28.10.2016.

lignje1Sportsko-ribolovni spektakl 12. veliki lov na lignje - Big Game Lignja 2016 biti će održan u subotu, 29. listopada u Tisnom. Prema najavama organizatora Sportsko-ribolovnog društva 'Tišnjanski most', na najstarijem natjecanju ove vrste oko Ljuca, Dražemanskog, Maslinika i Kukuljara peškafonde će ukrstiti najbolji. Ovdje će demonstrirati svoja tajna, teško stečena i ljubomorna čuvana znanja i vještine, a prijave u caffe baru 'Kole' traju do subote u 16,30 sati.

Odmah po završetku prijava, na pucanj iz pištolja ekipe će utrčati u svoje brodice i s njima krenuti u bogata lignjolovna prostranstva Tisnog i Jezera. Lov će trajati do 20,30 sati, a nakon vaganja i proglašenja pobjednika slijedi fešta. Sve ulovljene lignje završit će na roštilju, te će po običaju biti podijeljene navijačima, dok će najuspješniji lignjolovac, uz pehar, dobiti i dvije tisuće kuna, drugo mjesto donosi tisuću, a treće petsto kuna. Najveći ulovljeni primjerak zaslužuje poklon bon konobe 'Brošćica' u vrijednosti od tristo kuna. Kotizacija za sudjelovanje u natjecanju iznosi 150 kuna za svaku ekipu koja smije imati najviše tri člana.

www.sibenik.in
28.10.2016.

vjezba na moruKako bi se provjerila spremnost službi odgovornih za rješavanje izvanrednih situacija kao što je saniranje stanja s onečišćenim morem jučer je u Zadarskom kanalu održana simulacija tijekom koje je pokazana njihova organiziranost. Terenski dio, odnosno vježba u kojoj je pokazan način rješavanja problema s onečišćenjem mora, bio je dio trodnevnog programa aktivnosti koje je organizirao Županijski operativni centar.

- Radilo se o edukativnom segmentu u kojemu je Županijski operativni centar (ŽOC) pokazao kakva je procedura, a tijekom njega je korišten simulator za provjeru spremnosti. Procedura je da se izvanredna situacija najprije prijavljuje službi 112, nakon čega se putem ŽOC-a kontaktira s Lučkom kapetanijom, te se nakon toga na mjesto incidenta šalje eko brodica koja rješava problem, kazao je Olivio Meštrović, član ŽOC-a i županijski pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje, zaštitu okoliša i komunalne poslove.

S obzirom na činjenicu da je morski dio Zadarske županije vrlo razveden, ovakvim pokaznim vježbama spremnosti svih službi nastoji se postići maksimalna razina organiziranosti kojom je obuhvaćen cijeli proces od dojave o incidentu do samog saniranja stanja.

- Posljednjih nekoliko godina redovito održavamo pokazne vježbe u kojima su uključeni svi dijelovi sustava koji sudjeluju u izvanrednim situacijama. ŽOC čine lučki kapetan koji je ujedno i zapovjednik, dok je zamjenik predstavnik Pomorske policije PU zadarske, te 8 članova i isto toliko njihovih zamjenika koje imenuje Županijska skupština. Kako bi se poboljšala opremljenost u izvanrednim situacijama ŽOC je ove godine dobio novi spremnik za onečišćenje u kojemu se može spremiti ukupno 5 kubika smeća kojim je more onečišćeno, naglasio je Meštrović. Tijekom današnjeg dana bit će izvršena evaluacija same pokazne vježbe.

www.zadarskilist.hr
28.10.2016.

wakeBrodogradilište Uljanik u Puli nedavno je privremeno postalo neviđeni 360° wake park u Hrvatskoj, ali i svijetu. Slavni wakeboarderi (skate na vodi) Felix Georgii, Dominik Gührs i Dominik Hernler odabrali su upravo pulski zaljev za snimanje adrenalinskog promotivnog spota za svjetski poznati Red Bull, pri čemu je sedam transportnih kontejnera pretvoreno u jedinstvene prepreke za vozače.

- Iznimno mi je drago što će pulska vizura i Uljanikove dizalice ponovno obići cijeli svijet. Riječ je o jedinstvenoj turističkoj promociji Pule, ali i cijele Istre i Hrvatske, kroz atraktivan i moderan sadržaj kakav je u našem gradu uvijek dobrodošao, istaknuo je gradonačelnik grada Pule Boris Miletić.

Najzanimljivija od svih prepreka u ovom adrenalinskom parku svakako je bio "leteći kontejner", koji je trojcu omogućio da park isprobaju i u vodi i u zraku. Uz pomoć pet industrijskih ronilaca, kontejneri su postavljeni na površinu mora, a na mjestu ih je držalo 28 sidara, od kojih svaki teži 800 kilograma.

Osim same promocije, ovaj je sportski projekt na jedinstven način uspio uklopiti industrijsko nasljeđe grada i moderan te turistima privlačan događaj kojim se oblikuje nova turistička ponuda na našoj obali. Nakon što je u Rovinju održan Red Bull Air Race, a na Brijunima Adventure Race, Red Bull je po treći put za suradnju i promociju adrenalinskih sportova u svijetu odabrao upravo Istru. I upravo zbog dobre suradnje, uspješnih rezultata i široke popraćenosti spomenutih događanja, to bi se moglo ostvarivati i u budućnosti.

www.glasistre.hr
28.10.2016.

HondaHonda je objavila „360 stupanjski" film u kojemu iz vrlo interesantnog kuta možete pratiti utrku Honde RC213V MotoGP motocikla, Civic Type R-a i trkaćeg Castrol Honda Civic-a iz svjetskog prvenstva turističkih automobila (WTCC-a). Revolucionarna filmska tehnika prikazuje utrkivanje kroz svih 360 stupnjeva pa tako možete pratiti vozačka umijeća Gabrielea Tarquinija u Civic Type R-u i Tiaga Monteira u WTCC Civic-u iz posve novih dimenzija.

Honda 1Kvartet vozača koji u Civic-ima Type R pokušavaju završiti krug ispred Monteira i Milera, čine Gordon Shedden i Matt Neal, vozači iz britanskog prvenstva turističkih automobila (BTCC), Jack Clarke, vozač koji je sudjelovao u razvoju Civic-a za BTCC te već ranije spomenuti Gabriele Tarquini. Ovaj film snimljen je tijekom Hondine promocije na talijanskom trkalištu Circuito Tazio Nuvolari.

Ovom prilikom je Gabriele Tarquini izjavio: „Type R je fantastičan. Odličan je na stazi. Svi su nevjerojatno impresionirani s upravljanjem i kočenjem."

Ovaj revolucionarni film možete pogledati na YouTube-u na adresi https://www.youtube.com/watch?v=1sOCNu69Pqg&feature=youtu.be.

28.10.2016.

cma cgm8Francuski kontejnerski gigant CMA CGM odlučio je nadograditi svoj Wazzan servis i reorganizirati usluge PHOEX i BEX. Modificirana rotacija usluge Wazzan koja povezuje Maroko i zapadnu Afriku, trebala bi početi 8. studenog 2016. godine s polaskom iz Casablance, a na usluzi će biti raspoređen MV „Delmas Swala".

Nova rotacija luka će omogućiti da se uštedi šest dana, dok će se u Dakar sada moći doći za pet dana iz Casablance, navodi tvrtka.

Nova pokrivenost luka na Wazzan usluzi bit će kao što slijedi: Algeciras (Španjolska), Tangiers, Casablanca (Maroko), Las Palmas (Španjolska), Dakar (Senegal), Nouakchott, Nouadhibou (Mauritanija), Algeciras.

Na usluzi Wazzan angažirana su tri broda kapaciteta do 1.200 TEU.

Nadalje, CMA CGM je otkrio da namjerava pokrenuti zimski program privremeno spajajući usluge PHOEX i BEX na ruti Azija – istočni Mediteran.

Promjene će stupiti na snagu 30. listopada 2016. godine, a prvu plovidbu odradit će brod MV Cosco Shipping Paname iz Pusana.

Nova rotacija dvije spojene usluge će uključivati luke Pusan (Južna Koreja), Šangaj, Ningbo, Chiwan (Kina), Port Kelang (Malezija), Koper (Slovenija), Trst (Italija), Izmit, Avcilar (Turska), Constanza (Rumunjska), Odessa (Ukrajina), Avcilar, Pirej (Grčka), Port Kelang, Pusan.

www.worldmaritimenews.com
28.10.2016.

AcadianKemijski tanker MT „Acadian", u vlasništvu nizozemskog brodara Vroon, prvi je brod na obnovljenom terminalu Irving u Dartmouthu u Novoj Škotskoj. Nakon što je deaktiviran 2002. godine, brodski terminal tvrtke Irving Oil ponovno je otvoren 20. listopada 2016. Projekt vrijedan 80 milijuna dolara završen je u 18 mjeseci.

Objekt sada omogućuje pohranu i distribuciju benzina, dizela, lož ulja za domaćinstva, brodskog i avionskog goriva.

Brod, koji ima dužinu 182,5 metra i širinu 27,3 metra, bio je dio svečanosti ponovnog otvaranja.

"Uzbudljivo je danas vidjeti „Acadian" privezan uz gat – on će biti jedan od brodova flote koji će redovito pristajati, a terminal će postati čvorište za opskrbljivanje energentima Nove Škotske", rekao je Mark Sherman, potpredsjednik i glavni operativni direktor tvrtke Irving Oil.

MT „Acadian", nosivosti 37.515 dwt, izgrađen je 2005. u južnokorejskom brodogradilištu Hyundai Mipo. Uz njega tvrtka posjeduje još deset kemijskih tankera.

www.worldmaritimenews.com
28.10.2016.

nat to increase fleet with suezmax trioVlasnik tankera Nordic American Tankers Limited sa sjedištem na Bahamima odlučio je povećati svoju flotu na 33 plovila nakon što je potpisao ugovore za tri nova Suezmax tankera s južnokorejskim brodograditeljem Samsung Heavy Industries.

Novi brodovi, svaki nosivosti 157.000 dwt, zakazani su za isporuku tijekom druge polovice 2018. godine.

"Ovo je još jedan veliki korak naprijed za Nordic American" izjavio je Herbjørn Hansson, predsjednik i izvršni direktor tvrtke.

"Dodavanjem tih brodova značajno ćemo povećati dividendu i ojačati našu mogućnost zarade. Vjerujemo da su naša čvrsta bilanca, kao i naš dobro definirani i transparentni model poslovanja elementi koji podupiru konkurentnost NAT-a ", dodao je Hansson.

Tvrtka trenutno posjeduje 30 Suezmax tankera, od kojih će jedan biti isporučen u prvom tromjesečju 2017. godine.

www.worldmaritimenews.com
28.10.2016.

BavangNorveška brodarska tvrtka Torvald Klaveness prodala je svoj posljednji novoizgrađeni Kamsarmax brod „MV Bavang" azijskom kupcu, priopćila je tvrtka. Brod za prijevoz rasutih tereta, nosivosti 82.000 dwt, koji je isporučen u veljači ove godine iz kineskog brodogradilišta Yangzijiang Shipbuilding (YZJ), bio je jedan od osam naručenih brodova za koje je ugovori o brodogradnji sklopljeni 2013. i 2014. godine.

"Brod je non-core investicija i kako bi se podržao rast u našim specijaliziranim segmentima, odlučili smo prodati brod", rekao je izvršni direktor Lasse Kristoffersen.

Šest brodova je ponovno prodano partnerima Klavenessa, dok je jedna narudžba otkazana.

Nakon posljednjeg prodaje, za koju se očekuje da neće imati utjecaja na dobit i gubitak, Klaveness više ne posjeduje nikakve standardne brodove za prijevoz rasutih tereta.

www.worldmaritimenews.com
Surova realnost rada u Nigeriji

Brodogradilište Viktor Lenac - 120 godina

Bliski susret VLCC-a i bulkera

Kompilacija potonuća brodova

Pomorac.net koristi kolačiće (cookies) kako bi pružio bolje korisničko iskustvo, funkcionalnost i prilagodio sustav prikaza informacija.

Prihvati

croatialineKoliko  se nekada držalo do brodarstva i pomorske privrede pokazuje da je svakoj, ali baš svakoj sjednici Izvršnog odbora Poslovne zajednice pomorskih brodara Jugoslavije, tamo u drugoj polovini 80-godina, sudjelovao savezni ministar prometa, tada Mustafa Kljakić.

Danas? Nisam siguran znaju li ministri uopće koliko imamo brodarskih kompanija u Hrvatskoj, a kamoli da se pojavljuju na sastancima udruženja hrvatskih brodara “Mare Nostrum“ - priča nam kapetan Ante Roje, nekadašnji predsjednik Izvršnog odbora Jugoslavenskog udruženja brodara, direktor splitske brodarske tvrtke “Jadroplov“ u osamdesetim godinama prošlog stoljeća, te vrsni poznavatelj svjetskog pomorskog tržišta i brodogradnje.

Kapetan Roje pripada onoj generaciji hrvatskih pomoraca koji se dobro sjećaju dobrano zaboravljene “Jadranske orijentacije“, ekonomske doktrine koja je u bivšoj državi predstavljala stratešku privrednu orijentaciju prema moru, lukama i pomorstvu. Za one mlađe koji nisu čuli za “Jadransku orijentaciju“ vrlo lapidarno objašnjenje ovog pojma dao je još krajem 50-ih godina Vicko Krstulović, bivši ministar pomorstva FNRJ:

“Osjetiti važnost položaja na moru i mogućnost korištenja takva položaja, to predstavlja jadransku orijentaciju Jugoslavije... Ona znači samo jedno: da prednosti svog položaja na moru zemlja mora u punoj mjeri iskoristiti za napredak cjelokupnog ekonomskog i kulturnog razvitka zemlje i naroda.” Krstulovićevo zalaganje za “jadransku orijentaciju“ nije naišlo na potpuno razumijevanje u birokratiziranoj jugoslavenskoj vlasti, posebno ne u onom dijelu koji je gurao “podunavsku orijentaciju“. Činjenica da je 50 do 60 posto robne razmjene sa svijetom išlo preko jadranskih, odnosno hrvatskih luka ipak se nije mogla zaobići.

Fali nam banka

U prohujala “zlatna doba” ponos hrvatskog brodarstva bili su riječka “Croatialine“, “Tankerska plovidba Zadar“, “Atlantska plovidba Dubrovnik“, potom splitski “Jadroplov“, “Lošinjska plovidba“, “Šibenska plovidba“, “Mediteranska plovidba“ iz Korčule, “Obalna plovidba Split“...

Bila je to flota od ukupno 200 trgovačkih brodova početkom 90-ih godina. Danas, 20 godina poslije, brodova je manje od 90. “Croatialine“ ili “Šibenska plovidba“ postoje samo u publikacijama o pomorskoj povijesti, a neke kao “Lošinjska plovidba“ pred gašenjem su.

Prošlu godinu naši brodari s pravom nazivaju jednom od najgorih u povijesti. “Tankerska plovidba“, čija flota čini gotovo trećinu ukupne tonaže domaćih brodova, lani je zabilježila rekordni gubitak od čak 540 milijuna kuna. U debelom minusu je i “Uljanik plovidba“, 88 milijuna, a nešto manji gubitak, 75 milijuna kuna, bilježi “Atlantska plovidba“. Crnu bilancu poslovanja hrvatski pomorci očekuju i u ovoj tekućoj, 2013. godini.

“Naše međunarodno brodarstvo ipak nije nestalo”, nastavlja naš sugovornik kapetan Ante Roje, “ali s Jugoslavijom i njezinim velikim tržištem nestalo je linijsko brodarstvo i tvrtke poput riječkog “Croatia linea“ koji je i u svjetskim razmjerima bila respektabilna kompanija. Jak linijski brodar bio je i splitski “Jadroplov“ koji je u jednom trenutku imao 27 brodova, a danas ih ima tek sedam. Naime, sve linije su počinjale i završavale u našim lukama, od Bara do Rijeke. No, već krajem 80-ih uočena je nedovoljna tonaža flote i njena tehnološka zastarjelost.

Ni tada, kao ni danas, nije bilo shvaćanja što su to investicije u brodove, niti se pratilo stanje cijena na tržištu brodova. Nismo se nikada tržišno ponašali. Ali u okviru Jugoslavije, hrvatski brodari imali su veliko tržište, te Jugoslavensku banku za međunarodnu ekonomsku suradnju, koja je podupirala izvoznike. U Hrvatskoj takve banke za financiranje izvozne privrede uopće nema”, kritičan je kapetan Roje koji konstatira kako je “hrvatsko brodarstvo marginalno u svjetskim razmjerima“.
“Hrvatska privreda nema koristi od hrvatskih trgovačkih brodova koji plove morima svijeta, niti oni pristaju u hrvatskim lukama”, kaže kapetan.

Hrvatska je bila najrazvijenija pomorska jugorepublika s najvećom flotom. Hrvatski brodovi držali su gotovo 70 posto teretne flote i preko 90 posto putničke flote bivše Jugoslavije. 1990. godine trgovačka mornarica Jugoslavije, hrvatska uglavnom, nalazila se na 27 mjestu po tonaži brodova “Lloydsove“ ljestivce razvijenih pomorskih zemalja.

“Prasci i kukuruz”

Naša me Vlada podsjeća na jedrenjak u magli bez vjetra, dakle bez radara, čiji kapetan ne zna što je uokolo broda, a ako okolnosti potraju, smanjit će “panatiku” i dočekati da vjetar zapuše... A hoće li nakon magle s bonacom zapuhati fortunal, to je izvan utjecaja kapetana... Dakle, uvijek čekamo da netko ili nešto razriješi problem. Naša se vlada ni prema čemu nije odredila strateški, a kamoli prema pomorstvu ili brodogradnji.

Problem je i Splitsko sveučilište, odnosno Katedra za brodogradnju. Osim crtanja brodova uopće se ne bave svjetskim brodarskim tržištem, cijenama brodova, ciklusima promjena cijena, trendovima... Na Sveučilištu su samo napravili program restrukturiranja “Brodosplita“ i debelo ga naplatili - kaže nam kapetan Roje.    

Splitski kapetan Josip Radić Šimičić generalni je direktor podružnice “V. Shipsa” u Monacu koja u menadžmentu ima 120 brodova, a inače cijela grupacija “V. Shipsa“ najveća je svjetska kompanija koja u menadžmentu ima gotovo tisuću brodova. Ovaj iskusni pomorac, ponosan na svoje bračke korijene, davne 1974. godine počeo je raditi za tvrtku “Acomarit Geneva” koja se prije osam godina spojila s jakim “V. Shipsom”.  

- Bilo je bolje graditi brodove nego “Spaladium arenu” (vrijedna milijardu kuna, op.a.). Umjesto te dvorane, hrvatsko je brodarstvo mogli imati četiri broda, a 80 obitelji kruh. A vidimo kako je ispalo. Sad treba gubit novce i održavati praznu dvoranu… - kaže kapetan Radić Šimičić.

- Što se tiče “Jadranske orijentacije”, dokle god Ministarstvo pomorstva, ali i samu Vladu, budu vodili ljudi koji znaju sve o “prascima i kukuruzu”, a ništa o brodovima i pomorskom poduzetništvu, drukčije ne može ni biti. Jedna Švicarska koja nema more, razvija pomorsku orijentaciju, gradi brodove i razvija pomorske firme.

Talijanska država usprkos krizi investira u pomorstvo, pa danas ima jednu od najmlađih trgovačkih flota na svijetu. Na koncu, Vicko Krstulović, koji nije bio učen čovjek, stvarao je firmu po firmu poslije Drugog svijetskog rata, pa su tako nastale “Šibenska plovidba”, “Pločanska plovidba”, “Jugolinija”, “Jadroplov”… - kaže kapetan Radić Šimičić.

Komentirajući najavljene strateške investicije Vlade RH, uvaženi ekonomski stručnjak i nekadašnji ministar gospodarstva Ljubo Jurčić primjećuje kako u planiranim investicijama nema ni traga pomorstvu, a ni brodovima. Kako kaže, one su “bez mora i okusa soli”.

Virtualna država

Valja pojasniti da ne postoje strateške investicije. Mogu postojati samo strateški ciljevi jedne države. Najavljene investicije Vlade su bez ikakve ekonomske podloge, kao da su rađene za neku nepostojeću, virtualnu državu. Razlog zašto među strateškim gospodarskim ciljevima naše države nema orijentacije prema moru i brodovima, ležu u činjenici da je Hrvatska odbacila pomorstvo i brodogradnju prema kojoj se doslovce neprijateljski odnosi. Političarima u Vladi nije potpunio jasno što su stvarni problemi u brodogradnji, a nisu ni motivirani da doznaju.

Bivša Jugoslavija je kroz formu “Jadranske orijentacije” na deklarativnoj razini nastojala promovirati svoju stratešku orijentaciju prema moru. Koliko je ta forma imala kvalitetnog sadržaja drugo je pitanje - smatra profesor Jurčić. Usprkos krizi, svjetska trgovina i promet robe morima, prema Jurčićevim riječima, raste i predviđa se daljnji trend rasta.

Dok se predviđa rast globalnog pomorskog prometa, Hrvatska se odrekla brodarstva i bilo kakvog promišljanja o toj grani naše ekonomije. Dok smo mi gasili brodarske kompanije, u isto vrijeme u svijetu je nastalo nekoliko velikih pomorskih tvrtki. S druge strane, ništa bolje nije ni u brodogradnji. Privatnici kojima su prepuštena domaća brodogradilišta ne udovoljavaju ni elementarnim kriterijima za prepuštanje i provođenje restrukturiranja. Ovakva privatizacija škverova djeluje mi kao korak do njihova gašenja ili preorijentacije na neke druge djelatnosti. Država se olako odrekla velike pomorske i brodograđevne tradicije, znanja i velike društvene vrijednosti koja je desetljećima stvarana s velikim međunarodnim ugledom - smatra Jurčić.

Domaći brodari prepušteni su samima sebi. Brodogradilišta i stoljeća brodogradnje “preko koljena” su privatizirana, bez jamstva opstanka. U famoznim “strateškim investicijama” vladajućih more i brodovi ne postoje. Doista, vidi li se Jadran iz Banskih dvora?

www.slobodnadalmacija.hr
croatialineKoliko  se nekada držalo do brodarstva i pomorske privrede pokazuje da je svakoj, ali baš svakoj sjednici Izvršnog odbora Poslovne zajednice pomorskih brodara Jugoslavije, tamo u drugoj polovini 80-godina, sudjelovao savezni ministar prometa, tada Mustafa Kljakić.

Danas? Nisam siguran znaju li ministri uopće koliko imamo brodarskih kompanija u Hrvatskoj, a kamoli da se pojavljuju na sastancima udruženja hrvatskih brodara “Mare Nostrum“ - priča nam kapetan Ante Roje, nekadašnji predsjednik Izvršnog odbora Jugoslavenskog udruženja brodara, direktor splitske brodarske tvrtke “Jadroplov“ u osamdesetim godinama prošlog stoljeća, te vrsni poznavatelj svjetskog pomorskog tržišta i brodogradnje.

Kapetan Roje pripada onoj generaciji hrvatskih pomoraca koji se dobro sjećaju dobrano zaboravljene “Jadranske orijentacije“, ekonomske doktrine koja je u bivšoj državi predstavljala stratešku privrednu orijentaciju prema moru, lukama i pomorstvu. Za one mlađe koji nisu čuli za “Jadransku orijentaciju“ vrlo lapidarno objašnjenje ovog pojma dao je još krajem 50-ih godina Vicko Krstulović, bivši ministar pomorstva FNRJ:

“Osjetiti važnost položaja na moru i mogućnost korištenja takva položaja, to predstavlja jadransku orijentaciju Jugoslavije... Ona znači samo jedno: da prednosti svog položaja na moru zemlja mora u punoj mjeri iskoristiti za napredak cjelokupnog ekonomskog i kulturnog razvitka zemlje i naroda.” Krstulovićevo zalaganje za “jadransku orijentaciju“ nije naišlo na potpuno razumijevanje u birokratiziranoj jugoslavenskoj vlasti, posebno ne u onom dijelu koji je gurao “podunavsku orijentaciju“. Činjenica da je 50 do 60 posto robne razmjene sa svijetom išlo preko jadranskih, odnosno hrvatskih luka ipak se nije mogla zaobići.

Fali nam banka

U prohujala “zlatna doba” ponos hrvatskog brodarstva bili su riječka “Croatialine“, “Tankerska plovidba Zadar“, “Atlantska plovidba Dubrovnik“, potom splitski “Jadroplov“, “Lošinjska plovidba“, “Šibenska plovidba“, “Mediteranska plovidba“ iz Korčule, “Obalna plovidba Split“...

Bila je to flota od ukupno 200 trgovačkih brodova početkom 90-ih godina. Danas, 20 godina poslije, brodova je manje od 90. “Croatialine“ ili “Šibenska plovidba“ postoje samo u publikacijama o pomorskoj povijesti, a neke kao “Lošinjska plovidba“ pred gašenjem su.

Prošlu godinu naši brodari s pravom nazivaju jednom od najgorih u povijesti. “Tankerska plovidba“, čija flota čini gotovo trećinu ukupne tonaže domaćih brodova, lani je zabilježila rekordni gubitak od čak 540 milijuna kuna. U debelom minusu je i “Uljanik plovidba“, 88 milijuna, a nešto manji gubitak, 75 milijuna kuna, bilježi “Atlantska plovidba“. Crnu bilancu poslovanja hrvatski pomorci očekuju i u ovoj tekućoj, 2013. godini.

“Naše međunarodno brodarstvo ipak nije nestalo”, nastavlja naš sugovornik kapetan Ante Roje, “ali s Jugoslavijom i njezinim velikim tržištem nestalo je linijsko brodarstvo i tvrtke poput riječkog “Croatia linea“ koji je i u svjetskim razmjerima bila respektabilna kompanija. Jak linijski brodar bio je i splitski “Jadroplov“ koji je u jednom trenutku imao 27 brodova, a danas ih ima tek sedam. Naime, sve linije su počinjale i završavale u našim lukama, od Bara do Rijeke. No, već krajem 80-ih uočena je nedovoljna tonaža flote i njena tehnološka zastarjelost.

Ni tada, kao ni danas, nije bilo shvaćanja što su to investicije u brodove, niti se pratilo stanje cijena na tržištu brodova. Nismo se nikada tržišno ponašali. Ali u okviru Jugoslavije, hrvatski brodari imali su veliko tržište, te Jugoslavensku banku za međunarodnu ekonomsku suradnju, koja je podupirala izvoznike. U Hrvatskoj takve banke za financiranje izvozne privrede uopće nema”, kritičan je kapetan Roje koji konstatira kako je “hrvatsko brodarstvo marginalno u svjetskim razmjerima“.
“Hrvatska privreda nema koristi od hrvatskih trgovačkih brodova koji plove morima svijeta, niti oni pristaju u hrvatskim lukama”, kaže kapetan.

Hrvatska je bila najrazvijenija pomorska jugorepublika s najvećom flotom. Hrvatski brodovi držali su gotovo 70 posto teretne flote i preko 90 posto putničke flote bivše Jugoslavije. 1990. godine trgovačka mornarica Jugoslavije, hrvatska uglavnom, nalazila se na 27 mjestu po tonaži brodova “Lloydsove“ ljestivce razvijenih pomorskih zemalja.

“Prasci i kukuruz”

Naša me Vlada podsjeća na jedrenjak u magli bez vjetra, dakle bez radara, čiji kapetan ne zna što je uokolo broda, a ako okolnosti potraju, smanjit će “panatiku” i dočekati da vjetar zapuše... A hoće li nakon magle s bonacom zapuhati fortunal, to je izvan utjecaja kapetana... Dakle, uvijek čekamo da netko ili nešto razriješi problem. Naša se vlada ni prema čemu nije odredila strateški, a kamoli prema pomorstvu ili brodogradnji.

Problem je i Splitsko sveučilište, odnosno Katedra za brodogradnju. Osim crtanja brodova uopće se ne bave svjetskim brodarskim tržištem, cijenama brodova, ciklusima promjena cijena, trendovima... Na Sveučilištu su samo napravili program restrukturiranja “Brodosplita“ i debelo ga naplatili - kaže nam kapetan Roje.    

Splitski kapetan Josip Radić Šimičić generalni je direktor podružnice “V. Shipsa” u Monacu koja u menadžmentu ima 120 brodova, a inače cijela grupacija “V. Shipsa“ najveća je svjetska kompanija koja u menadžmentu ima gotovo tisuću brodova. Ovaj iskusni pomorac, ponosan na svoje bračke korijene, davne 1974. godine počeo je raditi za tvrtku “Acomarit Geneva” koja se prije osam godina spojila s jakim “V. Shipsom”.  

- Bilo je bolje graditi brodove nego “Spaladium arenu” (vrijedna milijardu kuna, op.a.). Umjesto te dvorane, hrvatsko je brodarstvo mogli imati četiri broda, a 80 obitelji kruh. A vidimo kako je ispalo. Sad treba gubit novce i održavati praznu dvoranu… - kaže kapetan Radić Šimičić.

- Što se tiče “Jadranske orijentacije”, dokle god Ministarstvo pomorstva, ali i samu Vladu, budu vodili ljudi koji znaju sve o “prascima i kukuruzu”, a ništa o brodovima i pomorskom poduzetništvu, drukčije ne može ni biti. Jedna Švicarska koja nema more, razvija pomorsku orijentaciju, gradi brodove i razvija pomorske firme.

Talijanska država usprkos krizi investira u pomorstvo, pa danas ima jednu od najmlađih trgovačkih flota na svijetu. Na koncu, Vicko Krstulović, koji nije bio učen čovjek, stvarao je firmu po firmu poslije Drugog svijetskog rata, pa su tako nastale “Šibenska plovidba”, “Pločanska plovidba”, “Jugolinija”, “Jadroplov”… - kaže kapetan Radić Šimičić.

Komentirajući najavljene strateške investicije Vlade RH, uvaženi ekonomski stručnjak i nekadašnji ministar gospodarstva Ljubo Jurčić primjećuje kako u planiranim investicijama nema ni traga pomorstvu, a ni brodovima. Kako kaže, one su “bez mora i okusa soli”.

Virtualna država

Valja pojasniti da ne postoje strateške investicije. Mogu postojati samo strateški ciljevi jedne države. Najavljene investicije Vlade su bez ikakve ekonomske podloge, kao da su rađene za neku nepostojeću, virtualnu državu. Razlog zašto među strateškim gospodarskim ciljevima naše države nema orijentacije prema moru i brodovima, ležu u činjenici da je Hrvatska odbacila pomorstvo i brodogradnju prema kojoj se doslovce neprijateljski odnosi. Političarima u Vladi nije potpunio jasno što su stvarni problemi u brodogradnji, a nisu ni motivirani da doznaju.

Bivša Jugoslavija je kroz formu “Jadranske orijentacije” na deklarativnoj razini nastojala promovirati svoju stratešku orijentaciju prema moru. Koliko je ta forma imala kvalitetnog sadržaja drugo je pitanje - smatra profesor Jurčić. Usprkos krizi, svjetska trgovina i promet robe morima, prema Jurčićevim riječima, raste i predviđa se daljnji trend rasta.

Dok se predviđa rast globalnog pomorskog prometa, Hrvatska se odrekla brodarstva i bilo kakvog promišljanja o toj grani naše ekonomije. Dok smo mi gasili brodarske kompanije, u isto vrijeme u svijetu je nastalo nekoliko velikih pomorskih tvrtki. S druge strane, ništa bolje nije ni u brodogradnji. Privatnici kojima su prepuštena domaća brodogradilišta ne udovoljavaju ni elementarnim kriterijima za prepuštanje i provođenje restrukturiranja. Ovakva privatizacija škverova djeluje mi kao korak do njihova gašenja ili preorijentacije na neke druge djelatnosti. Država se olako odrekla velike pomorske i brodograđevne tradicije, znanja i velike društvene vrijednosti koja je desetljećima stvarana s velikim međunarodnim ugledom - smatra Jurčić.

Domaći brodari prepušteni su samima sebi. Brodogradilišta i stoljeća brodogradnje “preko koljena” su privatizirana, bez jamstva opstanka. U famoznim “strateškim investicijama” vladajućih more i brodovi ne postoje. Doista, vidi li se Jadran iz Banskih dvora?

www.slobodnadalmacija.hr
TEČAJNA LISTA 209 (vrijedi od 28.10.2016.)

Tečajna lista | Kalkulator

val. jed.
srednji
CHF
1
7,191941
GBP
1
8,512037
USD
1
7,004697
EUR
1
7,618940
$
=

posalji vijest

posalji video

Anketa

Postao sam pomorac jer...

Facebook

Copyright © 2015 Pomorac.net All rights reserved