25.11.2015.

atlantska plovidbaPrekjučer su u radnom posjetu Atlantskoj plovidbi d.d. boravili predstavnici renomirane kineske China Exim- bank. Izaslanstvo te najveće svjetske izvozne kreditne agencije činili su zamjenica generalnog direktora banke Liu Ya, voditelj tima za financiranje brodogradnje u Europi Derek Wu i službenica europskog računovodstvenog odjela Zhang Ruoteng.

Njihovi domaćini tijekom poslovnog sastanka bili su predsjednik Uprave Atlantske plovidbe d.d. kap Pero Kulaš i član uprave "Atlantske plovidbe d.d. za financije Duško Vladović Relja te njegova zamjenica Mirjana Memed. 
Inače, China Export- Import Bank je utemeljena 1994. godine, od kada je izrasla u najveću svjetsku izvoznu kreditnu agenciju. Banka je u potpunom državnom vlasništvu a premda ne objavljuje točne i zasebne podatke za financiranje izvan Kine, smatra se da CEXIM- banka financira i ulaže više nego sve kreditne agencije najrazvijenijih zemalja svijeta okupljenih u grupi "G 7" zajedno.

Udio financiranja u svjetskom pomorstvu koncem prošle godine dosegnuo je čak 9.637 pomorskih projekata vrijednih više od 198 milijardi US dolara, čime se ova banka svrstava među deset vodećih po ulaganju u pomorsku industriju.

CEXIM je trenutačno najveći kreditor i ulagač u Africi gdje premašuje i ulaganja World bank, odnosno Svjetske banke.

www.slobodnadalmacija.hr

25.11.2015.

predavanjeNakon uspjeha na riječkom Pomorskom fakultetu u svibnju ove godine, u petak je na Pomorskom fakultetu u Splitu ITF inspektor Mario Šarac održao predavanje "Od kadeta do zapovjednika". Odaziv studenata je bio veći od očekivanog, ovim putem pozdravljamo te se zahvaljujemo svima na sudjelovanju i pomoći pri organizaciji!

Uz prezentaciju o pomoračkom putu kroz karijeru na moru, prezentiran je rad i svrha SPH i pobliže objašnjeno što mladi pomorci mogu u budućnosti očekivati od istog.

Kapetan Mario Šarac istu će prezentaciju održati i na sljedećim fakultetima/školama: 
30. studenog - Pomorski fakultet Rijeka
01. prosinca - Srednja prometno tehnička škola Šibenik
02. prosinca - Srednja pomorska škola Zadar
03. prosinca - Pomorsko-tehnička škola Dubrovnik

www.sph.hr

25.11.2015.

sindikat metalacaPorast u knjigama narudžbi brodova, otvaranje radnih mjesta, pozitivno poslovanje te dobit manjih i srednjih brodogradilišta poput Viktora Lenca, pokazuju da se brodogradnja polako uspinje. No, problema i dalje ima, rekli su iz Odbora hrvatske brodogradnje Sindikata metalaca Hrvatske u Rijeci, javlja Radio Rijeka.

Ono što je dobro kod dijela malih i srednjih brodogradilišta je pozitivno poslovanje, a većina ih je na sjeveru zemlje, dok brodogradilišta s juga muče ili stečaj ili neisplata plaća, iako imaju ugovorenih poslova, rekao je predsjednik Odbora hrvatske brodogradnje Sindikata metalaca hrvatske Juraj Šoljić.

"Neka brodogradilišta, npr. 3. maj i Brodotrogir zapošljavaju nove ljude, otvaraju se nova radna mjesta, prvi put od siječnja ove godine do kada smo imali samo otpuštanja po programima restrukturiranja i zbrinjavanja viškova", istaknuo je Šoljić. 
3. maj i Uljanik, nosioci hrvatske brodogradnje u ovom trenutku imaju ugovoreno milijardu i 200 milijuna eura posla, ali je problem tko će ga odraditi, naglasio je predsjednik Sindikata metalaca Hrvatske Vedran Dragičević.

"Sama brodogradanja i njezino trenutno stanje, razvoj i zbroj ugovorenih poslova doveli su do toga da hrvatska država ima porast BDP-a i izvoza. I kad to spojite, s time da nam nedostaje tisuću i 500 radnika koji će te poslove završiti, onda se mi u Sindikatu pitamo kako se postaviti kada se traži uvoz radne snage, a imamo toliki broj nezaposlenih," rekao je Dragičević.

Iz tih razloga, Sindikat metalaca odlučio je promijeniti politiku kolektivnog pregovaranja koje neće ići u smislu generalnog, već povećanja plaća za deficitarna zanimanja i motiviranja radnika za ostanak u hrvatskim brodogradilištima.

www.radio.hrt.hr

25.11.2015.

tisno jedrilicaU nevremenu u Tisnom ovog je vikenda potopljena sedam metara duga jedrilica u čijem su spašavanju sudjelovala ekipa ronilačkog centra Tramonto i vatrogasci DVD-a Tisno. „Na Zapadnoj Gomilici u Tisnome nedjeljno jutro nije počelo kako triba", kažu mještani koji su vidjeli kako jedrilica tone na samo dno mora.

U akciju spašavanja jedrilice za sad nepoznatog vlasnika iz Karlovca, odmah je krenula ekipa ronilačkog centra Tramonto, Milan Colić i Božo Fantov. Ubrzo su se priključili i vatrogasci iz DVD – a Tisno koji su sa pumpama izlili vodu iz jedrilice.

„Ekipa ronilačkog centra i vatrogasci dali su sve od sebe da se spasi što se spasiti da, no šteta je velika, motor je skroz uništen", doznajemo od voditelja ronilačkog centra Tramonto, Milana Colić. 

Veliko je nevrijeme učinilo svoje, digla se plima, otkinula konop i potopila jedrilicu.

www.mok.hr

25.11.2015.

HalifaxLučka uprava kanadskog Halifaxa pozdravila je 141 brod koji je tijekom ovogodišnje cruise sezone od 27. travnja do 2. studenog prevezao 222.309 putnika. Najviše putnika, njih oko deset tisuća, posjetilo je luku 16. listopada.

Brojevi za ovu sezonu krstarenja su nešto manji od očekivanih 146 brodova za krstarenja s oko 240 tisuća putnika i članova posade, koliko je najavljeno u veljači ove godine.

U luci Halifax ove je godine prvi put napravljeno 17 spojeva za struju za kruzere koji pristaju u luci, izjavili je Lučka uprava.

"Cruise tržište važan je čimbenik u turističkoj industriji i gospodarstvu Nove Škotske. Inovacije poput sustava za struju stavljaju Halifax među ključne luke", rekao je Michael Samson, ministar za ekonomski i ruralni razvoj te turizam.

Luka Halifax je dodala da je u nedavnoj ekonomskoj studiji objavljeno da cruise industrija u Halifax donosi oko 104 milijuna dolara ekonomske koristi za lokalno gospodarstvo.

www.worldmaritimenews.com

25.11.2015.

ropax ferriesJapanski Mitsui O.S.K. Lines, Ltd (MOL) izvijestio je da tvrtka Ferry Sunflower Limited nastavlja s planovima izgradnje dvaju velikih RoPax trajekata. Novi trajekti bit će isporučeni u ožujku i lipnju 2018. godine od brodograditelja Japan United Marine kao zamjena za „Sunflower Satsuma" i „Sunflower Kirishima", koji služe na ruti koja povezuje luku Osaka (prefektura Osaka) i luku Shibushi (prefektura Kagoshima).

Brodovi od 13.500 GRT imat će dužinu od 192 metra, širinu 27 metara i moći će prevoziti 709 putnika i 121 kamiona.

Značajka novih trajekata su privatne kabine s toaletom, tuševima, umivaonici i hladnjacima, a javni prostor će biti oko 2,5 puta veći nego na trajektima koji su trenutno u službi.

MOL Grupa uključuje dvije trajektne tvrtke.

Ferry Sunflower Limited posluje na tri rute: između Kobea i Oite (prefektura Oita), između Osake i Beppua (prefektura Oita) i između Osake i Shibushija (prefektura Kagoshima).

MOL Ferry Co, Ltd upravlja na ruti Oarai (Ibaraki) - Tomakomai (Hokkaido) i prošle godine je naručio dva RoPax trajekta iz Japana Marine United, koji će u 2017. zamijeniti sadašnje trajekte.

www.marinelog.com

25.11.2015.

Dorian LPG Takes Deliver of Eighth NewbuildBrodar za ukapljeni naftni plin Dorian LPG iz Connecticuta preuzeo je 20. studenog isporuku svog šesnaestog novoizgrađenog eko VLGC-a od južnokorejskog brodograditelja Hyundai Heavy Industries Samho.

„Chaparral" ima kapacitet od 84.000 kubnih metara i bit će angažiran u Helios LPG Pool, priopćila je tvrtka.

Uključujući najnoviju isporuku VLGC-a, Dorian LPG trenutno posjeduje i upravlja s devetnaest modernih VLGC-a i jednim LPG brodom.

Tvrtka ima još tri eko VLGC-a od 84,000 kubnih metara u izgradnji. Jedan u Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering (DSME) i dva u Hyundai Heavy Industries Samho. Jedan od njih će biti isporučen do kraja ove godine, a preostala dva pridružit će se floti u 2016.

Dorian LPG je isporuku svog 15. eko VLGC-a preuzeo početkom studenog.

www.worldmaritimenews.com

25.11.2015.

VOSStartKineski Fujian Southeast Shipbuilding održao je prošli tjedan ceremoniju polaganja kobilice za brod „VOS Start" tvrtke Vroon. „VOS Start" je SSV/W2W brod i prvi u nizu od dva koje je Vroon naručio u kineskom brodogradilištu. Njegov sestrinski brod „VOS Stone", također je u izgradnji, a brodovi bi trebali biti isporučeni u 2016. godini.

DP2 brod ima Khiam Chuan Marine (KCM) dizajn. Njegova paluba od 750 četvornih metara može biti opremljena sustavom W2W, a u isto vrijeme ostavlja dovoljno prostora za razne dodatne usluge.

Po želji, plovilo se može opremiti s kontroliranom dizalicom. „VOS Start" nudi smještaj za ukupno 87 osoba.

www.subseaworldnews.com

Tegljač spašava ˝Admirala Kuznetsova˝

Porinuće trupa broda ˝El-Mellah˝

Uragan Particia razbio bulker

Pomorac.net koristi kolačiće (cookies) kako bi pružio bolje korisničko iskustvo, funkcionalnost i prilagodio sustav prikaza informacija.

Prihvati

bourbonKompanija “Bourbon”, jedan od vodećih svjetskih offshore brodara s flotom od gotovo 460 brodova, u Splitu je održala prezentaciju za učenike i studente pomorskih smjerova kojima upravo taj gospodarski sektor može pružiti priliku za zapošljavanje i napredovanje.

Budući da se posredovanjem pomorske agencije “Muštra” (“Mariner”) iz Trogira i Hrvatska nalazi među 45 država svijeta u kojima djeluje taj div u offshore brodarstvu, naši budući pomorci bili su vrlo zainteresirani za njihove nove programe angažiranja vježbenika.

Motivacija i energija

“Bourbon Offshore Greenmar” iz Švicarske predvodnik je u “offshore oil&gas” poslovima. Za naše klijente obavljamo najzahtjevnije radove na površini mora i u podmorju, a u posljednje vrijeme dosta radimo na potpori poljima vjetrenjača na moru. Okupljenim srednjoškolcima i studentima prezentirali smo naš program koji uključuje i zapošljavanje kadeta, odnosno vježbenika palube i stroja.

Drago mi je bilo vidjeti veliki interes mladih hrvatskih pomoraca, njihovu motivaciju, energiju i želju za ulazak u offshore sektor, što potvrđuje naša dobra iskustva u radu s pomorcima iz vaše zemlje − istaknula je Aleksandra Doray iz kadrovskog odjela švicarske kompanije, u čijem su društvu bili inspektori Tonči Tomaš i Istok Dragojević, te Tomislav Muštra, direktor “Bourbonova” predstavništva u Hrvatskoj.

Studenti Pomorskog fakulteta iz Splita Teo Tičinović i Mate Bedrica ustvrdili su kako je pronalazak budućeg zaposlenja i izbor tvrtke važan korak mladim ljudima pred diplomom.

Drago nam je što smo bili na prezentaciji. Sve je teže naći kompaniju u kojoj ćete obaviti vježbenički staž. Predstavile su nam se tvrtke “Bourbon” i “Mariner”, odnosno brodovi offshore tehnologije, pa smo mogli doznati gdje nam kompanija omogućuje ukrcaj i na koji način možemo napredovati − kazali su studenti.

Prezentacija je bila edukativna i zanimljiva. Dobio sam informacije koje obično ne mogu doznati u školi, posebice o radu na offshore brodovima. Upoznao sam se s načinom života asistenta na tim specijaliziranim brodovima − rekao je Ante Ivić, učenik četvrtog razreda brodostrojarskog smjera Pomorske škole u Splitu.

Sličnog je mišljenja i njegov vršnjak Frane Visković:

Na prezentaciji sam dobio informaciju da mi je bolje završiti fakultet prije ukrcaja na brod, iako ne nužno, radi lakšeg napredovanja, što mi je i bila namjera. Također sam shvatio da je, osim dobrog poznavanja struke, vrlo važno dobro se služiti engleskim jezikom.

www.slobodnadalmacija.hr
bourbonKompanija “Bourbon”, jedan od vodećih svjetskih offshore brodara s flotom od gotovo 460 brodova, u Splitu je održala prezentaciju za učenike i studente pomorskih smjerova kojima upravo taj gospodarski sektor može pružiti priliku za zapošljavanje i napredovanje.

Budući da se posredovanjem pomorske agencije “Muštra” (“Mariner”) iz Trogira i Hrvatska nalazi među 45 država svijeta u kojima djeluje taj div u offshore brodarstvu, naši budući pomorci bili su vrlo zainteresirani za njihove nove programe angažiranja vježbenika.

Motivacija i energija

“Bourbon Offshore Greenmar” iz Švicarske predvodnik je u “offshore oil&gas” poslovima. Za naše klijente obavljamo najzahtjevnije radove na površini mora i u podmorju, a u posljednje vrijeme dosta radimo na potpori poljima vjetrenjača na moru. Okupljenim srednjoškolcima i studentima prezentirali smo naš program koji uključuje i zapošljavanje kadeta, odnosno vježbenika palube i stroja.

Drago mi je bilo vidjeti veliki interes mladih hrvatskih pomoraca, njihovu motivaciju, energiju i želju za ulazak u offshore sektor, što potvrđuje naša dobra iskustva u radu s pomorcima iz vaše zemlje − istaknula je Aleksandra Doray iz kadrovskog odjela švicarske kompanije, u čijem su društvu bili inspektori Tonči Tomaš i Istok Dragojević, te Tomislav Muštra, direktor “Bourbonova” predstavništva u Hrvatskoj.

Studenti Pomorskog fakulteta iz Splita Teo Tičinović i Mate Bedrica ustvrdili su kako je pronalazak budućeg zaposlenja i izbor tvrtke važan korak mladim ljudima pred diplomom.

Drago nam je što smo bili na prezentaciji. Sve je teže naći kompaniju u kojoj ćete obaviti vježbenički staž. Predstavile su nam se tvrtke “Bourbon” i “Mariner”, odnosno brodovi offshore tehnologije, pa smo mogli doznati gdje nam kompanija omogućuje ukrcaj i na koji način možemo napredovati − kazali su studenti.

Prezentacija je bila edukativna i zanimljiva. Dobio sam informacije koje obično ne mogu doznati u školi, posebice o radu na offshore brodovima. Upoznao sam se s načinom života asistenta na tim specijaliziranim brodovima − rekao je Ante Ivić, učenik četvrtog razreda brodostrojarskog smjera Pomorske škole u Splitu.

Sličnog je mišljenja i njegov vršnjak Frane Visković:

Na prezentaciji sam dobio informaciju da mi je bolje završiti fakultet prije ukrcaja na brod, iako ne nužno, radi lakšeg napredovanja, što mi je i bila namjera. Također sam shvatio da je, osim dobrog poznavanja struke, vrlo važno dobro se služiti engleskim jezikom.

www.slobodnadalmacija.hr
TEČAJNA LISTA 226 (vrijedi od 25.11.2015.)

Tečajna lista | Kalkulator

val. jed.
srednji
CHF
1
7,325385
GBP
1
10,95763
USD
1
7,306734
EUR
1
7,735382
$
=

posalji vijest

posalji video

Anketa

Koja vam je najdraža kartaška igra?

Facebook

Copyright © 2015 Pomorac.net All rights reserved