Welcome guest, is this your first visit? Click the "Create Account" button now to join.
Prikaz rezultata str. 1/7
    Kadet mali as avatar
    Datum registracije
    Jan 2011

Početno Prvi ISkrcaj i moja zbunjenost

Prvo bih ?želio pozdraviti sve članove ovog foruma za?želiti svima sretnu novu godinu. Dakle, zbunjen sam. Nakon zavr??etka pomorskog faxa i dugih gotovo osam mjeseci prve plovidbe (ukrcao sam se kao asistent stroja na jednoj domaćoj kompaniji, ugovor na 6 mjeseci), stigao sam doma. Rekli mi da se javim u kapetaniju ??to prije, da mi puknu pečat. To sam i napravio. Tako su mene oni na kapetaniji odjavili (ili prijavili), nemam pojma. Onda mi je doma do??lo pismo da vi??e nisam osiguran. Pa mi onda dolazi pismo od banke da na drugom obaveznom mirovinskom stupu imam uplaćenih nula kuna. Ukratko, nemam pojma sto sva ta birokracija znači. Ovaj forum vrvi raznim informacijama, ali svatko ima nekakav svoj poseban slucaj, a institucije u kojima sam se pokusao raspitati uglavnom mi govore da nemaju nista sa time. Ono sto sam ja htio jest da nakon iskrcaja uplaćujem (ako je to moguće) sebi mirovinsko i zdravstveno, te da se mojih osam mjeseci plovidbe upi??e u moju radnu knji?žicu. Odi sam pročitao da te neke firme tra?že radnu knji?žicu, neke ne. Mene nitko nije pitao moju knji?žicu, a zar to nije moje pravo, da moj rad bude negdje zabilje?žen? ?*to ako tra?žim posao na kopnu nekada u buduće, ispati će da nemam nikakvog radnog iskustva?! Uglavnom, znam da se onim upućenima ovo ??to pi??em čini smje??nim, ali ja sam prije godinu dana jo?? bio student i nov sam u svemu tome. Bio bih zahvalan akda bi mi netko od vas iskusnijih mogao dati nekakve upute, barem adresu gdje se mogu po??teno raspitati o tome ??to mi je činiti i ??to je moje pravo tra?žiti nakon ??to se vratim doma nakon po??teno odrađenih mjeseci na moru.. Hvala!

milenijski fotograf Patayuta avatar
    Datum registracije
    Nov 2010
    Firma
    Music shop "? kembe"

Početno

Citiraj Prvotno napisano od mali as Vidi poruku
    1. Dakle, zbunjen sam.

2. Rekli mi da se javim u kapetaniju ??to prije, da mi puknu pečat. To sam i napravio. Tako su mene oni na kapetaniji odjavili (ili prijavili), nemam pojma.

3. Onda mi je doma do??lo pismo da vi??e nisam osiguran.

4. a institucije u kojima sam se pokusao raspitati uglavnom mi govore da nemaju nista sa time.

5. Ono sto sam ja htio jest da nakon iskrcaja uplaćujem (ako je to moguće) sebi mirovinsko i zdravstveno, te da se mojih osam mjeseci plovidbe upi??e u moju radnu knji?žicu.

6. Odi sam pročitao da te neke firme tra?že radnu knji?žicu, neke ne. Mene nitko nije pitao moju knji?žicu, a zar to nije moje pravo, da moj rad bude negdje zabilje?žen?

7. ??to je moje pravo tra?žiti nakon ??to se vratim doma nakon po??teno odrađenih mjeseci na moru.. Hvala!
    1 - lud/zbunjen/normalan - reklo bi se da si u zlatnoj sredini...

2 - ovjerili su ti navigaciju tj ubacili tvoju navigaciju u svoju evidenciju (to ti je bitno npr. kod polaganja klase, izdavanja raznih breveta, obnove breveta i dr.)

3 - firma te odjavila jer si sad nezaposlen

4 - pazi, u lijepoj nasoj nitko nema nista s nicim, i to ti je sigurno jasno (iako s vremena na vrijeme tu i tamo sami sebe pokusamo zavaravati; ma nije valjda... - e pa je!)

5 - neznam na kojoj si firmi...najbolje zovi kadrovsku i pitaj ih kakva je procedura, da li ti to firma uplacuje (ili refundira kad platis po uplatnicama koje ti dodju doma) ili moras sam placati

6 - sto se tice upisa u radnu knjizicu, mislim da moras ici na zavod za zaposljavanje sa knjizicom, potvrdama o placenom zdravstvenom/mirovinskom i nekakvim papirom koji si trebao dobiti na brodu po iskrcaj u kojem ti pise ukupni staz. Steta, da sam uspio otici ovih dana do biro, znao bih ti vise reci.

7 - otprilike kao pod 4

Kadet mali as avatar
    Datum registracije
    Jan 2011

Početno

E, hvala ti puno, patayuta, sada mi je ne??to i jasnije. Npr. to da imam i posla sa biroom.. Inače sam u ugovoru sa firmom imao i stavku "dodatak za mirovinsko i zdravstveno osiguranje", a po iskrcaju mi nikakve uplatnice nisu stigle (osim onog čudnog izvje??ća o stanju love na drugom obveznom mirovinskom stupu, koji mi također zvuči totalno nelogično, jer bi po tome morao uplaćivat neodređenu količinu novaca za ne??to također neodređeno).

Uglavnom, u postu sam vi??e htio istaknuti kako je sve to kretenski rije??eno: ni??ta nije transparentno, nitko ti ni??ta ne govori, nitko ti ni??ta nezna reći i ??to je jo?? jadnije, ni nema volje za objasniti. Kao da je to neka sitnica, a ne tvoja sada??njost i budućnost. Vui??e uspije?? saznati preko foruma i tuđih iskustava nego od ljudi koje plaćamo za te stvari..

milenijski fotograf Patayuta avatar
    Datum registracije
    Nov 2010
    Firma
    Music shop "? kembe"

Početno

@mali as

Meni je to rje??enje za mirovinsko/zdravstveno sa uplatnicama, naravno, do??lo od porezne uprave i to tek nakon podno??enja porezne prijave. Mo?žda to ima veze jedno s drugim. Uglavnom kad ih plati?? odnese?? u svoju firmu da ti refundiraju (ako ti već firma plaća m/z), ali opet ka?žem, pitaj kadrovsku. A da ti to firma mo?žda odmah nije refundirala kroz plaču?

Normalno da ima?? 0 kuna u mirovinskom fondu kad jo?? ni??ta nisi uplačivao, to je izvje??taj koji ti tvoj fond ??alje jednom godi??nje i vidi?? koliko novaca ima?? kod njih.( Da se mene pita, čisto sumnjam da ću ih vi??e ikad vidit, ipak se nadam je to samo moja osobna percepcija dana??njeg sustava...).

Nakon iskrcaja mo?že?? sam sebi uplačivati produ?ženo mirovinsko. Reci da zelis platiti pa će?? vidit da ce ti to biti vrlo kvalitetno i transparentno obja??njeno.

eto toliko, i pardon za č/đ/??, imam nekakav cudan afinitet prema stranim tipkovnicama...

Kadet mali as avatar
    Datum registracije
    Jan 2011

Početno

Hehe, nisi jedini sa čudnim finitetima prema đ/??/č, tako da se nepotrebno ispričavat oko toga. Ja sam, kao vjerovatno i velika većina, postao apsalutno imun na to.

Mo?že?? mi jo?? samo reć kome ja to trebam spomenuti da bi sebi uplaćivao mirovinsko i zdravstveno non-stop, tako da mi taj to transparentno objasni..?

Barba
    Datum registracije
    Nov 2008

Početno

eee,to je pitanje koje svi trazimo,nesto zna gospoja u dnu marmontove na katu,soba?,ona je ok,ali tamo je,neko ce znat

Kadet
    Datum registracije
    Feb 2010
    Firma
    atlantska plovidba

Početno

Citiraj Prvotno napisano od Patayuta Vidi poruku
    1 - lud/zbunjen/normalan - reklo bi se da si u zlatnoj sredini...

2 - ovjerili su ti navigaciju tj ubacili tvoju navigaciju u svoju evidenciju (to ti je bitno npr. kod polaganja klase, izdavanja raznih breveta, obnove breveta i dr.)

3 - firma te odjavila jer si sad nezaposlen

4 - pazi, u lijepoj nasoj nitko nema nista s nicim, i to ti je sigurno jasno (iako s vremena na vrijeme tu i tamo sami sebe pokusamo zavaravati; ma nije valjda... - e pa je!)

5 - neznam na kojoj si firmi...najbolje zovi kadrovsku i pitaj ih kakva je procedura, da li ti to firma uplacuje (ili refundira kad platis po uplatnicama koje ti dodju doma) ili moras sam placati

6 - sto se tice upisa u radnu knjizicu, mislim da moras ici na zavod za zaposljavanje sa knjizicom, potvrdama o placenom zdravstvenom/mirovinskom i nekakvim papirom koji si trebao dobiti na brodu po iskrcaj u kojem ti pise ukupni staz. Steta, da sam uspio otici ovih dana do biro, znao bih ti vise reci.

7 - otprilike kao pod 4
    Citiraj Prvotno napisano od mali as Vidi poruku
    E, hvala ti puno, patayuta, sada mi je ne??to i jasnije. Npr. to da imam i posla sa biroom.. Inače sam u ugovoru sa firmom imao i stavku "dodatak za mirovinsko i zdravstveno osiguranje", a po iskrcaju mi nikakve uplatnice nisu stigle (osim onog čudnog izvje??ća o stanju love na drugom obveznom mirovinskom stupu, koji mi također zvuči totalno nelogično, jer bi po tome morao uplaćivat neodređenu količinu novaca za ne??to također neodređeno).

Uglavnom, u postu sam vi??e htio istaknuti kako je sve to kretenski rije??eno: ni??ta nije transparentno, nitko ti ni??ta ne govori, nitko ti ni??ta nezna reći i ??to je jo?? jadnije, ni nema volje za objasniti. Kao da je to neka sitnica, a ne tvoja sada??njost i budućnost. Vui??e uspije?? saznati preko foruma i tuđih iskustava nego od ljudi koje plaćamo za te stvari..
    Pozdrav!
    Samo da napomenem da ne bude zabune, kad sam trebao radnu knjizicu zbog promjene posla isao sam po nju u mirovinsko,"radni staz" iliti navigaciju u radnu knjizicu upisuje mirovinsko osiguranje a ne zavod za zaposljavanje. Radnu knjizicu mozes podici u mirovinskom-na zavodu NE!Sretno!

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Pravila pisanja poruke

• Ne možeš otvoriti novu temu
  • Ne možeš ostaviti odgovor
  • Ne možeš stavljati dodatke
  • Ne možeš uređivati svoje postove
  •