Evo postovani prijatelji i korisnici foruma ja san nakon par dana skupia vasih savjeta te pokusao sastaviti mail kojim zelim da se obratimo Ministru i vladi. Ovaj mail se odnosi na pomorce s naseg portala kojih trenutno ima cca 1150. MIslim da je to dovoljan broj da bi se prihvatilo nase misljenje. Ukratko da ne duzim evo mail pa vas molim da mi napisete sta mislite pa da krenem ja sa slanjem , ujedno procitajte ga u potpunosti.
Evo mail.
Predmet: Zahtjev za izmjenom zakona o pomorstvu
Postovani,
Ovim putem Vam se obracam prvenstveno sa zeljom da izrazim nezadovoljstvo, kako svoje osobno, tako i u ime pomoraca okupljenih oko web portala http://www.pomorac.net
Naime, spomenuti portal djeluje vec godinu dana i sedam mjeseci, te u ovom trenu broji cca 1150 svojih clanova,a ciji broj iz dana u dan raste, cemu svjedoci i preko 200 000 posjeta mjesecno.
S obzirom na specificnost naseg posla i nemogucnost okupljanja veceg broja pomoraca u isto vrijeme na javnim okupljanjima, primorani smo svoje nezadovljstvo iskazati ovim i slicnim putevima, posebice putem medija koji su pokazali veliko zanimanje upravo za ovu temu. Zelimo izraziti svoje nezadovoljstvo djelovanjem i odlukama Ministarsva, Vlade i SPH i smatramo kako bi se nas glas trebao smatrati kao ravnopravan s drugim javnim skupinama, posebice iz razloga sto svakim danom broj nezadovoljnih pomoraca zeljnih da uvedu promjene rapidno raste.
U nastavku zelimo izraziti nase nezadovoljstvo i ukazati na samo neke od nepravednosti u nasem drzavnom sustavu. Ono sto trazimo nije nista vise od onoga sto smatramo da smo svojim radom i nacinom zivota zasluzili , jednostavno zelimo ista prava koja imaju pomorci drugih zemalja, te da nas se ne tretira kao sredstvo za punjenje proracuna, vec kao profesionalce koji svoju zemlju predstavljaju u najboljem svjetlu i svoj mukotrpno zaradeni novac trose upravo u svojoj drzavi.
Danas smo, nazalost, u situaciji da uz konstanan pad deviza i sve vece zivotne troskove, posao pomorca se vise niti ne isplati, a â??Kruh sa sedam koraâ?? poprima svoje puno znacenje. Odvojenost od obitelji i najdrazih, rad pod gotovo nemogucim uvjetima i mnoge opasnosti koje ovaj nacin zivota nosi, sada su postali u potpunosti neisplativi! Jos uz sve to, umjesto da stane iza nas, nasa drzava nam zadaje najveci udarac od svih sa ovim Zakonom o pomorstvu
Takoder, jedan od udaraca koji nam zadaje nasa drzava jest odluka o nemogucnosti napredovanja bez zavrsene vise skole, kao da nase visegodisnje iskustvo, zavrsena strucna skola, te odlican status koji imamo u svijetu i strucno znanje vise nisu dovoljni da napredujemo dalje od drugog oficira stroja, odnosno palube.
Ono sto je jos gore jest alternativa koja nam se nudi â?? ostanak doma i povratak u skolske klupe
Jako smo ogorceni na sustav napredovanja tj skolovanja koji nam plasira nasa drzava. Radi se o tome da vise nema napredovanja bez vise skole sta dovodi do apsurda i do toga da srednja pomorska skola ustvari nema nikakvu funkciju jer bez fakulteta nema ni buducnosti. Iz tog razloga sto pomorsko trziste vapi za novim pomorcima nama se na taj nacin sprecava daljnje napredovanje. Ujedno zbog toga razne svjetske sile uzimaju pomorce iz drugih drzava, a nasi ljudi stagniraju i bivaju sve vise ogorceni. Mislim da zbog specificnosti posla ( u sto se slazu i udruga kapetana iz Splita) na osnovu navigacije bi se tribalo omoguciti napredovanje iskusnom pomorcu. A ne ljude koji vec navigaju 20-30 godina i vise sad slati u skolu.
Jedini odgovor koji vidimo je da sad
Zar bi sad trebali svi dati otkaze I doci doma I ziviti od socijalne pomoci ili je ipak bolje da je drzava odlucila da nam dade na osnovu iskustva svedozbu te da u drzavu donosimo jos vise zivog novca od svog posla kojeg obavljamo na razini visokih profesionalaca.
Ja ne omalovazavam ljude koji imaju visu skolu ali mislim tj siguran sam da je ovo stav 90 % pomoraca iz Hrvatske. Jer gledajuci da je udruga pomorskih kapetana iz Splita ( A sve su iskusni kapetani s pomorskim fakultetom) napisala mail u vladu prije godinu ipo da bi tribalo pomorcima omoguciti svjedozbe bez vise skole, do dan danas nitko na taj mail nije odgovorio jer ih nije briga.
Mislim da u svijetu ne postoje ambasadori koji toliko promoviraju svoju zemlju kao sta su pomorci ( cast sportasima , pjevacima I slicno) ali nitko nije tako rasiren po svijetu kao pomorci a ujedno i najvise smo uskraceni
Isto tako su nam dali mogucnost da u Splitu polazemo â??ubrzanu visu skoluâ?ť a recite vi meni sta nije bilo logicnije da su dali par tjedana tecaj I da onda dobijemo svjedozbe, nego je sad odjednom legalno da se moze visa skola koja traje godinama srediti za 4 puta po 5 tjedana. Naravno da je legalno kad taj ubrzani tecaj trebas platiti 8000 kuna upisnine I 4 puta po 13000 kuna pohodenje skole. ( Plus jos ako nisi iz Splita moras placati stan u Splitu da bi zivio za vrime tecaja I odgoditi odlazak na brod )
Pitam ja nasu vladu dali se ona ikad zapitala kako je to ujutro kad se probudis a drugi ti netko odluci sta ces danas rucati? E pa upravo tako ona nama svakim danom servira novi â??rucakâ?ť koji mi htjeli ili ne moramo pojesti jer drugog puta nema.
Lako je sada kada je drzavnio aparat vec uzeo maha praviti se da nesto zelite promijeniti..Zasto niste ranije zvonili na sva zvona. Od pocetka pratim pripreme i nastanak novog zakona.Vase izjave i obecanja..
Sto bi mi pomorci sada trebali...ako nam fali koji dan jer smo morali doci kuci ranije sa broda ili smo bili bolesni..ili nam se ugovor ranije raskinuo drzavi platiti porez u iznosima vise desetaka tisuca kuna..porez za sta...
Porez sta sam svoje skolovanje sam placao..sto sam asistenturu sam sebi nasao..sam sam svaki brevet nakon toga platio..radio sam i po 24 sata na dan na tankerima koji su se raspadali.
Danas iako nam zdravstveno placa kompanija i kod kojeg ne trebam cekat misecima za pregled..mirovinsko mi firma placa......Ali to Hrvatska drzava ne priznaje-uz vasu pomoc i blagoslov. PA zar je normalno da bih ja sada trebao i Hrvatskoj placati ono sto znamo da nikada necu moci iskoristiti...
I vi i ja postovani ministre i drugi nadlezni znamo da cemo svi mi pomorci uraditi sve da nista od toga ne platimo...I vi i mi znamo da ce rezultat ovog zakona biti povuceni novci sa banaka, prijave prebivalista u drugim zemljama..prebacivanje imovine na supruge, sestre, mame i tate..znamo i da ce novci dolaziti u Hrvatsku u donjem rublju, a cuvat ce se ispod kusina...A drzava ce dobit koliko uspije namaknit..koga uspije uhvatit..
I vi i mi znamo da je ovo kraj hrvatskog pomorstva..
Ovakav odnos drzave naspram pomoraca je u najblazu ruku nevjerovatan...
I zato postovani ministre bilo bi pametnije da pocnete sa nekim konkretnim prijedlozima..ipak nas ima mnogo u ovoj zemlji. Mislim da gospoda u ministarstvu ne bi bas bila sretna kada bi se pomorci organiziralu u vidu neposluha, bojkota zakona, demonstracija...a pogotovo ne bi zeljeli da sve ovo zavrsi na Ustavnom sudu ili sudu u Strasbourgu..ili da potpisi hrvatskih pomoraca i prijetnje naseg ministarstva u svezi izdavanja ovlastenja ako se ne prijavimo dospiju u razne Europske institucije, koje jedva cekaju da nam nadju nesto za zaustavit nas ulazak u Europsku uniju
Ja znam da smo mi mlada drzava koja je prolila krv da bi dobila samostalnost i da smo jako vezani psihicki,fizicki i emotivno za nasu drzavu, ali za 10-20 godina sigurno niti jedan mladi covik nece zeljeti tu ziviti kad zna da za te iste novce moze u drugim drzavama ziviti tri, cetiri ako ne i vise puta bolje. Stoga ovo nije samo poruka da se nama ugodi, ovo je poruka da se pomogne hrvatskom pomorcu da ustraje jos dugi niz godina u zanimanju za koje su nasi preci a sad i mi napravili put i koji nas je doveo do svjetskog vrha. Stoga ako ima itko kome je u saboru i vladi stalo da hrvatski pomorac bude ono sta se gradi vec desetljecima onda je to sad prava prilika da se ucini.
Hvala svima koji podupiru ovaj nas pokusaj da ostvarimo Novi sindikat i da krenemo u svijetliju buducnost Ovo shvatite kao obavijest. Organizirajte se, pru?žite potporu, ne dozvolimo da se ovo dogodi!
Molim vas ako slucajno zelite uspostaviti kontakt s nama posaljete mail
Sta pomorci zele
Opcija prva:
1. Da se uvede % poreza na ukupna primanja pomoraca (odbici kao i za ostale gradjane Hrvatske) ali samo za one koji nemaju 183 dana vanka drzave a za one koji imaju normalno nista poreza.
2. Da drzava placa mirovinsko i zdravstveno od ovih % poreza koje se odbija i da pomorci imaju ista prava kao i gradjani Hrvatske po pitanju mirovinskog i zdravstvenog i da se placa kroz cijelu godinu kao svim gradjanima Hrvatske
3. Ukinuti 183 dana i prijavljivanje na lucku kapetaniju
4. Placanje mirovinsko i zdravstveno uvesti kao i za ostale gradjane Hrvatske a ne da pomorci moraju biti nesto posebno, tko ime SSS da mu se placa SSS, tko ima V?*S da mu se placa V?*S itd.
5. Beneficirani radni staz
6. Izmjena zakona o skolstvu pomoraca
Unaprijed zahvalni
Pomorci s portala Pomorac.net

LinkBack URL
About LinkBacks
Odgovori s citatom