Welcome guest, is this your first visit? Click the "Create Account" button now to join.
Prikaz rezultata str. 1/16
    El.Eng
    Datum registracije
    Apr 2009
    Firma
    Bulk

Početno Stavke ugovora

Pozdrav svite!

Evo preko jednog domaćeg posrednika (o doticnoj firmi sam cua uglavno rijeci pohvale) san dobia ponudu za ugovor na STENA kompaniji, tankeri su u pitanju...
    Ugovor me ve?že da za kompaniju radim 24mjeseca nakon moje "osposobljenosti" odnosno zavr??ene asistenture. To je sa moje strane ok, ali postoje stavke u ugovoru po kojima ja vračam sva svoja primanja u slučaju da prekinem ugovor iz BILOKOJEG razloga! Tako je otprilike moje tumačenje stavki... Znači u slučaju bolesti, nesreće itd također?

Evo stavit ću nekoliko stavki iz ugovora, pa bi zamolia iskusnije da mi to protumaće.

Dakle:

2. Study Duty

As part of the Trainee's duties under the Employment Contract, he shall attend to all Training diligently and apply the whole of his energies to the acquisition of the skills and knowledge taught or otherwise made available during the Training, and to the successful achievement of all work, tests and examinations set therein.

3. Course Fees:

The Employer will reimburse 100% of course fees on satisfactory completion of OOW trainee program inclusive of:
    Certificate of Competency
    Basic STCW 95
    Advanced Merchant Navy Fire Fighting
    Medical First Aid
    Tanker Familiarisation
    GMDSS (GOC)
    Certificate of Proficiency & Survival Craft

4. Undertakings

Upon the Completion Date, the Trainee undertakes to continue in his employment with the Employer for a period of not less than 24 months from the Completion Date in no less a capacity of Junior Officer rank and applicable salary scale.

5. Refund of monies

5.1 The Trainee undertakes to reimburse to the Employer all Payments & Course Fees made to him if he ceases his employment with the Employer for whatever reason within 24 months of the Completion Date (except as mentioned in clause 5.2 below).

5.2 The Trainee shall not be liable to make any reimbursement to the Employer under this Agreement if the termination of his employment was as a result of dismissal by the Employer other than on grounds which the Employer became entitled to and did terminate his employment summarily.

5.3 If the Employer waives the repayment of all or part of the Payments and/or Course Fees, the Trainee shall pay any income or other tax payable as a result of the waiver and compensate the Employer in full on demand for any liability for such tax.

5.4 Any amounts payable by the Trainee to the Employer shall be paid within 2 weeks of any demand in writing from the Employer.

5.5 If the Trainee is for any reason indebted to the Employer for any amount the Trainee agrees that the Employer shall be entitled to make a deduction in or towards the discharge of that liability from his remuneration or any other money payable from the Employer to him.

6. Employment Contract

The Surety shall take all reasonable steps to ensure that the Trainee fulfils the obligations incumbent on a Trainee herein and undertakes to give the Trainee every encouragement and assistance to do so. By executing this agreement the Surety undertakes a joint and several liability along with the trainee to pay to the Company any sum payable in terms of clause 5 hereof.

7. Employment Contract

The Employment Contract shall remain effective in all respects except as expressly altered by this Agreement.

8. General

8.1 This Agreement contains the entire agreement between the parties in respect to its
    subject matter and supersedes all previous agreements and understandings between
    the parties and may not be modified except by the written consent of both parties.

8.2 The Employer shall be entitled to assign or transfer all its rights and powers and/or
    Obligations under this Agreement.

8.3 If any term or provision in this Agreement shall in whole or in part be held to any extent to be illegal or unenforceable under any enactment or rule of law, that term or provision or part shall to that extent be deemed not to form part of this Agreement and the enforceability of the remainder of this Agreement shall not be effected.

8.4 No failure to exercise, or delay in exercising, on the part of any party hereto any right, power or privilege under this Agreement shall operate as a waiver, nor shall any single or partial exercise of any right, power or privilege preclude any other or further exercise of any other right, power or privilege. No waiver by the Employer shall be effective unless it is in writing. The rights and remedies of the Employer are cumulative and not exclusive of any rights or remedies provided by law.

8.5 The validity construction and performance of this Agreement shall be governed by English Law and the Parties shall submit to the non-exclusive jurisdiction of the Courts of England.

Moji upiti su najvi??e vezani za točku 5. "Refund of monies", i svih 5 stavki su mi poprilično nejasne.

U stavci 5.1 stoji da sam du?žan vratit sva primanja poslodavcu uključujući i novac utro??en u moju obuku ako iz BILOGOJEG razloga ne odradim 24 mjeseca na dotičnoj kompaniji.

Sad dolazi točka 5.2 u kojoj stoji da ja ("trainee") nisam du?žan vratit sredstva ukoliko dobijem otkaz od poslodavca:

"The Trainee shall not be liable to make any reimbursement to the Employer under this Agreement if the termination of his employment was as a result of dismissal by the Employer"

osim u slučaju da poslodavan ima zakonskog temelja da me otpusti:

"other than on grounds which the Employer became entitled to and did terminate his employment summarily."

Ono ??ta me interesira je jesu li ovakve stavke u ugovorima uobičajene, i u slučaju da nisam u mogučnosti nastavit ugovor na određeni period (nesreća,bolest itd.) jesam li du?žan refundirat sva primanja?
    Događa li se u praksi kada da kompanija iskoristi te svoje "zakonske ovlasti" i pri kraju ugovora pomorca ostavi na cjedilu?
    Kako mi iz kompanije tumače; njihove zakonske osnove za otpust su recimo sabota?ža koji radnik napravi da bi namjerno dobio otkaz... Naravno da nitko normalan ne bi napravio namjerno sabota?žu (ja se barem nadam), ali tko radi taj napravi sigurno i koju pogre??ku u svome radu, pa se bojim da bi se eventualni propusti koji se mogu dogodit radniku mogli protumačit kao nemar i gesta kojom uposlenik poku??ava dobit otkaz od strane poslodavca.
    Pretpostavljam da se to ne događa, ali radi opreza i meni nejasnog ugovora osjećam potrebu da postavim to pitanje!

Hvala unaprijed

kadet Moto1 avatar
    Datum registracije
    Feb 2009
    Firma
    na lati

Početno

prvi put vidin ovo da moras platit ti njima ako das otkaz,valjda je to moderno za kadete i asistente da in nebi kidli sa broda,samo se osiguravaju jer nije za svakoga more pa kad ides prvi put mozda te na ovaj nacin sprjecavaju da bar odradis ugovor do kraja da netrosu lovu natebe
    ca je zivot vengo fantazija

El.Eng
    Datum registracije
    Apr 2009
    Firma
    Bulk

Početno

Ja se nadam da je samo o tome riječ... Volia bi čut još mišljenja.

Hvala

mozzo Gavran Mile Selimir prof. avatar
    Datum registracije
    Mar 2009
    Firma
    Associazione Mozzi Italiani

Početno

Citiraj Prvotno napisano od electro_st Vidi poruku
    "
    Pretpostavljam da se to ne događa, ali radi opreza i meni nejasnog ugovora osjećam potrebu da postavim to pitanje!
    "

Pozdrav @electro_st

Dok ti netko od STENA ne odgovori, evo samo moje mišljenje..,
    ______

Po pitanju zajeba od pomenute kompanije, mislim da nemaš razloga bojati se bilo čega. Medjutim, ovo ti govorim na temelju onog što sam čuo, a ne na temelju osobnog iskustva s njima. Prema ovom dijelu uvjeta iz ugovora što si pokazao - pretpotstavljam da se oni žele zaštititi od toga da ti plate brevete, a ti nadješ bolju ponudu i ideš na drugu kompaniju. Moguće je da bi te brevete išao polagati i negdje izvan RH, kod training centra kojem oni vjeruju. Sve to košta novaca, otuda ta klauzula. To rade strane kompanije i ne smatra se sumnjivim.

Ja mislim da ti je važnije doći na neki brod, gdje imaš nekog od naših. Ovdje mislim na to - ako ideš prvi put na brod. Treba se "znati" uklapati u novu sredinu a taj period uklapanja može biti i blagi "shock" na psihu. Jer nikada sve ne zavisi o jednoj strani ili pojedincu, nego je sve "multi".

Ali zar ne bi taj posrednik trebao znati da ti ovo - protumači?
    Ne znam o kojem posredniku se radi, medjutim svi oni s ponosom ističu kako su ovlaštena agencija.
    Ovlaštenje ne podrazumijeva i amnestiju od obaveze da pomorcu objasne sve što mu nije jasno.

P.S.
    Ovo zadnje upućujem agenciji ili agencijama.

.
    Posljednje uređivanje od Gavran Mile Selimir prof. : 04-25-2009 at 01:43 AM

Banned
    Datum registracije
    Jul 2008
    Firma
    SSM-Sam Svoj Majstor

Početno

a poznavajuci rvacko pravosudje te pare bi vidili nikad ako ih i pozele natrag ako odsetas prije roka od dvi godine sa tim bogatstvom od par breveta sta su u tebe investirali.

1.Casnik infomanager avatar
    Datum registracije
    Feb 2008

Početno

Kolege su ti dobro rekle, potpisi i ne brini. Ako vec trebas vratit trosak za licence to je sve peanuts ako ides na drugu kompaniju za vecu placu. Pitanje ti je krivo postavljeno, pitas treba li vratiti primanja (placu) , naravno da ne moras, to i ne pise u ponudjenom ugovoru.

za profesora Milu, agencije ne smiju sklapati ugovore ispod standarda koji je vec propisan hrvatskim kolektivnim ugovorom, sto hoce rec da je vecina trenutnih ugovora neadekvatna. medjutim, kao sto je spomenu Frenkie, sacuvaj te boze pravosudja
    Posljednje uređivanje od infomanager : 04-25-2009 at 02:04 AM

Administrator Dalmos avatar
    Datum registracije
    Jun 2007
    Firma
    www.pomorac.net

Početno

Prika moj ja tebi mogu samo reci da san isprinta ove tvoje uvjete I dok san bija u gvardiji san u miru procita. Ja u svojih 13 godina nisam nikad vidia takve stavke u ugovoru. ( mozda neko je pa nek javi) A u jednu ruku isto tako mislim da ce takvih stavki biti sve vise jer je potraznja za pomorcima pogotovo mladima sve visa I visa I da se kompanije zele nekako osigurati da ne odes odma na drugu kompaniju. Isto tako mislim da je Stena jedna velika kompanija koja sebi nebi dopustila da te potira bez razloga da bi ti vratila par tisuca ili desetaka tisuca dolara. Jer za njih je to sica. Moj savjet ti je da prihvatis taj ugovor ( neznam koliko traje ugovor I kolika je placa) ako si zadovoljan uvjetima duljine kontrakta I place. Ti ces u ta 24 miseca sigurno zavrsiti asistenturu I imati siguran ukrcaj kao casik na njihov brod sta mislim da I nije lose jer je vrlo tesko od asistenta doci za oficira prvi put. ( svi traze iskustvo sta je stara glupa izreka) Ako ima neko na forumu ko vec navigaje na Steni mislim da bi ti on mogao dati najbolji savjet I reci kako je tamo.

Jos se mogu samo nadovezati na to da vjerovatno ako si bolestan ( nedaj boze ) I moras ostati doma dace ti oni to uz pravu medicinsku dokumentaciju priznati I nece traziti povrat novca. Mozda jedino mogu traziti da se s njima dogovoris o ostanku na firmi za toliki period extra koliko si bio u nemogucnosti doci na brod zbog medicinskog razloga. I da ne zaboravim da ce ti oni s placanjem svih breveta pomoci jako puno jer danas triba jako puno novca za nekog ko ide prvi put na brod da bi platio sve te brevete. Prije se islo na brod kad nisi imao novca a danas ako zelis na brod moras dignity kredit za poci navigat

Ja sam ti iznio svoje razmisljanje ali mislim da odluku ti moras doniti sam
    Posljednje uređivanje od Dalmos : 04-25-2009 at 05:07 AM
    Kad mi zivot smota idro i kad bacim zadnje sidro, vezace me moja cima u mistu di mora ima.
    Pametan uvijek nade nacin, a budala izgovor

Ljudi ce ti oprostiti sve u zivotu ali uspjeh nikad.

2nd Officer
    Datum registracije
    Sep 2008
    Firma
    MOL London

Početno

Da... ovo izgleda da je samo za brevete koje ti oni plate u tih 24mj...tako oni sebe ograđuju u slucaju da odes na drugu firmu prije isteka tih 24mj.

ja sam svoje brevete sam poplaca i to od novca od kadeture.

Potpisi to...stena je ugledna firma samo bi bilo super za prvi put da si s nekim nasim kako je doticni gosp.Gavran rekao.

Ja bi svima za prvi put preporucio nase firme kao tankersku jel se u krugu nasih ljudi najbolje nauci posao i opcenito brod i osnovni pojmovi.

Datum registracije
    Mar 2009
    Firma

Početno

Citiraj Prvotno napisano od infomanager Vidi poruku
    "
    za profesora Milu, agencije ne smiju sklapati ugovore ispod standarda koji je vec propisan hrvatskim kolektivnim ugovorom, sto hoce rec da je vecina trenutnih ugovora neadekvatna. medjutim, kao sto je spomenu Frenkie, sacuvaj te boze pravosudja

Pozdrav @infomanager

Ovo što sam rekao o našim agencijama odnosilo se npr. na slijedeće..,
    _______

Kako što mi pomorci moramo biti školovani imati brevet za najmanju stvar, štoviše to isto moramo stalno dokazivati putem raznih ispita i sl. Ne vidim onda razlog kako i zašto su ovi iz agencija amnestirani od obaveza da budu stručni pa čak i odgovorni po zakonu.

Evo ovaj dečko, ako bi npr. pitao objašnjenje tamo - mnogi agenti bi ga odmah škartali. Znam ih nekoliko takvih. S druge strane ako bi se radilo o nekoj kompaniji "grego-hrvat-slovenac", pa da ga iz takve kompanije zeznu - agencija koja ga "posredovala" neće biti zatvorena niti će platiti kaznu.

Ali nema straja, mislim za ovog momka - jer STENA ne vara ljude. Ovo iznad se odnosi na "payment" za brevete koje će mu oni platiti. Plaća je "salary" i ona se ne oduzima nigdje.

.

prvi makine pomorac95 avatar
    Datum registracije
    Mar 2009
    Firma
    golar

Početno

Ja ti mogu reći iž osobnog iskustva da je ugovor u redu i da su slični i na drugim firmama,pretpostavljam da ideš priko žorovića a i stena je ok firma...Ja naprimjer sam bija potpisa na tri godine žato sto sam iako sam bija prvi na kemiji mora napraviti treining na LNG i da sam nakon traininga poša ća mora bi platiti mislim 30000 $ a i žnam puno njih što su potpisali takve ugovore...Nemaš straha,potpiši i ajde dalje,nauči posa i dobro ti se piše...

1.Casnik infomanager avatar
    Datum registracije
    Feb 2008

Početno

Profesore,

agencije moraju raditi po pravilniku, pogledaj
    narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/329719.html 120 21.11.2007 Pravilnik o posredovanju pri zapošljavanju pomoraca,
    na osnovu njega ako te agencija hoce zavidat a "ovlastena" je od MMora moze izgubit licencu, sto hoce rec da svaki pomorac zaposlen posredstvom hrvatske agencije ima pravo trazit zastitu, vise u samom pravilniku
    Posljednje uređivanje od infomanager : 04-25-2009 at 12:45 PM

neradnik skembo avatar
    Datum registracije
    Apr 2009
    Firma
    Chevron

Početno

Evo kolega moj,ja sam taman na brodu pa ti mogu odgovorit.To sta su oni tebi napisali u ugovoru sve stoji i oni tako moraju napisat,nece napisat obratno,ne bi ni ja da sastavljam ugovor,da ti napisem"ajde ja cu ti platit sve brevete i dat ti lipu placu ko kadetu,a ti slobodno odi ca na drugu kompaniju kad se sjetis"!!!!!Mislim da i ti ne bi tako napisa da imas svoju kompaniju!!????To je tako napisano u ugovoru i nemoj se radi toga brinut!!!Ja sam na Steni vec tri godine i ne mogu za njih nista lose rec!Agencija preko koje ides je vjerojatno Zorovic ili tocnije Northern Marine Management iz Glasgowa.Oni ce ti platit sve troskove,ukljucujuci brevete,kurseve,i sve druge troskove,to se ne brini!!!!Jedina losa stvar na ovim brodovima je sta primaju sve vise Rusa,eto to je jedina stvar jer Rusi su Rusi,nemam nista protiv njih,ali ko je naviga sa ful njihovom posadom zna zasto tako mislim.Eto kolega da ne duljim jer moram u gvardiju,moj ti je savjet da potpises ugovor i odes lipo na brod,ne brini puno za ugovor,eto nadam se da sam pomogao,ako sta trebas pitaj ode ili na PM,pozdrav svima....i mirno more

Prvi kuverte sea_st avatar
    Datum registracije
    Sep 2007
    Firma
    TK

Početno

kolega, samo naprid...potpisi i ne brini..oni su se malo ogradili, ali to je normalno...nazalost,situacija je takva da se ne moze pretjerano puno birat...
    a uostalom,stena nije losa firma, a i agencija "zorovic" je jako korektna...
    ...ca smo na ovom svitu...

Datum registracije
    Mar 2009
    Firma

Početno

Citiraj Prvotno napisano od Dalmos Vidi poruku
    "..." Prije se islo na brod kad nisi imao novca a danas ako zelis na brod moras dignity kredit za poci navigat

Na ovu tvoju (@Dalmos) - Sjetio sam se što su mi pričali neki pomorci koji su sada po mirovinama..,

Nekadašnji pomorci bi pošli ukrcati se negdje a nisu uopće znali gdje ni kuda će završiti. Na primjer pošli bi u Genovu ili Roterdam, prespavali tamo nekoliko dana i za kratko vrijeme bi pronašli brod.., nije bilo agencija, one su na scenu došle kasnije!

Ja mislim da ne treba imati sumnju u prave kompanije a STENA je jedna od njih. No ima i manjih kompanija koje su pouzdane. Bio sam na jednoj talijanskoj gdje je brodar užao dati solada unaprijed, ako ti treba za dignit kat kuće - pa onda "kad odradiš?" Svaki put bi u Veneciji došao na brod i to u salon posade, popit ka-fe i poist jednu fo'kaču - onda bi kroz oblo pogledao niz kuvertu i rekao "Che bella!"

(Misleći pritom na lađu, joj dodje mi se smijat i danas.., ali bio je ljudina).

.
    Posljednje uređivanje od Gavran Mile Selimir prof. : 04-25-2009 at 02:23 PM

zap mladeno avatar
    Datum registracije
    Jul 2008

Početno

ima ona koja ka?že prije su se pomorci hvalili koliko su potro??ili a danas se hvale koliko su u??parali
    Life is too short to remove usb safely

El.Eng
    Datum registracije
    Apr 2009
    Firma
    Bulk

Početno

Fala Vam svima na odgovorima. Uspili ste mi rješit dvoumice

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Pravila pisanja poruke

• Ne možeš otvoriti novu temu
  • Ne možeš ostaviti odgovor
  • Ne možeš stavljati dodatke
  • Ne možeš uređivati svoje postove
  •