Želim samo skrenuti pažnju svim pomorcima, od registriranih i članova udruge do onim fantomima koji nisu registrirani da sva svoja nezadovoljstva odnosom RH prema njima upute na sljedeće adrese:
Božidar Kalmeta, ministar
Ivana Juričić, tajnica Kabineta ministraKod:ministar@mmpi.hr
Ines Cico, tajnica ministraKod:ivana.juricic@mmpi.hr
Marina Halužan, glasnogovornicaKod:ines.cico@mmpi.hr
kap. Mario Babić, državni tajnik za moreKod:glasnogovornica@mmpi.hr ; info@mmpi.hr
Duška Grubišić, tajnica
EDIT: Evo i kontakt za SPH:Kod:duska.grubisic@pomorstvo.hr
http://www.sph.hr/kontakt
(Evo čak sam im i mailove kodira da ih botovi ne zaspammaju). Kad vide da ljudi grintaju i da se kuha među njima možda i odluče nešto promjeniti. Svoja prosvjedna pisma objavite ovdje, tako da drugi vide. Ovo sam ja napisa:
Ona titula na kraju je samo za šminku ianče je nidi ne spominjemPoštovani Ministre, tajnice Kabineta ministra, tajnice ministra, administrativna tajnice, tajnice državnog tajnka za more, glasnogovornice
Ovo pismo pišem sa ogorčenjem i nadom da će netko od vas imati sluha za moj problem, koji nije samo moj već problem svih pomoraca na početku svoje karijere, pa usudio bi se reći svih pomoraca općenito.
Nakon završene Srednje Pomorske Škole u Zadru i Više Pomorske Škole u Rijeci započeo sam karijeru pomorca kao kadet na Nizozemskoj kompaniji Feederlines. U ovo doba recesije i krize prava je sreća što sam uopće našao bilo kakav ukrcaj, jer jedino na što sam naišao u traženju posla je bilo odbijanje i obrzloženje o smanjivanju kadra i uštedama. Takvu prvu priliku sam bez razmišljanja prihvatio jer se ukazala kao jedino svjetlo na kraju mračnog tunela i mnogih zatvorenih vrata. Plaća mi je iznosila 400 Eura što sam smatrao dovoljnim za plaćanje osnovnih certifikata potrebnih za pristup časničkom ispitu. Nažalost da sam prije saznao za NAREDBU - Temeljem članka 129. stavak 8. Pomorskog zakonika (>Narodne novine< broj 181/04, 76/07 i 146/08), to sigurno nebi smatrao prihvatljivom ponudom te bi i dalje bio nezaposlen građanin na grbači države. Jasno je da ovakav zakon guši mlade pomorce na početku karijere te upropaštava i koči budućnost hrvatskog pomorstva.
Da vam detaljnije opišem problem sa kojima se suočavam kao i ostatak mladih ljudi koji se pokušavaju probiti na turbulento tržište pomoraca, (kojima, usput, opasno konkuriaju narodi sa istoka - Filipini, Indonezija, Indija...). Uzevši u obzir računicu u kojoj osnovica za kadete za plaćanje obaveznog mirovinskog i zdrastvenog osiguranja iznosi previsokih i nerealnih 2700kn jednostavno je zaključiti kako bi preko 30% moje plaće otišlo samo na podmirenje te potrebe u državni proračun! Spomenuo bih da sam to saznao nakon što sam cjelovitu zaradu sa skoro sedmomjesečnog boraka na brodu potrošio na certifikate i kvalifikacije sa kojima sam planirao jednog dana činiti dio časničkog kadra. Zaista je sramotno da se u startu malde ljude ovako zakida i sječe u korijenu umjesto da ima država daje poticaj i ulaže u njih jer će oni ipak jednog dana u državu donositi devize i trošiti ih.
Ovom prilikom predlažem ukidanje plaćanja obaveznog mirovinskog i zdrastvenog osiguranja za vježbenike stroja i palube kao i ostale vježbenike i pripravnike pomorskih zanimanja. Ovaj potez bi se, smatram, pokazao pozitivnim za budući hrvatski pomorski kadar i njegovu budućnost.
Stavka zakona koja me najviše bode i smeta je obavezni doprinos za zdrastveno osiguranje. Dok mirovisnko, sasvim opravdano izgleda logično uplaćivati, zdrastveno osiguranje pomorca u državi u kojoj taj pomorac ne boravi i ne može ga koristiti čine se potpuno besmislenim i banalnim! Ugovorom o radu svaki je pomorac osiguran po polici kompanije sa kojom potpisuje ugovor i tu nevidim smisla za redundantno osiguranje u državi iz koje taj pomorac dolazi (a potonje nemože kotistiti!).
Prelažem sistem u kojem svi pomorci imaju redovito zdrastveno osiguranje i pripadajuću zdrastvenu karticu kao i ostali građani RH sa posebnom mogućnosću zamrzavanja inog u trenutku kad pomorac odlazi na brod u inozemstve te je pokriven drugim zdrastvenim osiguranjem iz police ugovora o zapošljavanju. Jasno je da bi se takvo zdrastveno osiguranje plaćalo samo kad bi se pomorac nalazio u RH i tada bi se isto trebalo odmrznuti kod prijave dolaska sa broda u Lučku kapetaniju i dobiti punu funcionalnost kao kod ostalih građana RH. U današnje vrijeme umreženih baza podataka mislim da nepostoji tehnička prepreka da se jedan ovakav, pravedan i realan sistem ostvari. Ovakav način realizacije vidim kao jedan od mogućih PRAVEDNIH sustava zdrastvenog osiguranja za pomorce.
Ovom prilikom bi iznio još jedan prijedlog u vezi pomorskog školstva. RH bi se po mom mišljenju trebala ugledati u model Indonezije i Nizozemske (i vjerovatno još mnogo drugih država koje brinu o svom pomorstu i pomorskom kadru). Taj model omogućuje mladim pomorcima u sklopu redovnog školovanja osiguranu potrebnu kadeturu i dobijanje license/certifikata časnika palube/stroja. Tek nakon odrađene kadeture i položenog poručničkog, koji su osigurani takvim modelom školovanja omogućuje se studentu pristup završnom radu i završavanju studija. Ovakav model bi znatno unaprijedio školovanje pomoraca i osvjetlio budućnost pomoraca u RH.
Molim vas da razmotrite moje prijedloge i shvatite nepovoljan položaj u kojem se nalaze mladi pomorci na poletku karijere. Nadam se da će jednog dana hrvatsko pomorstvo biti na razini koju zaslužuje a pomorci napokon prestati biti građani drugog reda i biti ravnopravni ostalima u RH.
Pozdrav i mirno more
xxxxxxxxx, ing.pom.pro.
Tu je i link za famoznu naredbu:
http://narodne-novine.nn.hr/clanci/s..._01_5_128.html
Predlažem nadležnima iz UPH da pročitaju moje pismo i možda izvuku još koji zahtjev kao cilj svoje udruge. Čini mi se da barem u 13 zahtjeva fali bolje definiran stav prema zdrasvenom osiguranju. Nadam se da ćemo se skupa jednog dana izboriti i da nam svima bude bolje.
Nadam se da će neko i napisati koje pismo i tu ga objaviti, pozdrav i živili![]()

LinkBack URL
About LinkBacks
Odgovori s citatom

> > >