Welcome guest, is this your first visit? Click the "Create Account" button now to join.
Stranica 1 od 6 123 ... PosljednjePosljednje
Prikaz rezultata str. 1/114
    3.Casnik be?žmek avatar
    Datum registracije
    Nov 2009
    Firma
    yachting

Početno Split Ship Managment

Nekoć davno sam bio na njoj jedan ugovor. Dandanas su mu jo?? ostali du?žni para. Ne bi se vratio tamo vi??e nikada. Najvi??e mi je smetalo kod njih da su skidali od plaće 20 dolara trli?? i 17 dolara radne cipele, uzeo ih ti ili ne. Znam da je Bo?žić izbugio puno brodova od novogradnji TMM-ova do starih Canmara, te da sad većim za ni?žu posadu krca Ukrajince,Poljake i Gruzijce. Kakva je sad situacija s na??im ljudima kod njega? Jel jo?? vozika ljude kombijem po Europi? Jel počeo refundirati tro??kove US vize ili je jo?? uvijek sam plaća pomorac?

Kadet
    Datum registracije
    Nov 2009
    Firma
    Atlanship

Početno

Otiša je jedan kadet kod njega kako bi odradio kadeturu te mu je rečeno da će radit posa mornara a da će mu se upisat kadetura i to na tankerima, znaći ćisto rabljenje ljudi...

2.Casnik gold fish avatar
    Datum registracije
    Oct 2009
    Firma
    po moru

Početno

Citiraj Prvotno napisano od Niđo Vidi poruku
    Otiša je jedan kadet kod njega kako bi odradio kadeturu te mu je rečeno da će radit posa mornara a da će mu se upisat kadetura i to na tankerima, znaći ćisto rabljenje ljudi...
    To ti ne mora znacit. Ovisi o placi koju nisi naveja. Ako je dobija placu mornara, odradija posal mornara, a ujedno i vidija most (makar u slobodno vrime), i izucija zanat - more bit i dobro.

Moze ti se desit da te neki uzme za kadeta, sa ugovorm od kadeta, i onda ne vidis mosta....
    Posljednje uređivanje od gold fish : 11-26-2009 at 11:30 AM

2AE Al Debeel avatar
    Datum registracije
    Jan 2009
    Firma
    Mitsui

Početno

Citiraj Prvotno napisano od gold fish Vidi poruku
    To ti ne mora znacit. Ovisi o placi koju nisi naveja. Ako je dobija placu mornara, odradija posal mornara, a ujedno i vidija most (makar u slobodno vrime), i izucija zanat - more bit i dobro.

Moze ti se desit da te neki uzme za kadeta, sa ugovorm od kadeta, i onda ne vidis mosta....
    Moja malenkost je bila Na SSM-u kao asistent stroja i to prvi ugovor na Canmar Bravery-u (majko moja mila gdje su me poslali je bila prva misao kad sam došao na brod) a drugi brod me je poslalo na TMM Jalisco kao čistaća za veće pare a u matrikuli mi je pisalo asistent stroja i mogu vam reći da nisam ništa naučio od drugih jer te ljudi tretiraju kao čistaća i tu si da prvo da čistiš pa ako imaš vremena ti ući, sreća moja pa sam imao višu školu, pa sam dosta dobro kužio sve inaće bih poslije bio "treči od kurca" a ne makine.
    Posljednje uređivanje od Al Debeel : 11-26-2009 at 12:55 PM

Datum registracije
    Oct 2009
    Firma
    po moru

Početno

Citiraj Prvotno napisano od Al Debeel Vidi poruku
    Moja malenkost je bila Na SSM-u kao asistent stroja i to prvi ugovor na Canmar Bravery-u (majko moja mila gdje su me poslali je bila prva misao kad sam do??ao na brod) a drugi brod me je poslalo na TMM Jalisco kao čistaća za veće pare a u matrikuli mi je pisalo asistent stroja i mogu vam reći da nisam ni??ta naučio jer te ljudi tretiraju kao čistaća i tu si da prvo da čisti?? pa ako ima?? vremena ti ući, sreća moja pa sam imao vi??u ??kolu, pa sam dosta dobro ku?žio sve inaće bih poslije bio "treči od kurca" a ne makine.
    To je jako lose ca ti govoris, medjutim;
    O agentu i firmi ti ovisi placa.
    Medjutim o onomu ca ucis na brodu i ca radis, to ti ovisi o kapu / masteru, chifu ili prvom makinje.
    More bit da si samo naletija na lose.

Kadet
    Datum registracije
    Nov 2009
    Firma
    Atlanship

Početno

Zaboravija san napisat, daju mu plaču 900 dolara, za posa mornara zamislite. Ja san bija ka čistać/as na brodu i mogu reć da san naletija na odlične ljude (prvi makinje veliki znalac i vodija me sa sobon premda san bija čistać al uvik san se trudija odradit svoje kako bi me on moga šta naučit, ima je volje svaka čast i kapo je to poštiva).
    Bolje je za asistenta ili kadeta al novci su bolji.
    To mi se nije svidilo šta su ovome momku ponudili (posa mornara, 900 dolara, upisuje se kadetura, ne ukrcavaju kadete, izrabljuju ih poslom mornara)

Datum registracije
    Oct 2009
    Firma
    po moru

Početno

Pola ovog foruma je prica o tome kako ukrcat kadeta, i za to ne triba biti jednostran.
    Moje misljenje je ukrcat kadeta, ka mornara, dat mu placu 900 dolari, a ako je bi pod pravim ugovoron za OS-a, mora je imat placeno i priko vremeno, plus dodatni posal ka ce je lashing ili ciscenje stiva, ca ovisi o brodu - sve skupa to ni lose.

Drugo, posal na palubi je bitan, i mora bi ga doradit - barem 4 ure dnevno ka kadet. AKo tog ni, more se slobodno rec da to ni kadetura.
    Pitanje je a ca ga bude chif, kako ce raspodilit posadu, i imati nekog pojma kako se to radi da ga nostromo ne more zajebavat.
    Oce li mu tribat 2 ure za ocistit santinu, ili 2 dana?

Zivimo u drzavi di moremo skoro pa zaboravit kadeturu na nasen brodu, a svaka cas Tankerskoj koja stipendira kadete, i mozda jos po koji svitli primjer. A to su sve izuzeci.

Sad kadetu ostaje da bira stranu zastavu. I nase agente (sacuvaj me boze)
    Oni ukrcivaju obicno na Flag of conveniance ili ti ga FOC, a tamo owner obicno registrira radi manjih davanja.
    Takodjer, u vecini slucajeva, strancima jebe za skolovanje nasih kadeta, jer im je to dodatni trosak koji mu po "safe manningu" ne triba.
    Poanta strane zastave ti uvik: cim manje posade (do minimum safe manninga), cim manje panatike, cim manje troskova oko sveg ostalog.

I onda ti agent ponudi opciju "mornara" za "kadeturu".
    Ono ca ustvari odradis, to ti ovisi o komandnom kadru na brodu.

Sve u svemu to je siva prica hrvatskog pomorstva danas, di su kadeti prisiljeni trazit kadeturu na stranoj bandiri, uz pomoc agencija.

Inace, bez obzira u kom se svojstvu kadet ukrca, placa nek mu bude najmanja stavka.
    Jer svrha kadeture je izucit posal, i sporkat matrikulu godinu dana.
    Kad se polozi porucnicki, e onda triba gledat cim boje se prodat.

Posli kadeture, niki nije vozija Porschea, i to ne triba gledat tako.

Barba
    Datum registracije
    Nov 2008

Početno

i da se vratin na temu,ssm je firma ka i svaka druga,vode je ovce(brkic)koje boli neka stvar za bilo koga dok njemu kapa para,ja san bija 2 puta,nisan se ima sta tuzit,nisan nista sam placa,nisan isa kombijen,nisan ima problema,brodi su bili uredni i placan san redovito,ali i tamo di san bija cuja san i gorih stvari od ovih gore navedenih,sta je frenkie reka,ovisi o tebi kako se postavis,kako pregovaras i ka i svugdi,triba malo srice

HardWork vladimir avatar
    Datum registracije
    Nov 2009
    Firma
    ERS

Početno

Citiraj Prvotno napisano od kokolo Vidi poruku
    a to san nadoknadija u ono vrime duzin ugovorima,ka strojar,ili kuzis ili ne razumis,nema trece,a ako malo citas,ne tribaju ti puno drugi u pocetku,samo za par nejasnoca,sta vise sam naucis,bolje znas,i svako radi nas posal na svoj specifican nacin razmisljanja koji svakome ne odgovara,narocito za naucit,jer svi smo drukciji,posal je isti,a opet ga svako na svoj nacin radi
    Poštovanje,

najprvo se ne mogu složit da bilo tko može sam počet neki posal ili se sam naučit, ma kako bio školovan ili pametan.Pravilan program izobrazbe kadeta, da bi sutra mogli vriditi išta je nezamjenjiv.Puno puta sam vidio da dodju momci poslin poručninčko a ne biš im moga dat dvi nacrtane ovce da čuvaju. tu su uloge prvih jako bitne.svakako politika firme glede razvoja kadra je najbitnija.
    a sto se tice SSM ništa lipo za rec

2AE Al Debeel avatar
    Datum registracije
    Jan 2009
    Firma
    Mitsui

Početno

Legendarni Hrvoje Brkič, što se tiće kadrovika,svi su oni u par deka,moraju mazati i lagati da bi te privukli firmi bilo SSM-u, bilo Globtiku ili nekoj drugoj Agenciji,Kada sam aplicirao SSM-u za asistenturu, bili su fer i ponudili su mi da idem na kontejneraše od E.R iz Hamburga, ali ja sam htio sa našima i poslali su me na Canmar Bravery, gdje su sve bili naši,brod je bio krš ali ekipa vrhunska:Kapo ..... Prvi makine ......, meho ......, konobar .........i ostali (jebiga zaboavio sad imena), sve vrhunski ljudi i zajebanti.Ponavljam brod je bio tiha jeza, čak sam čuo da se jedan momak navodno posli ubijo, a prije toga na drugom jednom brodu od Canmara se kompresor razletio i ubio mazaća, ali možda baš zato što je sve bilo u kurcu, ljudi su bili vrhunski, kad se radilo-radilo se, kad se zajebavalo zajebavalo se.Možda će večini ovo zvučati po današnjim standardima ludo, kad sam ja bio asistent a to nije bilo tako davno 2002, u makini se moglo pušit, dolazi Kapo u makinu prvi put i snimio me sa cigarom u ustima i zove me i pita me da li sam ja lud, nakon toga prolazi drugi makine sa cigarom, a onda i meho sa cigarom, onda smo objasnili kapu da je dozvoljeno pušit u makini (i stvarno bile su svuda po makini pepeljare na muradama), nakon toga eto i kapa sa duvanom u makini.Onda scene sa pivom, radili bi i za coffee time bi se otvorila piva (naravno, legendarni PERONI) i tako neke scene koje kada dođeš na jedan SHELL i počneš pričat o njima, ljudi ne vjeruju i misle da je to moguće samo sa Balkancima, ali opet je manje bilo nezgoda i nego na ovim razvikanim firmama jer su ljudi ponavljam bili vrhunski. A to što su brodovi bili u kurcu, moglo se zahvaliti SSM-ovom menagementu koji su slali djelove na kapaljku, ali su to uspjeli kopenzirati sa vrhunskim kadrom koji je morao znati improvizirati da bi brod vozio. Nažalost niko nije svemoguć pa je vjerovatno i to bio razlog što se kompresor razletio i ubio mazaća.

Citiraj Prvotno napisano od kokolo Vidi poruku
    i da se vratin na temu,ssm je firma ka i svaka druga,vode je ovce(brkic)koje boli neka stvar za bilo koga dok njemu kapa para,ja san bija 2 puta,nisan se ima sta tuzit,nisan nista sam placa,nisan isa kombijen,nisan ima problema,brodi su bili uredni i placan san redovito,ali i tamo di san bija cuja san i gorih stvari od ovih gore navedenih,sta je frenkie reka,ovisi o tebi kako se postavis,kako pregovaras i ka i svugdi,triba malo srice
    Posljednje uređivanje od Propuh : 11-27-2009 at 03:34 AM

HardWork vladimir avatar
    Datum registracije
    Nov 2009
    Firma
    ERS

Početno

Citiraj Prvotno napisano od Al Debeel Vidi poruku
    Legendarni Hrvoje Brkič, što se tiće kadrovika,svi su oni u par deka,moraju mazati i lagati da bi te privukli firmi bilo SSM-u, bilo Globtiku ili nekoj drugoj Agenciji,Kada sam aplicirao SSM-u za asistenturu, bili su fer i ponudili su mi da idem na kontejneraše od E.R iz Hamburga, ali ja sam htio sa našima i poslali su me na Canmar Bravery, gdje su sve bili naši,brod je bio krš ali ekipa vrhunska:Kapo ...., Prvi makine ......, meho ....., konobar ......i ostali (jebiga zaboavio sad imena), sve vrhunski ljudi i zajebanti.Ponavljam brod je bio tiha jeza, čak sam čuo da se jedan momak navodno posli ubijo, a prije toga na drugom jednom brodu od Canmara se kompresor razletio i ubio mazaća, ali možda baš zato što je sve bilo u kurcu, ljudi su bili vrhunski, kad se radilo-radilo se, kad se zajebavalo zajebavalo se.Možda će večini ovo zvučati po današnjim standardima ludo, kad sam ja bio asistent a to nije bilo tako davno 2002, u makini se moglo pušit, dolazi Kapo ...... u makinu prvi put i snimio me sa cigarom u ustima i zove me i pita me da li sam ja lud, nakon toga prolazi drugi makine sa cigarom, a onda i meho sa cigarom, onda smo objasnili kapu da je dozvoljeno pušit u makini (i stvarno bile su svuda po makini pepeljare na muradama), nakon toga eto i kapa sa duvanom u makini.Onda scene sa pivom, radili bi i za coffee time bi se otvorila piva (naravno, legendarni PERONI) i tako neke scene koje kada dođeš na jedan SHELL i počneš pričat o njima, ljudi ne vjeruju i misle da je to moguće samo sa Balkancima, ali opet je manje bilo nezgoda i nego na ovim razvikanim firmama jer su ljudi ponavljam bili vrhunski. A to što su brodovi bili u kurcu, moglo se zahvaliti SSM-ovom menagementu koji su slali djelove na kapaljku, ali su to uspjeli kopenzirati sa vrhunskim kadrom koji je morao znati improvizirati da bi brod vozio. Nažalost niko nije svemoguć pa je vjerovatno i to bio razlog što se kompresor razletio i ubio mazaća.
    I sad što reći na ovo.

Često se dogadja da se glorificira neprofesionalni ( lako če mo ) mentalitet.Ljudi imaju običaj zaboravit loše i sjećat se samo dobrega. A to da nema djelova, ne stižu plaće, osoblje iz firme se odnosi prema pomorcima kao prema zadnjem smeću, ljudi rade u rebatinkama i patikama, nekako se zaboravi.I to jako brzo. A to se je bila jedna od glavnih karakteristika većine domaćih kompanija.Samo nikako se ne mogu složit da je omjer nezgoda, pa čak i sa fatalnim ishodom bio manji.
    Svakako riba uvik smrdi od glave ( management )i to se slažem sa Vama i da ste učinili kadeturu na ER (posebice 2002-2003 ) uvjerili bi ste se kako uz dobar i savjestan management, život i rad na brodu mogu biti i ugodni i interesantni, sa velikom mogućnošću da se nauči i napreduje u poslu.
    Posljednje uređivanje od Propuh : 11-27-2009 at 03:33 AM

2AE Al Debeel avatar
    Datum registracije
    Jan 2009
    Firma
    Mitsui

Početno

Citiraj Prvotno napisano od vladimir Vidi poruku
    I sad ??to reći na ovo.

Često se dogadja da se glorificira neprofesionalni ( lako če mo ) mentalitet.Ljudi imaju običaj zaboravit lo??e i sjećat se samo dobrega. A to da nema djelova, ne sti?žu plaće, osoblje iz firme se odnosi prema pomorcima kao prema zadnjem smeću, ljudi rade u rebatinkama i patikama, nekako se zaboravi.I to jako brzo. A to se je bila jedna od glavnih karakteristika većine domaćih kompanija.Samo nikako se ne mogu slo?žit da je omjer nezgoda, pa čak i sa fatalnim ishodom bio manji.
    Svakako riba uvik smrdi od glave ( management )i to se sla?žem sa Vama i da ste učinili kadeturu na ER (posebice 2002-2003 ) uvjerili bi ste se kako uz dobar i savjestan management, ?život i rad na brodu mogu biti i ugodni i interesantni, sa velikom mogućno??ću da se nauči i napreduje u poslu.
    Imate pravo u vezi svega gore navedenog, ali isto tako mogu se pohvaliti i da sam ponio neko znanje, odnosno neke trikove kako i gdje mo?že?? improvizirati kad zapne, uvjerio sam se u to tisuću puta, jer lako je biti dobar strojar kada sve radi i kada ima?? rezervne dijelove, ali isto tako sam se uvjerio kako neki dobri strojari "padaju" kada nemaju rezervne dijelove a neko iznad tebe te priti??če da to mora raditi do slijedečeg porta dok ne stignu dijelovi, zato smatram da smo mi hrvatski pomorci vrhunski improvizatori, jer smo posa učili upravo na starudijama od kojih su sve pomorske nacije digle ruke,konkretno taj nesretni Canmar Bravery koji je bio za otpis ali ga je Bo?žić i ekipa uzela u management i koji je vozio jo?? godinama(neznam da li jo?? vozi)

Banned
    Datum registracije
    Aug 2008
    Firma
    Bourbon Offshore Greenmar

Početno

Postovanje,
    Ima bi dosta postova tu quotati, ali mi se nije dalo pa cu globalizirati, ovaj Thread mi slici na knjigu zalbe, jebiga, kad bi sad svatko od nas pisa sto je kome bilo negdi, ja bi vec do sad ima vise od 10 iljada postova, no tu smo da pitamo jedan drugog za savjet i da pomognemo jedan drugom, malo mi izgleda da je doticni otvorio Thread zbog nekih svojih interesa, onda bi ih ja otvarao svaki dan.
    -Nadalje, ono sto je i Kokolo spomenija, visa tu ne igra ulogu, tko ce brze ili sporije shvatiti, onaj tko je glup, glup je sa visom ili bez nje (a visu su zavrsili i glupi i pametni, ovo sad pricam za pomorce, znam ih osobno nekoliko), a onaj tko ima mozga, ima ga ovako ili onako, ali se slazem u jednom, onaj glup sa visom kad dodje za kapa/mastera ce jebati onog pametnog bez vise, i tu se nista ne moze napraviti, bas zbog tog, oni glupi koji su zavrsili visu, protiv toga su, da se da i onima sa SSS, da imaju pravo polaganja Unlimited braveta ko svugdi u svitu, jer se boje za svoju guzu, to tvrdim odgovorno.
    -Dalje, jedan je gospodin spomenuo da je zavrsio kadeturu/asistenturu na stranca, misljenja sam, da se upravo te dvije pozicije trebaju iskljucivo uciti na nasim firmama i sa nasim ljudima, jer takodjer je netko spomenuo, da kako ces ka cif/2nd engineer dati posa mornaru/cistacu ako ga sam prije nisi radio, dakle, imao sam prilike avancat za cifa sa nasim ljudima na nasoj firmi (mislim da sam malo prebrzo avanca i to me kostalo u zivotu, ali je i vrijedilo znanja ali i zivaca), gdje je timunjer ili mornar znali vise od mene, nisu oni znali stabilitet, terestriku, astronomsku, ali nije samo to ono o cemu brod ovisi, kako na kuverti tako i u makini, a 100% sam siguran da kad dodjes na stranca za kadeta, nizi rank ti je filipinci ili ostali, i jedino sto mos nauciti je od naseg prvog palube ili 2nd engineera (ako imas srice i budes sa nasima), a mi nekad i nemamo bas vremena za sve, a pogotovu ne da te vodam po kuverti uciti kako se pjumbiva, rasketaje i ostalo, a i to su i te kako bitne stvari koje treba znati svaki pomorac, a znam da i mazaci i cistaci i te kako imaju toga sto bi nase asistemte mogli nauciti a sto kad avancas za cifa na strancu siguro nes nauciti, bio sam sa nasima i koliko kod sam im ponekad u sebi heba majku toliko mi je i bilo drago, jer sam naucija, nasi grintaju ali znaju svoj posa, a probaj pitati filipa da ti pokaze, "I don't know sir", je sve stos dobiti.
    -Dalje, evo ja cu osobno pitati sve one koji su gradili karijeru na stranca (sa strancima) od kadeta pa na dalje, pitacu ih da mi naprave poziciju broda pomocu sunca, miseca, zvizda, da mi znaju koristiti NT, Kotlarica, Brown's almanach, NG, da mi izracunaju poziciju pomocu Potenotovog problema, da mi objasne Kardinalne, Interkardinalne bove, da mi objasne australski nacin pjubavanja, stabilitet za ukrcaj drva, zitarica, kad se triba pituravati, kolika mora biti Dew point za primer, first coat, itd..., napisati formulu za izracunati koliko ti piture triba naruciti kad ides u dok, za opiturati brod, itd..., ako mi 5% onih koji su karijeru radili na stranca sa strancima znaju sve to napraviti, dam vam da mi ga sicete na komade od 15-tak centimetara.
    -Dalje, osobno sam provao i trgovacke brodove i offshore, ovim ne mislim nikog omalovazavati i vecinom se odnosi za kuvertu ovo sto cu reci, ali niti jedan oficir koji je poceo u offshore nemoze se usporediti sa oficirom koji je bio na trgovackom brodu, u offshoreu je bitno da znas manovrati, ja sam to naucio u par minuta, a bogami onaj koji je dosa odma u offshore, ovo sto mi znamo, nece nikad znati ni nauciti, no u offshore je para veca, i to samo zbog crnog zlata, a posao je milijaaaaaaaaaardu puta jednostavniji i laksi, jedino makinisti nahebu, jer prakticki rade sve, od balasta, tereta i papirologije, barem je tako sad na ovoj firmi.
    -Misljenja sam (mada se ogradjujem od ovog, jer nebih sad svih strpao u istu kosaru) da su svi oni koji su odmah nakon kadeture bizali u offshore ili jahte, da su bili nesposobni za vece brodove ili ih je iskrcavalo zato sto su bili debili, a oni koji su to napravili kasnije, napravili su to zbog love i zbog kracih ugovora, NAPOMINJEM, taj feeling sam ja dobio otkad sam na offshore, a sreo sam i te kako sposobne ljude u offshoreu, ali vidi se razlika od onih koji su probali trgovacku mornaricu, mada se nadje i pokoji offshorac ili jahtas (kazem, pokoji) da ima mozga.
    Posljednje uređivanje od casper : 11-27-2009 at 03:25 AM

Datum registracije
    Oct 2009
    Firma
    po moru

Početno

Casper to si lipo napisa, argumentira medjutin ne znan za kog.
    Pola rasprave na forumu je kolika je placa kadetima i di, pari da pojedinci misle gradit karijeru u cinu vjezbenika - do penzije.
    Slazen se ama bas sa svin ca si reka, jedino ne znan za off-shore jer tamo nisam bija.

HardWork vladimir avatar
    Datum registracije
    Nov 2009
    Firma
    ERS

Početno

dobro jutro,

očito je da je pristup -krpa,stupa,??oda,voda..... jo?? jako prisutan u mentalitetu. Također je zanimljivo ( a ni ja tu nisam iznimka ) da se seniori najče??će ?žale na lo??u kvalitetu mladjih časnika. U to sam se uvjerio na mnogim sastancima u firmi i u neformalnom razgovoru.Bilo bi interesantno čut ??ta direktori govore o nama. Ne vjerujem da se puno razlikuje od onoga gore navedenog.I onovo po cjenu da me se smatra dosadnim i u??togljenim (ako već niste .. ) uz dobro osmi??ljeni plan izobrazbe nitko nikog niti ne mora daviti i trčat za njime. Svakako to zahtjeva aktivnu ulogu manegamenta, dostatan broj posade...... , a to se vraćamo na ribu i njezinu smrdljivu glavu

Clan Posade
    Datum registracije
    Mar 2008
    Firma
    freelander

Početno

Prvo da kazem da se ne osjecam prozvanim ali opet..nadam se da me Vi Veterani necete uzet u đir kao brr-a

Citiraj Prvotno napisano od casper2005 Vidi poruku
    Postovanje,

oni glupi koji su zavrsili visu, protiv toga su, da se da i onima sa SSS, da imaju pravo polaganja Unlimited braveta ko svugdi u svitu, jer se boje za svoju guzu, to tvrdim odgovorno.
    haha slazem se s tobom,jer iako je iza mene tek 12 mjeseci na moru imao sam priliku upoznat neke vrhunske ljude sa srednjom skolom koji samo iz ljenosti nisu zavrsili faks a isto tako i neke sa faksom koji su nist koristi,dovoljno je rec da te kapetan stavi s njima u gvardiju da pripazis na njih,ili chief da pazis na balast i cargo jer kao nije ovaj bas los ali opet..

-Dalje, jedan je gospodin spomenuo da je zavrsio kadeturu/asistenturu na stranca, misljenja sam, da se upravo te dvije pozicije trebaju iskljucivo uciti na nasim firmama i sa nasim ljudima, jer takodjer je netko spomenuo, da kako ces ka cif/2nd engineer dati posa mornaru/cistacu ako ga sam prije nisi radio, dakle,
    Ode se nemogu slozit bas s tobom jer upravo sam bio na casnickom i znanje onih koji su bili na nasim firmama je za plakat,ne svih naravno,ali upoznao sam par njih sta su lule da je za popizdit..da objasnim..vecina njih mosta pa i nije vidila..a kad neznas osnove osnova kao sta su to azimut,pramcani kut i sl..sta rec..jedan me je 10 minuta uvjeravao da mu je azimut -30..pa asistent sta je bio samenom na brodu je znao bolje ..Casper zamisli sebe ka barbu i da ti terco kaze da je loksodroma kut sto ga zatvara oko opazaca sa...bi li ga poslao doma?

a 100% sam siguran da kad dodjes na stranca za kadeta, nizi rank ti je filipinci ili ostali, i jedino sto mos nauciti je od naseg prvog palube ili 2nd engineera (ako imas srice i budes sa nasima), a mi nekad i nemamo bas vremena za sve, a pogotovu ne da te vodam po kuverti uciti kako se pjumbiva, rasketaje i ostalo, a i to su i te kako bitne stvari koje treba znati svaki pomorac, a znam da i mazaci i cistaci i te kako imaju toga sto bi nase asistemte mogli nauciti a sto kad avancas za cifa na strancu siguro nes nauciti, bio sam sa nasima i koliko kod sam im ponekad u sebi heba majku toliko mi je i bilo drago, jer sam naucija, nasi grintaju ali znaju svoj posa, a probaj pitati filipa da ti pokaze, "I don't know sir", je sve stos dobiti.
    Pa neznam bas,mislim da od svakoga mos ponesto naucit, i meni su posada bili filipinci i od svakog mos ponesto naucit..ima i njih sta znaju..posebno ako je bosun dobar..a ja sam zlostavljao i nase casnike a i druge s milijun glupih pitanja i nikad mi se nisu nasmijali..uvik su tili pomoc,naucit me..slobodno vrime sam provodio u strojarnici samo da upoznam sistem(a nauticar sam),i tamo su me svi primili super..

-Dalje, evo ja cu osobno pitati sve one koji su gradili karijeru na stranca (sa strancima) od kadeta pa na dalje, pitacu ih da mi naprave poziciju broda pomocu sunca, miseca, zvizda, da mi znaju koristiti NT, Kotlarica, Brown's almanach, NG, da mi izracunaju poziciju pomocu Potenotovog problema, da mi objasne Kardinalne, Interkardinalne bove, da mi objasne australski nacin pjubavanja, stabilitet za ukrcaj drva, zitarica, kad se triba pituravati, kolika mora biti Dew point za primer, first coat, itd..., napisati formulu za izracunati koliko ti piture triba naruciti kad ides u dok, za opiturati brod, itd..., ako mi 5% onih koji su karijeru radili na stranca sa strancima znaju sve to napraviti, dam vam da mi ga sicete na komade od 15-tak centimetara.
    moram priznat da neznam australski nacin pjumbavanja..bar ne pod tim nazivom..niti stabilitet za ukrcaj drva,ali zita znam
    first coat ni neznam sta je.. ali sigurno se na plinasima niti ne koristi,valjda
    ostalo znam,i mogu rec da sam bas sa strancima ponajvise jednim zanesenjakom sekondom Rumunjom(nemojte me tuc ) prosao cjelu astronomsku navigaciju,upoznao sam nebo i kostalacije tako da se nemoze rec da se nemoze naucit,terestika samu po sebi volim pa....nasi chiefovi su me vodili u svaku buzu na brodu a nitko sretniji od mene..a sto se tice jezika i odnosa s drugima da ne spominjem,sad se osjecam spreman doci na stranca ka terco jer sam to prosao ka kadet..

pozdrav Casper i oprostite na dugooooom postu

zap mladeno avatar
    Datum registracije
    Jul 2008

Početno

e ovo su pravi postovi a ne oni kokolovi od dvije riječi evo sam umalo zaspao dok sam došao do kraja...
    da sam ovoliko u školi čitao gdje bi mi bio kraj
    Life is too short to remove usb safely

Datum registracije
    Oct 2009
    Firma
    po moru

Početno

Prvo da kazem da se ne osjecam prozvanim ali opet..nadam se da me Vi Veterani necete uzet u đir kao brr-a

Quote:
    Originally Posted by casper2005
    Postovanje,

oni glupi koji su zavrsili visu, protiv toga su, da se da i onima sa SSS, da imaju pravo polaganja Unlimited braveta ko svugdi u svitu, jer se boje za svoju guzu, to tvrdim odgovorno.

JA SE NE BIH SLOZIJA S GENERALIZIRANJEM, JER SAM ZAISTA ZAVRSI VISU, A NE MISLIM DA MI BILO KO KRADE POSAL ILI BI GA UKRA DA MU JE TO OMOGUCENO. MISLIM ONO SUPROTNO I IZ DVA RAZLOGA: PRVO U REDU JE DA SVI IMAMO ISTE SANSE ZA AVANCAT. A DRUGO - 80-90% SVEG CA ZNAN NAUCIJA SAM NA BRODU A NE U SKULI, PA MISLIM DA NASA VISA NIMA DOBAR BROGRAM ADEKVATAN POTRIBAMA MODERNOG OFICALA, PA ZATO I NI REALNI UVJET NECIJE SPOSOBNOSTI.

haha slazem se s tobom,jer iako je iza mene tek 12 mjeseci na moru imao sam priliku upoznat neke vrhunske ljude sa srednjom skolom koji samo iz ljenosti nisu zavrsili faks a isto tako i neke sa faksom koji su nist koristi,dovoljno je rec da te kapetan stavi s njima u gvardiju da pripazis na njih,ili chief da pazis na balast i cargo jer kao nije ovaj bas los ali opet..

Quote:
    -Dalje, jedan je gospodin spomenuo da je zavrsio kadeturu/asistenturu na stranca, misljenja sam, da se upravo te dvije pozicije trebaju iskljucivo uciti na nasim firmama i sa nasim ljudima, jer takodjer je netko spomenuo, da kako ces ka cif/2nd engineer dati posa mornaru/cistacu ako ga sam prije nisi radio, dakle,

JA SAM SPOMENIJA DA MORAS ZNAT POSAL DA BIS GA ZNA KASNIJE ORGANIZIRAT, ALI KADETURU SAM FINIJA NA NASOJ KOMPANIJI.

Ode se nemogu slozit bas s tobom jer upravo sam bio na casnickom i znanje onih koji su bili na nasim firmama je za plakat,ne svih naravno,ali upoznao sam par njih sta su lule da je za popizdit..da objasnim..vecina njih mosta pa i nije vidila..a kad neznas osnove osnova kao sta su to azimut,pramcani kut i sl..sta rec..jedan me je 10 minuta uvjeravao da mu je azimut -30..pa asistent sta je bio samenom na brodu je znao bolje ..Casper zamisli sebe ka barbu i da ti terco kaze da je loksodroma kut sto ga zatvara oko opazaca sa...bi li ga poslao doma?

E SAD: ONAJ KO NI U BAREM 4 GODINE U SKULI NAUCIJA CA JE AZIMUT TAJ IMA OZBILJAN PROBLEM U SVOJOJ GLAVI, ILI INTELIGENCIJA ILI MOTIVACIJA ZA NAUCIT.
    NA KADETURU NE DOLAZIS PO DEFINICIJU AZIMUTA ILI LOXODROME, VEC ONO CA SI NAUCIJA U SKOLI DA VIDIS KAKO CES SNIMIT ILI IZRACUNAT U STVARNOSTI S ONIM CA IMAS NA MOSTU.

Quote:
    a 100% sam siguran da kad dodjes na stranca za kadeta, nizi rank ti je filipinci ili ostali, i jedino sto mos nauciti je od naseg prvog palube ili 2nd engineera (ako imas srice i budes sa nasima), a mi nekad i nemamo bas vremena za sve, a pogotovu ne da te vodam po kuverti uciti kako se pjumbiva, rasketaje i ostalo, a i to su i te kako bitne stvari koje treba znati svaki pomorac, a znam da i mazaci i cistaci i te kako imaju toga sto bi nase asistemte mogli nauciti a sto kad avancas za cifa na strancu siguro nes nauciti, bio sam sa nasima i koliko kod sam im ponekad u sebi heba majku toliko mi je i bilo drago, jer sam naucija, nasi grintaju ali znaju svoj posa, a probaj pitati filipa da ti pokaze, "I don't know sir", je sve stos dobiti.

Pa neznam bas,mislim da od svakoga mos ponesto naucit, i meni su posada bili filipinci i od svakog mos ponesto naucit..ima i njih sta znaju..posebno ako je bosun dobar..a ja sam zlostavljao i nase casnike a i druge s milijun glupih pitanja i nikad mi se nisu nasmijali..uvik su tili pomoc,naucit me..slobodno vrime sam provodio u strojarnici samo da upoznam sistem(a nauticar sam),i tamo su me svi primili super..

OD SVAKOG MORES NESTO NAUCIT. MEDJUTIM POSTOJE KULTURNE RAZLIKE IZEMJU FILIPINCA I EVROPLJANA. IZ TOG RAZLOGA FILIPINAC NOSTROMO SE NECE POSTAVIT NADREDJENO EVROPSKOM KADETU, NITI NJIOV TIMUNJER.
    TO ZNACI DA SUSTAV HIJERARHIJE NA KUVERTI KAD IMAS FILIPA NOSTROMA I KADETA NASEG ILI EVROPLJANA TESKO FUNKCIONIRA - I NOSTROMO CE GA RADIJE IGNORIRATI NEGO MU POSTAVLJATI NAREDBE. ISTO KOD UCENJA: FILIP CE SE TESKO POSTAVIT U NEKU NADREDJENU ULOGU DA MU NESTO SAMOINICIJATIVNO OBJASNJAVA, PRIJE CE POC LINIJOM MANJEG OTPORA I NE OBJASNJAVAT NISTA.
    CAK CE MU NEKI PUT VISE ODGOVARAT NEKI "FRIENDLY" ODNOS, NEGO PROFESIONALNI KOJI PRETPOSTAVLJA NEKU HIJERARHIJU.
    I PRIJE CE SE IC ZALIT CHIFU NA KADETA, NEGO CE MU SAM REC DA PROMINI PONASANJE.
    ZATO JE KADETU MORDA BOJE NA NASEM BRODU SA NASIMA. DOBICE FUGU OD NOSTROMA, ALI NESTO I NAUCIT.

Quote:

moram priznat da neznam australski nacin pjumbavanja..bar ne pod tim nazivom..niti stabilitet za ukrcaj drva,ali zita znam
    first coat ni neznam sta je.. ali sigurno se na plinasima niti ne koristi,valjda
    ostalo znam,i mogu rec da sam bas sa strancima ponajvise jednim zanesenjakom sekondom Rumunjom(nemojte me tuc ) prosao cjelu astronomsku navigaciju,upoznao sam nebo i kostalacije tako da se nemoze rec da se nemoze naucit,terestika samu po sebi volim pa....nasi chiefovi su me vodili u svaku buzu na brodu a nitko sretniji od mene..a sto se tice jezika i odnosa s drugima da ne spominjem,sad se osjecam spreman doci na stranca ka terco jer sam to prosao ka kadet..

AUTRALIANU SAM NAUCI OD NASEG NOSTROMA, KA I JOS DVI DRUGE PIOMBADURE OD KAVE, KA I TRI RAZLICITE PIOMBADURE LANCANE. DRUGE NAVEDENE STVARI NADJU SE U MANUALU, NAUCE NA BRODU, ILI UCE U SKULI. A I U OVISNOSTI DI SI NEKE TI STVARI I NE TRIBAJU. (RECIMO UKRCAJ DRVA NA KONTEJNERU)
    BITNO JE REC KAD SI NA JEDNON TIPU BRODA, U JEDNOJ FUNKCIJI: DA TO MORES ODRADITI BEZ STRAJA I GRIZNJE SAVISTI. I KAD SE ISKRCAJES DA BUDES PONOSAN NA SVOJE DILO.

pozdrav Casper i oprostite na dugooooom postu
    VESELI BILI!
    Posljednje uređivanje od gold fish : 11-28-2009 at 11:35 PM

3.Casnik be?žmek avatar
    Datum registracije
    Nov 2009
    Firma
    yachting

Početno

Kad bi Ratko Bo?žić imao manire d?žentlmena i pravog poslovnog čovika kao njegov prezimenjak Ivica Bo?žić iz Ta-na, onda bi i ova firma SSM sličila na ne??to.

Off
    Off je odsutan
    Mornar/Motorista Off avatar
    Datum registracije
    Jan 2009
    Firma
    Fimi Media d.o.o.

Početno

Citiraj Prvotno napisano od be?žmek Vidi poruku
    Kad bi Ratko Bo?žić imao manire d?žentlmena i pravog poslovnog čovika kao njegov prezimenjak Ivica Bo?žić iz Ta-na, onda bi i ova firma SSM sličila na ne??to.
    Aj molim te @bezmek ne sporkaji nam thread i ne spamaj.
    "Red Bull daje nam krila, a Rakija pogon na sva cetiri (4 WD)."

Stranica 1 od 6 123 ... PosljednjePosljednje

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Pravila pisanja poruke

• Ne možeš otvoriti novu temu
  • Ne možeš ostaviti odgovor
  • Ne možeš stavljati dodatke
  • Ne možeš uređivati svoje postove
  •