Welcome guest, is this your first visit? Click the "Create Account" button now to join.
Prikaz rezultata str. 1/11
    Kadet alen89 avatar
    Datum registracije
    Oct 2011

Početno Pozdrav pomorci

Pozdrav svima. Ja sam Alen. Imam 23godine i iz Rijeke sam. Prije par mjeseci sam zavr??io brodostrojarstvo na Pomorskom faksu. Napravio sam sve papire (matrikulu,liječnički,?žuta groznica,putovnica,us viza...) Polo?žio sam tanker familiarization jer sam se mislio odmah vrnut na tankere,ali mi propala kombinacija Dobio sam ukrcaj na Columbiju Shipmanagement,na kontenjera??a nyk Olympus. Trebao bi otići nekad ovaj mjesec. Ok je plaća za engine cadeta i sretan sam ??ta sam dobio relativno brzo posao na koliko ćujem ok firmi u ovo doba kad se kadeti(asistenti) slabo uzimaju. Dosta korisnih stvari sam ovdje pročitao,ali su mi i neke ostale nepoznanice tipa:
    1. Prtljaga-kila?ža,znam da ovisi o tipu karte(ekonomska ili poslovna) 23 ili 32kg. ovdje sam pročitao da pomorci mogu do 40kg nositi,??to na croatia airlines stranici pi??e drukčije. Dali nositi 2 torbe da se izbjegne dodatno plaćanje po kili?
    2. Lijekovi-??ta mogu nositi od lijekova? ima li neka lista zabranjenih lijekova? dali mogu nositi samo lijekove koji se izdaju bez recepta? predpostavljam da sve ide u predanu prtljagu?
    3. Davanje za mirovinsko i zdravstveno-raspitao sam se malo,navodno je osnovica za engine kadeta 958kn/mj...sad neznam ??ta ide jo?? na tu cifru.predpostavljam da bi me za 6mj trebalo doći oko 6000kn davanja. plaćao bi si sta?ž i kad sam doma. predpostavljam da mi se zdravstveno,kad me firma odjavi, vodi kao nezaposlenom. trebam li se kad se vratim s broda prijaviti na biro?
    jbg znam da sam se raspisao i da ste već xy puta sve ovo pro??li,ali ako imate volje napi??ite koju riječ.
    hvala svima i mirno more

Dalmacija u mom oku strojar avatar
    Datum registracije
    Nov 2008
    Firma
    AHTS/Offshore

Početno

??iv bija!!!
    Dosa sam natrag viditi svoje sve je u zdraci sto zarobila je skoje...

Administrator Dalmos avatar
    Datum registracije
    Jun 2007
    Firma
    www.pomorac.net

Početno

Citiraj Prvotno napisano od alen89 Vidi poruku
    Pozdrav svima. Ja sam Alen. Imam 23godine i iz Rijeke sam. Prije par mjeseci sam zavr??io brodostrojarstvo na Pomorskom faksu. Napravio sam sve papire (matrikulu,liječnički,?žuta groznica,putovnica,us viza...) Polo?žio sam tanker familiarization jer sam se mislio odmah vrnut na tankere,ali mi propala kombinacija Dobio sam ukrcaj na Columbiju Shipmanagement,na kontenjera??a nyk Olympus. Trebao bi otići nekad ovaj mjesec. Ok je plaća za engine cadeta i sretan sam ??ta sam dobio relativno brzo posao na koliko ćujem ok firmi u ovo doba kad se kadeti(asistenti) slabo uzimaju. Dosta korisnih stvari sam ovdje pročitao,ali su mi i neke ostale nepoznanice tipa:
    1. Prtljaga-kila?ža,znam da ovisi o tipu karte(ekonomska ili poslovna) 23 ili 32kg. ovdje sam pročitao da pomorci mogu do 40kg nositi,??to na croatia airlines stranici pi??e drukčije. Dali nositi 2 torbe da se izbjegne dodatno plaćanje po kili?
    2. Lijekovi-??ta mogu nositi od lijekova? ima li neka lista zabranjenih lijekova? dali mogu nositi samo lijekove koji se izdaju bez recepta? predpostavljam da sve ide u predanu prtljagu?
    3. Davanje za mirovinsko i zdravstveno-raspitao sam se malo,navodno je osnovica za engine kadeta 958kn/mj...sad neznam ??ta ide jo?? na tu cifru.predpostavljam da bi me za 6mj trebalo doći oko 6000kn davanja. plaćao bi si sta?ž i kad sam doma. predpostavljam da mi se zdravstveno,kad me firma odjavi, vodi kao nezaposlenom. trebam li se kad se vratim s broda prijaviti na biro?
    jbg znam da sam se raspisao i da ste već xy puta sve ovo pro??li,ali ako imate volje napi??ite koju riječ.
    hvala svima i mirno more
    Pozdrav Alen

A dobro da si nasa posao odma tj relativno brzo. Sta se tice firme i ona je dobra ali vidim ja da si se ti dobro pripremio tako da je i moguce onda nac posao kad si spreman ko napeta puska.
    1...Prtljaga ti je uvik dobro imat 2 torbe jer ako prikoracis recimo kil debili u Americi ti recu da je svaki kil mislim oko 50 dolara ( zaboravia sam) ali sam u tomslucaju ja recimo otisa u butigu pokraj i kupia borsu za 40 dolara i pribacija u nju visak. Tako da je dobro imat 2 borse. A neces valjda nosit flange i cijevi pa da ces imat obe pune max po kilazi

2...Likariju nikad nisam nosia ali navigam s jednim koji nosi vec 20 godna bidan covik jer mu triba. KAze da stavi u ovu prtljagu koju predaje a nako nosi skatulu tableta sa sebom u ovoj za u kabinu. Slusaj pretpostavljam da nosis andole i gluposti a ne neke teske likove pa mislim da onda nebi triba imat problema.

3... o tome imas sve pod temom koja je za to otvorena pa procitaj

Sritno na brodu i mirno more
    Kad mi zivot smota idro i kad bacim zadnje sidro, vezace me moja cima u mistu di mora ima.
    Pametan uvijek nade nacin, a budala izgovor

Ljudi ce ti oprostiti sve u zivotu ali uspjeh nikad.

SDPO beerseeker avatar
    Datum registracije
    Jan 2009
    Firma
    Bourbon

Početno

Al ga i ti zakompliciras di ne treba...

1. Kao pomorac koji ide ili se vraca sa broda imas pravo na ukupno 40kg prtljage, s tim da je najveca dozvoljena tezina jednog komada prtljage 32kg.

2. Ne znam tocno, ovisi o propisima drzave u koju putujes. Nije isto ako letis u UK ili Saudijsku Arabiju gdje te jebu i za Kiki bombone. Dobro je imati recept ako koristis neke lijekove, a sve drugo manje-vise imas i na brodu ako zatreba.

3. Za mirovinsko i zdravstveno skinut ces si sa stranica MMPI tablicu za 2012g. i u nju ces si ubaciti datume kad si se ukrcao i iskrcao i u kojem svojstvu pa ces vidjeti tocno sto i koliko se placa.

Tablica se nalazi OVDJE

Pomorac sam majko na zelenom brodu

Banned
    Datum registracije
    Jul 2008
    Firma
    SSM-Sam Svoj Majstor

Početno

... ima li neka lista zabranjenih lijekova?
    Svi lijekovi na kojima su ti kokolo,Chorke,Colina, i jos nekolicina su ti zabranjeni u vise manje svim zemljama u koje putujes.Znaci to ne nosi nikako.Pitaj njih sta piju,spremi papir i olovku jer lista je poduza.

I ne placaj davanja kad si doma(produzeno mirovinsko) jer je to bacanja novca.

3rd Officer Pelorus avatar
    Datum registracije
    Jun 2007
    Firma
    Ostao bez posla

Početno

Slozio bih se sa predhodnim komentarima kolega.

Sto se tice tezine prtljage, samo bih spomenuo neka moja iskustva - kad sam se iskrcavao sad sa zadnjeg broda u New Orleansu, morao sam ih pitati da pogledaju u sustav da imamo "seafarers ticket" posto su nam htjeli naplatiti prekomjernu kilazu. Navodno da im sustav nije odmah kod check-in-a prikazao da imamo pravo na vecu dopustenu kilazu. Pa uzmi i to u obzir. Bolje pitati da provjere nego bespotrebno platiti.

Takodjer, kao sto je netko vec prije spomenuo, najveca dopustena kilaza mora biti raspodjeljena na dva ili vise kofera. Ja sam osobno imao dva kofera, a kolega jedan veliki, i morao je platiti 130 dolara (cca. ne sjecam se tocne cifre vise) radi prekomjerne prtljage jer iako je bio ispod maksimalne dozvoljene tezine, sve je imao u jednom koferu, a to je bilo vise od dozvoljene najvece tezine po koferu.

Eto, par sitnica na koje treba obratiti pozornost.

Inace, ja uvijek nosim sa sobom onu malu vagu. Kostala je 4USD u Best buy, a uvijek si na miru ...

asistent soferu Turist avatar
    Datum registracije
    Jun 2008
    Firma
    tamo amo way

Početno

avion je nosija 25 kila prokroma u mome kuferu i nikakvih problema nije bilo, sve na kartu za pomorce. prtljaga kad iden oko 3 kila, kad se vracan oko 30

Kadet alen89 avatar
    Datum registracije
    Oct 2011

Početno

hvala svima.jo?? ako mi netko mo?že reći za??to da ne plaćam mirovinsko kad sam doma bio bi zahvalan

SDPO beerseeker avatar
    Datum registracije
    Jan 2009
    Firma
    Bourbon

Početno

hvala svima.jo?? ako mi netko mo?že reći za??to da ne plaćam mirovinsko kad sam doma bio bi zahvalan
    Zato jer ti je to bacanje love. Kao i ovo sto moras placati. Ali ovo se mora, a ono doma ne mora. Moj ti je savjet da to sto si mislio platiti doma lijepo stavljas na banku i s vremeno orocis kad se skupi neka lova, ili uzmi zivotno ili stambenu ili bilo sta ali ne bacaj lovu na nesto sto ne znas hoces li dozivjeti i za sto ces imati 2000kn mirovine. Neces za to raditi cijeli zivot nego ako si pametan stvorit ces si jednu zalihu od koje ces dobro zivjeti i ti i tvoja djeca jednom kad objesis matrikulu o klin.

asistent soferu Turist avatar
    Datum registracije
    Jun 2008
    Firma
    tamo amo way

Početno

sta vise ti uplatis, manju penziju dobijes. To ti je izracun po JUS

SDPO beerseeker avatar
    Datum registracije
    Jan 2009
    Firma
    Bourbon

Početno

Citiraj Prvotno napisano od Turist Vidi poruku
    sta vise ti uplatis, manju penziju dobijes. To ti je izracun po JUS
    Kratko i jasno. Ne pitaj dalje, ne zelis znati, samo ne placaj ono sto ne moras

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Pravila pisanja poruke

• Ne možeš otvoriti novu temu
  • Ne možeš ostaviti odgovor
  • Ne možeš stavljati dodatke
  • Ne možeš uređivati svoje postove
  •