|
||||||
![]() |
|
|
Alati teme | Display modes |
|
|
|||
|
|||
|
Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture priprema izmjene Pomorskog zakonika kojima će se uvesti beneficirani staž za sve hrvatske pomorce i sustav poreznih olakšica za brodare po uzoru na EU te riješiti određene poteškoće nastale u provedbi socijalne reforme za pomorce.
Najavio je to državni tajnik za more Mario Babić na Skupštini Mare Nostrum-Udruge hrvatskih poslodavaca-brodara u međunarodnoj plovidbi koja je jučer izabrala novo vodstvo. Za novog predsjednika Skupštine izabran je Dragutin Pavletić, direktor Uljanik plovidbe iz Pule, a za zamjenika Ante Maras, direktora Jadranskog pomorskog servisa iz Rijeke. Na kraju dvogodišnjeg mandata bivši predsjednik Skupštine Mare Nostrum Stjepan Papić, predsjednik Uprave splitskog Jadroplova, kazao je da hrvatski brodari još uvijek osjećaju svjetsku financijsku krizu te da se ne naslućuju konkretniji znakovi oporavka, što znači da im i dalje predstoje poteškoće u poslovanju. Papić je istaknuo zadovoljstvo što se nakon dugog razdoblja na sivoj listi hrvatska zastava od ove godine nalazi se na bijeloj listi Pariškog memoranduma, čime je ostvaren napredak u poboljšanju kvalitete brodova pod domaćom zastavom. Nazočni su se složili da je ovaj uspjeh ostvaren kao rezultat Akcijskog plana za unaprjeđenje statusa hrvatske zastave kojeg su provodili brodari, Ministarstvo i Hrvatski registar brodova. Također, izrazio je zadovoljstvo na potporama koje Vlada daje za izgradnju brodova za hrvatske brodare te se na kraju zahvalio na jako dobroj suradnji koju brodari imaju s resornim ministarstvom, priopćila je glasnogovornica ministarstva mora, prometa i infrastrukture Marina Halužan. izvor:glas istre
|
||||
|
||||
|
Citiraj:
koji je u vecinskom drzavnom vlasnistvu potpise ugovor za dvi novogradnje po cijeni 55 milja dolara svaka u trenutku kada takva novogradnja na trzistu vrijedi 40 u vrh glave.Drzava na to da 10 % subvencije sto znaci da je svaki brod preplacen za cca 9 i po milja. Razlog tome je ocuvanje socijalnog mira jer splitski skver u tom moentu nije imao naruzbe pa mu je drzava s obzirom na EU smjernice o nedavanju subvencija preplatila brodove skoro 20 milja dolara ostetivsi time male dionicare,a i sebe kao vecinskog vlasnika sto je ipak manje bitno u cijeloj prici. A sad samo cekamda mi eksperti u brodogradnji pocmu pricat kako je kvaliteta brodova izgradjenih u nasim skverovima neusporediva sa Korejom,Japanom,Vijetnamom i sl.
It's my life,It's now or never,I ain't gonna live forever I just want to live while I'm alive,(It's my life),My heart is like an open highway,Like Frankie said,I did it my way I just wanna live while I'm alive,It's my life |
|
|
|||
|
|||
|
Slozio bih se sa tobom o kvaliteti gradnje, ali samo u segmentu jednostvnih brodova ( bulk, tankeri).U izgradnji specijalnih brodova ( jaruzari, putnicki,ro-ro ) ipak mislim da su domaca tj. europska brodogradilista kvalitetnija.Iz tvojeg nabrajanja iskljucio bih Japan a na njegovo mjesto stavio Kinu.
|
||||
|
||||
|
A cuj u ovom momentu nema tipa broda koji se ne gradi u Koreji prvenstveno LNG, platforme,drill shipovi,najveci kontejnerasi, i tankeri,FPSO-ai. Medjutim te jako zahtjevne brodove pocela je radit i Kina(imaju jako puno naruzbi i drzava daje subvencije i snosi gubitke koji su i do 30% trenutno,ali naucit ce imaju volju). Mi jednostavno u takvom segmentu brodogradnje nemamo sta trazit.Nemamo tehnologiju za tako nesto napravit.Inace kad brodogradnja izadje sa pozitivnom nulom to je golem uspjeh i imat jednu takvu industriju je prava stvar.Medjutim mi osim bulkova i nesto tankera nemamo sto tu trazit.Vrijeme gradnje zbog zaostale tehnologije(navozi) produzeno do bola. A cila je bit sta prije zgradit i da se na vremenskoj ustedi poveca obrtni kapital pa je i mali postotak u konacnici velika lova.Samo za tvoju informaciju DSME(jedan skver u Koreji) je proslu godinu izvezao brodovlja u vrijednosti 14 milijardi dolara!!!!
A mi pricamo o brodogradnji.A di je tu jos Samsung,najveci Hyundai i jos jedno 20tak skverova od kojih je svako vece nego ijedno nase.
It's my life,It's now or never,I ain't gonna live forever I just want to live while I'm alive,(It's my life),My heart is like an open highway,Like Frankie said,I did it my way I just wanna live while I'm alive,It's my life |
|
|
||||
|
||||
|
evo, ja bi se malo ukljucija u ovu raspravu. MI NEMAMO, onavljan NEMAMO tehnologiju za gradnju slozenih jedinica. da se razumimo, evo sad iman 40 brodova u narudzbi u kini,preksutra iden preuzest jednoga. brod od 200 iljada tona,46 milijuna dolari, papic za 40 iljada placa 55 milja. za specijalne objekte, koliko ja znan, prvi san hrvat koji je bija project manager za fpso, sad vec dosta davne 2004, tako da bi i o tome moga malo.... sta mi nudimo? tehnologiju? opremu? znanje? nista. tehnologija je stara, gradi se na navozima, sta uzima duplo vremena od graving docka i spajanja sekcija. oprema? ko ce to ugradit koncarevu razvodnu plocu i stavit karlovacke pumpe? a sta posli? servis ? dijelovi? znaci mi sastavljamo brod samo. kako to kinezi rade? oni stave glavno postrojenje i sve vitalne dijelove iz uvoza. ali zato kabeli, cijevi, zeljezo i sva druga manje vazna oprema je njihova. kojeanci? na brodu sve koreansko.japanci? isto!
koje mi to imamo iskustvo? drilling? nula? dregging? eno nesto malo!putnicki? isabela i amorela? ajmo bit ozbiljni. rigovi? evo ih sad samo u keppelu grade preko 30, a mi? ni jednu do sada! sta su to specijalni objekti? petar kresimir kojemu moras dinamiton palit motor a prije toga izmolit dvi zdravomarije da upali? trajekti split - supetar? da se zna, u jebenome batamu u indoneziji skverovi rade ahts- ove po 10-tak komada od kolpa.a sta mi? kvaliteta? koja? sve je racunica. svi znate da san prosli misec uzeja dvi novogradnje. jedna je vec prodata, ide ca u 12 misec? kako? a ludoga svita!!! jednostavno, vrlo jednostavno. brod kupljen za 46 a ide za 53 miljuna. charterer 46 ipo iljada na dan za 5 godina, ali...kupcu ce se prodat i charter ali za 31 iljadu na dan, znaci u slijedecih 5 godina... 16 iljada dnevno, ni ora ni kopa. a papic bi da guzice da moze zaposlit brod za te pare. e, zato ja ne radin za papica nego za debeloga jhonnya, onasisa danasnjice. nemojmo se zavaravat, papici, bozici i ostali, to je sve vodica u shippingu. mi smo mali i nemojmo se itat.
|
||||
|
||||
|
Citam, a vrag mi ne da mira vec se moram ukljucit.
![]() sve ste dobro napisali istina. ![]() Nemamo tehnologiju, nemamo znanje, nemamo suhe dokove!!!!! ISTINA, vrazja istina. al zasto nemamo? (hebem ti politiku i politicare kao i profitere) evo 12 godina ide da sam u skveru a bolje da i ne govorim u kojem sektoru radim ko zna zna. Kad se trazilo sada prije 10 godina da se izgrade, suhi dokovi (prenamjena postojecih povrsina) u sklopu TO ( teh. obnova) zavlacilo se, sve se imalo spremno, ekipa iz tehnologije ( tada u cijelini mislim nisu se jos bili razbjezali po svijetu oni koji su ZNALI i HTJELi) imali su spremnu dokumentaciju kao i tehnologiju razrađenu u detalje za specjalne brodove/jedinice ( o tome ne bi sada) , al nekome se nisu svidjele nase buduce vizije te stavili i odredili prioritete koje trebamo napraviti, eto ga, da smo prije 10 godina krenuli u to danas mozda bi imali nekakvu mogucnost za opstanak i konkurentnost ( ovo govorim o skveru gdje radim) , no neko je tu predvidio davnih 70tih da bi ovo bila idealna zona turistickog/poslovnog karaktera, u ostalom sta pricam svi koji su "vani" vise znate od nas ovdje jer u kuloarima navodno vani se od davno prica i zna, a kako vidimo sve smo blizi realizaciji toga. Eh a nasmijala sam se za "pumpe iz karlovca" hehehehe ziva istina!!!! jadna li ti majka kad ih makinisti vide ludi su od srece ![]() ...kljuc u bravu i gotovo.
|
|||
|
|||
|
Po meni najveci problem je menadjment i nadzorni odbor brodogradilista ( ajde ovi iz Uljanika nesto i naprave ) ali u ostalim brodogradilista je katstrofa...Svakako je veliki minus nasim brodogradilistima nacin rada na navozima.Mislm da su radnici u proizvodnji vrhunski ( prije svega jako snalazljivi ) jer ne bi bez razloga bili jako cijenjeni u stranim brodogradilistima ( Italija, Nizozemska, Njemcka ).Evo jedan primjer;u maloj predmontazi fali jedno koljeno, kod nas ce ga brodomonter sam napraviti od odpadaka matrijala, a u talijanskim brodgradilistima odmah nastane guzva i izgubi se puno vremna dok se nabavi to koljeno.Vidim da je netko spomenuo i ratne brodove da si losi, ovakvi onakvi.Opet koliko imam ja saznanja ona serija obalnih patrolaca sto se radila za Gadafija bila je odlicna..Sada kako je to naplaceno to je vec neka druga prica
Posljednje uređivanje od RAUL : 07-18-2010 at 08:51 AM |
|
|
||||
|
||||
|
Citiraj:
Zasto je ULJNIK opstao i opstat ce: 1. Uprava se ne mjenja ko "mjeseceve mjene" 2. Zato sto iza njega stoji cijela ISTRA! ( sve firme -njihovi gazde) necu dalje. 3. Zato sto je 1998 cijeli jedan Godišnji proračun grada Pule dan Uljaniku, o kojem se debelo šuti! ( samo nekima pobjegne kad malo popiju) 4. Odlicno napravljen rebalans unutar samog brodogradilišta, a to se može samo kad je "uprava staložena" 5. ima jos.......uljanik plovidba............................. ![]()
|
||||
|
||||
|
Citiraj:
i jos nesto raule....napravit ono famozno kolino od otpadaka.....ha, ha! da li znas sta je quality control? stavi to kolino na hidraulicnu liniju,pa kad koga pripila popola...eto ti mestra! a za sto postoje danas ti pusti iso -i, i slicne kerefeke? lipo je bit lokal patriota, ali triba bit realan lokal patriota. ne valja i bog!! dobro da je i ovako kad vidis ko drzavu vodi!
bez poma i jaja, lopovluku nikad kraja!!!! bez jaja i poma, neki nece doma!!! agrokoka rules! Posljednje uređivanje od maninjorgo : 07-18-2010 at 09:17 AM Razlog: Napisan Post iza Post-a.Molim vas da koristite Edit opciju umjesto New Reply-a.Edit se nalazi u donjem lijevom uglu. |
|
|
|||
|
|||
|
Lipi moj Strikane..nisu topovnjace vec obalni patrolci ( napomena na ono obalni ili kako bi ti rekao za loviti lignje i panulati
).Sto se tice svih tih ISO i slicnih sandarda to je sve samo da neko digne lovicu.Koliko sam ja gledao te nadzornike oni nemaju ( ili ne zele ) imati pojima o tome sto kontroliraju ( ovdje prije svega mislim na one iz Lloyd-a )Brodovi su plovili i u '70, '80 godinama proslog stoljeca dok nije bilo toliko iso-ta i slicnih pizdarija.Gradnja trupa je vise manje ostala ista ( nije bilo dvodna, dvoboka i sl. ) ali pricip gradnje trupa broda je ostao isti.Normalno da ti nece dati Francuzi i Amerikanci da im radis ratne brodove....jer na taj nacin bi njihova brodogradilista izgubila posao, a njihovi politicari bodove u ocima glasaca.A da ne pricam o nacionalnom ponosu..pogotovo kod Francuza.Slazem se da je nasa brodogradnja jako pala naspram '70 i '80 godina i da tu nema vise spasa.
Posljednje uređivanje od RAUL : 07-18-2010 at 10:05 AM |
|
|
||||
|
||||
|
. No kad se oslobodimo srpskog ropstva i stvorimo državu, vidit ćete kako tek naši kradu. Svak nas je stoljećima krao i potkradao, a najteže će i najgore biti kad nas naši budu krali te prodavali svjetskim jebivjetrima i makro lopovima. Navalit će na nas kao velike ptice grabljivice. Tada će biti najveće i nerješivo pitanje - kako nas tada spasiti od nas... (B.Bušić)
![]() ![]()
|
||||
|
||||
|
amen!
ali raule, ima i druga strana price. vidis, kad se rade ti SPECIJALNI objekti (u mom slucaju to je bija fpso,pa fso, pa DSV) SVAKA cijev ide na pressure test, i bez pecata ne moze na brod. a to sta radi lloyd i dnv, nije ni bitno. zasto gazda drzi site team od 10 tak ljudi? zato ako i zadovoljava kriterije klase, ne mora zadovoljavat moju specifikaciju. na koncu od koga lloyd dobiva pare , od skvera ili gazde?? oni te sprijecavaju da kidas kornere, ali te ne mogu fermat da radis po zanatu i specifikaciji.
bez poma i jaja, lopovluku nikad kraja!!!! bez jaja i poma, neki nece doma!!! agrokoka rules! Posljednje uređivanje od maninjorgo : 07-18-2010 at 10:27 AM Razlog: Napisan Post iza Post-a.Molim vas da koristite Edit opciju umjesto New Reply-a.Edit se nalazi u donjem lijevom uglu. |
|
|
||||
|
||||
|
Stavljaju kinezi i svoje lajbote.Sve je vise toga kinesko.Sve je vise manje licencirano.Bas gledam ove norsafe lajbote sada.Mislim da ne bi izdrzali ni jedan free fall.Ali on ga je proda duplo jeftinije nego original norveski.Dalje kazu mi sa druge platforme da su nekidan upali motor na lajbotu,a motor se razletija.
Ajmo dalje kad smo krenili sa brodogradilistima.Po meni ta izrada kolina i to je ziva glupost i nemojmo se zavaravat kako je nas covik dobar radnik.Nas covik je snalazljiv, ali veliki neradnik.Najbolje radi za stranoga gazdu jer ga ovi upregne ko magarca. Nemojmo podcjenjivat strane zanatlije.Dobar varioc u Koreji ima 6 keka dolara. Ne vari nista losije od nasega.Ali nece se on uvatit brusenja.Cili posal je sistematiziran.Njemu ako je na varu komad drva on ce povarit priko njega nece ga maknit.Onda ce doc neko iz QA i rec da to treba makbnit doc ce brusac i pobrusit i ovaj opet povarit.Sto zelim rec zelim rec da svak zna svoj posal i ne filozofira.U nas varioc misli da je inzinjer za cjevovode i on bi to drugacije bija napravija bolje.I u tom nadjebavanju mo prodje pola radnog vremena.Sad mentalitet zajedno sa tehnologijom daje rezultata kakav da.Management dolazi kao pocetak i kraj svega.Em ne znaju em ne zele pogodit pravu cijenu.Nasi uglavnom napune navoze kad su cijene na najnizim granama za iduce desetljece.Da nije privatizacije ocekujem da bi to sad ucinili,a onda jedu govna jer su cijene otisle troduplo.Koreanci za razliku od nas sad skratili planove na 18 mjeseci.Ni jedna naruzba nije starija od 18 mjeseci jer su cijene lose.Kad cijene budu gore onda ce oni napunit knjigu naruzbi za iducih 5 godina.Moga bi o ovome knjigu napisat ali ne znam cemu. To ionako nece nista prominit.
|
|
||||
|
||||
|
frenki, sve stoji.kinezi rade da nauce, onda ce spizdit koreju.nasi... pune navoze samo da sprijece socijalne nemire, sta kosta da kosta, drzava ce pokrit. ma dokle i odakle? vatrogasno drustvo. i jos bi se samo malo dotaka na raula, oplata- to je najjednostavniji dil broda i ima najmanje pizdarija s time. napravit shell, pa je li double dull, single ili sta bilo... to mozes i u mucu na ledini.posli dolazi frka, opreme, centriranja itd.
|
|||
|
|||
|
Uglavno da zakljucimo ( mislim da se svi slazemo u tome ) da nasa brodogradilista nemaju svijetlu buducnost naspram brodogradilista u Koreji i Kini.
|
||||
|
||||
|
dobija san 3 pitanja na pm od mladjih narastaja.. pa da ne pisen 100 puta: kod velikih brodova mozes imat problema sa hullon i krakovima ako brod pogresno ukrcajes ili iskrcajes. treba pametno s balaston i pazit na sag i hog. osim toga, svakome brodu problemi sa zeljezon uglavnom pocinju od balasnih tankova. sta sad? posada na tou gradnji ne moze utjecat, ali najbitnije je da se prilikon gradnje tankovi dobro opjeskare i pituraju. najvazniji je stripe coat,koji se mora dat pinelon, nikako rodul ili sprica. kad je brod vec u eksploataciji, vazna je regularna inspekcija balast tankova.ne salju vas inspektori unutra svaku 6 miseci da van guzica vidi puta. svako napuknuce coata treba odma izbrusit i piturat - naravno - t/up sa pinelon.di najvise dolazi do korozije?na vrhu tanka, ako nije 100% pun ,ima zraka i onda dolazi do brze oksidacije. jos nesto,ako je brod vec par godina star, i zinc anode mu "ka nove"- to nije dobro.ne rade svoj posal,tank ce zaruzinavit.ako dodje do cracka, sta?ne vari ka mutav- sta navaris vise,manje je fleksibilno, prije ce puknit. znaci, na svaki kraj kraka probit stop hole (rupu),izgaugirat crack (v utor), vari, brusi, vari brusi. eto tako. a ostalo pitajte profesure u skolu... zabolija me prst.
a kako sad?a reka si da smo za specijalne objekte macori? je, tako je... uprdec i gotovo.
bez poma i jaja, lopovluku nikad kraja!!!! bez jaja i poma, neki nece doma!!! agrokoka rules! Posljednje uređivanje od maninjorgo : 07-18-2010 at 02:31 PM Razlog: Napisan Post iza Post-a.Molim vas da koristite Edit opciju umjesto New Reply-a.Edit se nalazi u donjem lijevom uglu. |
|
|
|||
|
|||
|
ali cijenom ne mozemo konkurirati Kinezima i Koreancima
|
||||
|
||||
|
@RAUL
Na zalost nasa brodogradnja je bye,bye.Steta. Steta je ogromna i tvornica Jugoturbina iz Karlovca.TO vise ne postoji odnosno ne u smislu proizvidnje nego nekako zivotari samo servis.Kupili ih svicarci i prvo sta su napravili odnili strojeve i proizvodnju na otpad. Tako rade pravi unistavaju konkurenciju. A za napravit nesto poput te firme trebalo je desetljeca. Ali sta ces. Najjace od svega je to sta je firma imala pravi plan za daljnji razvoj ali neko je primija jedan mali zubic i to je islo Svicarcima kako je islo.Mislim da je bilo nekih 20 milja dojc maraka u djiru.Firma je svojevremeno brojila 200 inzinjera. Zatukli smo cilu proizvodnju.To vise niko na noge ne moze stavit. Mi opcenito mislimo za sebe da smo veliki,mislimo da smo veci i najveci,a u biti nemamo pojma koliko smo mali. Ovakav stav se da primjenit i na pridjeve pametan,sposoban,dobar i slicno. Opcenito obozavam ovakve izjave pogotovo od onih koji se dalje od Muca( Muc je uzet cisto figurativno iz razloga usporedbe distance Split-Muc u nekakvim svjetskim mjerilima)
|
|
|||
|
|||
|
Mozda ima nade....
Brodovi koje grade za Jan De Nul i Grimaldi grupu Uljaniku donose dosad neviđeni novac. To je vidljivo iz danas objavljenog izvješća o rezultatima poslovanja za prvo polugodište. Ostvaren je ukupan prihod od 1,385 milijardi kuna, a toliko novca ova grupa nikad u svojoj povijesti nije fakturirala u prvoj polovici godine. Poslovni prihodi veći su 20 posto nego u istom razdoblju lani, a ukupni prihodi su povećani za 10,8 posto. Dakle, skupi i zahtjevni jaružari na vlastiti pogon te golemi i snažni brodovi za prijevoz automobila, kamiona i kontejnera donose više novca nego tankeri te brodovi za prijevoz automobila i kamiona koje su Puljani gradili proteklih godina i desetljeća. U prvom polugodištu je zabilježena neto dobit od 7,23 milijuna kuna. Veliki iznosi "otišli" su za troškove materijala i ostale slične izdatke - čak milijardu i 26 milijuna, za plaće 2.800 radnika izdvojeno je 158 milijuna, a na kamate i ostale financijske izdatke 123 milijuna. Iako je iz izvješća vidljivo da je polugodišnja neto dobit smanjena s ranijih 9,84 milijuna kuna po drugim aspektima društvo je uknjižilo još jedno polugodište u znaku rasta svih bitnih parametara poslovanja. Bilanca otkriva da u Uljaniku nastavljaju s politikom smanjenja kratkoročnih, a povećanja dugoročnih obveza. Dug po prvoj osnovi je smanjen s 1,54 na 1,1 milijardu kuna, a dugoročni povećan s 457 na 774 milijuna. izvor;Glas Istre
| Trenutno aktivni korisnici gledaju ovu temu: 1 (0 članova i 1 gostiju) | |
| Alati teme | |
| Display modes | |
|
|