27.10.2016.

ncp brodogradilistePregovori oko preuzimanja šibenskog remontnog brodogradilišta uspješno se privode kraju pa imam razloga za vjerovati da će turska Dogus grupa do kraja godine od NCP-a preuzeti škver i podići ga na svjetsku razinu, otkrio nam je Goran Prgin, vlasnik NCP-grupe koji dosad nije javno istupao o velikom poslu s Turcima.

Upravo je Prgin prije nekoliko godina prodao Dogus grupi pravo građenja hotela u Mandalini i koncesiju za marinu što je bio početak njihovog prodora na hrvatsko tržište. U Šibeniku su u međuvremenu sagradili luksuzni hotel i marinu za mega jahte, počeli financirati lokalni košarkaški klub te na zadarskom području najavili 100 milijuna eura vrijedan projekt izgradnje hotela s pet zvjezdica pod brendom Hyatta. Moćna turska korporacija preuzela je i marine u Sukošanu te zadarski Borik, a procjenjuje se da je vrijednost njihove ukupne investicije u Hrvatsku u ovom trenutku oko 350 milijuna eura.

Nakon što su nedavno preuzeli 70 posto udjela brodogradilišta tvrtke MB92 iz Barcelone, svjetskog lidera u biznisu remonta megajahti, odlučili su proširiti posao na Jadran i Prginu ponudili preuzimanje brodogradilišta u stečaju.

- Pregovori se odvijaju svakodnevno, u prijateljskom ozračju i ovo definitivno nije neprijateljsko preuzimanje brodogradilišta. Plan je da nastave sve naše poslove i značajno podignu promet što znači da će proizvodnja biti povećana, a ljudi zadržati posao. Velika je vjerojatnost da će preuzimanje biti gotovo do kraja godine što znači veliki impuls u razvoj šibenskog gospodarstva i nova zapošljavanja, a ja ću se osobno riješiti obveza i moći mirno otploviti u mirovinu – kaže Prgin.

Uvjeren je da će turskim preuzimanjem brodogradilišta izbjeći stečaj nad svojom firmom kojoj je FINA prije par mjeseci blokirala račun zbog duga većeg od 20 milijuna kuna, a potraživanja kreditora, države i ostalih prema NCP-u značajno viša nego što je procijenjena vrijednost imovine tvrtke (28 milijuna kuna).

- Taj postupak odvija se paralelno s pregovorima oko preuzimanja tvrtke i s Turcima upravo razgovaramo o modelu. Oni firmu mogu kupiti i dok je u stečaju, a o takvoj mogućnosti izvijestili smo stečajnog upravitelja i Trgovački sud pa sam uvjeren da stečaja neće biti – kaže Prgin čije nam je navode potvrdio stečajni upravitelj Draško Lambaša objasnivši kako je NCP priložio izjavu o pristupanju duga koji ide sudu na postupanje.

Okončaju li se pregovori s Dogus grupom prema planu, kaže Prgin, bit će riješene i stečajne obveze brodogradilišta koje bi pod turskom upravom i s etiketom MB92 brenda konačno moglo uploviti u mirnije poslovne vode.

Preuzimanje NCP-a ne odnosi se na charter i uspješnu tvrtku Marinetek NCP koja proizvodi pontone jer ta poduzeća Goran Prgin namjerava ostaviti sebi.

Foto: NCP

www.sibenik.in

27.10.2016.

HondaHonda je objavila „360 stupanjski" film u kojemu iz vrlo interesantnog kuta možete pratiti utrku Honde RC213V MotoGP motocikla, Civic Type R-a i trkaćeg Castrol Honda Civic-a iz svjetskog prvenstva turističkih automobila (WTCC-a). Revolucionarna filmska tehnika prikazuje utrkivanje kroz svih 360 stupnjeva pa tako možete pratiti vozačka umijeća Gabrielea Tarquinija u Civic Type R-u i Tiaga Monteira u WTCC Civic-u iz posve novih dimenzija.

Honda 1Kvartet vozača koji u Civic-ima Type R pokušavaju završiti krug ispred Monteira i Milera, čine Gordon Shedden i Matt Neal, vozači iz britanskog prvenstva turističkih automobila (BTCC), Jack Clarke, vozač koji je sudjelovao u razvoju Civic-a za BTCC te već ranije spomenuti Gabriele Tarquini. Ovaj film snimljen je tijekom Hondine promocije na talijanskom trkalištu Circuito Tazio Nuvolari.

Ovom prilikom je Gabriele Tarquini izjavio: „Type R je fantastičan. Odličan je na stazi. Svi su nevjerojatno impresionirani s upravljanjem i kočenjem."

Ovaj revolucionarni film možete pogledati na YouTube-u na adresi https://www.youtube.com/watch?v=1sOCNu69Pqg&feature=youtu.be.

27.10.2016.

match regata SibenikOd 4. do 6. studenog, u organizaciji Wave Sailing centra i JK Val, u Šibeniku će biti održana finalna match race regata. Odlučujuća je to utrka iz serije WSC Match Race regata koje su se ove jedriličarske sezone održavale pred šibenskom rivom. Riječ je o dinamičnim, kontaktnim "jedan na jedan" utrkama, koje traju oko petnaest minuta, a sudjelovanje u finalu zasad je potvrdilo šest posada, piše Portal Tris.

Na startu finala WSC Match Racea pojavit će se hrvatske posade Hrvoja Petrovića, Tonka Rameše, Tea Piasevolija, Ratka Štibrića, Borisa Sabolića i olimpijca Pavla Kostova, dok će iz Slovenije doći posada Bojana Rajara. Konačan popis posada bit će objavljen dan prije početka regate. Osim što se radi o finalnoj WSC Match Race regati, utrka je ujedno i državno prvenstvo.

Iz Wave Sailing centra napominju da su, osim sportskih, ciljevi manifestacije promocija Šibenika i produljenje turističke sezone, budući da su jesenjski i zimski mjeseci u šibenskim match race regatama – udarni. Također, ove se godine finalna WSC Match Race regata organizira u sklopu akcije „Tikula za Val", kojom se prikupljaju sredstva za gradnju novih prostorija JK Val. Stoga organizatori pozivaju sve ljubitelje jedrenja i prijatelje Vala da donaciju uplate na žiro račun Jadranske banke: IBAN HR9524110061520000599 / Model HR 00 Poziv na broj 1928 – 2016.

Finalna WSC Match Race regata bit će snimana s tvrđave sv. Mihovila, sa šibenske rive, iz gumenjaka te iz drona, a uskoro će se cijeli snimljeni materijal naći na WSC-ovom YouTube kanalu. Za iduću godinu iz Wave Sailing centra najavljuju novu, još atraktivniju sezonu match race regata.

www.tris.com.hr
27.10.2016.

Pula terminal za kruzereStabilizacija izvršne državne vlasti mogla bi konačno pokrenuti stavljanje državne imovine, pogotovo bivših vojnih područja, u funkciju lokalne samouprave. Već dugo godina spominjani proces rijetko kad je naišao na plodno tlo, no, program Vlade RH nudi upravo ubrzavanje takvog procesa. Pula stoga puno očekuje od takvih najava, a pogotovo za projekt izgradnje brodskog Putničkog terminala u pulskoj luci.
Studija isplativosti
Kako saznajemo iz Lučke uprave Pula, izrađena je Studija isplativosti gradnje i analiza troškova, što je financirano sredstvima iz fondova Europske unije, odnosno sredstvima strukturnih fondova i kohezijskog EU fonda putem ugovora koji je pulska Lučka uprava potpisala s Ministarstvom pomorstva, prometa i infrastrukture. Razlog što projekt nije poprimio konkretne obrise je i nestabilna Vlada cijele godine, odnosno čekanje da novi premijer Andrej Plenković oformi novu Vladu RH kako bi se započeli pregovori o stavljanju bivšeg vojnog područja u funkciju lokalne zajednice. S obzirom da je očito da će ministar Goran Marić dobiti upravo taj resor, odnosno Ministarstvo za državnu imovinu, umjesto dosadašnjeg Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom (DUUDI), proces stavljanja državne imovine, odnosno bivših vojnih područja koja su neiskorištena, u funkciju gradova i općina sada bi se trebao, prema najavama iz državnog vrha, značajno ubrzati.

Kako nam navode iz pulske Lučke uprave, analiza troškova u Studiji pokazala je itekako isplativost gradnje Putničkog brodskog terminala u Pulskom zaljevu, a sama izgradnja vjerojatno bi se također financirala dobrim dijelom sredstvima fondova EU-a.

U već ranijem predstavljanju projekta, navedeno je da bi se izgradila tri terminala, mola i ostali popratni objekti za kruzere u pulskoj luci, na rtu Guc, u bivšoj vojnoj zoni, a u to je uračunata i izgradnja kompletne infrastrukture. Cjelokupnim projektom Terminal bi istovremeno mogao primiti tri velika broda.

U prvoj fazi predviđena je izgradnja jednog terminala, 400 metara dugačkog mola, koji bi mostom bio povezan s kopnom, barem je tako prezentirano u Studiji isplativosti te analizi troškova i koristi za izgradnju terminala za pomorski putnički promet, dokumenta koji su zajednički izradili talijanski V. T. P. Engineering i Pomorski fakultet u Rijeci.

Foto: Neven Lazarević

www.glasistre.hr
27.10.2016.

Armed piratesTrgovačkom tankeru koji je plovio kod obale Jemena prišao je mali brod i otvorio vatru uz korištenje granata na raketni pogon (RPG), navodi se u izvješću iz Ureda za upravljanje u kriznim situacijama NYA.

Svi članovi posade su sigurno, a brod je nastavio svoje putovanje.

Šteta zadobivena tijekom napada je trenutno nepoznata.

Brod koji je napadnut je LNG tanker „Galicia Spirit", nosivosti 79.166 dwt. Prema podacima VesslesValue, tanker je trenutno u Crvenom moru na putu za egipatsku luku Ain Sokhna, gdje bi trebao stići 29. listopada.

Tanker, izgrađen 2004. napustio je luku Ras Laffan u Kataru 19. listopada.

Portal World Maritime News kontaktirao je relevantne stranke za potvrdu detalja, međutim, još uvijek nije dobio odgovor.

www.worldmaritimenews.com
27.10.2016.

hanjin cape lambertJužnokorejska brodarska tvrtka Hanjin Shipping prodaje svoj brod za rasuti teret „Hanjin Cape Lambert" po cijeni od 19 milijuna dolara, navodi se u podacima VesselsValue. Capesize brod, izgrađen 2009. i koji ima nosivost 179,100 dwt, kupio je indijski brodovlasnik Great Eastern Shipping.

Brod za prijevoz rasutog tereta je izgrađen u brodogradilištu Hyundai Heavy Industries u Južnoj Koreji.

Nakon prodaje, flota brodova za prijevoz rasutih tereta tvrtke Hanjin sastojat će se od 15 brodova, uključujući Postpanamax, Capesize, Panamax, Handy i Supramax bulkere.

Početkom listopada, tvrtka je prodala svoja dva Supramax broda, „Keoyang Majesty" i „Keoyang Noble" za reciklažu.

Oba broda, nosivosti 51,700 dwt svaki, izgrađeni su u istom brodogradilištu 1997. godine.

www.worldmaritimenews.com
27.10.2016.

Poljska dizaliceOtvoren je drugi vez u poljskoj luci Gdanjsk na Deepwater kontejnerskom terminal (DCT) i time ujedno ta luka postaje najvećim kontejnerskim čvorištem u Baltičkom moru. Terminal 2 (T2) otvorili su operator DCT, konzultant pomorske luke CH2M i belgijski izvođač BESIX i on sada može primiti ultra velike brodove s kapacitetom većim od 18.000 TEU, koji će ući u Baltičko more preko danskih tjesnaca.

Otvaranjem novog pristaništa dugog 650 metara i dubokog 17 metara očekuje se povećanje godišnjeg kapaciteta obrade do 3 milijuna TEU.

T2 ima pet novih „ship-to-shore" kontejnerskih dizalica koji su stigle u svibnju ove godine. Kako kažu, dizalice će biti najveća lučka oprema u Poljskoj, s visinom od 82 metra.

Osim toga, operacije na terminalu će biti obavljane i pomoću eRTG dizalica.

"Ključan zahtjev projekta bio je priključenje STS i eRTG dizalica na strujni pogon, a ne na dizel goriva kako bi se smanjila emisija stakleničkih plinova i buka", izjavila je konzultantska tvrtka CH2M.

Izgradnja novog deepwater veza započela je 2015. godine.

www.worldmaritimenews.com
27.10.2016.

Chin Chun fireTajvanski ribarski brod „Chin Chun" zapalio se u sjevernom Pacifiku na 280 nautičkih milja istočno od Miyaka u Japanu. Japanska Obalna straža dobila je signal za pomoć od ribarskog broda s 52 člana indonezijske posade. Na mjesto nesreće poslan je zrakoplov koji prati položaj broda i analizira njegovo stanje. Dvije brodice s vatrogasnom opremom također su poslane na lokaciju zapaljenog broda kako bi evakuirao posadu. Prema preliminarnim podacima jedan od članova posade je pao u more i nestao, ali nema dostupnih podataka za stanje pomoraca.

Podaci lokalnih vlasti otkrivaju da je požar nastao nakon sudara ribarskog broda „Chin Chun" s nepoznatim teretnim brodom. Nesreća se dogodila na 280 nautičkih milja od otoka Honshu, ali okolnosti nisu objavljene. Lokalne vlasti pokrenuti istragu o uzroku sudara. Operacija spašavanja je u tijeku.

Ribarski brod „Chin Chun" ima ukupnu dužinu od 49 metara, širinu 8 metara i maksimalni gaz 45 metra. Bruto tonaža broda je 598 BRT.

www.maritimeherald.com
Surova realnost rada u Nigeriji

Brodogradilište Viktor Lenac - 120 godina

Bliski susret VLCC-a i bulkera

Kompilacija potonuća brodova

Pomorac.net koristi kolačiće (cookies) kako bi pružio bolje korisničko iskustvo, funkcionalnost i prilagodio sustav prikaza informacija.

Prihvati

1811daNakon dopisa upućenog direktoru Plovputa, g. Darku Meštroviću, kojim predlažemo otvaranje mogućnosti ukrcaja pripravnika, dobili smo pozitivan odgovor! U utorak je dogovoren sastanak kada će se dogovoriti sve vezano uz kadete/asistente koje će Plovput početi ukrcavati. Na sastanku će se formalizirali detalji: koliko kadeta/asistenata, plaće, pomorski dodatci, itd...
U nastavku se nalazi dopis kojega je pripremio voditelj ureda SPH u SPlitu, Neven Melvan. Detaljne informacije vezane uz početak ukrcaja pripravnika objaviti ćemo nakon gore spomenutog sastanka. Ovim putem se zahvaljujemo g. Meštroviću za podršku ovakve inicijative, ali i razumijevanje zbog sve lošije situacije s hrvatskim kadetima kojima je sve teže pronaći mjesto pripravnika na brodu!

www.sph.hr
1811daNakon dopisa upućenog direktoru Plovputa, g. Darku Meštroviću, kojim predlažemo otvaranje mogućnosti ukrcaja pripravnika, dobili smo pozitivan odgovor! U utorak je dogovoren sastanak kada će se dogovoriti sve vezano uz kadete/asistente koje će Plovput početi ukrcavati. Na sastanku će se formalizirali detalji: koliko kadeta/asistenata, plaće, pomorski dodatci, itd...
U nastavku se nalazi dopis kojega je pripremio voditelj ureda SPH u SPlitu, Neven Melvan. Detaljne informacije vezane uz početak ukrcaja pripravnika objaviti ćemo nakon gore spomenutog sastanka. Ovim putem se zahvaljujemo g. Meštroviću za podršku ovakve inicijative, ali i razumijevanje zbog sve lošije situacije s hrvatskim kadetima kojima je sve teže pronaći mjesto pripravnika na brodu!

www.sph.hr
TEČAJNA LISTA 208 (vrijedi od 27.10.2016.)

Tečajna lista | Kalkulator

val. jed.
srednji
CHF
1
7,202421
GBP
1
8,508823
USD
1
7,002284
EUR
1
7,618609
$
=

posalji vijest

posalji video

Anketa

Postao sam pomorac jer...

Facebook

Copyright © 2015 Pomorac.net All rights reserved