26.11.2015.

tankerska 1207298707Danas je Dan Tankerske plovidbe, službeni datum na koji je prije 60 godina osnovana zadarska brodarska tvrtka. Osnivač i prvi direktor Ivan Paša, zaplovio je tada sa samo dva broda u floti, koja je proteklih desetljeća dosegnula najveću tonažu u hrvatskom pomorstvu.

Tankerska plovidba neće danas posebno obilježavati tu vrijednu obljetnicu jer će njihova kći - Tankerska Next Generation dan poslije u Južnoj Koreji imati dvostruko krštenje novoizgrađenih tankera Dalmacija i Pag.

Kumovi će biti Mariano Petković iz Interkapitala i Kees Tiemstra iz banke ABN Amro. Dalmacija bi odmah nakon krštenja trebala zaploviti, a Pag tjedan nakon toga.

- Imamo krštenje Dalmacije i Paga, tako da nas za dan firme čeka obiman posao. Internu proslavu odgodit ćemo za nekoliko tjedana, poručio nam je aktualni predsjednik Uprave Tankerske plovidbe Mario Pavić. 
- Dvije prinove u floti nedavno osnovane kompanije nisu mala stvar u svjetskim razmjerima, a dvostruko krštenje samo su pokazatelj da Tankerska plovidba plovi prema novim lukama.

Takav dar za rođendan je neprocjenjiv i zato im želimo sretnu plovidbu u nova desetljeća!

www.057info.hr

26.11.2015.

Trpanj2Radovi u Trpnju, vrijedni oko 300 tisuća kuna, ulaze u završnu fazu a riječ je o radovima koji su dio planiranih projekata u luci Trpanj. Obnovljen je mul, izgrađena šetnica te je postavljen i lift za invalide. U skladu s izradom projektne dokumentacije i po ishođenju odgovarajućih akata za građenje slijede radovi na izgradnji mostića unutar luke te uređenja gravitirajućeg područja. Župan Nikola Dobroslavić i njegov zamjenik Davorko Obuljen s ravnateljem Županijske lučke uprave Antunom Banovcem tijekom obilaska završnih radova otvorili su i nove radove, a riječ je o gradnji 10 milijuna kuna vrijedne luke Ston.

U financiranju stonske luke sudjeluju ŽLU, Općina Ston, Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture milijun kuna, a dio sredstava povučen je iz fondova Europske unije odnosno kroz projekt „EA Seaway". U stonskoj luci bit će izgrađena nova i potpuno opremljena obala duga 60 metara. 
Župan Dobroslavić ovom je prilikom naglasio kako Dubrovačko-neretvanska županija mnogo radi na privlačenju sredstava iz fondova Europske unije, pa je tako ustvrdio da Regionalna razvojna agencija DUNEA radi na 60-ak projekata.

www.dubrovniknet.hr

26.11.2015.

venecijaPrva čelična vrata koja se u splitskom škveru rade za zaštitu Venecije od poplava spremna su za transport i čekaju, omotana folijom, dok Talijani pripreme teren za njihov prihvat. Veliki posao škverana koji mora biti dovršen do polovice 2017. godine u punom je jeku – čak 24 ustave su trenutno u različitim fazama proizvodnje, a na njima svakodnevno radi do 500 ljudi.

Brodosplit, koji je malu ulogu u najvećem građevinskom projektu u povijesti Italije, vrijednom sedam milijardi eura, izborio na međunarodnom natječaju, dužan je isporučiti 41 od ukupno 80 čeličnih brana – 21 za prolaz Malamocco i 20 za prolaz Chioggia.
U igri još 20 vrata
Vrijednost posla je 54 milijuna eura. Raspisan je nedavno i natječaj za četvrti prolaz, San Nicollo, pa je realno očekivati da škver dobije izradu još 20 vrata što bi vrijednost ovog posla podiglo na 80 milijuna eura.

Iako ga dio javnosti doživljava kao izvedbu niže vrijednosti od gradnje broda, riječ je o možda najzahtjevnijem projektu u splitskom brodogradilištu u posljednjih 30 godina. Zašto?

- Ovo je gradnja offshore konstrukcije koja se radi po znatno višim standardima i normama, sa strožim kontrolama i većom kvalitetom tehnološkog i tehničkog postupka nego u gradnji broda. Ovi objekti imaju veću dodanu vrijednost. Mogu i osobno reći da je ovo kruna mog dvadesetogodišnjeg rada – kaže Mate Lukas, direktor proizvodnje Brodosplita.

Vrata su teška po 320 tona, dimenzija 20 x 30 x 4,5 metara. Konstruirane su kao specijalni rezervoari napunjeni zrakom odnosno vodom. Napunjeni vodom ležat će na dnu mora, a punjeni zrakom podizat će se prema površini i zatvarati ulaze u lagunu. Kad se ispusti zrak ponovno će se napuniti vodom i leći na dno.

Izvedba u detaljima mora biti čista perfekcija. Ručke oko kojih se vrata okreću moraju biti u horizontalnoj toleranci od nula milimetara. Četri bačve koje idu na mjesto montaže također - nula milimetara.

- Tehnički gledano to je standardna brodograđevna konkstrukcija kao dvodno u velikom brodu, ali razliku čini dimenzijska točnost i disciplina rada koje su deset puta veće nego na brodskoj konstrukciji. Sve mora biti u nuli, nema tolerancije - objašnjava Lukas.
Čelik na 540 stupnjeva
Varenje je kritična i najvažnija točka cijelog posla. Ima pedesetak slojeva vara koji se moraju raditi 40 sati bez prestanka. Dan i noć. Čelik se pregrijava na 180 stupnjeva, onda se var mora hladiti i nakon hlađenja se ponovno odvaruje na 540 stupnjeva.

Zbog ovog projekta u škveru je ponovno pokrenuta škola vara koju svi zaposleni na projektu moraju proći i dobiti potrebne certifikate za zavarivanje u svim položajima. Posao brušenja varova nakon završenog zavarivanja je najstroži mogući jer sve mora biti besprijekorno glatko. 
Monteri se isto posebno educiraju. Ima delikatnog posla i za cjevare jer su vrata opremljena cjevovodima koji ispumpavaju vodu i tlače zrak.

Specifičnost tehničke prirode je u tome što se svi varovi moraju snimati ultrazvukom, rendgenom ili magnetnom metodom, a neke točke i sa sve tri metode. Nema ni jednog centimetra koji nije ispitan i o svemu treba postojati iscrpan zapis. Nakon završetka posla investitor će, za svaka vrata, dobiti 2500 stranica detaljnog izvještaja.

Veliki posao je odrađen u pripremi ovog projekta. Od tehnologije zavarivanja do redoslijeda montaže, pjeskarenja i bojenja koje je izuzetno zahtjevno. Kupljena su i dva horizontalna transportera ukupne nosivosti 600 tona za manipuliranje gotovim vratima unutar škvera. Napravljena je i nova ukrcajna rampa.

- Ovo je unikatan projekt, ovako nešto još nije rađeno i znanje nismo mogli kupiti. Nacrt i dizajn je talijanski, a mi smo ostalo sami radili. Svu radioničku i tehnološku dokumentaciju, kompletne protokole. Ovo će biti ogromna referenca Brodosplitu, ponosno ističe Mate Lukas.
Dvadeset godina - bez popravaka
Naručitelj je tražio i dobit će trajnost zaštite konstrukcije od 40 godina, a to znači da se kad je riječ o antikorozivnoj zaštiti, u najagresivnijem mediju kakvo je more, ništa neće raditi za manje od dvadeset godina. I za jarkožutu boju se jamči najmanje 10 godina.

- Sagradili smo novu halu, uložili velike novce i trud da bi uopće mogli bojiti. Nakon pjeskarenja punih 35 dana se obavljaju tretiranja da bi vrata mogla biti finalno obojena. Pet slojeva izvana i tri sloja iznutra. Stavlja se i posebna silikonska zaštita koja je strahovito osjetljiva pa se mora zaštititi stretch folijom, pet dana nakon bojenja, da bi izdržala na zraku dok se vrata ne montiraju, tumači nam Lukas.

Osim izrade u ovoj priči vrlo zahtjevan je i transport. Nakon što se prevezu prva, već gotova vrata, na barži dugoj stotinu metara od 5000 tona nosivosti, koju će vući remorker, vozit će se po troja vrata.

Svakih 90 dana ići će po jedna teglenica do ulaza u venecijansku luku, gdje će se obavljati prihvat i montaža. Jer, u lagunu mogu ući samo koncesionari, basnoslovno skupi. Sve je, do mjesta instalacije, na trošak Brodosplita. U krugovima transportera spekulira se kako će propisani uvjeti prijevoza pojesti svu zaradu...

- U Hrvatskoj nema tvrtke koja to može obaviti i već smo napravili predugovore s dvjema talijanskim tvrtkama koje će to odraditi. Trošak transporta je velik, ali je uračunat u ponudu. Profitabilnost? Naravno da je posao profitabilan, zato smo ga i ugovorili. Koliko će biti zarada neka ostane samo za nas. Ali, sigurno će profit biti puno veći nego na brodovima, uvjerava Mate Lukas.
'Sada radimo da bismo zaradili'
Ovim iskorakom u offshore Brodosplit se pozicionira na tržištu objekata i stječe neophodne referencije za slične pothvate. A na učestale primjedbe da se brodogradilište pretvara u veliku bravariju odgovaraju...

- Škver se pretvara u firmu kojoj je cilj zaraditi novac, a na tankerima i bulkovima nema zarade. Tražimo ono što nam može ostaviti dva eura više. Na navozu nema ničega, ali ne zadugo. Za tri-četiri mjeseca tamo će biti \'Star clipper\' i kad se instalira pet jarbola visokih 60 metara itekako će se imati što vidjeti, sa smiješkom ističe Mate Lukas.

www.slobodnadalmacija.hr

26.11.2015.

molo carboneU sklopu godišnjeg plana intervencija kod iznenadnog onečišćenja mora u Istarskoj županiji održana je pokazna vježba čišćenja mora u akvatoriju pulske luke pod nazivom Molo Carbone 2015. Vježba je obuhvatila uzbunjivanje, upravljanje incidentom i upotrebu opreme na moru, a za cilj je imala unaprjeđenje suradnje i usklađivanje operativnog osoblja te provjeru zapovjednog ustroja.

Između ostalog u sklopu vježbe testirala se i oprema nabavljena u sklopu EU-projekta HAZADR financiranog iz programa IPA Adriatic CBC 2007. - 2013.

Vježbu je organizirao Županijski operativni centar kod iznenadnog onečišćenja mora Istarske županije koji je ujedno odgovoran za provedbu postupka i mjera predviđanja u sprječavanju onečišćenja mora te akcija čišćenja i otklanjanja posljedica u slučaju iznenadnog onečišćenja mora u Istarskoj županiji.

Scenarij vježbe je unaprijed usuglašen bez objavljivanja vremena akcidentnog događaja da bi se u realnom vremenu provjerila spremnost svih sudionika u vježbi i ispravnost opreme. 
U sklopu vježbe opskrbni brod "Silni" je pri povratku u pulsku luku doživio kvar na motoru pri čemu je u more iscurilo pogonsko gorivo, što je rezultiralo naftnom mrljom površine oko 100 kvadratnih metara.

Sama je vježba uspješno provedena te su se utvrdila mjesta za unaprjeđenje i poboljšanje testiranog sustava. U akciji su sudjelovali i djelatnici Ministarstva unutarnjih poslova, Obalne straža, Ministarstva zaštite okoliša i prirode, Državne uprave za zaštitu i spašavanje, Lučke kapetanije, županijskih lučkih uprava, Vatrogasne zajednice Istarske županije, Javne vatrogasne postrojbe Pula, tvrtke Dezinsekcija d.o.o. Rijeka te djelatnici Upravnog odjela za održivi razvoj Istarske županije.

www.glasistre.hr

27.11.2015.

Polarcus siesmic vesselPolarcus Limited, offshore geofizička tvrtka sa sjedištem u Dubaiju, potpisala je ugovor za 3D seizmičke projekt u Egiptu. Prema Polarcusom izvješću za burzu, tvrtka će korišstiti RightBAND tehniku za dobivanje relevantnih podataka.

Projekt će započeti u četvrtom tromjesečju 2015. i trajat će oko dva i pol mjeseca.

Geofizička tvrtka nije otkrila ime klijenta, niti vrijednost projekta, a ni koji će od svojih brodova koristiti u ovom projektu.

Polarcus je sklopio niz ugovora u posljednja dva mjeseca, uključujući projekte u Australiji, zapadnoj Africi i Brazilu.

www.subseaworldnews.com

27.11.2015.

Scorpio Offloads Six New BulkersVlasnik i operator za rasute terete Scorpio Bulkers Inc. sklopio je ugovore za prodaju dva Capesize broda za prijevoz suhih rasutih tereta i četiri Capesize novogradnje bulkera u izgradnji za oko 227 milijuna dolara.

Dva Capesize broda su izgrađena u Kini i isporučena tvrtki Scorpio Bulkers u 2015., a preostala četiri broda su u izgradnji.

Capesize brodovi se grade u Kini i Koreji, a očekuje se da će biti isporučeni u četvrtom tromjesečju 2015. i prvom tromjesečju 2016. godine.

Scorpio trenutno posjeduje 28 brodova, i to tri Capesize, 10 Kamsarmax i 15 Ultramax brodova s prosječnom dobi od 0,4 godine. Tvrtka je također ima u najmu deset brodova za prijevoz suhih rasutih tereta i ugovorenih 26 bulkera u brodogradilištima u Japanu, Južnoj Koreji i Kini.

Nakon konačne isporuke svih plovila tvrtka će u svojoj vlastitoj floti imati nosivost od oko 4,4 milijuna tona.

www.worldmaritimenews.com

27.11.2015.

MSC KIMBelgijske carinske vlasti zaplijenile su oko 484 kilograma kokaina u luci Antwerpen, objavili su lokalni mediji. Kako je priopćeno, droga je pronađena 17. studenog u rolama od plastične folije skrivenim u kontejnerskom teretu na kontejnerskom brodu „MSC Kim", nosivosti 53.436 dwt, koji plovi pod panamskom zastavom.

Brod, izgrađen 2008., stigao je iz Ekvadora u Antwerpen gdje je trebao ostati preko noći.

Lokalne vlasti pokrenule su istragu.

Prema posljednjim podacima AIS brod je 24. studenog, napustio luku i bio je na putu za Keltsko more prema svom odredištu u Sjedinjenim Američkim Državama.

www.worldmaritimenews.com

27.11.2015.

Cheyenne Joins Dorian LPGs FleetBrodar za ukapljeni naftni plin Dorian LPG preuzeo je isporuku eko VLGC-a „Copernicus" iz Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering. S kapacitetom od 84.000 kubnih metara „Copernicus" je sedamnaesta novogradnja isporučena tvrtki Dorian LPG.

Prema riječima brodara, brod će biti angažiran u Helios LPG Pool.

Do sada je u studenom tvrtka, uz VLGC „Copernicus", preuzela isporuku dvaju novih brodova VLGC „Commander" i VLGC „Chaparral", svoj 15. i 16. eko VLGC.

Uključujući najnoviju isporuku Dorian LPG sada posjeduje i upravlja sa 20 VLGC-a i jednim LPG brodom.

Osim toga, Dorian LPG ima dva eko VLGC-a od 84.000 kubnih metara u izgradnji u brodogradilištu Hyundai Heavy Industries Samho, koji bi se trebali pridružiti floti iduće godine.

www.worldmaritimenews.com

Tegljač spašava ˝Admirala Kuznetsova˝

Porinuće trupa broda ˝El-Mellah˝

Uragan Particia razbio bulker

Pomorac.net koristi kolačiće (cookies) kako bi pružio bolje korisničko iskustvo, funkcionalnost i prilagodio sustav prikaza informacija.

Prihvati

croatialineKoliko  se nekada držalo do brodarstva i pomorske privrede pokazuje da je svakoj, ali baš svakoj sjednici Izvršnog odbora Poslovne zajednice pomorskih brodara Jugoslavije, tamo u drugoj polovini 80-godina, sudjelovao savezni ministar prometa, tada Mustafa Kljakić.

Danas? Nisam siguran znaju li ministri uopće koliko imamo brodarskih kompanija u Hrvatskoj, a kamoli da se pojavljuju na sastancima udruženja hrvatskih brodara “Mare Nostrum“ - priča nam kapetan Ante Roje, nekadašnji predsjednik Izvršnog odbora Jugoslavenskog udruženja brodara, direktor splitske brodarske tvrtke “Jadroplov“ u osamdesetim godinama prošlog stoljeća, te vrsni poznavatelj svjetskog pomorskog tržišta i brodogradnje.

Kapetan Roje pripada onoj generaciji hrvatskih pomoraca koji se dobro sjećaju dobrano zaboravljene “Jadranske orijentacije“, ekonomske doktrine koja je u bivšoj državi predstavljala stratešku privrednu orijentaciju prema moru, lukama i pomorstvu. Za one mlađe koji nisu čuli za “Jadransku orijentaciju“ vrlo lapidarno objašnjenje ovog pojma dao je još krajem 50-ih godina Vicko Krstulović, bivši ministar pomorstva FNRJ:

“Osjetiti važnost položaja na moru i mogućnost korištenja takva položaja, to predstavlja jadransku orijentaciju Jugoslavije... Ona znači samo jedno: da prednosti svog položaja na moru zemlja mora u punoj mjeri iskoristiti za napredak cjelokupnog ekonomskog i kulturnog razvitka zemlje i naroda.” Krstulovićevo zalaganje za “jadransku orijentaciju“ nije naišlo na potpuno razumijevanje u birokratiziranoj jugoslavenskoj vlasti, posebno ne u onom dijelu koji je gurao “podunavsku orijentaciju“. Činjenica da je 50 do 60 posto robne razmjene sa svijetom išlo preko jadranskih, odnosno hrvatskih luka ipak se nije mogla zaobići.

Fali nam banka

U prohujala “zlatna doba” ponos hrvatskog brodarstva bili su riječka “Croatialine“, “Tankerska plovidba Zadar“, “Atlantska plovidba Dubrovnik“, potom splitski “Jadroplov“, “Lošinjska plovidba“, “Šibenska plovidba“, “Mediteranska plovidba“ iz Korčule, “Obalna plovidba Split“...

Bila je to flota od ukupno 200 trgovačkih brodova početkom 90-ih godina. Danas, 20 godina poslije, brodova je manje od 90. “Croatialine“ ili “Šibenska plovidba“ postoje samo u publikacijama o pomorskoj povijesti, a neke kao “Lošinjska plovidba“ pred gašenjem su.

Prošlu godinu naši brodari s pravom nazivaju jednom od najgorih u povijesti. “Tankerska plovidba“, čija flota čini gotovo trećinu ukupne tonaže domaćih brodova, lani je zabilježila rekordni gubitak od čak 540 milijuna kuna. U debelom minusu je i “Uljanik plovidba“, 88 milijuna, a nešto manji gubitak, 75 milijuna kuna, bilježi “Atlantska plovidba“. Crnu bilancu poslovanja hrvatski pomorci očekuju i u ovoj tekućoj, 2013. godini.

“Naše međunarodno brodarstvo ipak nije nestalo”, nastavlja naš sugovornik kapetan Ante Roje, “ali s Jugoslavijom i njezinim velikim tržištem nestalo je linijsko brodarstvo i tvrtke poput riječkog “Croatia linea“ koji je i u svjetskim razmjerima bila respektabilna kompanija. Jak linijski brodar bio je i splitski “Jadroplov“ koji je u jednom trenutku imao 27 brodova, a danas ih ima tek sedam. Naime, sve linije su počinjale i završavale u našim lukama, od Bara do Rijeke. No, već krajem 80-ih uočena je nedovoljna tonaža flote i njena tehnološka zastarjelost.

Ni tada, kao ni danas, nije bilo shvaćanja što su to investicije u brodove, niti se pratilo stanje cijena na tržištu brodova. Nismo se nikada tržišno ponašali. Ali u okviru Jugoslavije, hrvatski brodari imali su veliko tržište, te Jugoslavensku banku za međunarodnu ekonomsku suradnju, koja je podupirala izvoznike. U Hrvatskoj takve banke za financiranje izvozne privrede uopće nema”, kritičan je kapetan Roje koji konstatira kako je “hrvatsko brodarstvo marginalno u svjetskim razmjerima“.
“Hrvatska privreda nema koristi od hrvatskih trgovačkih brodova koji plove morima svijeta, niti oni pristaju u hrvatskim lukama”, kaže kapetan.

Hrvatska je bila najrazvijenija pomorska jugorepublika s najvećom flotom. Hrvatski brodovi držali su gotovo 70 posto teretne flote i preko 90 posto putničke flote bivše Jugoslavije. 1990. godine trgovačka mornarica Jugoslavije, hrvatska uglavnom, nalazila se na 27 mjestu po tonaži brodova “Lloydsove“ ljestivce razvijenih pomorskih zemalja.

“Prasci i kukuruz”

Naša me Vlada podsjeća na jedrenjak u magli bez vjetra, dakle bez radara, čiji kapetan ne zna što je uokolo broda, a ako okolnosti potraju, smanjit će “panatiku” i dočekati da vjetar zapuše... A hoće li nakon magle s bonacom zapuhati fortunal, to je izvan utjecaja kapetana... Dakle, uvijek čekamo da netko ili nešto razriješi problem. Naša se vlada ni prema čemu nije odredila strateški, a kamoli prema pomorstvu ili brodogradnji.

Problem je i Splitsko sveučilište, odnosno Katedra za brodogradnju. Osim crtanja brodova uopće se ne bave svjetskim brodarskim tržištem, cijenama brodova, ciklusima promjena cijena, trendovima... Na Sveučilištu su samo napravili program restrukturiranja “Brodosplita“ i debelo ga naplatili - kaže nam kapetan Roje.    

Splitski kapetan Josip Radić Šimičić generalni je direktor podružnice “V. Shipsa” u Monacu koja u menadžmentu ima 120 brodova, a inače cijela grupacija “V. Shipsa“ najveća je svjetska kompanija koja u menadžmentu ima gotovo tisuću brodova. Ovaj iskusni pomorac, ponosan na svoje bračke korijene, davne 1974. godine počeo je raditi za tvrtku “Acomarit Geneva” koja se prije osam godina spojila s jakim “V. Shipsom”.  

- Bilo je bolje graditi brodove nego “Spaladium arenu” (vrijedna milijardu kuna, op.a.). Umjesto te dvorane, hrvatsko je brodarstvo mogli imati četiri broda, a 80 obitelji kruh. A vidimo kako je ispalo. Sad treba gubit novce i održavati praznu dvoranu… - kaže kapetan Radić Šimičić.

- Što se tiče “Jadranske orijentacije”, dokle god Ministarstvo pomorstva, ali i samu Vladu, budu vodili ljudi koji znaju sve o “prascima i kukuruzu”, a ništa o brodovima i pomorskom poduzetništvu, drukčije ne može ni biti. Jedna Švicarska koja nema more, razvija pomorsku orijentaciju, gradi brodove i razvija pomorske firme.

Talijanska država usprkos krizi investira u pomorstvo, pa danas ima jednu od najmlađih trgovačkih flota na svijetu. Na koncu, Vicko Krstulović, koji nije bio učen čovjek, stvarao je firmu po firmu poslije Drugog svijetskog rata, pa su tako nastale “Šibenska plovidba”, “Pločanska plovidba”, “Jugolinija”, “Jadroplov”… - kaže kapetan Radić Šimičić.

Komentirajući najavljene strateške investicije Vlade RH, uvaženi ekonomski stručnjak i nekadašnji ministar gospodarstva Ljubo Jurčić primjećuje kako u planiranim investicijama nema ni traga pomorstvu, a ni brodovima. Kako kaže, one su “bez mora i okusa soli”.

Virtualna država

Valja pojasniti da ne postoje strateške investicije. Mogu postojati samo strateški ciljevi jedne države. Najavljene investicije Vlade su bez ikakve ekonomske podloge, kao da su rađene za neku nepostojeću, virtualnu državu. Razlog zašto među strateškim gospodarskim ciljevima naše države nema orijentacije prema moru i brodovima, ležu u činjenici da je Hrvatska odbacila pomorstvo i brodogradnju prema kojoj se doslovce neprijateljski odnosi. Političarima u Vladi nije potpunio jasno što su stvarni problemi u brodogradnji, a nisu ni motivirani da doznaju.

Bivša Jugoslavija je kroz formu “Jadranske orijentacije” na deklarativnoj razini nastojala promovirati svoju stratešku orijentaciju prema moru. Koliko je ta forma imala kvalitetnog sadržaja drugo je pitanje - smatra profesor Jurčić. Usprkos krizi, svjetska trgovina i promet robe morima, prema Jurčićevim riječima, raste i predviđa se daljnji trend rasta.

Dok se predviđa rast globalnog pomorskog prometa, Hrvatska se odrekla brodarstva i bilo kakvog promišljanja o toj grani naše ekonomije. Dok smo mi gasili brodarske kompanije, u isto vrijeme u svijetu je nastalo nekoliko velikih pomorskih tvrtki. S druge strane, ništa bolje nije ni u brodogradnji. Privatnici kojima su prepuštena domaća brodogradilišta ne udovoljavaju ni elementarnim kriterijima za prepuštanje i provođenje restrukturiranja. Ovakva privatizacija škverova djeluje mi kao korak do njihova gašenja ili preorijentacije na neke druge djelatnosti. Država se olako odrekla velike pomorske i brodograđevne tradicije, znanja i velike društvene vrijednosti koja je desetljećima stvarana s velikim međunarodnim ugledom - smatra Jurčić.

Domaći brodari prepušteni su samima sebi. Brodogradilišta i stoljeća brodogradnje “preko koljena” su privatizirana, bez jamstva opstanka. U famoznim “strateškim investicijama” vladajućih more i brodovi ne postoje. Doista, vidi li se Jadran iz Banskih dvora?

www.slobodnadalmacija.hr
croatialineKoliko  se nekada držalo do brodarstva i pomorske privrede pokazuje da je svakoj, ali baš svakoj sjednici Izvršnog odbora Poslovne zajednice pomorskih brodara Jugoslavije, tamo u drugoj polovini 80-godina, sudjelovao savezni ministar prometa, tada Mustafa Kljakić.

Danas? Nisam siguran znaju li ministri uopće koliko imamo brodarskih kompanija u Hrvatskoj, a kamoli da se pojavljuju na sastancima udruženja hrvatskih brodara “Mare Nostrum“ - priča nam kapetan Ante Roje, nekadašnji predsjednik Izvršnog odbora Jugoslavenskog udruženja brodara, direktor splitske brodarske tvrtke “Jadroplov“ u osamdesetim godinama prošlog stoljeća, te vrsni poznavatelj svjetskog pomorskog tržišta i brodogradnje.

Kapetan Roje pripada onoj generaciji hrvatskih pomoraca koji se dobro sjećaju dobrano zaboravljene “Jadranske orijentacije“, ekonomske doktrine koja je u bivšoj državi predstavljala stratešku privrednu orijentaciju prema moru, lukama i pomorstvu. Za one mlađe koji nisu čuli za “Jadransku orijentaciju“ vrlo lapidarno objašnjenje ovog pojma dao je još krajem 50-ih godina Vicko Krstulović, bivši ministar pomorstva FNRJ:

“Osjetiti važnost položaja na moru i mogućnost korištenja takva položaja, to predstavlja jadransku orijentaciju Jugoslavije... Ona znači samo jedno: da prednosti svog položaja na moru zemlja mora u punoj mjeri iskoristiti za napredak cjelokupnog ekonomskog i kulturnog razvitka zemlje i naroda.” Krstulovićevo zalaganje za “jadransku orijentaciju“ nije naišlo na potpuno razumijevanje u birokratiziranoj jugoslavenskoj vlasti, posebno ne u onom dijelu koji je gurao “podunavsku orijentaciju“. Činjenica da je 50 do 60 posto robne razmjene sa svijetom išlo preko jadranskih, odnosno hrvatskih luka ipak se nije mogla zaobići.

Fali nam banka

U prohujala “zlatna doba” ponos hrvatskog brodarstva bili su riječka “Croatialine“, “Tankerska plovidba Zadar“, “Atlantska plovidba Dubrovnik“, potom splitski “Jadroplov“, “Lošinjska plovidba“, “Šibenska plovidba“, “Mediteranska plovidba“ iz Korčule, “Obalna plovidba Split“...

Bila je to flota od ukupno 200 trgovačkih brodova početkom 90-ih godina. Danas, 20 godina poslije, brodova je manje od 90. “Croatialine“ ili “Šibenska plovidba“ postoje samo u publikacijama o pomorskoj povijesti, a neke kao “Lošinjska plovidba“ pred gašenjem su.

Prošlu godinu naši brodari s pravom nazivaju jednom od najgorih u povijesti. “Tankerska plovidba“, čija flota čini gotovo trećinu ukupne tonaže domaćih brodova, lani je zabilježila rekordni gubitak od čak 540 milijuna kuna. U debelom minusu je i “Uljanik plovidba“, 88 milijuna, a nešto manji gubitak, 75 milijuna kuna, bilježi “Atlantska plovidba“. Crnu bilancu poslovanja hrvatski pomorci očekuju i u ovoj tekućoj, 2013. godini.

“Naše međunarodno brodarstvo ipak nije nestalo”, nastavlja naš sugovornik kapetan Ante Roje, “ali s Jugoslavijom i njezinim velikim tržištem nestalo je linijsko brodarstvo i tvrtke poput riječkog “Croatia linea“ koji je i u svjetskim razmjerima bila respektabilna kompanija. Jak linijski brodar bio je i splitski “Jadroplov“ koji je u jednom trenutku imao 27 brodova, a danas ih ima tek sedam. Naime, sve linije su počinjale i završavale u našim lukama, od Bara do Rijeke. No, već krajem 80-ih uočena je nedovoljna tonaža flote i njena tehnološka zastarjelost.

Ni tada, kao ni danas, nije bilo shvaćanja što su to investicije u brodove, niti se pratilo stanje cijena na tržištu brodova. Nismo se nikada tržišno ponašali. Ali u okviru Jugoslavije, hrvatski brodari imali su veliko tržište, te Jugoslavensku banku za međunarodnu ekonomsku suradnju, koja je podupirala izvoznike. U Hrvatskoj takve banke za financiranje izvozne privrede uopće nema”, kritičan je kapetan Roje koji konstatira kako je “hrvatsko brodarstvo marginalno u svjetskim razmjerima“.
“Hrvatska privreda nema koristi od hrvatskih trgovačkih brodova koji plove morima svijeta, niti oni pristaju u hrvatskim lukama”, kaže kapetan.

Hrvatska je bila najrazvijenija pomorska jugorepublika s najvećom flotom. Hrvatski brodovi držali su gotovo 70 posto teretne flote i preko 90 posto putničke flote bivše Jugoslavije. 1990. godine trgovačka mornarica Jugoslavije, hrvatska uglavnom, nalazila se na 27 mjestu po tonaži brodova “Lloydsove“ ljestivce razvijenih pomorskih zemalja.

“Prasci i kukuruz”

Naša me Vlada podsjeća na jedrenjak u magli bez vjetra, dakle bez radara, čiji kapetan ne zna što je uokolo broda, a ako okolnosti potraju, smanjit će “panatiku” i dočekati da vjetar zapuše... A hoće li nakon magle s bonacom zapuhati fortunal, to je izvan utjecaja kapetana... Dakle, uvijek čekamo da netko ili nešto razriješi problem. Naša se vlada ni prema čemu nije odredila strateški, a kamoli prema pomorstvu ili brodogradnji.

Problem je i Splitsko sveučilište, odnosno Katedra za brodogradnju. Osim crtanja brodova uopće se ne bave svjetskim brodarskim tržištem, cijenama brodova, ciklusima promjena cijena, trendovima... Na Sveučilištu su samo napravili program restrukturiranja “Brodosplita“ i debelo ga naplatili - kaže nam kapetan Roje.    

Splitski kapetan Josip Radić Šimičić generalni je direktor podružnice “V. Shipsa” u Monacu koja u menadžmentu ima 120 brodova, a inače cijela grupacija “V. Shipsa“ najveća je svjetska kompanija koja u menadžmentu ima gotovo tisuću brodova. Ovaj iskusni pomorac, ponosan na svoje bračke korijene, davne 1974. godine počeo je raditi za tvrtku “Acomarit Geneva” koja se prije osam godina spojila s jakim “V. Shipsom”.  

- Bilo je bolje graditi brodove nego “Spaladium arenu” (vrijedna milijardu kuna, op.a.). Umjesto te dvorane, hrvatsko je brodarstvo mogli imati četiri broda, a 80 obitelji kruh. A vidimo kako je ispalo. Sad treba gubit novce i održavati praznu dvoranu… - kaže kapetan Radić Šimičić.

- Što se tiče “Jadranske orijentacije”, dokle god Ministarstvo pomorstva, ali i samu Vladu, budu vodili ljudi koji znaju sve o “prascima i kukuruzu”, a ništa o brodovima i pomorskom poduzetništvu, drukčije ne može ni biti. Jedna Švicarska koja nema more, razvija pomorsku orijentaciju, gradi brodove i razvija pomorske firme.

Talijanska država usprkos krizi investira u pomorstvo, pa danas ima jednu od najmlađih trgovačkih flota na svijetu. Na koncu, Vicko Krstulović, koji nije bio učen čovjek, stvarao je firmu po firmu poslije Drugog svijetskog rata, pa su tako nastale “Šibenska plovidba”, “Pločanska plovidba”, “Jugolinija”, “Jadroplov”… - kaže kapetan Radić Šimičić.

Komentirajući najavljene strateške investicije Vlade RH, uvaženi ekonomski stručnjak i nekadašnji ministar gospodarstva Ljubo Jurčić primjećuje kako u planiranim investicijama nema ni traga pomorstvu, a ni brodovima. Kako kaže, one su “bez mora i okusa soli”.

Virtualna država

Valja pojasniti da ne postoje strateške investicije. Mogu postojati samo strateški ciljevi jedne države. Najavljene investicije Vlade su bez ikakve ekonomske podloge, kao da su rađene za neku nepostojeću, virtualnu državu. Razlog zašto među strateškim gospodarskim ciljevima naše države nema orijentacije prema moru i brodovima, ležu u činjenici da je Hrvatska odbacila pomorstvo i brodogradnju prema kojoj se doslovce neprijateljski odnosi. Političarima u Vladi nije potpunio jasno što su stvarni problemi u brodogradnji, a nisu ni motivirani da doznaju.

Bivša Jugoslavija je kroz formu “Jadranske orijentacije” na deklarativnoj razini nastojala promovirati svoju stratešku orijentaciju prema moru. Koliko je ta forma imala kvalitetnog sadržaja drugo je pitanje - smatra profesor Jurčić. Usprkos krizi, svjetska trgovina i promet robe morima, prema Jurčićevim riječima, raste i predviđa se daljnji trend rasta.

Dok se predviđa rast globalnog pomorskog prometa, Hrvatska se odrekla brodarstva i bilo kakvog promišljanja o toj grani naše ekonomije. Dok smo mi gasili brodarske kompanije, u isto vrijeme u svijetu je nastalo nekoliko velikih pomorskih tvrtki. S druge strane, ništa bolje nije ni u brodogradnji. Privatnici kojima su prepuštena domaća brodogradilišta ne udovoljavaju ni elementarnim kriterijima za prepuštanje i provođenje restrukturiranja. Ovakva privatizacija škverova djeluje mi kao korak do njihova gašenja ili preorijentacije na neke druge djelatnosti. Država se olako odrekla velike pomorske i brodograđevne tradicije, znanja i velike društvene vrijednosti koja je desetljećima stvarana s velikim međunarodnim ugledom - smatra Jurčić.

Domaći brodari prepušteni su samima sebi. Brodogradilišta i stoljeća brodogradnje “preko koljena” su privatizirana, bez jamstva opstanka. U famoznim “strateškim investicijama” vladajućih more i brodovi ne postoje. Doista, vidi li se Jadran iz Banskih dvora?

www.slobodnadalmacija.hr
TEČAJNA LISTA 228 (vrijedi od 27.11.2015.)

Tečajna lista | Kalkulator

val. jed.
srednji
CHF
1
7,286231
GBP
1
11,00177
USD
1
7,317831
EUR
1
7,746552
$
=

posalji vijest

posalji video

Anketa

Koja vam je najdraža kartaška igra?

Facebook

Copyright © 2015 Pomorac.net All rights reserved