IMA LI KO I?*TA OD PITANJA IZ ENGLESKOG ZA KLASU 750 KW
BIJA BI MU JAKO ZAHVALAN.........
IMA LI KO I?*TA OD PITANJA IZ ENGLESKOG ZA KLASU 750 KW
BIJA BI MU JAKO ZAHVALAN.........
Uči sljedeće:
1. Engine crew
2. Two stroke engine
3. Fire extinguishing installation
4. Parts of main engine
5. Engine room log
6. Electric plants
7. Four stroke engine
8. Auxiliary devices in engine room
9. Ship's generator
10. Diesel engine
11. Auxiliary engine
12. Boilers
13. Propeller
14. Turbine
15. Electric plants
16. Arrangement of engine room
17. Classification of boilers according to pressure
18. Internal combustion engine
19. Classification of engines according to speed
A nema ti tu konkretnih pitanja. Dobit ces dva teksta od par recenica da prevedes sa eng u hrv i obratno. I nije nista komplicirano, ne ide se u detalje....
Ja sam ima zadatak da sa eng prevedem nekakav opceniti opis sustava rashl vode gl motora (ili se cak radilo o ulju, ne mogu se sad tocno sitit), a drugi ti je bija da sa hrv prevedem na eng nesto tipa "u luci smo, ne znamo kad cemo isploviti, nesto u makini poslo u k..., narucili smo i cekamo rezervne dijelove....". Znaci sasvim opcenito.
Usmeni ..... znam da me pitala nesto oko dizel motora, osnovni dijelovi,od cega se sastoji glava motora, tako nesto, ali cisto lagani razgovor na eng jeziku.(iako mislim da je "pala" na moju rock'n'roll majicu, stalne je buljila u nju!)
najbolje ti je vjezbati iz : Spinčić-Pritchard: Spinčić-Pritchard: A Texbook for Marine Engineers, Pomorski fakultet, Rijeka 2001., - 1.dio, velika (a4) smedja knjiga, mozes je kupiti (100-ak kn) ili vjerojatno naci u
vecini knjiznica, prvih par poglavlja sto nemaju veze uz makinu priskoci i to ti je to. (ako imas vrimena, mos proci i 2. dio od istih autora).
Inace rjecnik smo mogli koristiti, pa ga ponesi, a i ove dvi navedene knjige ti na kraju imaju nekakav prijevod eng-hrv pa ga iskopiraj, koristit ce ti, mozda ce vam dozvoliti i knjige na stolu, ponesi.
Ako si bija u stanju donekle citat i razumit instrukcione knjige na brodu, mislim da neces imat nikakvih problema. (Ako se ne namiris na kakvog vjerskog fanatika/konceptualnog umjetnika/vjetnamskog veterana i sl.)
aj zivija!![]()
Born in Croatia
PUNO STE MI POMOGLI-----HVALA![]()
Evo da ne otvaram novu temu ovaj naslov mi se cinija najprikladnji mome pitanju.
Naime zanima me kako ovi na kapetaniji racunaju dane navigacije ko asistentu.Kako se tocno gleda po misecu,danu provedenom na brodu ili necem trecem.Svakog koga sam pita govori drugacije pa me sad naprosto zanima.Najbolje bi znali oni sto su nedavno polozili.Eto zahvaljuem se na odgovoru.
Dosa sam natrag viditi svoje sve je u zdraci sto zarobila je skoje...
Časnik stroja odgovornog za stražu u strojarnici sa strojem porivne snage od 750 kW ili jačim (STCW III/1)
Vremensko ograničenje 5 godina
Uvjeti
Više od 18 godina starosti
Završeno srednjoškolsko obrazovanje brodostrojarskog smjera ili drugog odgovarajućeg smjera u trajanju od najmanje 4 godine, u kojem su obuhvaćeni najmanje sadržaji sukladno programu iz dijela A-III/1 STCW Pravilnika, ili
Odslušani i položeni svi ispiti prve dvije godine preddiplomskog sveučilišnog studija brodostrojarskog smjera ili drugog odgovarajućeg smjera u kojima su obuhvaćeni najmanje sadržaji sukladno programu iz dijela A-III/1 STCW Pravilnika, ili
Završen preddiplomski studij brodostrojarskog smjera ili drugog odgovarajućeg smjera u trajanju od tri godine u kojima su obuhvaćeni najmanje sadržaji sukladno programu iz dijela A-III/1 STCW Pravilnika
Položen ispit sukladno programu iz Priloga C10
Najmanje 12 mjeseci plovidbene službe u svojstvu vježbenika u strojarnici broda sa strojem porivne snage od 750 kW ili jačim od čega najmanje 6 mjeseci na brodu sa strojem porivne snage od 3000 kW ili jačim
Udovoljavanje zdravstvenim uvjetima
Po danima. Jedna godina se sastoji od 12 mjeseci,a koji se opet sastoje od kracih vremenskih jedinica tj dana. Neki mjeseci imaju vise,a neki manje dana ali u nacelu se uzima da godina ima 365 dana,osim u iznimnim slucajevima tj, ako si otisao na brod u prestupnoj godini pa godina tada ima 366(jer tada bi ti ona veljaca koju si bio na brodu imala 29 dana,a zakonodavac trazi 12 mjeseci znaci najmanje toliko dana navigacije trebas imat.
Tako sam i mislija jer neko ka?že broju se dani koliko si bija na brodu,a neko ka?že broju se miseci i svaki misec puni proveden na brodu uzima se ko 30 dana.
Dosa sam natrag viditi svoje sve je u zdraci sto zarobila je skoje...
Ma mozes brojat kako god ti je lakse 365 dana ili 12 mjeseci ili jedna godina.Dojdes na isto.
Posljednje uređivanje od Frankie : 01-25-2012 at 07:39 AM
There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)