06.10.2015.

ViktorLenac1Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci donijelo je rješenje o provođenju istrage protiv šest osoba za koje se sumnja da su umiješane u malverzacije oko osiguranja, reosiguranja i isplate novca za izvlačenje potonulog objekta, a makinacije dosežu oko 24 milijuna kuna. Tužiteljstvo ne navodi identitet osoba i o kojem je točno slučaju riječ, no upućeni u problematiku navode da se radi o slučaju potonuća doka 7 u Brodogradilištu »Viktor Lenac« u Martinšćici, koji je završio na morskom dnu u lipnju 2007. godine. Rješenje o otvaranju istrage tužiteljstvo je donijelo nakon što je primilo kaznenu prijavu PNUSKOK-a, piše Novi list.
Nagodba
Šestero protiv kojih je pokrenuta istraga tereti se za zlouporabu položaja, odnosno poticanje na to kazneno djelo. Inkriminacije datiraju od rujna 2007. do prosinca 2009. godine, a na listi onih protiv kojih je otvorena istraga prvoosumnjičenik je, kako se navodi u priopćenju tužiteljstva, tadašnja odgovorna osoba u generalnoj direkciji osiguravajućeg društva iz Zagreba, drugoosumnjičeni je direktor filijale u Rijeci, a trećeosumnjičena direktorica sektora prodaje osiguranja prijevoza i kredita filijale Rijeka. Četvrtoosumnjičena i petoosumnjičenik su tada bili odgovorne osobe u brodogradilištu koje je tada bilo u stečaju, dok je šestoosumnjičeni predsjednik uprave trgovačkog društva reosiguravatelja. Rješenjem o istrazi kao sedmoosumnjičeno je obuhvaćeno i samo brodogradilište, jer je pribavilo korist od 23,9 milijuna kuna.

Tužiteljstvo navodi kako postoji osnovana sumnja da je brodogradilištu po policama osiguranja nelegalno isplaćen taj ukupni iznos. U priopćenju DORH-a se precizira da je malverzacijama prethodilo zaključenje nagodbe između osiguravatelja i osiguranika, brodogradilišta u stečaju, te priznanje i odluka o isplati potpunog gubitka po polici kasko osiguranja plovnog objekta nakon njegova potonuća. Unatoč činjenici da za to više nije bilo interesa osiguravajuće kuće kao ni pravnog osnova, a na traženje tadašnjih dviju odgovornih osoba u brodogradilištu, iz generalne direkcije osiguravajućeg društva odobreno je zaključenje osiguranja troškova vađenja potonulog objekta filijali osiguravajućeg društva u Puli. Prvoosumnjičeni iz generalne direkcije osiguranja zatim je zajedno s direktorom filijale u Rijeci i direktoricom sektora prodaje osiguranja prijevoza i kredita filijale Rijeka, dogovorio, odobrio te sudjelovao u zaključenju i isplati po polici osiguranja kojim su ponovno, sada po filijali osiguravatelja u Rijeci, osigurani troškovi vađenja potonulog objekta, tvrdi tužiteljstvo, a radi se o oko 24 milijuna kuna.
Makinacije
Sumnja se i da je prvookrivljeni u siječnju 2009. godine, u namjeri da umanji štetu osiguravajućem društvu iz Zagreba nastalu u tom iznosu, potaknuo predsjednika uprave reosiguravatelja da u pokriće uzme priznatu i isplaćenu štetu po polici osiguranja troškova vađenja plovnog objekta koju je zaključila filijala osiguravatelja u Rijeci i po kojoj je priznat i isplaćen iznos od oko 22 milijuna kuna. To je učinio iako je čelnik reosiguravatelja znao da je po ranijoj polici osiguranja, koju je zaključila filijala u Puli, već priznata i isplaćena šteta s osnova troškova vađenja potonulog plovnog objekta.

www.novilist.hr


06.10.2015.

Cargo.7Damir Čargo je prekaljeni jedriličar, čovjek s morem u duši koji živi s jedrima i za jedra. Čovjek koji, kad priča o svojem brodu, kaže „mi", jer su on i njegov „Waypoint" jedno. On sam za sebe kaže da je jedrenje jedina konstanta u njegovom životu, a sve je ostalo, dodaje, podložno promjenama. I točno je da takvih kao on ima mnogo. No onih koji su spremni odjedriti 500, 600 ili čak 1000 milja i pritom izdržati najveće fizičke i psihičke napore i nedaće otvorenog mora, oluja i nevera, nema mnogo. Tek nekolicina njih u Hrvatskoj spremna je suočiti se sa takvim izazovima. A jedan od tih izazova na koje se Čargo upravo sprema je Rolex Middle Sea Race, mediteranska off shore regata koja među iskusnim jedriličarima svijeta važi za onu koja se ne propušta. Razgovarali smo sa Čargom neposredno pred odlazak na Maltu, no Rolex Middle Sea bio je tek povod, jer je razgovor nekako prirodno skrenuo u posve druge vode. One u kojima smo pokušali naći odgovor na vječno pitanje iz kojeg dijela sebe čovjek izvlači snagu za ovaj poseban, bratski odnos sa morem.
Pred vama je novi izazov: Rolex Middle Sea Race koja se za tri tjedna jedri na Sredozemnom moru. Za one koji ne znaju, što je Rolex Middle Sea, koliko brodova u prosjeku sudjeluje na regati i otkuda dolaze?
- Rolex Middle Sea Race je najveća i najznačajnija off shore regata za krstaše u Europi, jedna je od nekoliko najvećih u svijetu i redovito okuplja vrlo veliki broj brodova i posada iz cijelog svijeta. Ta je regata jedan od najvećih jedriličarskih događaja u svijetu i to ne samo po broju brodova, nego i po odličnoj organizaciji koja je svake godine doista besprijekorna. Ove se godine jedri 36. put i još uvijek ne znamo konačan broj sudionika jer rok za prijavu ističe 2. listopada. No već je sada prijavljeno 136 posada iz 22 zemlje svijeta, a vjerojatno će ih na startu biti i više. Regata starta 17. listopada iz Vallette na Malti i mogu reći da je to doista poseban doživljaj. Tamo se okupe najbolji i tehnološki najnapredniji regatni krstaši koji trenutno jedre na regatama po svijetu, od onih najvećih od 30 metara dužine, pa do manjih, od 12 ili 15 metara dužine. Obavezno su prisutni i brodovi iz Class 40, klase u kojoj jedrimo moj kolega Miljenko Nikolić i ja. Ove je godine prijavljeno i nekoliko brodova u klasi IMOCA 60, dužine oko 20 metara, te nekoliko ekstremno brzih trimarana u klasi Mocra. Doista je doživljaj vidjeti te brodove na jednom mjestu, a kad ti ljepotani zajedre među klisurama ispred luke Valletta, slika je fantastična. Brodovi doista dolaze iz cijelog svijeta, i čini mi se da bi bilo lakše nabrojati one koji nisu u Valletti u listopadu. Neke posade sa drugih kontinenata, iz Južne i Sjeverne Amerike i iz Australije svoje brodove u jednom dijelu godine drže u Europi kako bi mogli jedriti europski ciklus regata, a Rolex Middle Sea je „broj jedan" među njima.
Koja je regate?
- Krećemo iz Vallette 17. listopada, a na startu su brodovi raspoređeni u nekoliko grupa, ovisno o klasi u kojoj jedre, jer je luka Valletta vrlo uska i ne bi mogla podnijeti da u istom trenutku starta više od 100 brodova. Vozimo na sjever i jedrimo uz istočnu obalu Sicilije, prolazimo kroz Mesinski tjesnac i pokraj vulkana Etna, pa jedrimo uz Liparske i Eolske otoke i okrećemo oko vulkana Stromboli sjeverno od Sicilije. Prolaz oko Strombolija je posebno spektakularan jer je vulkan još uvijek vrlo aktivan i povremeno ima manje erupcije. Potom okrećemo na jug, jedrimo do zapadnog rta Sicilije, kroz Egadske otoke, spuštamo se do otoka Pantelleria ispred obale Tunisa, pa do Lampeduse i natrag na Valletu. Ruta je duga 608 nautičkih milja i izuzetno je zahtjevna jer vremenski uvjeti na Sredozemlju u listopadu već znaju biti vrlo prevrtljivi. Vremensko ograničenje regate je osam dana, što znači da se svi brodovi do toga roka moraju vratiti u Vallettu, no u kojem ćemo vremenu prejedriti zadanu rutu ovisi prije svega o vjetrovima. Rekord regate iznosi 47 sati i 55 minuta i postavljen je 2007., što znači da je rekorder prejedrio tih 608 milja za manje od dva dana. Jednostavno su se „posložili" idealni uvjeti, odlični vjetrovi i kvalitetna posada i rekord je postavljen. Ja sam do sada ukupno pet puta sudjelovao na regati i u pravilu trasu prijeđem za pet do sedam dana, ovisno o uvjetima i o vjetrovima. Ovogodišnji Rolex mi je peti po redu.
Idemo krenuti od samog početka. Što su off shore regate, kakve su to regate i zbog čega su posebne i tako privlačne jedriličarima?
- Ako idemo doslovno prevoditi pojam „off shore", onda bismo rekli da su to odobalne regate, dakle jedriličarska natjecanja u kojima se jedri otvorenim morem, kroz velika morska prostranstva. Takve regate traju više dana, jedri se neprestano, bez pauze i bez iskrcavanja na kopno. Brodovi su posebno opremljeni i njihova se oprema strogo kontrolira, a posada mora biti licencirana od strane jedriličarske federacije i dobro pripremljena. Svaki dio opreme broda i sve licence i certifikati posade vrlo se temeljito i rigorozno pregledavaju uoči regate, a posebno još jednom pred sam start kako se ne bi dogodilo da neki brod naknadno promijeni kakav dio opreme i tako stekne prednost pred ostalima. Inače, off shore regate su vrlo zahtjevne i traže dobro pripremljene brodove i iskusne posade koje su spremne dati maksimum iz sebe kako bi postigle dobar rezultat. Zato su vjerojatno i tako posebne i izazovne, jer čovjek u takvim uvjetima preispituje vlastite granice i mogućnosti.

Cargo.3Kako izgleda sudjelovanje na jednoj takvoj regati, sa kakvim se izazovima susrećete i kako se uopće živi na regati? Što jedete, kako spavate, u kakvim uvjetima živite?
- Po regatama voze različiti brodovi, no svima je njima zajedničko da su, za razliku od jedrilica koje služe za turistička krstarenja, „operirani" od svakog komfora i udobnosti. Sve što stvara dodatnu i nepotrebnu težinu koja može usporiti brod izbacuje se van i ostavlja samo ono najnužnije. Gleda se doslovno na svaki gram, pa se znalo događati da čak i četkice za zube prelamaju na pola kako onaj višak drške ne bi stvarao dodatnu težinu broda. Sve je podređeno brzini i zato se brod nastoji maksimalno olakšati. Evo kako vam to izgleda: moj „Waypoint" je dug 40 stopa, odnosno 12 metara i opremljen je doista minimalistički. Kad kažem „minimalistički" to je, rekao bih, još i preblag pojam. U brodu nema apsolutno ničega, sve je otvoreni prostor u potpunosti podređen jedrenju, u kojem postoji tek jedno malo kuhalo koje služi za podgrijavanje vode i dva nazovi kreveta na kojima teško da biste htjeli spavati. I ništa više! Sve ostalo je skladište jedara i elektronike. Na brodu boravimo samo moj kolega i jedriličarski kompanjon Miljenko Nikolić i ja – jedriličarskim rječnikom kazano, mi jedrimo „short handed" regate, odnosno regate u dvoje – i naš je uobičajeni ritam života na regati raspoređen tako da je jedan od nas za kormilom dok se drugi za to vrijeme odmara. Svakih par sati se mijenjamo i zapravo za vrijeme same regate praktički jedrimo samostalno. Na isti način mijenjamo jedra i obavljamo sve ostale radnje koje su potrebne. Posebno vodimo računa da se zaštitimo od vjetra i sunca koliko god je to moguće, ali i da sačuvamo energiju. Za vrijeme regate na brodu se ne kuha. Jedemo gotovu, konzerviranu i dehidriranu hranu u koju samo dodajemo vruću vodu, a posebno pazimo na količine vode. Dehidracija je na brodu vrlo opasna stvar i pazimo na to da unosimo dovoljne količine tekućine, iako je i voda dodatna težina na brodu, pa uzimamo točno tolike zalihe vode koje su nam potrebne. A kako izgleda regata? Događalo nam se svašta, od totalnih bonaca do nevera sa orkanskim vjetrovima, od ekstremne vlage pa do ekstremne suše, od velikih vrućina pa do žestokih hladnoća. Jednom smo, prije par godina, kod Pantellerie stajali punih 18 sati na mjestu i nismo se maknuli ni milimetra jer nije bilo ni daška vjetra, a prošle smo godine trpjeli udare vjetra snage 60 čvorova punih 30 sati, nakon čega su lučke vlasti naložile da se vratimo u luku jer je nekoliko brodova doživjelo havariju. Ukratko, vrlo je vjerojatno da regata neće proći bez bar dvije žestoke nevere, ali i bar jedne bonace, jer je listopad na Mediteranu vrlo prevrtljiv i ćudljiv.
Kad već pričamo o uvjetima na moru, koliko su off shore regate zahtjevne ne samo fizički već i psihički? Kako se uopće pripremate za takve uvjete i kakve mentalne karakteristike treba imati jedriličar da podnese izazove takvih regata?
- Rekao bih da je psihička priprema važnija od fizičke i da je puno teže psihički i mentalno podnijeti regatu negoli fizički. Moj je brod prilagođen solo jedrenju, dakle praktički sve poslove na brodu može obaviti čovjek sam. Iako su neke radnje, poput recimo promjene jedara posebno u težim vremenskim uvjetima, fizički zahtjevnije, ipak ih je uz nešto vježbe i pripreme moguće obaviti bez većih teškoća. Ja redovito treniram i posebno se pripremam pred svaku regatu. U periodu priprema provodim najmanje pola dana na brodu. Neposredno prije regate krenem sam dva-tri dana na more, treniram izmjenu jedara i sve radnje za koje znam da me čekaju, prijeđem čak i veće udaljenosti, dobro se razgibam i namučim i tako se fizički pripremim za zahtjevne uvjete kakvi vladaju na regati. A kad spominjete psihičke i mentalne pripreme, one su individualna stvar svakog jedriličara i ovise o tome koliko ste na moru i jedrite li sam, u dvoje ili je na brodu veća posada. Moje psihičke pripreme obično se sastoje od posebnog solo treninga prije regate. Odem sam na more i nastojim se sroditi sa brodom, skoncentriram se samo na njega i poteze koje radim. Razmišljam o regati, prisjećam se rute i svih iskustava koja sam imao prijašnjih godina, nastojim se „ufurati" u samu regatu. No najveći dio priprema zapravo obavim na putu prema Malti. Do Vallette moramo jedriti oko 540 milja, to obično traje tri do četiri dana i to je savršeno vrijeme za „brušenje" forme za regatu i prilagođavanje uvjetima regate. A to znači neredovito spavanje i prilagođena prehrana. Kad dođemo na Maltu već smo mentalno praktički u regati.
Znači, uračunamo li četiri do pet dana koliko vam treba do Malte, pripreme za samu regatu u Valletti, jedrenje na regati i potom povratak kući, vi ćete na brodu u asketskim uvjetima provesti najmanje tri tjedna?
- U više nego asketskim uvjetima. Da vidite kako izgleda taj brod ne vjerujem da biste uopće imali želju ući u njega a kamoli na njemu provesti tri tjedna u društvu ovakvih čudaka kao što smo Miljenko i ja.
Kažu da su off shore regate najveći ispit za svakog jedriličara. Zbog čega? Je li to zbog njihove zahtjevnosti, ispita psihičke stabilnosti ili je nešto treće u pitanju?
- Off shore regate su jako duge i traže od čovjeka maksimalnu fizičku i psihičku izdržljivost i prilagođavanje najtežim uvjetima na moru. Ali traže i puno više: veliku dozu znanja, iskustva, poznavanja vještine navigacije, pa i preživljavanja u teškim uvjetima. Off shore regate zapravo traže cijelog čovjeka i zahtijevaju apsolutnu spremnost, posebno ako jedrite solo ili u dvoje. U suprotnom teško da ćete izdržati te uvjete. Svatko od nas mora predvidjeti sve situacije koje ga čekaju na moru, pripremiti se i na one najteže i znati kako ostati pribran i reagirati u svakom trenutku, i onda kada je more mirno kao ulje, ali i onda kada vas šibaju olujni vjetar i kiša. To su situacije koje morate pregrmiti, na otvorenom moru se nemate gdje sakriti i ne možete jednostavno otići sa broda kad vam više ne odgovara biti na regati. Znači, morate biti dovoljno mentalno stabilni da prihvatite situaciju u kojoj se nalazite, bez obzira kakva ona bila, i da u njoj reagirate na najbolji mogući način. Zato su off shore regate tako zahtjevne i na njima se snalaze samo najspremniji.
Spomenuli ste i poznavanje vještine preživljavanja. Svojedobno ste mi pričali da jedriličari koji jedre off shore regate moraju položiti i tečaj prve pomoći i spašavanja unesrećenih. Kako to izgleda?
- Svatko od nas mora položiti medicinski tečaj u kojem naučimo koristiti osnovne vrste lijekova koje moramo imati na brodu, učimo imobilizaciju, moramo naučiti čak i zašiti ranu ako je potrebno, sanirati otvorene prijelome i otvorene rane, jer pomoć do nas najčešće ne može doći brzo. Nekada mogu proći sati, pa čak i dani da se u teškim vremenskim uvjetima do unesrećenog uspije probiti helikopter ili plovilo sa liječnikom. U slučaju havarije ili potonuća moramo biti spremni preživjeti u splavi za spašavanje, trebamo biti pripremljeni na takve situacije i sve to prolazimo kroz tečajeve, simulacije i treninge.
Već nekoliko godina jedrite sa vašim koskiperom Miljenkom Nikolićem. Kakav je vaš odnos na regati i koje su karakterne osobine poželjne kod jedriličara, a koje mogu garantirati da će se pojedinac dobro uklopiti u specifičnim uvjetima regate?
- Miljenko je vrhunski skiper i jedriličar, nekoliko godina smo zajedno i za to smo vrijeme postigli neke jako dobre rezultate. Ranijih sam godina jedrio i sa nekim drugim jedriličarima, a za tri tjedna na Rolex krećem sa svojim dobrim prijateljem Davidom Consortom koji je vrlo iskusan. Uzmite, dakle, u obzir da ću gotovo tri tjedna provesti na malom prostoru od svega par kvadratnih metara, na brodu na kojem postoje minimalni uvjeti za život i da ćemo pritom vrlo vjerojatno biti izloženi teškim uvjetima na moru. Ma budimo iskreni, nekad je sa samim sobom teško provesti tri tjedna u normalnim uvjetima, a kamoli u ovakvoj situaciji. No kad krenemo na regatu, onda u startu prihvaćamo činjenicu da smo na brodu radi te regate i jedrenja i da nam je to isključivi cilj. Svakako je bolje ako moj koskiper i ja imamo neku kemiju među nama i prijateljski odnos. No to nije nužno. Mi čak i ne komuniciramo previše tijekom regate, jer oboje i bez suvišnih priča znamo što nam je zadatak i što trebamo raditi. U krajnjem slučaju i ne vidimo se previše, jer uvijek jedan vozi dok se drugi odmara. Najvažnije je da oboje znamo zašto smo tu, da smo zajedno zbog jedrenja i da imamo zajednički cilj kojemu smo spremni sve podrediti. Ponekad je naprosto posve svejedno s kim dijelite brod na regati ako je ta osoba spremna dati čitavog sebe i ako dobro funkcionira tijekom regate. Na regati ne postoji apsolutno ništa osim jedrenja, jedrenja, spavanja, jedrenja i opet jedrenja. No ako me pitate kakve karakterne osobine mora posjedovati jedriličar da bi podnio uvjete kakvi vladaju na off shore regati, onda jedino mogu reći da je to prije svega ogromna doza tolerancije. Trebate vidjeti kako izgledamo nakon 10-ak dana jedrenja na otvorenom moru, ponekad i nakon dva puna neprospavana dana, a to se najčešće događa u zadnjoj fazi regate, izgladnjeli i fizički posve slomljeni, pogotovo ako smo netom prije prošli kroz kakvu žešću neveru. U takvim ekstremnim uvjetima izlaze na površinu sve one frustracije, ljutnja, nervoze. Treba znati takve osjećaje kontrolirati i zadržati stabilnost kako negativne emocije ne bi utjecale na regatu, a to nije nimalo lako.

Cargo.6Pa što onda tjera ljude u takve ekstremne situacije, u ispitivanje vlastitih granica izdržljivosti?
- Sve koji kreću na off shore regate prije svega povezuje golema ljubav prema moru i jedrenju. Svi mi se naprosto osjećamo dobro na brodu, pa ma kakvi uvjeti vladali na moru. Dodir sa morem i brodom, čak i u tako ekstremnim uvjetima, za nas je poseban. Ja sam odrastao uz more i svaki moj djelić života, bilo profesionalni bilo jedriličarski, vezan je uz more. Počeo sam u onom malom brodiću, optimistu, kao klinac, pa sam rastao i razvijao se kao jedriličar, odlazio na regate i svaki puta naučio nešto novo, prelazio iz klase u klasu i nekako je svaki sljedeći korak bio prirodan nastavak tog puta pod jedrima. Kada sam prije dvije godine nabavio „Waypoint" Class 40 kao tehnološki vrlo napredan regatni brod, naučiti jedriti na tom brodu za mene je bio novi izazov koji je tražio savladavanje dodatnih vještina. Svakako da se želim i dalje razvijati kao jedriličar, a kad savladate jednu fazu nekako vas srce prirodno vuče više i dalje, u nove izazove. Taj život pod jedrima, savladavanje novih vještina i vječita težnja prema višem i boljem, prema novome što još nisam savladao, je naprosto životna filozofija koja mi se zavukla pod kožu i koja je postala dio mene. Osim toga, tu je i onaj poseban odnos sa morem i brodom u kojem naučite uživati čak i onda kada su uvjeti teški i zahtjevni. Svaki trenutak na brodu je jedan totalni „touch" sa svim elementima prirode, čak i u ekstremnim uvjetima. Nekad mi se dogodi da vozim dio regatne rute i da se posve stopim sa brodom i u jednom trenutku shvatim da je prošlo nekoliko sati a da ja taj protok vremena uopće nisam osjetio. U takvim sam situacijama, u tim meditativnim jedrenjima, sa svojim brodom postizao veće brzine od onih kada sam vozio posve svjestan vremena i prostora. Ako mi se dogodi da se svi mi spojimo, a „mi" smo more, brod, vjetar i ja, onda u takvim trenucima kada me na trenutke more „odnese" i kada ne znam gdje sam bio proteklih par sati dok sam jedrio, postižem malo veću brzinu od uobičajene, što sofisticirani elektronski uređaji na brodu precizno zabilježe. Iz razgovora sa jedriličarima koji voze duge prekooceanske regate saznao sam da i oni znaju doživljavati slična iskustva.
Zbog čega onda u nas ima tako malo jedriličara koji se odluče ući u ove off shore vode? Gotovo da ih možemo nabrojati na prste jedne ruke, a nije da nemamo iskusnih jedriličara. Zašto off shore jedrenje u nas nije masovnije kako je to slučaj u drugim europskim zemljama?
- Ma ne samo off shore, ni obično jedrenje u nas nije našlo mjesta među većinom Hrvata. Mi smo nažalost, koliko god tvrdili da smo pomorska zemlja i pomorska nacija, vrlo malo prisutni na moru u odnosu na zemlje poput Italije ili Francuske, počevši od dječje dobi pa na dalje. Bojim se da kao nacija nismo dovoljno svjesni kakvo bogatstvo imamo i nismo previše zainteresirani za more. Ni u školskim programima naša djeca nemaju nikakvu edukaciju vezanu uz more, niti je jedrenje sastavni dio tih programa. Primjerice u Francuskoj ili Švedskoj osnovnoškolska djeca završavaju tečaj jedrenja kao dio obaveznog školskog programa, jednako kao i tečaj plivanja. Mali dio naše djece, čak i one koja odrastaju uz more, ima volju baviti se jedrenjem. U kasnijim razdobljima života pojam jedrenja i regata obično se veže uz financijska pitanja, pa si kao nacija skromnijih mogućnosti to često ne možemo priuštiti. No čini mi se da financijski uvjet nije isključivi razlog, jer mi ni mentalno nismo spremni napraviti iskorak i promijeniti svoj odnos prema moru. U nas postoji popriličan broj malih regata koje se voze među otocima i koje okupljaju u pravilu iste ekipe jedriličara, no malo je dužih off shore regata. Jedine dvije u nas su „Sušac za dvoje", koja je duga 100 milja i vozi se od Splita do Sušca i natrag, te „Sveti Nikola" od Splita do Blitvenice i Palagruže do Komiže na Visu, koja se vozi solo i duga je 165 milja. I to je sve. Neke su regate postojale, ali su u međuvremenu nestale s jedriličarskih kalendara. Postoji još i Jadranska regata, koja je jednim dijelom off shore, a jednim i klasična „in shore", jer se vozi u trokutu od Visa do otoka Sveti Andrija kod Dubrovnika, potom oko Palagruže i natrag do Visa i duga je oko 240 milja A ako trebam nabrojati naše jedriličare koji voze off shore regate, to stvarno nije težak zadatak jer je takvih jako malo. To je mala grupa jedriličara koja nastoji propagirati takvu vrstu jedrenja i koja u pravilu organizira sve naše off shore regate, a čine je Šime Stipaničev, Emil Tomašević, Darko Prižmić, Sandi Lulić i još možda nekoliko imena, uz Miljenka Nikolića i mene. Zanimljivo je da većina njih potiče iz istog kluba uz koji se i vezuje off shore jedrenje u nas, a to je Jedriličarski klub „Mornar" iz Splita, a ja bih jako volio da se i drugi klubovi uključe u tu priču.
Pričamo, evo, o regatama ili, ako bi se to onako sirovo kazalo, o utrkama brodova. Razumljivo je da su pritom brzine važne i da one donose prevagu i pobjedu najboljima. Kad pričamo o jedrilicama, mnogi ljudi vjeruju da su brodovi na jedra znatno sporiji od brodova na motorni pogon. No to ne mora biti točno. Za informaciju ljubiteljima brzina, kolike brzine postižu regatni brodovi?
- Olimpijske klase jedrilica, kakve recimo voze naši jedriličari Tonči Stipanović ili Šime Fantela i Igor Marenić, postižu vrlo velike brzine. Veliki regatni krstaši dužine 20 ili više metara također su vrlo brzi i njihove se maksimalne brzine mogu komotno nositi sa brzinama motornih brodova. Brodovi Class forti, kakav je i moj „Wayopoint", imaju najveću zabilježenu brzinu od 35 čvorova pod idealnim vjetrom, što je brže od većine motornjaka koje možete vidjeti kako ljeti jurcaju po Jadranu. Moj osobni rekord je 24 čvora i vjerujte mi, glisiranje bučnim motornjakom, u kojem ste vezani za sjedalo da ne ispadnete i koji se trese i lupa na valovima pri brzinama većim od 20 čvorova, ne može se baš ni po čemu usporediti sa glisiranjem jedrilicom u apsolutnoj tišini i uz fijuk vjetra u jedrima. Po mojem mišljenju, vlasnici motornih brodova su dobrim dijelom osakaćeni za uživanje u moru. Jedriličari su puno više u dodiru sa prirodom, morem i aktivnim životom na moru, oni su jedno sa brodom i sa prirodom oko sebe. To je ono što vlasnici motornih brodova ne poznaju.
I na kraju, vratimo se vašim planovima za buduće izazove i buduće regate. Koja je sljedeća i što planirate u mjesecima, pa onda i godinama koje dolaze?
- Osim Rolexa nikako ne planiramo propustiti regatu „Cinquecento per due", ili 500 x 2, regatu koja se vozi izCaorlea preko Suska do talijanskih Tremita i nazad u Caorle. Duga je 500 milja i sva je u Jadranu. Na toj smo regati Miljenko i ja jedne godine i pobijedili, pa mi je posebno prirasla srcu. Jedna od regata koju sam ove godine nažalost propustio, ali ću iduće godine svakako jedriti je Rimini – Krf – Rimini, vrlo zahtjevna regata duga 1050 milja, po mnogočemu posebna i najduža u svijetu ne računamo li transoceanske regate. Ta je regata posebna jer je obnovljena nakon 17 godina pauze, a i nekako je domaća, baš kao i „Cinquecento". Voziš gore – dolje po Jadranu, oko Krfa pa natrag na sjever. Planiramo i na regatu „Roma per due" u travnju, koja kreće iz luke Civitavecchia pokraj Rima, pa kroz Tirensko more, oko Eolskih otoka i natrag. Duga je oko 640 milja i prilično je zahtjevna, a svakako se namjeravamo pojaviti na njoj iduće godine. Ali ono što me posebno veseli je jedan „trening" prelazak preko Atlantika sa kolegom Davidom Consorteom koji planiramo krajem ove godine. To je moja stepenica više prema nekim novim jedriličarskim izazovima. A taj izazov se zove Transat Jacques Fabre, prekooceanska regata duga 5.400 milja od francuskog Le Havrea do brazilske luke Itajai.

www.nautica-portal.com

06.10.2015.

Plovput SplitBrode, dajem ti ime "Plovput Split", neka ti je duga plovidba i mirno more, tebi, putnicima i posadi - tim je riječima ovoga ljeta u splitskom škveru porinut brod-betonara za državnu kompaniju "Plovput", no za razliku od sličnih svečanosti kada novogradnjama kumuju osobe iz svijeta politike, sporta ili estrade, ovoga puta ta je čast pripala Adrijani Batušić, bivšoj štićenici Doma za djecu "Vladimir Nazor" iz Karlovca. Kumstvu je prije dvije godine prethodio poziv iz Zaklade "Vaša pošta" čija je upraviteljica Senka Klarić upravo tu djevojku obavijestila da je dobila životno osiguranje od tvrtki "Plovput" i "Odašiljači i veze", vrijedno 6000 eura.
Poziv iz Splita
- Bila sam iznenađena i istovremeno oduševljena, jer bi izlazak iz doma za mene značio put u neizvjesnost, a ovako sam imala osiguran novac - kaže Adrijana koja je od tada uspjela dobiti posao i unajmiti stan.

- Nedavno mi je ponovno stigao poziv iz Splita, a gospođa Klarić mi je rekla kako moji donatori iz "Plovputa", na čelu s direktorom Darkom Meštrovićem, žele da budem kuma njihovog novog broda. U najluđim snovima nisam mogla zamisliti da mi se to događa, da između svih "faca" budem izabrana baš ja! - ističe djevojka i dodaje:

- Direktor Meštrović me upoznao i govorio kako sam najvažnija osoba na tom događaju, pomislila sam ovo je mojih pet minuta i sigurno moj najljepši događaj u životu. Na poklon sam dobila buket cvijeća i kutiju s malom sjekiricom kojom sam presjekla konop, sve posvećeno meni - kumi broda.

Bio je to moj kraljevski dan, ne mogu vam opisati koliko sam zahvalna svima, jer su mi opet dokazali kako ima smisla vjerovati u dobre ljude, ima ih posvuda oko nas.

Kumstvo novogradnji nije i kraj "Plovputova" prijateljstva s Adrijanom, jer joj je tvrtka uplatila i policu životnog osiguranja, a to su učinili i za još šestoro mladih iz domova u Splitu, Dubrovniku, Rijeci i Puli.

- Inicijativa je već ranije krenula iz Zaklade i od gospođe Klarić koja već godinama u humanitarni rad uključuje domaće tvrtke, a sve kako bi se pomoglo mladim ljudima koji nisu imali sreću odrastati u obiteljima, te im tako osigurati pravo na ugodan i lijep život nakon izlaska iz domova. Na takav život svi imamo pravo, a mi time umjesto skupih darova možemo uložiti u nečiju sretniju budućnost - kaže direktor Meštrović.
Dobročinstvo
"Vaša pošta" je tijekom proteklih godina kroz razne oblike financirala čak 330 djece, a za 20 domova od sjevera do juga Hrvatske uplaćeno više od 15 milijuna kuna.

- Našoj inicijativi odazvao se niz tvrtki koje su pokazale dobročinstvo. Posebno me ganuo čin iz našeg "Plovputa" - tvrdi upraviteljica zaklade i dodaje kako su se u humani lanac uključili i Hrvatski registar brodova, te "Brodosplit".

www.slobodnadalmacija.hr

06.10.2015.

black sea3 051015Predsjedniku uprave Dogus grupe Husnu Akhanu stigli su ovog vikenda gosti iz Turske. Ispred njegove nove rezidencije u Zadru, vile Bugatto na Trpimirovoj obali, usidrio se jedrenjak "Black sea" u vlasništvu turskog poduzetnika, 72-godišnjeg Mustafe Taviloglua.

Taviloglu je vlasnik modnog brenda "Mudo" s preko stotinu prodajnih mjesta u Turskoj i slovi za Akhanova osobnog prijatelja. Do Zadra je doplovio na raskošnom crnom jedrenjaku s dva jarbola koji plovi pod turskom zastavom. Usidrio se točno ispred nove Akhanove kuće na početku Uvale maestrala. Podsjetimo, Akhan je vilu Bugatto kupio za oko 1,5 milijuna eura i za njenu faksimilnu obnovu izdvojit će još oko 900 tisuća eura.

www.zadarski.hr

06.10.2015.

valovi holandija epa mainDa bi testirala jačinu nasipa, Nizozemska je napravila uređaj kojim stvara valove dužine do 300 metara, širine do pet i dubine do devet i po metara. Nizozemske vlasti su jučer pustile u rad uređaj koji je u stanju napraviti najveće umjetne valove na svijetu, kako bi se testirala jačina različitih vrsta nasipa i druge zaštite protiv oluje, javlja Beta.

"Željeli smo da u prirodi testiramo jačinu nasipa kad naiđe oluja s velikim valovima", rekla je nizozemska ministrica za infrastrukturu Melanie Schultz van Haegen.
Rezervoar kapaciteta četiri olimpijska bazena
Uređaj, koji ima metalnu ploču od sedam metara kojim upravljaju specijalni klipovi, može napraviti valove dužine do 300 metara, širine do pet metara i dubine do devet i po metara.

Uređaj ima rezervoar s devet milijuna litara vode, odnosno kapaciteta četiri olimpijska bazena s pumpom brzine od 1.000 litara po sekundi.

Nizozemska, u kojoj polovina stanovništva živi na niskim područjima, ima dobre stručnjake za zaštitu od nadolazeće vode i oluja.

www.balkans.aljazeera.net

06.10.2015.

olupina avionaOlupina američkog bombardera B-17, poznatog i kao "leteća tvrđava", koju su oborili njemački lovci tijekom Drugoga svjetskog rata pronađena je na dubini od 75 metara kraj obala Sicilije.

Ovaj avion sudjelovao je u napadu na Palermo 18. travnja 1943. godine kada ga je napalo nekoliko njemačkih lovaca ME-110, a u padu je poginulo svih devet članova posade. Avion je pronašla grupa talijanskih ronilaca u sklopu projekta nazvanog "Sjene dubina", koji za cilj ima potragu za olupinama brodova i aviona oko Sicilije. U otkriću je pomogao sonar ronilačke ekipe talijanskih vatrogasaca, a pronalasku su prethodili mjeseci detektivskog rada s povjesničarima i razgovora sa starijim ljudima koji se još sjećaju napada. Nakon identifikacije serijskog broja aviona, ekipa je potražila podatke američkog Ministarstva rata kako bi utvrdila popis posade. Prema pisanju europskih medija, nisu otkriveni ljudski ostatci unutar olupine, a nema planova za njeno podizanje na kopno, već će ostati pod vodom u svojoj plavoj podvodnoj grobnici.

Tako će još jedna "leteća tvrđava" postati zanimljiva lokacija za tehnikalce, upravo kao što je to i njegov "brat blizanac" koji već dugo ugošćuje ronioce na izlazu iz uvale Rukavac kod otoka Visa. Zanimljivo je da se i viški B-17 nalazi na gotovo istoj dubini (72 metra), a u našem slučaju radi se o avionu koji je 1944. godine, nakon što je pogođen, prisilno sletio na površinu mora, a gotovo cijela posada (osim kopilota) uspjela se spasiti.

www.scubalife.hr

06.10.2015.

EimskipEimskip je unajmio brod od 500 TEU budući da želi napraviti promjene u svojoj usluzi koja povezuje Farske otoke sa Škotskom. Gray Line, Eimskipova linija između Farskih otoka i Scrabstera u Škotskoj, pristajat će u Arhusu u Danskoj, Halmstadu u Švedskoj te Swinoujscie u Poljskoj.

"U posljednjih nekoliko mjeseci zabilježen je značajan rast prijevoza, a očekuje se i daljnji rast. Obujam prijevoza u sjevernom Atlantiku je pogođena ruskim embargom. Promjena rasporeda plovidbe je napravljena kako bi se prilagodilo sve promjenjivijim potrebama tržišta", rekao je Eimskip u priopćenju. Promjena će povećati kapacitet flote tvrtke za 6%.

"Potrebe transporta stalno se mijenjaju i nama je da ih možemo ispuniti", komentirao je Gylfi Sigfússon, predsjednik i glavni izvršni direktor Eimskipa.

www.splash247.com

06.10.2015.

IlmanuiTeretni brod „Ilmanui", dužine 60 metara i nosivosti 950 dwt potonuo je dok je bio na vezu u Perkasa, Pulau Bangka u Indoneziji. Brod je dosta godina bio privezan u luci nakon što je stavljen u stanje mirovanja kada je pretrpio ulaz vode.

Teretni brod Ilmanui pod indonezijskom zastavom se prevrnuo i djelomično potonuo. Nema izvješća o ozljedama.

Izvješća navode da je najvjerojatniji uzrok incidenta broda izgrađenog 1978. godine neodržavanje.

www.vesselfinder.com

Plovidba modela ˝Emma Maersk˝

Ribaricu zahvatila tuča kod Napulja

Incident u dubrovačkoj lučici

Ukrcaj automobila na brod po daskama

Pomorac.net koristi kolačiće (cookies) kako bi pružio bolje korisničko iskustvo, funkcionalnost i prilagodio sustav prikaza informacija.

Prihvati

croatialineKoliko  se nekada držalo do brodarstva i pomorske privrede pokazuje da je svakoj, ali baš svakoj sjednici Izvršnog odbora Poslovne zajednice pomorskih brodara Jugoslavije, tamo u drugoj polovini 80-godina, sudjelovao savezni ministar prometa, tada Mustafa Kljakić.

Danas? Nisam siguran znaju li ministri uopće koliko imamo brodarskih kompanija u Hrvatskoj, a kamoli da se pojavljuju na sastancima udruženja hrvatskih brodara “Mare Nostrum“ - priča nam kapetan Ante Roje, nekadašnji predsjednik Izvršnog odbora Jugoslavenskog udruženja brodara, direktor splitske brodarske tvrtke “Jadroplov“ u osamdesetim godinama prošlog stoljeća, te vrsni poznavatelj svjetskog pomorskog tržišta i brodogradnje.

Kapetan Roje pripada onoj generaciji hrvatskih pomoraca koji se dobro sjećaju dobrano zaboravljene “Jadranske orijentacije“, ekonomske doktrine koja je u bivšoj državi predstavljala stratešku privrednu orijentaciju prema moru, lukama i pomorstvu. Za one mlađe koji nisu čuli za “Jadransku orijentaciju“ vrlo lapidarno objašnjenje ovog pojma dao je još krajem 50-ih godina Vicko Krstulović, bivši ministar pomorstva FNRJ:

“Osjetiti važnost položaja na moru i mogućnost korištenja takva položaja, to predstavlja jadransku orijentaciju Jugoslavije... Ona znači samo jedno: da prednosti svog položaja na moru zemlja mora u punoj mjeri iskoristiti za napredak cjelokupnog ekonomskog i kulturnog razvitka zemlje i naroda.” Krstulovićevo zalaganje za “jadransku orijentaciju“ nije naišlo na potpuno razumijevanje u birokratiziranoj jugoslavenskoj vlasti, posebno ne u onom dijelu koji je gurao “podunavsku orijentaciju“. Činjenica da je 50 do 60 posto robne razmjene sa svijetom išlo preko jadranskih, odnosno hrvatskih luka ipak se nije mogla zaobići.

Fali nam banka

U prohujala “zlatna doba” ponos hrvatskog brodarstva bili su riječka “Croatialine“, “Tankerska plovidba Zadar“, “Atlantska plovidba Dubrovnik“, potom splitski “Jadroplov“, “Lošinjska plovidba“, “Šibenska plovidba“, “Mediteranska plovidba“ iz Korčule, “Obalna plovidba Split“...

Bila je to flota od ukupno 200 trgovačkih brodova početkom 90-ih godina. Danas, 20 godina poslije, brodova je manje od 90. “Croatialine“ ili “Šibenska plovidba“ postoje samo u publikacijama o pomorskoj povijesti, a neke kao “Lošinjska plovidba“ pred gašenjem su.

Prošlu godinu naši brodari s pravom nazivaju jednom od najgorih u povijesti. “Tankerska plovidba“, čija flota čini gotovo trećinu ukupne tonaže domaćih brodova, lani je zabilježila rekordni gubitak od čak 540 milijuna kuna. U debelom minusu je i “Uljanik plovidba“, 88 milijuna, a nešto manji gubitak, 75 milijuna kuna, bilježi “Atlantska plovidba“. Crnu bilancu poslovanja hrvatski pomorci očekuju i u ovoj tekućoj, 2013. godini.

“Naše međunarodno brodarstvo ipak nije nestalo”, nastavlja naš sugovornik kapetan Ante Roje, “ali s Jugoslavijom i njezinim velikim tržištem nestalo je linijsko brodarstvo i tvrtke poput riječkog “Croatia linea“ koji je i u svjetskim razmjerima bila respektabilna kompanija. Jak linijski brodar bio je i splitski “Jadroplov“ koji je u jednom trenutku imao 27 brodova, a danas ih ima tek sedam. Naime, sve linije su počinjale i završavale u našim lukama, od Bara do Rijeke. No, već krajem 80-ih uočena je nedovoljna tonaža flote i njena tehnološka zastarjelost.

Ni tada, kao ni danas, nije bilo shvaćanja što su to investicije u brodove, niti se pratilo stanje cijena na tržištu brodova. Nismo se nikada tržišno ponašali. Ali u okviru Jugoslavije, hrvatski brodari imali su veliko tržište, te Jugoslavensku banku za međunarodnu ekonomsku suradnju, koja je podupirala izvoznike. U Hrvatskoj takve banke za financiranje izvozne privrede uopće nema”, kritičan je kapetan Roje koji konstatira kako je “hrvatsko brodarstvo marginalno u svjetskim razmjerima“.
“Hrvatska privreda nema koristi od hrvatskih trgovačkih brodova koji plove morima svijeta, niti oni pristaju u hrvatskim lukama”, kaže kapetan.

Hrvatska je bila najrazvijenija pomorska jugorepublika s najvećom flotom. Hrvatski brodovi držali su gotovo 70 posto teretne flote i preko 90 posto putničke flote bivše Jugoslavije. 1990. godine trgovačka mornarica Jugoslavije, hrvatska uglavnom, nalazila se na 27 mjestu po tonaži brodova “Lloydsove“ ljestivce razvijenih pomorskih zemalja.

“Prasci i kukuruz”

Naša me Vlada podsjeća na jedrenjak u magli bez vjetra, dakle bez radara, čiji kapetan ne zna što je uokolo broda, a ako okolnosti potraju, smanjit će “panatiku” i dočekati da vjetar zapuše... A hoće li nakon magle s bonacom zapuhati fortunal, to je izvan utjecaja kapetana... Dakle, uvijek čekamo da netko ili nešto razriješi problem. Naša se vlada ni prema čemu nije odredila strateški, a kamoli prema pomorstvu ili brodogradnji.

Problem je i Splitsko sveučilište, odnosno Katedra za brodogradnju. Osim crtanja brodova uopće se ne bave svjetskim brodarskim tržištem, cijenama brodova, ciklusima promjena cijena, trendovima... Na Sveučilištu su samo napravili program restrukturiranja “Brodosplita“ i debelo ga naplatili - kaže nam kapetan Roje.    

Splitski kapetan Josip Radić Šimičić generalni je direktor podružnice “V. Shipsa” u Monacu koja u menadžmentu ima 120 brodova, a inače cijela grupacija “V. Shipsa“ najveća je svjetska kompanija koja u menadžmentu ima gotovo tisuću brodova. Ovaj iskusni pomorac, ponosan na svoje bračke korijene, davne 1974. godine počeo je raditi za tvrtku “Acomarit Geneva” koja se prije osam godina spojila s jakim “V. Shipsom”.  

- Bilo je bolje graditi brodove nego “Spaladium arenu” (vrijedna milijardu kuna, op.a.). Umjesto te dvorane, hrvatsko je brodarstvo mogli imati četiri broda, a 80 obitelji kruh. A vidimo kako je ispalo. Sad treba gubit novce i održavati praznu dvoranu… - kaže kapetan Radić Šimičić.

- Što se tiče “Jadranske orijentacije”, dokle god Ministarstvo pomorstva, ali i samu Vladu, budu vodili ljudi koji znaju sve o “prascima i kukuruzu”, a ništa o brodovima i pomorskom poduzetništvu, drukčije ne može ni biti. Jedna Švicarska koja nema more, razvija pomorsku orijentaciju, gradi brodove i razvija pomorske firme.

Talijanska država usprkos krizi investira u pomorstvo, pa danas ima jednu od najmlađih trgovačkih flota na svijetu. Na koncu, Vicko Krstulović, koji nije bio učen čovjek, stvarao je firmu po firmu poslije Drugog svijetskog rata, pa su tako nastale “Šibenska plovidba”, “Pločanska plovidba”, “Jugolinija”, “Jadroplov”… - kaže kapetan Radić Šimičić.

Komentirajući najavljene strateške investicije Vlade RH, uvaženi ekonomski stručnjak i nekadašnji ministar gospodarstva Ljubo Jurčić primjećuje kako u planiranim investicijama nema ni traga pomorstvu, a ni brodovima. Kako kaže, one su “bez mora i okusa soli”.

Virtualna država

Valja pojasniti da ne postoje strateške investicije. Mogu postojati samo strateški ciljevi jedne države. Najavljene investicije Vlade su bez ikakve ekonomske podloge, kao da su rađene za neku nepostojeću, virtualnu državu. Razlog zašto među strateškim gospodarskim ciljevima naše države nema orijentacije prema moru i brodovima, ležu u činjenici da je Hrvatska odbacila pomorstvo i brodogradnju prema kojoj se doslovce neprijateljski odnosi. Političarima u Vladi nije potpunio jasno što su stvarni problemi u brodogradnji, a nisu ni motivirani da doznaju.

Bivša Jugoslavija je kroz formu “Jadranske orijentacije” na deklarativnoj razini nastojala promovirati svoju stratešku orijentaciju prema moru. Koliko je ta forma imala kvalitetnog sadržaja drugo je pitanje - smatra profesor Jurčić. Usprkos krizi, svjetska trgovina i promet robe morima, prema Jurčićevim riječima, raste i predviđa se daljnji trend rasta.

Dok se predviđa rast globalnog pomorskog prometa, Hrvatska se odrekla brodarstva i bilo kakvog promišljanja o toj grani naše ekonomije. Dok smo mi gasili brodarske kompanije, u isto vrijeme u svijetu je nastalo nekoliko velikih pomorskih tvrtki. S druge strane, ništa bolje nije ni u brodogradnji. Privatnici kojima su prepuštena domaća brodogradilišta ne udovoljavaju ni elementarnim kriterijima za prepuštanje i provođenje restrukturiranja. Ovakva privatizacija škverova djeluje mi kao korak do njihova gašenja ili preorijentacije na neke druge djelatnosti. Država se olako odrekla velike pomorske i brodograđevne tradicije, znanja i velike društvene vrijednosti koja je desetljećima stvarana s velikim međunarodnim ugledom - smatra Jurčić.

Domaći brodari prepušteni su samima sebi. Brodogradilišta i stoljeća brodogradnje “preko koljena” su privatizirana, bez jamstva opstanka. U famoznim “strateškim investicijama” vladajućih more i brodovi ne postoje. Doista, vidi li se Jadran iz Banskih dvora?

www.slobodnadalmacija.hr
TEČAJNA LISTA 191 (vrijedi od 06.10.2015.)

Tečajna lista | Kalkulator

val. jed.
srednji
CHF
1
7,254552
GBP
1
10,45936
USD
1
6,933424
EUR
1
7,752735
$
=

posalji vijest

posalji video

Anketa

Koji morski specijalitet najviše volite?

Facebook

Pretraživanje

Copyright © 2015 Pomorac.net All rights reserved