21.10.2016.

Brodosplit231U nazočnosti Milana Vejića, "Brodosplitova" odvjetnika, te Darija Jukića, predstavnika Županijskog državnog odvjetništva, na Trgovačkom sudu u Splitu u četvrtak poslijepodne objavljena je nepravomoćna presuda da škver mora podmiriti državi 16,6 milijuna kuna neplaćene koncesijske naknade za korištenje 563.000 metara četvornih pomorskog dobra u Uvali Supaval za razdoblje od 2011. do 2013. godine.

Brodogradilište državi mora platiti i 496.575 kuna za troškove sudskog postupka.

Ako presuda postane pravomoćna, na snazi će biti rješenje o ovrsi koje je u siječnju 2015. godine donio javni bilježnik Teo Karabotić-Milovac, po kojem svoje obveze mora dobrovoljno ispuniti u roku osam dana, jer će u suprotnim Fina zaplijeniti traženi iznos sa svih "Brodosplitovih" poslovnih računa i oročenih sredstava u svim bankama i prenijeti ga u Državnu riznicu.

Iz tvrtke u vlasništvu Tomislava Debeljaka više puta su isticali da dodatak sporazumu o kupnji "Brodosplitovih" dionica regulira da škver s državom može kompenzirati 121 milijun kuna obveza za doprinose, poreze i ostale javne izdatke.

No, takva kompenzacija do danas nije obavljena. Otežavajući faktor bio je što zbog pada Oreškovićeve Vlade, a do formiranja novog kabineta u Banskim dvorima, ministarstva nisu ni mogla donijeti takve odluke.

I sud je tijekom postupka poticao suprotstavljene stranke da spor riješe mirnim putem, što su i pokušale, ali, kako se moglo čuti u sudnici, od nagodbe su imali drugačija očekivanja.
Čini se da zaista imaju međusobnih dugova, jer je u međuvremenu "Brodosplit" odlučio uzvratiti udarac tužbom protiv države od koje prema nepotvrđenim informacijama navodno traži 2,9 milijuna kuna.

www.slobodnadalmacija.hr
21.10.2016.

41Around Long Island Race, jedriličarska utrka na ruti Zlarin – Veli Rat – Zlarin počela je u četvrtak, a jedriličari će bez zaustavljanja ploviti 130 nautičkih milja, do nedjelje 23. listopada kada će se vratiti na Zlarin.

Treća je to jedriličarska utrka u organizaciji yacht cluba Zlarin i jedriličarskog kluba Kon-Tiki Sailing Croatia.

Osnovana je 2014. kada su ta dva kluba udružila snage i započela novu priču o jedinstvenoj regati neposredno prije kraja sezone jedrenja na ovom dijelu Jadrana. Utrka je duga 111 Nm, a to vodi kroz više od 150 otoka i hridi, nacionalnog parka Kornati te zaokružuje najviši svjetionik na vrhu Dugog otoka. Svjetionik je izgradila 1849. godine Habsburška monarhija i tamo da bi čuva mornare od stijena već gotovo dva stoljeća. S 42 metra visine to je najviši svjetionik na cijelom Jadranu, sa snopom svjetlosti do 22 nautičke milje.

www.sibenik.in
21.10.2016.

nlaz3316598Radovi u lučici Bunarina, koji traju još od početka rujna, ovih su se dana intenzivirali. Riječ je zapravo o sanaciji postojećeg mola umjesto kojeg će u dijelu biti postavljen pontonski. Kako nam pojašnjava glasnogovornik Lučke uprave Pula Zoran Peruško, nakon provedenog javnog natječaja za sanaciju i montažu mola u luci Bunarina, Lučka uprava Pula potpisala je ugovor o njihovom izvođenju s tvrtkom Marinetek iz Šibenika, čiji kooperant, tvrtka Murgons iz Pule izvodi navedene radove.
Mostićem na novi dio
Ukupna vrijednost radova iznosi 2,1 milijun kuna, a završetak ove vrijedne investicije očekuje se krajem mjeseca listopada.

"Radi se o već postojećem molu u luci Bunarina, ukupne dužine 186 metara, od čega je 105 metara bilo u prilično derutnom stanju pa se prionulo i na površinsku i na kompletnu podvodnu sanaciju, kao i na montažu 15-metarske glave mola u obliku slova 'T'", pojasnili su iz Lučke uprave.

Novi pontonski mol nadovezat će se na postojeći, preko kojeg će se mostićem dolaziti na novi mol. Novi je to projekt pulske Lučke uprave koja je doslovno preporodila Bunarinu, otkad je po poznatim okolnostima počela skrbiti o ovoj najpopularnijoj pulskoj lučici prije četiri godine.
Kvalitetna skrb o Bunarini
Lučka uprava je dosad u Bunarinu uložila značajna sredstva i napore da poboljša uslugu. Zamijenjeni su tako lanci priveznih mjesta na pojedinim molovima, saniran je već veliki mol na koji se privezuju i ribarice, zamijenjena je drvena konstrukcija, a davanjem u najam ugostiteljskog objekta, uz dozvolu resornog ministarstva, vraćen život na Bunarinu. Upravo su ulaganja pulske Lučke uprave te maksimalno prihvatljive cijene za starosjedioce Bunarine koji godinama ondje imaju vezove za barke, pokazali da se može kvalitetno skrbiti o lučici u korist domaćeg stanovništva. Stoga se, unazad dvije-tri godine, otkad je Lučka uprava Pula počela skrbiti o Bunarini, ne čuju više kritike nezadovoljnih vlasnika brodica i ribarica, a upravo je to i bio cilj da se situacija na Bunarini promijeni u koristi građana.

www.glasistre.hr
21.10.2016.

IMG 2936Ministarstvo poljoprivrede, Uprava za ribarstvo, objavila je natječaj za dodjelu potpore za ulaganja u ribarska plovila – gospodarski ribolov na moru i na slatkim vodama. Natječaj za dodjelu potpore u okviru mjere I.8. „Zaštita zdravlja i sigurnost" podrazumijeva dodjelu potpore za ulaganja u ribarska plovila s ciljem poboljšanja sigurnosnih, zdravstvenih, higijenskih i radnih uvjeta.

Sredstva javne potpore iznose ukupno 4,540.420 eura, od čega 3,405.315 eura iz proračuna Europske unije i 1,135.105 eura iz državnog proračuna RH. Potpora se dodjeljuje po ribarskom plovilu, a najviši iznos koji se može ostvariti po brodu iznosi 400.000 kuna.

Rok za podnošenje zahtjeva za potporu je 15. prosinca 2016. godine.

Pravilnik, natječaj i pripadajući obrasci koji se ispunjavaju u okviru zahtjeva za potporu mogu se preuzeti ovdje.

www.nasiskolji.hr
21.10.2016.

Zdravko SindikPrvo mjesto u rujanskom kolu nagradne igre za sportske ribolovce "Ulov mjeseca" koju priređuje tvrtka za proizvodnju i promet ribomaterijala i opreme za more "Una" iz Tivta, pripalo je Tivćaninu Zdravku Sindiku.

On je tehnikom drifting, ulovio tunu težine 86 kilograma. Borba sa velikom ribom je trajala dva sata, a Zdravko kaže da je poslije sat vremena borbe, pomislio je da neće uspjeti savladati, jer je tuna izvukla 400 metara najlona. Poslije nešto više od dva sata natezanja i popuštanja najlona, tuna se izmorila pa ju je Sindik uspio dovući do ispod čamca i ubaciti u barku. Njemu je uz titulu prvonagrađenog u rujnu, pripao i vaučer u iznosu od 50 eura kojeg može potrošiti u prodajnim objektima "Une".

Bojan Tabaković sabljakra 41kgDrugo mjesto i vaučer od 30 eura, osvojio je Bojan Tabaković sa ulovljenom sabljarkom od 41 kilograma, također tehnikom drifting. Sabljarka je ulovljena na otvorenom moru, na 10 milja od rta Veslo na obali Luštice.

Treće mjesto i vaučer od 20 eura pripalo je Balši Budimiću iz Bara. Ovaj podvodni ribolovca je puškom na čeku, na 10 metara dubine, ulovio zubaca težine 7,35 kilograma.

www.bokanews.me
21.10.2016.

Silver Sky fireVatra je izbila na teretnim palubama broda za prijevoz automobila „Silver Sky" u belgijskoj luci Antwerpen. Brod je bio usidren na rivi 340 na lučkom pristaništu br.6, utovarujući rabljene automobile za afričko tržište kada se jedno od vozila zapalilo. Plamen se proširio na cijeli odjeljak i zahvatio još nekoliko vozila. O incidentu su obaviještene lokalne vlasti koje su uputile nekoliko vatrogasnih ekipa na lice mjesta te dva tegljača. Timovi s obale polijevali su brod dok su dav tegljača hladila desnu stranu broda. Nakon nekoliko sati požar je stavljen pod kontrolu, bez stavljanja u opasnost terminal i susjedne brodove. Gašenje se nastavlja, no ekipama će trebati više vremena da u potpunosti ugase plamen.

Požar je izbio na jednoj palubi za automobile. Zasad nije poznato koliko je vozila zahvatila vatra, a šteta će se procijeniti nakon pregleda. Vatra je izazvala dosta dima na terminalu, no stanovnici nisu ugroženi. Međutim, vlasti su ih ipak upozorile da zatvore prozore i vrata zbog zdravstvenih razloga.

Lokalne vlasti započele su istragu o nesreći i pomno prate okoliš oko gorućeg broda. Nije bilo ozlijeđenih niti je prijavljeno onečišćenje. Svi članovi posade evakuirani su na terminal. Oni će se ukrcati na brod za vrijeme pregleda i procijeniti štetu nakon što plamen bude u potpunosti ugašen.

Brod za prijevoz automobila „Silver Sky" ima ukupnu dužinu od 183 metra, širinu 30 metara i maksimalni gaz 8 metara. Nosivost broda je 9.772 DWT, a bruto tonaža je 39.043 BRT. Brod je izgrađen 1989. godine u brodogradilištu Jiangnan u Šangaju u Kini. Vlasnik i operator broda je libanonska tvrtka Maritime Management Services. Teretni brod djeluje pod zastavom Paname.

www.maritimeherald.com
21.10.2016.

Eimskip5Brodar Eimskip sa sjedištem u Reykjaviku proširio je svoje usluge za transport tereta s kontroliranom temperaturom nakon što je kupio 90% udjela u nizozemskoj tvrtki Extraco Internationale Expeditie B.V., koja se nalazi u blizini luke Rotterdam.

Osnovan 1991. godine, Extraco prevozi hlađenu i smrznutu robu u Nizozemskoj te pruža uvoz, obradu, skladištenje, posredovanje i raspodjelu rasutog tereta, hlađenih i smrznutih roba u Europi. Godišnji promet tvrtke iznosi oko 19 milijuna eura (20,8 milijuna dolara).

Tvrtka će se preseliti u Eimskipov ured u Rotterdamu i formirati reefer logistički centar zajedno s partnerima, uključujući European Transport Services (E.T.S.), Eimskip Reefer Logistics i Jac. Meisner.

"Pozdravljamo Extraco i sve svoje klijente u Eimskip Grupi i znamo da će nam sinergija, povećana raznolikost i vrijedno iskustvo zaposlenika Extraco pomoći da dodatno ojačamo naše operacije u Nizozemskoj", izjavio je Gylfi Sigfússon, predsjednik i izvršni direktor Eimskipa.

www.worldmaritimenews.com
21.10.2016.

gaslogVlasnik i operator LNG brodova GasLog Ltd. naručio je LNG tanker kapaciteta 180 tisuća kubičnih metara s XDF pogonom od južnokorejskog brodograditelja Samsung Heavy Industries. Tvrtka je potpisala ugovor o vremenskom najmu za brod s tvrtkom Centrica iz Velike Britanije, počevši od druge polovice 2019. godine, na razdoblje od sedam godina.

GasLog je rekao da je dnevna cijena najma u skladu sa prosječnom cijenom dugoročnog najma.

"Drago mi je da smo osigurali novi najam s Centricom, jednom od vodećih europskih energetskih tvrtki. Ovaj novi najam je u skladu sa strategijom tvrtke GasLog o sklapanju dugoročnih ugovora s visokokvalitetnim sposobnim kompanijama te dodatnom proširenju plinovoda za GasLog Partners", rekao je Paul Wogan, glavni izvršni direktor GasLog Ltd.

GasLog Partners LP ima pravo na kupnju broda na temelju ugovora o omnibusu između tvrtki GasLog i GasLog Partners.

Sedmogodišnji ugovor o najmu produžuje projekt plinovoda GasLog Partnersa sa trinaest na četrnaest godina.

Nakon ovog najma, GasLog ima pet novogradnji s ugovorima između 7 i 10 godina, koje će tijekom iduće tri godine pružiti značajan rast prihoda i EBITDA.

www.worldmaritimenews.com
Bliski susret VLCC-a i bulkera

Kompilacija potonuća brodova

Koncept najbržih brodova na svijetu

Veliki požar na tankeru ˝Burgos˝

Pomorac.net koristi kolačiće (cookies) kako bi pružio bolje korisničko iskustvo, funkcionalnost i prilagodio sustav prikaza informacija.

Prihvati

bourbonKompanija “Bourbon”, jedan od vodećih svjetskih offshore brodara s flotom od gotovo 460 brodova, u Splitu je održala prezentaciju za učenike i studente pomorskih smjerova kojima upravo taj gospodarski sektor može pružiti priliku za zapošljavanje i napredovanje.

Budući da se posredovanjem pomorske agencije “Muštra” (“Mariner”) iz Trogira i Hrvatska nalazi među 45 država svijeta u kojima djeluje taj div u offshore brodarstvu, naši budući pomorci bili su vrlo zainteresirani za njihove nove programe angažiranja vježbenika.

Motivacija i energija

“Bourbon Offshore Greenmar” iz Švicarske predvodnik je u “offshore oil&gas” poslovima. Za naše klijente obavljamo najzahtjevnije radove na površini mora i u podmorju, a u posljednje vrijeme dosta radimo na potpori poljima vjetrenjača na moru. Okupljenim srednjoškolcima i studentima prezentirali smo naš program koji uključuje i zapošljavanje kadeta, odnosno vježbenika palube i stroja.

Drago mi je bilo vidjeti veliki interes mladih hrvatskih pomoraca, njihovu motivaciju, energiju i želju za ulazak u offshore sektor, što potvrđuje naša dobra iskustva u radu s pomorcima iz vaše zemlje − istaknula je Aleksandra Doray iz kadrovskog odjela švicarske kompanije, u čijem su društvu bili inspektori Tonči Tomaš i Istok Dragojević, te Tomislav Muštra, direktor “Bourbonova” predstavništva u Hrvatskoj.

Studenti Pomorskog fakulteta iz Splita Teo Tičinović i Mate Bedrica ustvrdili su kako je pronalazak budućeg zaposlenja i izbor tvrtke važan korak mladim ljudima pred diplomom.

Drago nam je što smo bili na prezentaciji. Sve je teže naći kompaniju u kojoj ćete obaviti vježbenički staž. Predstavile su nam se tvrtke “Bourbon” i “Mariner”, odnosno brodovi offshore tehnologije, pa smo mogli doznati gdje nam kompanija omogućuje ukrcaj i na koji način možemo napredovati − kazali su studenti.

Prezentacija je bila edukativna i zanimljiva. Dobio sam informacije koje obično ne mogu doznati u školi, posebice o radu na offshore brodovima. Upoznao sam se s načinom života asistenta na tim specijaliziranim brodovima − rekao je Ante Ivić, učenik četvrtog razreda brodostrojarskog smjera Pomorske škole u Splitu.

Sličnog je mišljenja i njegov vršnjak Frane Visković:

Na prezentaciji sam dobio informaciju da mi je bolje završiti fakultet prije ukrcaja na brod, iako ne nužno, radi lakšeg napredovanja, što mi je i bila namjera. Također sam shvatio da je, osim dobrog poznavanja struke, vrlo važno dobro se služiti engleskim jezikom.

www.slobodnadalmacija.hr
bourbonKompanija “Bourbon”, jedan od vodećih svjetskih offshore brodara s flotom od gotovo 460 brodova, u Splitu je održala prezentaciju za učenike i studente pomorskih smjerova kojima upravo taj gospodarski sektor može pružiti priliku za zapošljavanje i napredovanje.

Budući da se posredovanjem pomorske agencije “Muštra” (“Mariner”) iz Trogira i Hrvatska nalazi među 45 država svijeta u kojima djeluje taj div u offshore brodarstvu, naši budući pomorci bili su vrlo zainteresirani za njihove nove programe angažiranja vježbenika.

Motivacija i energija

“Bourbon Offshore Greenmar” iz Švicarske predvodnik je u “offshore oil&gas” poslovima. Za naše klijente obavljamo najzahtjevnije radove na površini mora i u podmorju, a u posljednje vrijeme dosta radimo na potpori poljima vjetrenjača na moru. Okupljenim srednjoškolcima i studentima prezentirali smo naš program koji uključuje i zapošljavanje kadeta, odnosno vježbenika palube i stroja.

Drago mi je bilo vidjeti veliki interes mladih hrvatskih pomoraca, njihovu motivaciju, energiju i želju za ulazak u offshore sektor, što potvrđuje naša dobra iskustva u radu s pomorcima iz vaše zemlje − istaknula je Aleksandra Doray iz kadrovskog odjela švicarske kompanije, u čijem su društvu bili inspektori Tonči Tomaš i Istok Dragojević, te Tomislav Muštra, direktor “Bourbonova” predstavništva u Hrvatskoj.

Studenti Pomorskog fakulteta iz Splita Teo Tičinović i Mate Bedrica ustvrdili su kako je pronalazak budućeg zaposlenja i izbor tvrtke važan korak mladim ljudima pred diplomom.

Drago nam je što smo bili na prezentaciji. Sve je teže naći kompaniju u kojoj ćete obaviti vježbenički staž. Predstavile su nam se tvrtke “Bourbon” i “Mariner”, odnosno brodovi offshore tehnologije, pa smo mogli doznati gdje nam kompanija omogućuje ukrcaj i na koji način možemo napredovati − kazali su studenti.

Prezentacija je bila edukativna i zanimljiva. Dobio sam informacije koje obično ne mogu doznati u školi, posebice o radu na offshore brodovima. Upoznao sam se s načinom života asistenta na tim specijaliziranim brodovima − rekao je Ante Ivić, učenik četvrtog razreda brodostrojarskog smjera Pomorske škole u Splitu.

Sličnog je mišljenja i njegov vršnjak Frane Visković:

Na prezentaciji sam dobio informaciju da mi je bolje završiti fakultet prije ukrcaja na brod, iako ne nužno, radi lakšeg napredovanja, što mi je i bila namjera. Također sam shvatio da je, osim dobrog poznavanja struke, vrlo važno dobro se služiti engleskim jezikom.

www.slobodnadalmacija.hr
TEČAJNA LISTA 204 (vrijedi od 21.10.2016.)

Tečajna lista | Kalkulator

val. jed.
srednji
CHF
1
7,201473
GBP
1
8,507231
USD
1
6,997957
EUR
1
7,624653
$
=

posalji vijest

posalji video

Anketa

Postao sam pomorac jer...

Facebook

Copyright © 2015 Pomorac.net All rights reserved