07.10.2015.

aisTijekom jutra dobili smo informaciju od našeg čitatelja, pomorca s broda „M/V Lika" da je danas u 5.20 izdana uzbuna „man overboard" u području oko otoka Unije u šibenskom arhipelagu. U to je vrijeme s jedrilice „Oman Sail multihull" nestao jedan ili više članova posade (nemamo točnu informaciju).

U operaciju traganja i spašavanja bili su uključeni SAR brod iz Rijeke te dva tankera „JC Caesar" i „Aegean Harmony". „M/V Lika" također je dobila upit za pomoć, no, prema riječima našeg pomorca, nažalost nisu bili u mogućnosti odgovoriti.

Nakon što su tankeri napustili područje gdje je izdana uzbuna, na poziciji je ostao samo brod „Vid" i brod za traganje i spašavanje koji i dalje tragaju za jedriličarem.
07.10.2015.

skipper 4234U novom centru pomorskog učilišta Adria Libar u Rijeci od ovog rujna uvodi se obuka za skipere i zapovjednike na jahtama. Veliki broj zainteresiranih nautičara s primorskog područja, koji su do sada provodili obuku u Adria Libar centrima u Šibeniku i Zadru, dokazuje kvalitetu i stručnost koje ovo učilište provodi godinama prema programu Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske.

Osposobljavanje za Voditelje brodice kategorije C do 30 BT planirano je u terminima od 30. listopada do 2. studenog te od 27. do 30. studenog dok će se osposobljavanje Zapovjednika jahte kategorije A do 100 BT održati od 3. do 6. listopada te od 27. studenog do 4. prosinca.

Obuka obuhvaća nastavu iz područja navigacije, manevriranja, meteorologije, sigurnosti, pomorskog prava i engleskog jezika, te praktičan rad na brodicama i jahtama. Uz dosadašnje programe u Adria Libar centru Rijeka, kao što je rad na ECDIS opremi (korištenje elektroničkog prikazivača pomorskih karata s informacijskim sustavom), programe sigurnosne zaštite i upravljanja ljudskim potencijalima za pomorce, obuka je interesantna pomorcima, a sada i nautičarima iz cijele Hrvatske, kao i domaćim i stranim partnerima. Pomorsko učilište Adria Libar poziva sve zainteresirane za obuku da se obrate na mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., a termine mogu pronaći na web stranici www.yacht-training.adrialibar.com.
07.10.2015.

jadrolonijaVlada je usvojila odluku o davanju suglasnosti na izmjenu statuta Lučke uprave Split, a kojom se daje suglasnost na izmjenu tog dokumenta splitske Lučke uprave donesenog 10. rujna 2015. godine.

Izmjena statuta odnosi se na članak 17. Statuta, kojim su propisane unutarnje ustrojstvene jedinice Lučke uprave Split, a nova ustrojstvena jedinica koja se ovom izmjenom osniva je Odjel za sigurnosnu zaštitu luke, opasne terete i zaštitu okoliša kojoj je u djelokrugu rada prvenstvena zadaća provođenje mjera sigurnosne zaštite sukladno obvezama u provedbi Međunarodnog pravilnika o sigurnosnoj zaštiti brodova i lučkih prostora i provođenje mjera zaštite okoliša.

www.slobodnadalmacija.hr

07.10.2015.

jazine 08Lučka kapetanija Zadar izvijestila je Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture o manjem onečišćenju mora u zadarskoj luci, slijedom potonuća brodice iz koje je iscurilo pogonsko gorivo.

Lučka kapetanija Zadar zaprimila je 5. listopada 2015. u 14.35 sati posredstvom Županijskoga dojavnog centra 112 Zadar dojavu o potopljenome plovilu iz kojega se širi onečišćenje morskom površinom u gradskoj uvali Jazine.

Djelatnici zadarske Kapetanije slijedom dojave isplovili su na navedenu poziciju, gat 3, vez 36 u Jazinama gdje su ustanovili potpuno potonuće brodice dužine 5,9 metara, luke upisa Zadar iz čijega spremnika je istjecalo pogonsko gorivo tipa 'diesel' uzrokujući manje površinsko onečišćenje mora. Budući da je nedugo prije dojave o potonuću ove brodice na gradskome području padala jaka i dugotrajna kiša, utvrđeno je da je brodica potonula zbog oborinskoga naplavljivanja. Na plovilu u trenutku potonuća nije bilo posade te su djelatnici Lučke kapetanije Zadar o događaju obavijestili Županijsku lučku upravu Zadar, čiji djelatnici su sanirali onečišćenje u gradskoj luci te stupili u kontakt sa vlasnikom potonule brodice, D.Š., hrvatski državljanin, sa kojim su imali obaviti daljnja postupanja vezano uz plovilo koje je potonulo tijekom boravka na vezu gradske luke.

Budući da su djelatnici Lučke kapetanije Zadar u ovome slučaju utvrdili vremenske neprilike kao višu silu koja je uzrokovala nezgodu potonuća plovila te time i posljedično manje onečišćenje mora, prema vlasniku brodice nije pokrenuto prekršajno postupanje, već mu je izdan nalog za komercijalni izron potonule brodice, što je isti obavio, 6. listopada u 9.30 sati.

www.mppi.hr

07.10.2015.

Star PrincessNa kruzeru „Star Princess", kojim upravlja Princess Cruises, izbila je epidemija norovirusa za vrijeme 15-dnevnog krstarenja Havajima. Kanadski mediji navode da su neki putnici prebačeni s broda u bolnicu. Nije poznato koliko je putnika oboljelo od norovirusa, no govori se o najmanje 60 osoba.

Norovirus nije smrtonosan i može se dobiti i na kopnu. Virus je također poznat kao gastrointestinalna bolest koja može uzrokovati povraćanje i proljev. Zbog velike količine ljudi u ograničenom prostoru virus se vrlo lako širi. Iako većina brodara nudi mogućnost dezinfekcije ruku u svakom trenutku, ne koriste ga svi putnici.

Kruzer od 108.800 BT vratio se u svoju matičnu luku Vancouver u Kanadi, ali nije isplovio na svoje sljedeće krstarenje do 4. listopada zbog dodanog čišćenja i dezinfekcije koje je provela posada broda kako se norovirus ne bi proširio tijekom idućeg putovanja.

Na kruzeru „Star Princess" epidemija norovirusa je zadnju put izbila u travnju 2015. godine, kada se razboljelo više od 135 ljudi.

www.cruisehive.com

07.10.2015.

jahta olgaJahta "Olga", koja se samozapalila još 19. rujna u Uvali Bigovica, konačno je izvađena, i smještena na "suhi vez". Kako je Bar Infu tada priopćio Vladan Radonjić, načelnik Uprave pomorske sigurnosti, u Uvali Bigovica nema dometa za VHF uređaje, pa je poziv za pomoć zaprimljen preko mobilne telefonije. Ekipa UPS, odnosno čamac na koji je bio zakačen protupožarni aparat, stigla je na lice mjesta i gasila vatru, ali je nadgrađe i paluba jahte ipak potpuno izgorjelo, pa je jahta potonula.

Njeno vađenje započelo je, pod okriljem YC „Jug", 24. rujna. Pod budnim okom Miša Durutovića, brod je, uz pomoć balona, podignut sa dna uvale. Međutim, zbog jakih valova "od juga", konop se prekinuo i jahta je ponovo potonula na dubini od oko 20 metara, iznad velikog lukobrana.

www.barinfo.me
07.10.2015.

Thor FreyjaBrodogradilište Besiktas isporučilo je četvrti seizmički brod „Thor Freyja" tvrtki P/F Thor s Farskih otoka. Ceremonija krštenja posljednjeg od četiri SSV-a održana je 29. rujna u Turskoj.

„Thor Freyja", isto kao i njegov sestrinski brodovi „Thor Magni", „Thor Modi" i „Thor Frigg" ima dizajn Skipsteknisk ST-204 SSV s glavnim dimenzijama 64,4 x 14,5 x 7,2m.

Brodovi, koji mogu primiti 60 osoba, omogućavaju prijevoz posade na matični seizmički brod, pružat će potporu PGS floti seizmičkih brodova tijekom operacije, pokrivajući offshore opskrbu gorivom, pomoć pri izmjeni posade, opskrbu rezervnim dijelovima, kao i potporu tijekom održavanja seizmičke opreme.

PGS je pristao uzeti brodove na deset godina s opcijama produženja najma na neobjavljeno razdoblje.

www.subseaworldnews.com

07.10.2015.

Fugro Bags Pemex ExtensionFugro (Meksiko) je, u suradnji s Diavazom, sklopio ugovor o produženju offshore geofizičke i geotehničke kampanje s meksičkom nacionalnom naftnom kompanijom PEMEX. Geotehničke operacije na polju, laboratorijska ispitivanja i Geoconsulting aktivnosti podržat će istraživačke aktivnosti bušenja u zaljevu Campeche i deepwater lokacijama u području Perdido.

Program bi prema planu trebao početi u listopadu 2015., dok će se Geoconsulting program nastaviti kroz 2016.

Vrijednost ugovora o produženju iznosi oko 13 milijuna dolara.

www.subseaworldnews.com

Plovidba modela ˝Emma Maersk˝

Ribaricu zahvatila tuča kod Napulja

Incident u dubrovačkoj lučici

Ukrcaj automobila na brod po daskama

Pomorac.net koristi kolačiće (cookies) kako bi pružio bolje korisničko iskustvo, funkcionalnost i prilagodio sustav prikaza informacija.

Prihvati

bourbonKompanija “Bourbon”, jedan od vodećih svjetskih offshore brodara s flotom od gotovo 460 brodova, u Splitu je održala prezentaciju za učenike i studente pomorskih smjerova kojima upravo taj gospodarski sektor može pružiti priliku za zapošljavanje i napredovanje.

Budući da se posredovanjem pomorske agencije “Muštra” (“Mariner”) iz Trogira i Hrvatska nalazi među 45 država svijeta u kojima djeluje taj div u offshore brodarstvu, naši budući pomorci bili su vrlo zainteresirani za njihove nove programe angažiranja vježbenika.

Motivacija i energija

“Bourbon Offshore Greenmar” iz Švicarske predvodnik je u “offshore oil&gas” poslovima. Za naše klijente obavljamo najzahtjevnije radove na površini mora i u podmorju, a u posljednje vrijeme dosta radimo na potpori poljima vjetrenjača na moru. Okupljenim srednjoškolcima i studentima prezentirali smo naš program koji uključuje i zapošljavanje kadeta, odnosno vježbenika palube i stroja.

Drago mi je bilo vidjeti veliki interes mladih hrvatskih pomoraca, njihovu motivaciju, energiju i želju za ulazak u offshore sektor, što potvrđuje naša dobra iskustva u radu s pomorcima iz vaše zemlje − istaknula je Aleksandra Doray iz kadrovskog odjela švicarske kompanije, u čijem su društvu bili inspektori Tonči Tomaš i Istok Dragojević, te Tomislav Muštra, direktor “Bourbonova” predstavništva u Hrvatskoj.

Studenti Pomorskog fakulteta iz Splita Teo Tičinović i Mate Bedrica ustvrdili su kako je pronalazak budućeg zaposlenja i izbor tvrtke važan korak mladim ljudima pred diplomom.

Drago nam je što smo bili na prezentaciji. Sve je teže naći kompaniju u kojoj ćete obaviti vježbenički staž. Predstavile su nam se tvrtke “Bourbon” i “Mariner”, odnosno brodovi offshore tehnologije, pa smo mogli doznati gdje nam kompanija omogućuje ukrcaj i na koji način možemo napredovati − kazali su studenti.

Prezentacija je bila edukativna i zanimljiva. Dobio sam informacije koje obično ne mogu doznati u školi, posebice o radu na offshore brodovima. Upoznao sam se s načinom života asistenta na tim specijaliziranim brodovima − rekao je Ante Ivić, učenik četvrtog razreda brodostrojarskog smjera Pomorske škole u Splitu.

Sličnog je mišljenja i njegov vršnjak Frane Visković:

Na prezentaciji sam dobio informaciju da mi je bolje završiti fakultet prije ukrcaja na brod, iako ne nužno, radi lakšeg napredovanja, što mi je i bila namjera. Također sam shvatio da je, osim dobrog poznavanja struke, vrlo važno dobro se služiti engleskim jezikom.

www.slobodnadalmacija.hr
TEČAJNA LISTA 192 (vrijedi od 07.10.2015.)

Tečajna lista | Kalkulator

val. jed.
srednji
CHF
1
7,251997
GBP
1
10,45817
USD
1
6,922533
EUR
1
7,747449
$
=

posalji vijest

posalji video

Anketa

Koji morski specijalitet najviše volite?

Facebook

Pretraživanje

Copyright © 2015 Pomorac.net All rights reserved