25.05.2015.

cromarisZadarski Cromaris privodi kraju izradu mrjestilišta u Ninu koje je vrijedno više od 100 milijuna kuna, što je najveća i najvažnija investicija u tu kompaniju od njezina osnutka 2009., nakon što je Adris grupa u jeku krize s njom spojila preuzeti Cenmar, Bisage, Marimirnu i Marikulturu Istra. Prema riječima predsjednika uprave Gorana Markulina, novo će mrjestilište biti jedno od najvećih za brancin i oradu u Europi. Cromarisu će omogućiti razvoj vlastitih jata ribe, čime će utjecati na njezina svojstva i kvalitetu, a osim što će kapacitetom pokriti vlastite dugoročne potrebe, kvalitetnu mlađ nudit će i drugim hrvatskim proizvođačima. Riblja mlađ brancina i orade danas se u Hrvatsku uvozi uglavnom iz Francuske i Italije tako da će mrjestilište, na koje će se nadovezati pogon za predrast u Lamjani od 2016., biti osnova razvoja Cromarisa. Tako će se potpuno kontrolirati proces uzgoja i kvaliteta ribe, što jamči dugoročnu održivost tog posla u koji je Adris grupa (ne računajući turizam i osiguranje) dosad uložila vrtoglavih 560 milijuna kuna.
Talijani najbolji kupci
– Protekle godine dostigli smo prvi strateški cilj od osnutka Cromarisa, a to je prodaja i proizvodnja više od 5000 tona ribe. Prodano je više od 5600 tona, što je u odnosu na godinu prije količinski rast od gotovo 50% – kaže Markulin.

Po prodanoj količini ribe dospjeli su među top 10 proizvođača brancina i orade u svijetu, dok i financijski rezultati od 287,8 milijuna kuna ukupnih prihoda u 2014., što je rast od 43% u odnosu na godinu prije te 108,6% veća dobit, govore u prilog toj Adrisovoj perjanici koja 70% prodaje plasira kroz izvoz. Najveći regionalni partner Cromarisa je Konzum, a internacionalni Metro, iz kojega su se nedavno pohvalili da su kvalitetom i svježinom iz nekih njihovih centara istisnuli turski i grčki brancin i oradu. Kroz Metro, kaže Markulin, ribu izvoze u devet zemalja, a ukupno u 15. Ipak, najinteresantnije im je tržište Italija, gdje je potrošnja brancina i orada između 60 i 100 tisuća tona godišnje, trećina ukupne svjetske potrošnje. Za usporedbu, u nas se s turizmom potroši oko 3000 tona godišnje. Tržište je ograničeno pa će se izvoz Cromarisa stalno povećavati.
U ponudi i romb
– Cilj nam je u idućih pet godina dostići prodaju od 10.000 tona te da nas kupci i potrošači prepoznaju kao lidera u kvaliteti na europskom tržištu – kaže Markulin ističući kako njihovoj ponudi ekstra svježih proizvoda vrhunske kvalitete u prilog idu i komparativne prednosti razvoja marikulture u Hrvatskoj: kvaliteta Jadranskog mora i blizina talijanskog tržišta.

Danas iz Cromarisa nude i zubatac kojega uzgaja samo još jedna tvrtka na svijetu. Prije mjesec i pol na tržište su izašli i s rombom, kojega planiraju ozbiljno proizvoditi, kaže Markulin, koji u ovoj godini za Cromaris najavljuje planirani rast od prodaje između 10 i 15% te daljnji rast izvoza, uvođenje SAP-a kao jedinstvene informacijske platforme, komunikaciju s potrošačima u Italiji, kao i povećanje kapaciteta uzgajališta. Prije mjesec dana dobili su i prestižne certifikate Global GAP i Friend of the Sea za održivu akvakulturu. Inovativni, moderni, s jasnom vizijom i strategijom, 2020. misle dočekati kao europski lider u proizvodnji svježe bijele ribe s prodajom većom od 10.000 tona – i imati zadovoljne zaposlenike bez kojih, tvrde, nema ni uspješne kompanije.

www.vecernji.hr

25.05.2015.

paolo bertani pivarLeonardo Di Vincenzo, osnivač i vlasnik pivovare 'Birra del Borgo', počeo je s ovim poslom 2005. godine. Otvoriti ovakav posao značilo je tada prihvatiti izazov kako god pogledate! Započeo je s idejom talijanskog štiha klasičnim stilovima pive. Italija tada nije imala nikakvu priču o pivi, pa nam je to omogućilo slobodu u inovacijama – kaže u razgovoru za DuList Paolo Bertani, mladi zaposlenik pivovare Birra del Borgo.

Ova priča uskoro bi mogla odjeknuti u Hrvatskoj, pa tako i u Dubrovniku, jer, naime, Talijani na naše tržište dolaze s pivama od kamenice! Da, upravo tako. Naime, Birra del Borgo poznata je, među ostalim, po svojoj pivi 'Perle ai Porci ('Biserje pred svinje'), koja se radi s kamenicama, a novost je, kaže Paolo, to što planiraju otkupljivati kamenice iz Malog Stona.

– Moram istaknuti kako se piva radi s kamenicama, ne ekstraktom kamenica. Dakle, tek krećemo 'prema vama', ali smo iznimno sretni što ćemo podržati lokalni 'slow food ' festival u Stonu – ističe Paolo, a na pitanje planiraju li možda raditi 'product placement' u Dubrovniku, odnosno, hoćemo li uskoro imati priliku kušati talijansku pivu sa (stonskim) kamenicama, odgovara:

– Da, imamo uvoznika, Dianu Jelaska iz Regina del Formaggio u Splitu, koja već sad radi punom parom, te ćete tako u sljedećih nekoliko mjeseci moći probati naše pive po cijeloj Hrvatskoj! – kaže Paolo.

Piva neobičnog naziva, Perle ai Porci, specifična je po svom mirisu, okusu, ona je, kaže Paolo, 'noble'...

– Kada je kušate, to je kao da ste kušali sjećanje na more. Miriše i okusom je neobična, naime nije preagresivna. Ima omjer između pravog 'stouta' te izvrsnog okusa kamenice. Sjajno izbalansiran omjer – kaže. Naravno, piva od kamenica nije jedina u Birra del Borgo za koju biste mogli reći kako je u najmanju ruku neobična.

– Neke naše 'bizarne' pive su okusom prilično nekonvencionalne. Na primjer, 'Equilibrista' je piva-šampanjac koja možda čak najbolje prikazuje kakvu mi to filozofiju nosimo u našoj pivovari, naše pomicanje granica! Vjerujemo kako je klasična ideja, stil pive nešto što treba mijenjati, te u to ulažemo sav naš napor, stvarajući nove pive i nove pristupe pivi kao takvoj. Naravno, ne zaboravljamo niti klasične stilove te 'pive za svakog', jer piva kao prvo mora biti pitka, izbalansirana te dobar alat za dobro društvo – smije se Paolo.

Radite li ale, lager, nešto treće? Kako radite vaše pive, u drvenim bačvama ili? – zanimalo nas je, a Paolo spremno odgovara:

– Poprilično smo ludi po tom pitanju! Naravno, koristimo drvene bačve za zrenje, ali također i tzv. 'anphora terracota' posude... Klasične metode pri na primjer proizvodnji 'Equilibrista', a također volimo eksperimentirati na svim poljima izrade pive. Upravo smo započeli sa zanimljivim novim projektom u našoj staroj, maloj pivovari koju smo u potpunosti renovirali, tako da se prebacujemo na 100-postotnu tzv. spontanu pivovaru starog stila, sa 120 bačava u njoj – ističe Paolo.

Razumiju li Hrvati pivu, pitamo Paola.

– Hrvatsko tržište orijentirano je ka craft pivama, a to je razlog zašto će možda biti potreban duži put prema kompleksnosti drugih tržišta. A istodobno imate nevjerojatan interes prema pivskoj industriji i vjerujem kako će se puno toga promijeniti u Hrvatskoj u idućih nekoliko godina, što i nas veseli, jer naći novu tržišnu nišu uvijek je pravo zadovoljstvo – kaže Paolo, kojeg smo za kraj zamolili da nam preporuči kakvu dobru kombinaciju jela i pive.

– Pa, što kažete na stout s kamenicama? (smijeh). Preporučio bih stare sireve s lijepom pale ale pivom ili mlade sireve s nježnom saison pivom. Po meni, ovo su klasične, ali uvijek efektne kombinacije – dodaje Paolo uz osmijeh.

www.dulist.hr

25.05.2015.

spasavanje kajakasaJučer poslijepodne na moru s vanjske strane Kalamote odvijala se prava drama. Petero kajakaša iznenadilo je dizanje mora te su u nemogućnosti da dođu do kopna, iscrpljeni u 13.52 pozvali pomoć. Nacionalne središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru obavijestila je Lučku kapetaniju Dubrovnik , koja je na mjesto događanja uputila tvrtku Emergensea, koja obavlja ovu djelatnost duž hrvatske obale, kaže nam djelatnik Kapetanije Dragan Lovrić, dodajući kako su valovi u međuvremenu postali još jači i veći te kajakaše izbacili na stijene.

„Jedna ženska osoba bila je u vrlo lošem stanju, a djelatnik Emergensea Tomi Margaretić skočio je u more i doplivao do nje te je izvukao. Akciji se uskoro priključio i brod Danče, no jedino kako smo ih mogli spasiti je bilo plivajući. Tomi je pet puta plivao do stijena i natrag na brod svaki put s po jednim od unesrećenih. To se inače ne radi, ali danas nije bilo drugog rješenja, objasnio nam je Dragan Lovrić.

Oko 17 i 30 unesrećeni su stigli u Gruž gdje ih je dočekala hitna medicinska pomoć. Svi su u relativno dobrom stanju, a riječ je o dva mlada para, jednom iz Francuske i drugom iz Njemačke te vodiču iz Hrvatske.

www.dubrovniknet.hr

25.05.2015.

RegataNi loši vremenski uvjeti nisu spriječili zaljubljenike u more da se u subotu otisnu sa zadarske Rive odakle je startala jubilarna, dvodnevna 30. Zadarska regata. Zadarskim kanalom zaplovilo je 30-ak krstaša, od čega njih 22 iz Jedriličarskog kluba Uskok, domaćina regate.

Za razliku od prethodnih regata, koje su startale iz lučice Vitrenjak na Uskoku, ova jubilarna krenula je sa zadarske rive, kako bi što više posjetitelja i zaljubljenika u vjetar i jedrenje moglo uživati u prekrasnom pogledu na jedrilice koje su zaplovile kanalom, istaknuli su organizatori. Cilj je i postignut, budući da je na rivi, posebice na mulu bilo puno znatiželjnika koji su pogledom pratili kretanje krstaša, dok se turisti nisu libili neprestano škljocati brodove svojim aparatima. Idealna prilika da sliku Zadra ponesu diljem svijeta.
Iako su organizatori strahovali kako će loše vrijeme utjecati na odaziv, ipak su posljednjih dana skupili veći broj prijavljenih kojih ni kiša nije omela da otvore jedra.

Ruta plova išla je oko otoka Jidula i Mišnjaka, a cilj je bio dojedriti do Preka. Tu će posade brodova prenoćiti kako bi već u nedjelju, također u 11 sati, startale ispred rive u Preku. Jedriličare, natjecatelje Zadarske regate, dočekala je nešto kraća ruta od subotnje, a cilj je bio predviđen tijekom poslijepodneva u Uskoku.

U Preku je, kao i na Uskoku, predviđeno i mnoštvo zabavnih sadržaja za sudionike Regate, ali i za sve ostale posjetitelje.

Foto: Fabio Šimićev

www.zadarskilist.hr25.05.2015.

Cargo Ship Sinks off Gaolan PortZhuhai Maritime Bureau spasio je devet članova posade s teretnog broda koji je potonuo u blizini luke Gaolan 21. svibnja, priopćila je kineska Pomorska uprava za sigurnost. Kapetan teretnog broda „Guangdong Union 68" je izvijestio da voda prodire u brodsku strojarnicu, te je brod onesposobljen oko 19,00 sati po lokalnom vremenu.

Brod je plutao na visokim valovima oko 700 metara od ulaza u glavni kanal luke Gaolan. Kapetan broda u početku je namjeravao nasukati brod na jednoj od okolnih obala.

Devet članova posade napustilo je brod i ukrcalo se na splav. Pomorski ured Zhuhai angažirao je tegljače koji su došli do broda i posade oko 19,10 po lokalnom vremenu.

„Guangdong Union 68" je bio na putu iz Hong Konga u Taishan, natovaren s 2.600 tona suhog rasutog tereta.

Pomorski ured Zhuhai je izvijestio da nije došlo do izlijevanja nafe, no da prate područje kako bi spriječili sekundarne nesreće.

www.worldmaritimenews.com

25.05.2015.

Indonesia Opens First Green Container TerminalIndonezijski nacionalni operator PT Pelabuhan Indonezija III (Pelindo III) otvara na istoku otoka Java u gradu Surabaya, novi terminal za kontejnere Lamong Bay Terminal.  Terminal Lamong Bay je prvi zeleni koncept kontejnerskog terminala u zemlji.

Godišnji kapacitet luke povećat će se sa 1.500.000 na 3.500.000 TEU. Terminal će biti u potpunosti operativan, ukupni kapacitet će biti 5,5 milijuna TEU-a. Sustav je u potpunosti automatiziran i sastoji se od 20 automatskih dizalica za utovar (ASCs) i stanicom na daljinsko upravljanje (Ross).

Gospodin Prasetyadi, voditelj projekta, rekao je da je Pelindo III terminal Lamong Bay sljedeća generacija kontejnerskih terminala. To će biti presudno za izgradnju poslovnog uspjeha u Indoneziji i jugoistočnoj Aziji.

Indonezijska vlada uvela je nacionalni program za teretni promet kako bi poboljšala protok robe kroz plovne putove u Indoneziji. Lamong Bay terminal je jedan od ključnih projekata u okviru programa, koji uključuje izgradnju 170 luka i izgradnju devet kontejnerskih brodova.

www.cargocruisemagcro.wordpress.com

25.05.2015.

podmorjeKraj obala sjevernog Velsa započet će realizacije jedinstvenog projekta obnovljive energije koji uključuje korištenje podvodnih "turbina-zmajeva". Kao dio projekta vrijednog 25 milijuna eura 20 turbina bit će usidreno u vodama kod Angleseya, a kada budu u potpunosti funkcionalne trebale bi električnom energijom opskrbljivati 8000 kućanstava.

Švedska kompanija Minesto koja stoji iza projekta kaže kako će prvotno projekt donijeti oko 30 radnih mjesta, ali da će, ako sistem bude dobro radio, otvoriti još stotine poslova. Za čitavu priču jako su zainteresirane i velške vlasti. "Ovo ne samo da će kreirati zelenije i učinkovitije izvore energije, već će i otvoriti radna mjesta i priliku za rast u sjevernom Velsu", kazao je prvi ministar Velsa Carwyn Jones. Minesto je testirao sistem takvih turbina u Strangford Loch u Sjevernoj Irskoj, a lokaciju u Velsu su odabrali radi pozicije koja se ne preklapa s brodarskim linijama te ne utječe na druge korisnike morskih površina.

Svaki od tih podvodnih zmajeva teži sedam tona i nalazi se barem 15 metara ispod površine vode, a na svakom se nalazi turbina. Zmaj je sajlama povezan s morskim dnom, a radi tako da 'uleti' u strujanja koja su povezana s plimom i osekom. Potom se povećava brzina vode koja ide kroz turbinu, što znači da zmaj može generirati energiju putem strujanja koja bi inače bila slaba da to naprave.

www.scubalife.hr

25.05.2015.

MoodyJedrilica Moody 31 'Orca' potonuo je nakon sudara sa 97.5 metara dugačkim brodom kod Felixtowea u Velikoj Britaniji. Prvi časnik broda nije vidio jedrilicu sve dok nije bilo prekasno, a nakon istrage, Marine Accident Investigation Branch (MAIB) zaključeno je:

- da su obje posade držale stražu, sudar bi se izbjegao,
- jedriličari ne bi trebali pretpostavljati da ih drugi vide,
- Prvi časnik nije koristio radar zbog dobre vidljivosti,
- Trgovački brodovi plove brzinama i preko 25 čvorova,
- Automatski pojas za spašavanje se nije napuhao, jer nije servisiran.

www.ijedrenje.com

Šokantan snimak porinuća FRC-a

Spašavanje psa iz ledenog mora

Požar na trajektu ˝Sorrento˝

FSU ˝Heidrun B˝ na putu za Norvešku

Pomorac.net koristi kolačiće (cookies) kako bi pružio bolje korisničko iskustvo, funkcionalnost i prilagodio sustav prikaza informacija.

Prihvati

1811daNakon dopisa upućenog direktoru Plovputa, g. Darku Meštroviću, kojim predlažemo otvaranje mogućnosti ukrcaja pripravnika, dobili smo pozitivan odgovor! U utorak je dogovoren sastanak kada će se dogovoriti sve vezano uz kadete/asistente koje će Plovput početi ukrcavati. Na sastanku će se formalizirali detalji: koliko kadeta/asistenata, plaće, pomorski dodatci, itd...
U nastavku se nalazi dopis kojega je pripremio voditelj ureda SPH u SPlitu, Neven Melvan. Detaljne informacije vezane uz početak ukrcaja pripravnika objaviti ćemo nakon gore spomenutog sastanka. Ovim putem se zahvaljujemo g. Meštroviću za podršku ovakve inicijative, ali i razumijevanje zbog sve lošije situacije s hrvatskim kadetima kojima je sve teže pronaći mjesto pripravnika na brodu!

www.sph.hr
TEČAJNA LISTA 99 (vrijedi od 23.05.2015.)

Tečajna lista | Kalkulator

val. jed.
srednji
CHF
1
7,237191
GBP
1
10,54090
USD
1
6,732767
EUR
1
7,534640
$
=

posalji vijest

posalji video

Get it on Google Play

Anketa

Najbolji film s morskom tematikom za Vas je?

Facebook

Pretraživanje

Copyright © 2015 Pomorac.net All rights reserved