25.05.2016.

slikaTečaj je namijenjen svima koji obavljaju djelatnost pomorskog agenta u pomorskim agencijama. Pomorski agent je centralna osoba u pomorskom poslovanju. Obavljanje poslova prihvata i otpreme broda, posredovanje između zainteresiranih stranaka, rad s jahtama, teretnim brodovima, tankerima, kruzerima - gotovo uvijek ide preko agenta. Tečaj se organizira od 28. i 29. svibnja u Šibeniku.Program
Pomorsko–agencijsko poslovanje
Ugovori o iskorištavanju brodova
Osnove trgovačkog i financijskog poslovanja
Engleski jezik
Uvjeti
Osobna iskaznica
Srednja stručna sprema (svjedodžba o školovanju) 
Potvrda o zaposlenju:
1. godina rada na pomorsko agencijskim poslovima ili
2. godine rada na poslovima pomorske djelatnosti ili
3. godine plovidbene službe najmanje u svojstvu časnika palube
(tj. stroja ukoliko se radi o pomorcu)
Ispit
Lučka kapetanija Šibenik. Pored usmenog dijela ispita, polaže se i pismeni ispit iz engleskog jezika (sastavljanje poslovnog trgovačkog pisma i prijevod isprave koja se upotrebljava u pomorskom poslovanju).
Ishođenje iskaznice
Uvjet za ishođenje iskaznice pomorskog agenta je uvjerenje o položenom ispitu i dokaz o zaposlenju sklopljen s pomorskim agentom. Zahtjev se podnosi lučkoj kapetaniji na čijem području je pomorski agent upisan u Upisnik pomorskih agenata. 

Pomorsko učilište Adria Libar
Šibenik tel. 022 201 170 ili 022 201 175, fax. 022 201 165
Zadar tel. 023 334 974, fax. 023 334 174
Split tel. 021 345 060, fax. 023 485 730
Rijeka tel. 051 343 513, fax. 051 343 507
Zagreb tel. 01 389 9907, fax. 01 389 9970
 
25.05.2016.

ribariiiiPredstavnici ribara s područja Primorsko-goranske županije na jučerašnjem su sastanku s načelnikom Uprave za ribarstvo Ministarstva poljoprivrede Antom Mišurom uspjeli dogovoriti izmjene prijedloga o potpunoj zabrani izlova plave ribe na području Kvarnera i Velebitskog kanala, potvrdio je Ive Bočina, jedan od sudionika sastanka, inače suvlasnik tvrtke Ugor, s najvećom flotom brodova za izlov plave ribe na riječkom području, piše Novi list.
Novi prijedlog
Ribari su put Zagreba krenuli zbog po njih katastrofalnog prijedloga Uprave za ribarstvo, prema kojemu bi od 1. lipnja pa sve do kraja ove godine bio potpuno zabranjen izlov plave ribe na čitavom području Kvarnera i velebitskog kanala, uz izuzetak jedino vanjske strane otoka Cresa, što bi lokalne ribare praktički onemogućilo rade dulje od pola godine, ili bi mogli loviti na udaljenijim područjima, što bi im znatno povećalo troškove goriva.

– S gospodinom Mišurom dogovorili smo da se izradi novi prijedlog koji bi trebao svjetlo dana ugledati sredinom idućeg mjeseca. Prema dogovoru, zabranom ipak neće biti obuhvaćeno čitavo područje Kvarnera, Riječkog zaljeva i Velebitskog kanala, te vjerujemo da ćemo biti zadovoljni i mi i Uprava za ribarstvo u nastojanju da se zaštiti riblji fond. Prijedlog kakav je bio upućen, a koji bi obuhvaćao praktički cijeli akvatorij, za ribare je neprihvatljiv – rekao je Bočina. 
Na prijedlog o zabrani izlova plave ribe reagirao je i Primorsko-goranski savez (PGS), koji je od ministra poljoprivrede Davora Romića zatražio hitan sastanak s predstavnicima ribara te s njima raspravi kakvu će odluku donijeti.

– S Europskom unijom dogovoreno je da će 31 posto unutarnjih morskih voda i kanala biti pod drugačijim režimom ribolova nego do sad, ali to ne znači i potpunu zabranu. Problem je u tome što je od tih 31 posto, prema prijedlogu Uprave za ribarstvo, čak dvadeset posto na Kvarneru, što praktički znači zabranu ribolova, dok se na južnim dijelovima Jadrana zabrana odnosi tek na manja područja. Smatramo da je riječ o diskriminaciji Primorsko-goranske županije i naših ribara, što je posljedica djelovanja snažnog dalmatinskog lobija u ministarstvu i Upravi za ribarstvo, koji je iznjedrio ovakvo rješenje sebi u korist, a na štetu Primorsko-goranske županije, kazao je Darijo Vasilić.
Pošteniji raspored
Na naš upit je li upoznat s jučerašnjim sastankom ribara s Mišurom, odgovorio je kako pozdravlja svaki prijedlog koji neće drastično ići na štetu kvarnerskih ribara, ali i da očekuje poziv ministra Romića na sastanak kako bi raspravljali o prijedlogu da se predviđenih 31 posto unutarnjih voda rasporedi duž čitave obale, a ne samo na jednom njezinom dijelu.

– Naš je prijedlog da sjeverni dio Kvarnera, od linije Trstenik – Lun pa na sjever, bude izuzet od zabrane. Reagiramo na vrijeme i nadamo se razumnoj odluci ministra. Očekujemo cjelovito rješenje, a ne samo odgode donošenja odluke – rekao je Vasilić.

www.novilist.hr
25.05.2016.

Potapanje broda Vis Danijel FrkaVideo zapis potapanja pomoćnog broda Vis, bivše Jugoslavenske ratne mornarice snimljen je iz zraka, kamerama postavljenim na brodu i podvodnim kamerama. Video je snimio Ranko Frka, a fotografiju potpisuje Danijel Frka.

Uz zapadnu obalu Kamenjaka u Premanturi u nedjelju je održano prvo namjensko potapanje broda u Hrvatskoj, bivšeg admiralskog broda »Vis«, koji će na morskom dnu uvale Polje biti turistička atrakcija za ronjenje u južnom dijelu Istre.

Brod »Vis« nekadašnje jugoslavenske ratne mornarice, dug je 85 metara, izgrađen je u pulskom Uljaniku 1956. godine, a sada je u vlasništvu Arsena Brajkovića iz Pule.

U složenoj akciji s dvije jake detonacije brod je potopljen 250 metara od obale, na 32 metra dubine. Sam čin potapanja, čiju je zonu od stotinjak metara oko broda osiguravala policija i Lučka kapetanija na moru, privukao je nekoliko tisuća ljudi koji su to pratili s obale ili s okolnih brodica. 
Brajković je podsjetio na dug put otkako je 2002. kupio brod u Crnoj Gori. Dugo je stvarao planove i projekte da ga uredi u luksuznu jahtu, no, kako je rekao, zbog sve lošije situacije u hrvatskom brodarstvu i na financijskom tržištu ideja je odjednom sazrela u nekom sasvim drugom smjeru.

»Lijepo bi bilo zadržati 'Vis' kao jahtu, ali s vremenom sam postao svjestan da ja to ne mogu napraviti u Hrvatskoj, niti je itko bio spreman to učiniti«, kazao je Brajković.

Najavio je da će nakon potapanja i spuštanja broda na kamenito dno premanturskog akvatorija već ovog ljeta organizirati posjet skupina ronilaca.

www.novilist.hr
25.05.2016.

DSR21. i 22. svibnja u organizaciji DSR Adria Sport i JK Dobro More u kampu Jezera Village, na otoku Murteru, održana je druga regata katamarana; "2nd Murter Challenge Catamaran Race".

Kamp Jezera Village drugu godinu za redom ugostio je zaljubljenike u sportsko jedrenje katamaranima. Vrijeme je organizatoru išlo na ruku, štoviše, prvi dan regate vjetra je bilo i previše, tako da se start odgodio do poslije podne.

Murterskim kanalom i uvalom Lovišća zavladala su šarena jedra atraktivnih morskih jurilica koje su dostizale brzine i do 20 čvorova. Kako je i planirano odvoženo je ukupno osam jedrenja, od čega dvije navigacije.

U klasi Formula 18 najbolje se snašla posada Andrić – Lerman, a u klasi Open po korigiranom premjeru pobjedili su posada Čudina – Kožuh. 
Domaćin je priredio svečanu večeru i nedjeljni ručak za tridesetak natjecatelja i okupljene zaljubljenike u katamarane. Nakon službenog proglašenja pobjednika natjecatelji i njihova pratnja krenuli su kući u sve krajeve Hrvatske uz obećanje da će se vratiti i sljedeće godine u još većem broju.

REZULTATI:
Formula 18
1. D. Andrić – I. Lerman, Hobie Wildcat
2. M. Orešković – N. Orešković, Hobie Tiger
3. D. Županić – J. Borozan, Nacra Infusion MKII

Open
1. L. Čudina – M. Kožuh, SL 5.2
2. M. Maksan – V. Bakija, SL 5.2
3. V. Banjeglav – P. Mirošević, Hobie Cat 16

www.ijedrenje.com
25.05.2016.

Heinrich SchepersKontejnerski brod „Heinrich Schepers", kojim upravlja Maersk, nasukao se u subotu, 21. svibnja, oko podneva po lokalnom vremenu u plovnom kanalu Morskoy dok je napuštao St. Petersburg u Rusiji.

Sudeći prema AIS podacima, brod je pretrpio kvar motora ili upravljačkog sustava.

Brod je odsukan nakon sat vremena uz pomoć tegljača i vratio se natrag u luku, najvjerojatnije zbog popravka. Brod je napustio St. Petersburg u večernjim satima istog dana, i krenuo prema Bremerhavenu u Njemačkoj. 

Dana 22. svibnja u 12.00 sati brod je bio blizu Hankoa u Finskoj. Nije bilo izvješća o šteti.

www.vesselfinder.com
25.05.2016.

Arklow CadetNovogradnja Nb. 424 „Arklow Cadet" tvrtke Ferus Smit bit će porinuta u petak 9. lipnja u 10,30 sati u brodogradilištu Westerbroek. Porinuće će se obaviti bez ceremonije, budući da će krštenje broda biti u kasnijoj fazi. Brodogradilište neće biti otvoreno za javnost, no događaju će nazočiti svjedoci od strane 'Winschoterdiep'.

„Arklow Cadet" prvi je u nizu od deset brodova novog dizajna koji će biti izgrađeni za Arklow Shipping iz Irske. Uz maksimalan volumen od 220.000 kubičnih stopa i nosivost preko 5.000 tona, brod je i dalje ispod granice od 3000 bruto tona. 

Isporuka broda „Arklow Cadet" zakazana je za srpanj ove godine.

www.vesselfinder.com
25.05.2016.

BasslinkNakon nepovoljnih vremenskih uvjeta i nekoliko kašnjenja u isplovljavanju broda za popravak kablova „Ile de Re iz Geelong", brod je u petak stigao na mjesto kvara kabela Basslink. Basslink, podmorski kabel koji povezuje George Town u Tasmaniji i Loy Yang u Viktoriji, pretrpio je kvar 20. prosinca 2015. godine, oko 100 km od tasmanijske obale u tjesnacu Bass.

Nakon dolaska na mjesto kvara, brod je prva dva dana proveo završavajući radove kako bi pomogao pri polaganju kabela.

Prema najnovijim informacijama Basslinka, očekuje se da će spajanje prva dva dijela započeti u utorak nakon poboljšanja vremenskih uvjeta. 

"S obzirom da će popravak i pomorski radovi trajati oko 20 dana velik utjecaj imat će vremenske prilike i eventualne promjene, stoga se moramo pripremiti na nepredviđene situacije", rekao je Basslink u priopćenju.

www.subseaworldnews.com
25.05.2016.

MSC SEASIDEZakazan za isporuku u prosincu 2017., „MSC Seaside" će ponuditi 20-dnevni transatlantsko putovanje za PortMiami. Otvoren je booking za krstarenje, a cijene se kreću od 1.730 dolara po osobi, odnosno 82 dolara po danu.

Ovo je prilika biti među prvima koji će doživjeti najnoviji brod tvrtke MSC Cruises, koji kreće iz Venecije 30. studenog iduće godine.

Luke u kojima će kruzer pristajati su: Valletta, Palma de Mallorca, Barcelona, Cadiz Funchal, Philipsburg, Charlotte Amalie, San Juan. Brod će stići u Miami 20. prosinca.

Putnici koji rezerviraju grand putovanje „MSC Seaside" u kategoriji Aurea, Bella, Fantastica ili wellness dobivaju paket pića, 30% popusta na pranje rublja i 3 besplatna fakultativna izleta (u Funchal, Valettu i Barcelonu). 

Osim toga, za krstarenje kruzera „MSC Seaside" iz Miamija na Karibe, sa zaustavljanjem na novom privatnom otoku tvrtke, Ocean Cay MSC Marine Reserve, također je otvoren booking, pri čemu je prva plovidba zakazana za 23. prosinca 2017. godine.

www.cruisemapper.com
Potapanje ˝Visa˝ s broda i iz mora

Pogledajte potapanje Titovog ˝Visa˝

Skuter se pretvara u plutajući skuter

Dramatičan pad pilota s ljestava

Pomorac.net koristi kolačiće (cookies) kako bi pružio bolje korisničko iskustvo, funkcionalnost i prilagodio sustav prikaza informacija.

Prihvati

bourbonKompanija “Bourbon”, jedan od vodećih svjetskih offshore brodara s flotom od gotovo 460 brodova, u Splitu je održala prezentaciju za učenike i studente pomorskih smjerova kojima upravo taj gospodarski sektor može pružiti priliku za zapošljavanje i napredovanje.

Budući da se posredovanjem pomorske agencije “Muštra” (“Mariner”) iz Trogira i Hrvatska nalazi među 45 država svijeta u kojima djeluje taj div u offshore brodarstvu, naši budući pomorci bili su vrlo zainteresirani za njihove nove programe angažiranja vježbenika.

Motivacija i energija

“Bourbon Offshore Greenmar” iz Švicarske predvodnik je u “offshore oil&gas” poslovima. Za naše klijente obavljamo najzahtjevnije radove na površini mora i u podmorju, a u posljednje vrijeme dosta radimo na potpori poljima vjetrenjača na moru. Okupljenim srednjoškolcima i studentima prezentirali smo naš program koji uključuje i zapošljavanje kadeta, odnosno vježbenika palube i stroja.

Drago mi je bilo vidjeti veliki interes mladih hrvatskih pomoraca, njihovu motivaciju, energiju i želju za ulazak u offshore sektor, što potvrđuje naša dobra iskustva u radu s pomorcima iz vaše zemlje − istaknula je Aleksandra Doray iz kadrovskog odjela švicarske kompanije, u čijem su društvu bili inspektori Tonči Tomaš i Istok Dragojević, te Tomislav Muštra, direktor “Bourbonova” predstavništva u Hrvatskoj.

Studenti Pomorskog fakulteta iz Splita Teo Tičinović i Mate Bedrica ustvrdili su kako je pronalazak budućeg zaposlenja i izbor tvrtke važan korak mladim ljudima pred diplomom.

Drago nam je što smo bili na prezentaciji. Sve je teže naći kompaniju u kojoj ćete obaviti vježbenički staž. Predstavile su nam se tvrtke “Bourbon” i “Mariner”, odnosno brodovi offshore tehnologije, pa smo mogli doznati gdje nam kompanija omogućuje ukrcaj i na koji način možemo napredovati − kazali su studenti.

Prezentacija je bila edukativna i zanimljiva. Dobio sam informacije koje obično ne mogu doznati u školi, posebice o radu na offshore brodovima. Upoznao sam se s načinom života asistenta na tim specijaliziranim brodovima − rekao je Ante Ivić, učenik četvrtog razreda brodostrojarskog smjera Pomorske škole u Splitu.

Sličnog je mišljenja i njegov vršnjak Frane Visković:

Na prezentaciji sam dobio informaciju da mi je bolje završiti fakultet prije ukrcaja na brod, iako ne nužno, radi lakšeg napredovanja, što mi je i bila namjera. Također sam shvatio da je, osim dobrog poznavanja struke, vrlo važno dobro se služiti engleskim jezikom.

www.slobodnadalmacija.hr
bourbonKompanija “Bourbon”, jedan od vodećih svjetskih offshore brodara s flotom od gotovo 460 brodova, u Splitu je održala prezentaciju za učenike i studente pomorskih smjerova kojima upravo taj gospodarski sektor može pružiti priliku za zapošljavanje i napredovanje.

Budući da se posredovanjem pomorske agencije “Muštra” (“Mariner”) iz Trogira i Hrvatska nalazi među 45 država svijeta u kojima djeluje taj div u offshore brodarstvu, naši budući pomorci bili su vrlo zainteresirani za njihove nove programe angažiranja vježbenika.

Motivacija i energija

“Bourbon Offshore Greenmar” iz Švicarske predvodnik je u “offshore oil&gas” poslovima. Za naše klijente obavljamo najzahtjevnije radove na površini mora i u podmorju, a u posljednje vrijeme dosta radimo na potpori poljima vjetrenjača na moru. Okupljenim srednjoškolcima i studentima prezentirali smo naš program koji uključuje i zapošljavanje kadeta, odnosno vježbenika palube i stroja.

Drago mi je bilo vidjeti veliki interes mladih hrvatskih pomoraca, njihovu motivaciju, energiju i želju za ulazak u offshore sektor, što potvrđuje naša dobra iskustva u radu s pomorcima iz vaše zemlje − istaknula je Aleksandra Doray iz kadrovskog odjela švicarske kompanije, u čijem su društvu bili inspektori Tonči Tomaš i Istok Dragojević, te Tomislav Muštra, direktor “Bourbonova” predstavništva u Hrvatskoj.

Studenti Pomorskog fakulteta iz Splita Teo Tičinović i Mate Bedrica ustvrdili su kako je pronalazak budućeg zaposlenja i izbor tvrtke važan korak mladim ljudima pred diplomom.

Drago nam je što smo bili na prezentaciji. Sve je teže naći kompaniju u kojoj ćete obaviti vježbenički staž. Predstavile su nam se tvrtke “Bourbon” i “Mariner”, odnosno brodovi offshore tehnologije, pa smo mogli doznati gdje nam kompanija omogućuje ukrcaj i na koji način možemo napredovati − kazali su studenti.

Prezentacija je bila edukativna i zanimljiva. Dobio sam informacije koje obično ne mogu doznati u školi, posebice o radu na offshore brodovima. Upoznao sam se s načinom života asistenta na tim specijaliziranim brodovima − rekao je Ante Ivić, učenik četvrtog razreda brodostrojarskog smjera Pomorske škole u Splitu.

Sličnog je mišljenja i njegov vršnjak Frane Visković:

Na prezentaciji sam dobio informaciju da mi je bolje završiti fakultet prije ukrcaja na brod, iako ne nužno, radi lakšeg napredovanja, što mi je i bila namjera. Također sam shvatio da je, osim dobrog poznavanja struke, vrlo važno dobro se služiti engleskim jezikom.

www.slobodnadalmacija.hr
TEČAJNA LISTA 102 (vrijedi od 26.05.2016.)

Tečajna lista | Kalkulator

val. jed.
srednji
CHF
1
7,059184
GBP
1
10,03324
USD
1
6,862039
EUR
1
7,605645
$
=

posalji vijest

posalji video

Anketa

Koja je vaša pozicija na brodu?

Facebook

Copyright © 2015 Pomorac.net All rights reserved