Cinovi: asistent ETO ili asistent Electrician ili asistent reeferman(samo na MSC) plata 700$-1700$
junior ETO na ITF ugovor 3100$ MSC ili na neku bolju kompaniju junior ETO 4600$ Carnival
onda na kruzere 2nd ETO, 1st ETO i Chief ETO (oko 10 milja)...sve zavisi od kompanije.
Napredovanje zavisi od vise faktora: potrebe kompanije, ponude i potraznje, tvoje strucnosti, karakterisitka koje ti upisuju nadredjeni itd.
Na teretne imash jednog ETO zvanog - struja i on je kriv za sve kada nesto ne radi...Plata 4000$-6000$
Na kopnu si elektricar/elektroinstaler/elektromonter zavisi koju poziciju dobijesh...Postavljash kucne instalacije,stemas zidove, mjenjas fidovke i popravljash ves masine zenama/komsinicama.
Tako da si uvijek placen u naturi(pivo i rucak) a u Njemackoj mozesh dobiti i neku marku (euro).

Cijena rada u Njemackoj je oko 13-15eur po satu. Imash zdravstveno socijalno i ostalo. Za sve se treba izboriti i korak po korak, sa skolom, papirima, trazenjem posla.
U luci odrzavash lucka postrojenja: dizalice, vozila, reefere,itd ili radish u brodogradiliste. Prati oglase za posao u luckim gradvima po Evropi pa cesh vidjeti: Hamburg, Bremenhaven, Roterdam...
S tim da je teze bez EU passporta dobiti posao bez obzira na kvalifikacije i strucnost.
Za pomorstvo je dovoljno srednja skola ili prekvalifikacija sa osnovnim brevetama radish asistenturu a ostalo polazesh i naucish preko ETO ispita i certifikata-skraceno Pomorski Fakultet - Elektrotehnika. S tim da morash dosta sam uciti jer je takav poziv i tehnologija se mjenja i mjenjace se uvijek. Sada kada se ukrcavaju kadeti na pojedine firme vidim da traze i fakultet.
Za visoku skolu sam ti rekao da razmislis o cetvorogodisnjem studiju elektro inzinjerija-elektrotehnika imash u PG,BG,ZG, itd...Jer imash dobre izglede za zaposlenje na kopnu sa tim faxom nakon studija i dosta opcija.Mislim na inostranstvo ne na Balkan. Inzinjeri elektrotehnike su trazeni.
Nastavi da se informises ne samo na ovaj forum pa cesh vec sam doci do nekih zakljucaka i izabrati svoj put.