Prvotno napisano od
BiliBrod
Ne mogu a da se ne osvrnem na ovu debilanu od istrazivanja od doticnog Dr. Carica, koji se tako pompozno okitija doktroskom titulom i sad misli da moze pricat pizdarije, a sta je najzalosnije od svega njegov "autoritet" ocito drma Institutom za turizam u Zagrebu i vrlo je moguce da se na njegove skrabotine danas-sutra neko ko ce u ovoj nasoj razjebanoj drzavi odlucivat o turizmu pozove..
Naime, doticni Dr. Caric je u svom istrazivanju iznio konstataciju:
"Na temelju podataka da je 2009. godine oko 990 tisuća gostiju s kruzera posjetilo Hrvatsku, odnosno 1,5 milijun gost-dana, daleko najvi??e tro??kove izazvali su ispu??ni plinovi - oko 380 milijuna eura. Tro??kovi drena?žne kalju?že voda, koje se slijevaju iz strojarnice, iznosili su 3,6 milijuna, tro??kovi otpadnih voda 1,7 milijuna eura, tro??kovi zbrinjavanja opasnog otpada oko 800 tisuća eura te zbrinjavanja opada oko 400 tisuća eura. Posljednji iznos izračunat je prema domaćim cijenama, koje su dvostruko manje o onih u EU-u."
Kako su Kruzeri i sve vezano za njih moj posal i struka, osjecam se pozvanim i dovoljno kompetentnim da repliciram njegove tvrdnje:
1. Troskovi ispusnih plinova - totalna nebuloza i virtualni zakljucak sa kojim moze obrisat guzicu (neka mi samo da empirijski suvislu metodu kojom je dosa do izracuna cifre od 380 milja eura).Bez obzira na to, stvar rjesena prije dvije godine kada je propisano da svi kruzeri vezani u EU portima moraju za vrijeme dok su vezani u svojim motorima izgarat dizelsko gorivao sa manje od 0.1 % sumpora.
2. Troskovi drenaze kaljuznih voda - pa jeli iko ovom smjesnom DOKTORU objasnija da kruzeri sami snose doticne troskove ako iskrcavaju kaljuzne vode u nekom portu, pa se po njemu "steta" za svaku normalnu drzavu pretvara u profit i dobitak. Porti u koje pristajemo se bore da im iskrcamo otpadne vode i ostali otpadni materijal i to nam itekako dobro naplate, a o reciklazi i sakupljanu sekundarnih sirovina da ne govorimo. U regulativi kruzerskih kompanija je odvajanje sekundarnih sirovina, tako da mi u portima odvojeno iskrcavamo PET, staklo, aluminij... a oni sta ga ga od nas uzimaju na tome i te kako dobro zaradjuju..
Zakljucak:
1.Prije svega ZABRANIT likovima poput Dr. Carica da nastupaju u javnosti sa svojim studijima i istrazivanjima jer je ovo sta je on napisa porazavajuce smijesno i nebulozno.
2. Uredit zakonsku regulativu da se omoguci sta vise prihvata sekundarnih sirovina i otpadnih voda sa kruzera, jer drzava na tome zaradjuje.
3. Objasnit narodu da kruzeri donose zaradu i dobit:
1.5 milijun gost-dana (sto navodi Dr. Caric) znaci 1.5 x cca 50Eur (koliko je najmanje svaki od tih gostiju ostavija Hrvatskoj turistickoj industriji dnevno) = 75 milijuna Eura !!!!
Pa jeli doticni Dr. Caric u svome istrazivanju barem pokusa bacit ovaj racun na papir.
A da ne govorimo o luckim pristojbama, agencijskim pristojbama, tegljacima, pilotazi, uslugama vezivanja i svim drugim uslugama koje placaju kruzeri kad dodju u svaki porat a koji u prosjeku iznose izmedju 20 i 30 tisuca $ po brodu.
A moj Dr. Caricu, ja se samo pitam ko ti je dopustija da pises ovakve nebuloze i ima li u tom Institutu za turizam, koji je (kako indikativno) smjesten u Zagrebu, iko dovoljno pametan i sabran da nesto zakljuci i da ti u najmanju ruku zabrani da sa ovakvim istrazivanjima izlazis u javnost, prije nego napravis neku vecu stetu...