29.04.2016.

gradska marina u Novom VinodolskomGradska marina u luci Novog Vinodolskog svakog dana i naočigled sve više napreduje. Tom dojmu pridonose prije svega radovi na primarnom i sekundarnom lukobranu koji će uskoro dosegnuti svoju punu projektiranu duljinu, a između njih ostat će vrata za ulaz u marinu, piše Novi list.

Razmak između dvaju lukobrana bit će 46 metara, što će biti značajna zaštita akvatorija marine od udara juga.

Istodobno traju i radovi na produbljivanju dna u uvali »Podbaran«. 

Do ljetnog prekida radova izgradit će se još i dio pontona. 
S obzirom na radove što se istodobno izvode i na predjelu Muroskva, u prvoj uvali prema Povilama, ova se marina s pravom naziva gradskom. Investitor je Nautica Mare, a izvođač radova GPP »Mikić« iz Omišlja.

Foto: Franjo Deranja

www.novilist.hr
29.04.2016.

luka ploceU prvom tromjesečju 2016. godine Luka Ploče d.d. ostvarila je neto dobit u iznosu od 168 tisuća kuna, za razliku od 19 milijuna kuna u istome razdoblju prošle godine. Promet preko luke Ploče u prva tri ovogodišnja mjeseca bio je 578 tisuća tona, što je manje za 13 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje. Prihod od prodaje je 20,63 milijuna kuna i bilježi smanjenje od 15 posto u usporedbi sa siječnjem, veljačom i ožujkom 2015 godine. Stoji to u nerevidiranom nekonsolidiranom izvještaju za razdoblje od 1. siječnja do 31. ožujka ove godine.

Kada je u pitanju Grupa Luka Ploče, neto dobit u prvom tromjesečju ove godine je 0,43 milijuna kuna, a prihod od prodaje iznosi 26,16 milijuna kuna i bilježi smanjenje od 12,48 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. 
www.rogotin.hr
29.04.2016.

burtizanjePilot projekt "Burtižanje 2015" proveden je u svibnju 2015. u sklopu "Otvorenih vrata udruga RH" i kao dio manifestacije TZH „Svibanj mjesec nautike" uz podršku TZ Punat, općine Punat, Lučke uprave Krk i Barke na jedra - Krk. Zadovoljni odazivom i reakcijama na projekt nastavljamo razvoj ideje.

Okupljanje zaljubljenika u more i brodice na jedra i vesla u neformalnom druženju kroz program koji revitalizira pomorsku i primorsku baštinu. Posebnost ovog projekta je program koji sadržava promo jedrenje i veslanja, izložbe, predavanja, radionice, gastro, kulturu ali na način da posjetioci imaju mogućnost aktivnog sudjelovanja (zajedre, sudjeluju u radionicama, edukaciji, degustacijama, sportskim igrama).

Želja nam je da projekt raste polako, da se diže kvaliteta ponude i da u narednim godinama sudionici i posjetioci počnu planirati višednevni dolazak u tom periodu. Sljedeći korak u razvoju projekta biti će produženje sadržaja na cijeli tjedan.
I ove godine smo uz pomoć naših partnera osigurali vez, večeru i smještaj za sudionike koji dolaze iz udaljenijih mjesta.

Program:
6.5.2016. - Otvaranje izložbe maketa brodova g. Željka Skomeršića u galeriji TOŠ

13.5.2016.
20:00 – Predavanje Vojana Lukatele o oplovljavanju svijeta svojom jedrilicom »Amica« - Jedini hrvat koji je oplovijo rt Dobre nade, rt Leeuwin i rt Horn te obišao sve oceane, zahtjevnijom, istočnom rutom. 
14.5.2016.
Otvorena vrata Udruge »Sjeverni Jadran«
Fotografski natječaj »Burtižanje 2016« - najbolje tri fotografije dobivaju vrijedne nagrade – mogućnost korištenja m/b »Team2« i barkarijola za foto safari i ostale gledatelje

10:00 – Okupljanje tradicionalnih brodica – stezalište u Puntu
11:00 – Revijalno jedrenje i veslanje tredicionalnih brodica u spomen na prvu regatu održanu u Puntarskoj dragi 1927 godine.
Ruta: Punćale – prolaz između Mikula i Košljuna – obilazak Košljuna – bova na Dunatu - Punćale
14:00 – 17:00 – Promotivno jedrenje na tradicionalnim brodicama za sve zainteresirane – Stezalište u Puntu
19:00 – Večera za sudionike
20:00 – Turnir u boćanju – Šumica

www.ijedrenje.com
29.04.2016.

Nauta LAmjana 1Većinom glasova od 71,5 posto vjerovnici kaljskog škvera Nauta Lamjana jučer su na Trgovačkom sudu u Zadru podržali plan stečajnog upravitelja Aleina Khana za izlazak iz stečajnog postupka. No konačna odluka bit će poznata tek za sedam dana, budući da prema zakonu posljednju riječ ima Sud.

Stečajnoj sutkinji Tini Grgas donošenje odluke jučer je dodatno otežao bivši sindikalac i mali dioničar Lamjane Mario Košta, koji je uložio svoj prigovor na Khanov stečajni plan, koji je na posljednjem ročištu izmijenjen. Tada je Khan iz njega uklonio potraživanja Marine Preko i najavio opstanak tvrtke te početak isplate potraživanja svim vjerovnicima od siječnja 2018. godine i to kroz pet jednogodišnjih uplata.

Khan je jučer naglasio kako Nauta danas uredno posluje i da je dobro vođena tvrtka koja je važna za ovaj dio Jadrana. Upozorio je da se, ukoliko se stečajni plan ne prihvati, mogu dogoditi dva scenarija, da se tada izradi novi plan, ali i onaj izvjesniji - likvidacija tvrtke, zbog čega se vjerovnici ne bi mogli naplatiti. Naime, od imovine koja se može prodati na raspolaganju imaju samo travel lift, nešto pokretnina i upravnu zgradu.

Za Khanov plan jučer su glasovali veliki vjerovnici povezani s iO Adrijom AG iz Švicarske, a u ime Općinskog vijeća "za" je glasovao i načelnik Kali Duško Vidov. 
Protiv ovakva plana bila je zamjenica županijskog državnog odvjetnika Lidija Vitaljić, koja u ovom postupku zastupa državu s njenih 27,8 posto priznatih tražbina. Na prethodnom ročištu Vitaljić je rekla kako je Khanov stečajni plan štetan za namirenje svih vjerovnika, a tada je ukazala i na problem vezan uz tužbu Lamjane protiv države 'tešku' 130 milijuna kuna, pri čemu je zatražila da se u stečajni plan uvrsti i odredba o rezervaciji potrebnog iznosa novca, ovisno o ishodu spora, no to joj tada nije uvaženo.

U zaključku svojega prigovora vjerovnik Mario Košta navodi kako ovakav stečajni plan jednog vjerovnika stavlja u povoljniji položaj.

- Stoga držim kako bi sud, sukladno čl. 336. Stečajnog zakona, trebao po službenoj dužnosti uskratiti potvrdu stečajnog plana. Kao maloga vjerovnika taj plan me stavlja u lošiji položaj, nego da plana nema, istaknuo je bivši sindikalist, koji je u pisanom prigovoru svoju tvrdnju detaljno obrazložio i potkrijepio brojkama.

Kao najvažnije izdvojio je kako će iO Adrija, koja od Naute potražuje 9,025 milijuna kuna, prema sadašnjem planu samo iz postojećeg poslovanja dobiti 9,519 milijuna kuna i to prije nego ostalim vjerovnicima bude isplaćena prva kuna od njihovih potraživanja. Naveo je i podatak kako će, s početkom te isplate u 2018. godini, iO Adrija utržiti još 4,512 milijuna kuna, dok će ostali vjerovnici dobiti samo polovicu svojih potraživanja.

www.zadarskilist.hr
29.04.2016.

terraTradicionalna prekojadranska regata Tera da mare XI put startala je jučer uspješno u 11,30 sati iz Barija. Prema riječima direktora JK Jugole Grakalić Predraga Vukčevića, vremenski uvjeti su povoljni za jedriličare i sve se za sada odvija bez problema.

Na "morski put" od 109 nautičkih milja krenulo je 66 jedrilica – 63 talijanske i 3 iz Crne Gore. Iako liste posada još uvijek nisu konačne, Vukčević navodi da se na Škveru tijekom noći očekuje preko 500 jedriličara:

"Uvjeti su im odlični i ako se održe, može se desiti da čak prve jedrilice dočekamo večeras između 19 i 20 sati. Imaju povoljan južni vjetar, i ako ih i dalje bude služio, vjerojatno će ih velika većina doći već do ponoći", kazao nam je kratko Vukčević.

U Gradskoj luci, usprkos jugu i povremenoj kiši, sve je spremno za prihvat zaljubljenika ovog sporta, koji će svojim uplovoljavanjem u Boku simbolično "otvoriti" predstojeću turističku sezonu.
Kako je Vukčević dodao, svi gosti bit će dočekani u duhu predstojećih praznika i posluženi priganicama i rakijom.

Jedriličari će po dolasku u Herceg Novi imati mogućnost da na vezu ostanu u luci na Škveru, ili da produže za Tivat, u Porto Montenegro, koji je ove godine suorganizator i koji je ponudio i svoje vezove.

U subotu će, kako je najavljeno, ranije biti održan "I Kup Boke Kotorske" koji će se jedriti od Herceg Novog, gdje je start, do Porto Montenegra, gdje će biti cilj.
Organizatori regate su Sportski univerzitet iz Barija, JK Jugole Grakalić iz Herceg Novog i Yachting club Porto Montenegro iz Tivta.

www.radiojadran.com
29.04.2016.

SirenaNajnoviji brod tvrtke Oceania Cruises, kruzer „Sirena" za 684 putnika, službeno je kršten 27. travnja u Barceloni. Kuma Claudine Pepin, kći direktora kulinarskog sektora Oceanije, poznati Jacques Pepin, iz drugog je pokušaja uspješno razbila bocu Moet & Chandon o trup „Sirene".

„Sirena" je ranije plovila kao „Ocean Princess" za Princess Cruises. Brod je upravo završio program obnove u trajanju od 35 dana i vrijedan 50 milijuna dolara. „Sirena" je u velikoj mjeri identična u veličini i stilu brodovima „Insignia", „Nautica" i „Regatta" tvrtke Oceania, ali postoje neke razlike. Iako su sve kabine dobile „makeover", uključujući novi namještaj, posteljinu i umjetnička djela, penthouse i Vista Suites su dobili redizajnirani izgled i mramorne kupaonice s prostranim tušem.

„Sirena" kompanije Oceania Cruises prvi je brod R-klase koji je dobio Red Ginger restoran. Neki od njenih javnih prostorija, uključujući Horizons - brodski lounge na gornjoj palubi- dobile su moderniji ambijent. Uz Red Ginger Oceania je osmislila novi mesni i riblji talijanski restoran Tuscan Steak.

www.cruisemapper.com
29.04.2016.

flexibrasTechnip je potpisao produženje petogodišnjeg ugovora na još četiri godine, izvorno potpisanog u siječnju 2011. godine s Petrobras za njihovu Flexible Pipes Logistic Base (BAVIT), koja se nalazi u Vitorii u Brazilu.

Opseg pokriva skladištenje, obradu, inspekciju, testiranje, unutarnje čišćenje i održavanje fleksibilnih cijevi.

"Technip je vrlo ponosan na ovaj ugovor. U 2016., logistička baza dosegla je značajnu prekretnicu u osmogodišnjem radu. Obnova ovog ugovora je demonstracija onoga što naši klijenti očekuju od nas, osiguravajući visoke standarde kvalitete i sigurnosti u poslovanju", izjavo je Adriano Novitsky, predsjednik Technipa u Brazilu.

www.subseaworldnews.com
29.04.2016.

Globus MaritimeGrčka brodarska tvrtka specijalizirana za suhe rasute terete Globus Maritime Limited sklopila je sporazum sa svoja dva vjerovnika za odgodu plaćanja kredita za 2016. godinu. Osim toga, tvrtka je pristala na određene izmjene i izuzeća u uvjetima izvorne ponude datirane od 20. lipnja 2011. i 27. veljače 2015., sklopljene s bankama DVB Bank i HSH Nordbank AG.

Prema novim sporazumima s bankama, tvrtka je dobila olakšice za razdoblje od ožujka 2016. do ožujka 2017., rekao je predsjednik Globus Maritime-a, CEO i CFO, Athanasios "Thanos" Feidakis.

Globus Maritime je dodao da konačni dokumenti još nisu riješeni s HSH Nordbank AG.

Brodarska tvrtka za suhe rasute terete posjeduje, preko svoje podružnice Globus Shipmanagement Corp., flotu od pet brodova s ukupnom nosivosti 300,571 dwt i prosječne dobi od 8,1 godine.

www.worldmaritimenews.com
Dramatičan pad pilota s ljestava

Potonuće ˝Titanica˝ u stvarnom vremenu

Ukrcaj na trajekt uz divljanje mora

Pomorac.net koristi kolačiće (cookies) kako bi pružio bolje korisničko iskustvo, funkcionalnost i prilagodio sustav prikaza informacija.

Prihvati

1811daNakon dopisa upućenog direktoru Plovputa, g. Darku Meštroviću, kojim predlažemo otvaranje mogućnosti ukrcaja pripravnika, dobili smo pozitivan odgovor! U utorak je dogovoren sastanak kada će se dogovoriti sve vezano uz kadete/asistente koje će Plovput početi ukrcavati. Na sastanku će se formalizirali detalji: koliko kadeta/asistenata, plaće, pomorski dodatci, itd...
U nastavku se nalazi dopis kojega je pripremio voditelj ureda SPH u SPlitu, Neven Melvan. Detaljne informacije vezane uz početak ukrcaja pripravnika objaviti ćemo nakon gore spomenutog sastanka. Ovim putem se zahvaljujemo g. Meštroviću za podršku ovakve inicijative, ali i razumijevanje zbog sve lošije situacije s hrvatskim kadetima kojima je sve teže pronaći mjesto pripravnika na brodu!

www.sph.hr
1811daNakon dopisa upućenog direktoru Plovputa, g. Darku Meštroviću, kojim predlažemo otvaranje mogućnosti ukrcaja pripravnika, dobili smo pozitivan odgovor! U utorak je dogovoren sastanak kada će se dogovoriti sve vezano uz kadete/asistente koje će Plovput početi ukrcavati. Na sastanku će se formalizirali detalji: koliko kadeta/asistenata, plaće, pomorski dodatci, itd...
U nastavku se nalazi dopis kojega je pripremio voditelj ureda SPH u SPlitu, Neven Melvan. Detaljne informacije vezane uz početak ukrcaja pripravnika objaviti ćemo nakon gore spomenutog sastanka. Ovim putem se zahvaljujemo g. Meštroviću za podršku ovakve inicijative, ali i razumijevanje zbog sve lošije situacije s hrvatskim kadetima kojima je sve teže pronaći mjesto pripravnika na brodu!

www.sph.hr
TEČAJNA LISTA 84 (vrijedi od 30.04.2016.)

Tečajna lista | Kalkulator

val. jed.
srednji
CHF
1
7,102441
GBP
1
9,748045
USD
1
6,693045
EUR
1
7,593973
$
=

posalji vijest

posalji video

Anketa

Na kojem brodu trenutno plovite?

Facebook

Copyright © 2015 Pomorac.net All rights reserved