kontakt sa LK Pula vezano za ispite. Sve je moguće napravit putem e.maila. Na telefon je bilo moguće dobit sve informacije (što treba od papira, koji su termini ispita, itd...14 dana unaprijed). Svaka pohvala. Istu stvar sam pokušao u LK Rijeka i telefonski i osobno u kapetaniji - katastrofa (nisam u petak mogao dobit informaciju kada je termin ispita u tjednu koji slijedi....). Da li je to normalno!? S druge strane išao sam u LK Rijeka pokupit brevet po hitnom postupku, druga osoba, svaka pohvala....)

• Like
Reactions: Ico
Sad samo treba cekati DPOM i vidit sta pise na njemu. Oce se DPOM moci skinuti sa ePomorac?

By the way, cudi me da je ova tema ovako tiha na forumu iako je tek prije 10 dana ministarstvo uvelo ovu novu opciju za online predaju zahtjeva za dane izvan plovidbe.

Sad samo treba cekati DPOM i vidit sta pise na njemu. Oce se DPOM moci skinuti sa ePomorac?

By the way, cudi me da je ova tema ovako tiha na forumu iako je tek prije 10 dana ministarstvo uvelo ovu novu opciju za online predaju zahtjeva za dane izvan plovidbe.
Upisao i ukrcaj i iskrcaj preko nje, sve prihvaceno.
Plus dane izobrazbe, prihvaceno. Oba zahtjeva u 24h obavljena. Bar tako na epomorac stoji. Vidit cemo kad dodju dani plovidbe..

Sent from my SM-A715F using Tapatalk

Izgleda da digitalizacija javne uprave napokon ozbiljnije krece.
EPomorac je hvale vrijedna usluga koliko sam do sada uspio vidit.
I ja sam malo zbunjen cinjenicon da nema bas puno easprave oko ovog. Ne toliko rasprave koliko informacija. Do prije 10 dana se nije znalo tko ce i kako to upisivat...
Ali dobro. Jedva cekam DPOM. Nadam se da ce biti dostupan u ePomorac.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Last edited:
Nazalost nije moglo proci bez nuspojave pa su uveli i eBranitelj-do statusa u jednom clicku, sada cemo sa jos vecim gustom placat porez.

Kad forum izgubi anonimnost, izgubi i svoju svrhu. Admin department je posustao

Last edited:
Da upravo gledam DPOM. Na žalost, nisu mi upisani COVID dani. Nešto je kao "registrirano" na obrascu, ali broj dana je 0. Nadam se da je neka greška.

Da upravo gledam DPOM. Na žalost, nisu mi upisani COVID dani. Nešto je kao "registrirano" na obrascu, ali broj dana je 0. Nadam se da je neka greška.

AK 47 i u kapetaniju

ispraznit okvir u zrak obavezno,ni slucajno u bidne ljude
max u kojeg kapetana on je tu Politicki njega mos...

a onda pitat di su moji dani....

ma koji dani mamicu im njihovu u ovom trenutku...

BANDA:mad:

Nesto si zajeb'o...
Kazem, meni u roku dana iskrcajni i dani naobrazbe obradjeni. Nakon 4 dana stize dpom s upisanim danima naobrazbe...

Nesto si zajeb'o...
Kazem, meni u roku dana iskrcajni i dani naobrazbe obradjeni. Nakon 4 dana stize dpom s upisanim danima naobrazbe...

Imao sam i ja dane plovidbe, izobrazbe i putovanja. Sve uredno "obračunato". Jediono ovi COVID dani nisu. Poslao sam mail u LK.
Javim se kada saznam više info.

Vezano za AK47..... ma nista.

Poz

Eto, obišao sam LK. Kontaktirao sam Sindikat pomoraca Hrvatske i ministarstvo.

"COVID" dani se "dodjeljuju" na temelju prosjeka dana iz prošlih/prošle godine. Za one koje su počeli plovit 2020 taj prosjek ne postoji (nula). Tako sam i ja dobio 0 dana. Sindikat je upozorio ministarstvo prilikom pisanja pravilnika da će biti i takvih slučajeva. Ministarsvo je odgovorilo da će takve slučajeve rješavat "razmatranjem pojedinačnog slučaja". U sindiatu su mi savjetovali da pošaljem mail sa "Prigovorom" na pomorac@pomorstvo.hr

Poslao sam mail na navedenu adresu. Dobio sam odgovor da je moj prigovor zaprimljen i da ću pisani odgovor dobiti na kućnu adresu.

Sad čekam uz laganu nervozu. Jer iako sam počeo tek 2020, znam da ako nemam 183 dana da moram platit porez.... (a tko je nije nervozan kada mora porez platit!?)

Vjerujem da će odgovor biti pozitivan za mene, jer bi u suprotnom to bi bila vrhunska svinjarija.

Vezano za komunikaciju:
Sindikat - telefonski razgovor - sve informacije jasne i precizne - zašto, kako, što bi trebao napraviti - odično
Ministarstvo - mail - dobio povratnu informaciju da je dokumentacija zaprimljena - korektno
LK - dobio sam informacije, manje jasne i precizne nego u Sindikatu - dovoljno

Eto, obišao sam LK. Kontaktirao sam Sindikat pomoraca Hrvatske i ministarstvo.

"COVID" dani se "dodjeljuju" na temelju prosjeka dana iz prošlih/prošle godine. Za one koje su počeli plovit 2020 taj prosjek ne postoji (nula). Tako sam i ja dobio 0 dana. Sindikat je upozorio ministarstvo prilikom pisanja pravilnika da će biti i takvih slučajeva. Ministarsvo je odgovorilo da će takve slučajeve rješavat "razmatranjem pojedinačnog slučaja". U sindiatu su mi savjetovali da pošaljem mail sa "Prigovorom" na pomorac@pomorstvo.hr

Poslao sam mail na navedenu adresu. Dobio sam odgovor da je moj prigovor zaprimljen i da ću pisani odgovor dobiti na kućnu adresu.

Sad čekam uz laganu nervozu. Jer iako sam počeo tek 2020, znam da ako nemam 183 dana da moram platit porez.... (a tko je nije nervozan kada mora porez platit!?)

Vjerujem da će odgovor biti pozitivan za mene, jer bi u suprotnom to bi bila vrhunska svinjarija.

Vezano za komunikaciju:
Sindikat - telefonski razgovor - sve informacije jasne i precizne - zašto, kako, što bi trebao napraviti - odično
Ministarstvo - mail - dobio povratnu informaciju da je dokumentacija zaprimljena - korektno
LK - dobio sam informacije, manje jasne i precizne nego u Sindikatu - dovoljno

ti si ocigledno HDZejac:o

Back