Welcome guest, is this your first visit? Click the "Create Account" button now to join.
Stranica 1 od 3 123 PosljednjePosljednje
Prikaz rezultata str. 1/52
    Administrator Dalmos avatar
    Datum registracije
    Jun 2007
    Firma
    www.pomorac.net

Početno Pitanje dobivanja braveta

Sta vi mislite dragi pomorci dali bi se i u nas tribalo uvesti da se na osnovu godina navigacije dobije mogucnost polaganja za bravete, kao u zemljama koje su dosta naprednije od nas. npr: Engleske, Svedske itd..... Jer ima dosta nasih pomoraca koji nisu zavrsili visu ni visoku i sad stagniraju kao 2 casnici ili slicno a imaju iskustva i znanja vise nego neko s skolom. Moje osobo misljenje je da je ovo specifican posao i da je iskustvo dosta vaznije nego zavrsena skola ( mada je i ona jako vazna) i mislim da bi tribali imati mogucnost polaganja na osnovu godina navigacije. Bas me zanima vase misljenje. Hvala
    Kad mi zivot smota idro i kad bacim zadnje sidro, vezace me moja cima u mistu di mora ima.
    Pametan uvijek nade nacin, a budala izgovor

Ljudi ce ti oprostiti sve u zivotu ali uspjeh nikad.

Fiume edvin avatar
    Datum registracije
    Mar 2008

Početno skola

NIKAKO. nismo mi ni englezi ni svedi a ni norvedjini. ti tupavci prepotentni. neka je komandant i kapo ko ima fax i to je to. bas imam krasna iskustva s tim "iskusnim" pomorcima koji su dobii brevete na racun kocarica i ribarica i suplajera po nordu a veze s mozgom nemaju. ja iman komandanta na kruz brodu od 138000 GT koji ne moze proc bazni ispit iz stabiliteta (CBT) s 20 najjednostavnijih pitanja. a kamoli drugo. svaka cast , ali skola je skola i gotovo.ne kazen da je na nasin fakultetima sve idealno ali vidi se razlika a kad se na to doda iskustvo onda je to nesto.

C/O
    Datum registracije
    Feb 2008
    Firma
    NYK Line

Početno Visa Skola

Jako dvojbeno pitanje. Imao sam C/O koji je imao brevet po starim pravilima i nikad nije cuo za IALA sistem. Isto tako ti ljudi imaju veliki problema u odnosima sa Masterom jer su "pametniji" pa uvijek neke pizdatrije.

S druge strane mladi ljudi doguraju do 2/O i izgube svaki interes za posao ako nemaju brevet za C/O pa je i to zalosno.
    Navigare Necesse Est

2.Casnik ivo_1 avatar
    Datum registracije
    Mar 2008
    Firma
    Jan De Nul

Početno

normalno da triba ljudima dat brevete na osnovu navigacije i nekih malo jacih traininga, ne triba se bojat za svoju guzicu kao gore 1 off, ajde neka nasih ljudi malo je lipo zaigrat na karte iza vecere malo

Kadet
    Datum registracije
    Jun 2007

Početno

Mislim da bi max. trebalo mozda vratiti na stari sistem kad si sa srednjom mogao doci do 1.
    Zapovjednik ili upravitelj treba imati neku VISU naobrazbu jer predstavlja kompaniju i svoju naciju gdje god dodje u svijetu. Zbog te skole su i nasi zapovjednici jako cijenjeni vani a time i svim nasim pomorcima dizu cijenu rada.
    Nazolast imao sam prilike navigati u svojoj karijeri sa upraviteljima kojima sam pomagao oko prijevoda sa engleskog,sluzenja kompjuterom..itd,jedan je zavrsio metalnu skolu i dobio brevet kao da je zavrsio pomorsku.
    Ne kazem da neko sa srednjom ne bi bio sposobniji od ovog drugog ali ipak puno toga se nauci na faksu sto koristi u kasnijem radu.
    Posljednje uređivanje od Dalmos : 03-26-2008 at 05:14 AM

Datum registracije
    Jun 2007
    Firma
    www.pomorac.net

Početno

Ja se isto slazen Otone s tebom ali je takva vrsta upravitelja i C/O bar ja mislin lagano u izumiranju. Jer tesko je danas naci ljude koji neznaju Engleski. Nije to vise onaj sistem sta je bia prije. Danas se kompjuteron znaju sluziti 85% mladih do 16 godina i tako vec uce engleski. A sta se tice stranih firmi nevirujen da moze se doci na takvu poziciju ( govorin za danasnje vrime) a da se nezna Engleski. Stoga mislim i pobornik sam toga da se na osnovu iskustva i jacih tecajeva( kako je neko gori rekao) triba pruziti mogucnost davanja braveta. Ja san na primjer bija u vojsci i nisan stiga po starom zakonu dobiti bravet i sad san u nekom nazovimo ga "vakuum" prostoru ni gori ni doli. A stari isa san u vojsku a oni koji nisu nego su utekli na brod su dobili bravete i eto vidis. BTW: ja jesan sad upisa te 2 godine vise ali ocu reci da pravna drzava nije postupila kako je tribala i ujedno nas sad jos stavljaju u sustav. Jebiga sve ti uzimaju a nista ne daju. .Ali to je samo moje misljenje i ima dosta ljudi koji kazu da nije tako kao gori navedeni 1st off.
    Posljednje uređivanje od Dalmos : 03-26-2008 at 05:23 AM
    Kad mi zivot smota idro i kad bacim zadnje sidro, vezace me moja cima u mistu di mora ima.

1.Casnik infomanager avatar
    Datum registracije
    Feb 2008

Početno

bez obzira ??to mislili preporučujem stisnit se i zavr??it dvije godine fakulteta, koliko ja znam nema povratka na staro, bar u hrvatskom ??kolstvu. nekolicina je bila upisala i koliko ja znam zavr??ila neku vrstu vi??e ??kole u nizozemskoj koja je trajala 3 mjeseca, međutim, to je bio upgrade sa ch officera na mastera, ne znam je li bila mogućnost upgrade-a sa juniora na ch officera.
    kao ??to sam rekao na početku, najbr?že i najjeftinije je odmah upisat u nas i gurat, na kraju se ipak isplati

Moderator - Master lise avatar
    Datum registracije
    Mar 2008
    Firma
    ASM GmbH Co. KG

Početno ...pitanje je sad!?

Sto ljudi sto čudi...

Biti pomorac i navegavat u danasnje vrijeme (ja bar mislim) nije isto sto i nekad.
    Komercijalizacija i "stampanje novopecenog kadra" uzela je maha i u ovom poslu.
    Kriteriji znanja i pofesionalnosti imaju silaznu putanju (ovo uzmite kao opcenito govoreci). Nacije koje dosada nisu imale veze sa morem i navigacijom, nacije kojima je veci dio stanovnistva polupismen, nacije kojima je kultura na nivou "reality show-a" danas postaju mega izvoznici pomoraca. Necu podcijenjivati nikoga (jer svi smo mi ljudi od krvi i mesa...), ali tradicija i pomorska orijentiranost kroz stoljeca ipak mora ostaviti traga na kvaliteti kadra. Da budemo nacisto, nazalost nismo ni mi lumeni (vjrujte ima bisera na bacanje) ali ipak kao pomorska nacija ja osobno se neslazem sa politikom naseg ministarstva koje je totalno zanemarilo ovo zvanje neprateci svijetske trendove obuke i skolovanja pomoraca. U danasnje vrijeme (budimo iskreni) sve je manje onih koji osim "zarade" (baza) pokazuju i??ta vise zanimanja i ljubavi prema poslu koji zele obavljat. Nista cudno rekli bi svi, e pa onda dozvolimo i nasim kolegama pomorcima da dođu do vrha u svojoj pomorskoj karijeri sa istom metodom doskolovavanja (na isti nacin ko ex ribari sjevernih mora, ex istocni blok ili novi azijski val...) kao i u vecini drugih zemalja diljem svijeta.
    Sa iti malo volje i ljubavi prema ovom poslu (i "dva zrna soli" u glavi) ono bitno za ovaj posao naucit ce tokom vremena. Napredovanje pojedinca u pomorskoj hijerarhiji ovisi o podosta faktora a ponajvise o njemu samom.
    Budimo iskreni, da imamo drugih mogucnosti za "pristojan zivot" na kopnu pa tko bi isao na more danas.
    Ionako nas je sve manje....sjetimo se samo Capt. L A P T A L A!!!

ps - Zbog koga je sva ova moguca tehnologija na brodovima...
    Mozda radi fakultetskih obrazovanih pomoraca!!!????
    Amo ekipa na kurs (obuku) za ..... i nemojte racun zaboraviti!
    Nomen est omen...

Datum registracije
    Feb 2008

Početno

kao ??to sam rekao, nisam protiv ali čekajući da sistem ispravi gre??ke juniori stoje na mjestu i jednog dana vi??e neće biti ukrcani jer će im brodovlasnik reći kako su prestari i neperspektivni. koliko god bilo dobro biti 2nd off recimo na lng jo?? uvijek master na dry cargu ima za trećinu vi??e.

Makinista bartolito avatar
    Datum registracije
    Mar 2008
    Firma
    Paul Gauguin Cruises

Početno Triba ucit....

potaknut nekim razmisljanjima gore procitanim,misljenja sam da uopce nebi tribalo bit upitno polaganje breveta nakon 10-ak godina iskustva u max.rangu srednje pomorske.Obzirom da ranije skolovani kadar nakon kadeture ili asistenture pristupa polaganju "klase"kako smo je nazivali,odma mu se izdao brevet 1 palube ili 1 makine.I tako bi se zapravo motiviralo da se zalazes i nadopunjujes znanje steceno u skoli,i tako step by step.Slazem se i sa misljenjem da "top" skolovani ljudi cesto znaju bit za nista(cast vecini)jer kad se pocne navigat onda se najcesce razmislja o lovi, umisto kako u svojoj bransi bit profesionalac.Kako se danas susrecemo sa krizom kadra pogotovo strojara,cesto se dogodi da relativno mlad covik dodje na poziciju ne zbog svog znanja nego breveta, i eto ti problema.Samim time sto su danasnji brodovi tako sofisticirani, da ispada da je boje bit dobar komputeras nego kad kada dobar strojar.Dotaknuo bi se strojara na Putnickim.Imao sam prilike pratit mladje skolovane strojare na poziciji 2nd.engr.cesto sam se nasao u razmisljanju? Sto bi bilo da nesto ozbiljno triba radit.Nisu oni krivi sto je takav sistem rada,i sto ima puno posade.Pa oni nisu niti ukjuceni u rutinske poslove poput ciscenja cilindara, zamjene glava,izmjera i sl.(ovo nije na svim kompanijama,govorim o svom iskustvu).Sutra ce oni biti ti koji moraju radit na tome i sto onda.?Dakle sve je relativno,triba se skolovat,ali triba i volit to sto si izabra jer u protivnom zaludu ti skula i breveti koje imas.I na kraju omogucit da se dodje do breveta i onima koji visu skolu nemaju, a znaju svoj posao.Naravno uz stroge kriterije.

Moderator - Master lise avatar
    Datum registracije
    Mar 2008
    Firma
    ASM GmbH Co. KG

Početno

Bartolito slazem se s tobom.

Moramo jos uzeti i u obzir da mlađima bez obitelji i nije neki problem upisat i odradit dvije godine vise, ali malo starijima s obitelji malo teze ce se odlucit na skolovanje i zamrznuti posao po potrebi.
    Pogotovo jer večina nas oviso o tom zarađenom soldu, a dodatnih prihoda ili neke u??teđevine za ostat doma neko vrijeme malo tko ima.
    Drugo, ubrzani kurs pomorskog faxa jedino ima u splitu. Svi znamo maje vise po pričama kako funcionira...predavanja, ispiti, konzultacije, ke?? uplata po semestru, itd. Ono najbitnije je da svi oni koji nisu iz Splita trebaju naći smjestaj u Splitu. Jos jedan od dodatnih troskova, te odvojenost od obitelji...
    A sto se tice redovnog skolovanja, manje vise slična priča.

Prema tome ostaje na pojedincu da stavi na vagu ??to mu je za činiti, a na??em uspavanom i neefikasnom ministarstvu da se vec jednom probudi (osim za harač) i učini ne??to za na??eg pomorca (osim praznih fraza i poznatih priča...).

Pomognimo na??em čovijeku, pomorcima, na??im kolegama da budu jo?? kompetentniji na svijetskom tr?ži??tu. (Govorimo istim jezikom, zar ne?!)
    Nomen est omen...

Makinista bartolito avatar
    Datum registracije
    Mar 2008
    Firma
    Paul Gauguin Cruises

Početno nikako..

Citiraj Prvotno napisano od edvin Vidi poruku
    NIKAKO. nismo mi ni englezi ni svedi a ni norvedjini. ti tupavci prepotentni. neka je komandant i kapo ko ima fax i to je to. bas imam krasna iskustva s tim "iskusnim" pomorcima koji su dobii brevete na racun kocarica i ribarica i suplajera po nordu a veze s mozgom nemaju. ja iman komandanta na kruz brodu od 138000 GT koji ne moze proc bazni ispit iz stabiliteta (CBT) s 20 najjednostavnijih pitanja. a kamoli drugo. svaka cast , ali skola je skola i gotovo.ne kazen da je na nasin fakultetima sve idealno ali vidi se razlika a kad se na to doda iskustvo onda je to nesto.
    se ne slazem da su englezi,svedi,norvedjini prepotentni tupavci,a isto se ne slazem da smo mi nacija bogom data da se covik nadje u kakvoj gonguli dok se ne dokaze kao pravi maritimo i to je istina.Ko to jos vodi racuna o rucnom izracunu stabiliteta kad danas brodovi imaju komputer za ti posao.Siguran sam da i Vi koristite komputer za te svrhe.Koliko se puta dogodi da bazni parametri ne odgovaraju stvarnome stanju pogotovo kad brod malo ostari.Koliko puta se dogodilo da niste na dolasku u porat imali gaz kojeg ste vi dobili izracunom?A zasto?To vas nijedna skola nece naucit,jedino ako se naidje na profesora koji je naviga pa zna dobro te skrivene sitnice.

Datum registracije
    Jun 2007
    Firma
    www.pomorac.net

Početno Visa skola Split

Bija tamo u Splitu isa vidit sta triba. I kazen lipo da sad dosa za to i to. On mene nije ni primija posla me kod neke sekretarice ona mi je rkla sve u 5 rici. Evo vako imas platit 60000 kuna i biti ode 4 puta po 5 tjedana i to ces moras polagat jer vise nema sistema platia san pa moran proci. JA san in reka mrtvo ladno da odjebu i jeba in mater lopovsku te isa u Sibenik i upisa redovno. Pa neogu ja zivit u Splitu i njoj dati 60000 kuna za predavanje plus stan i hrana u Splitu te jos neznam ocu li proci i uz sve to opet gubim 2 godine do svog krajnjeg cilja. Lipo u Sibenik 5000 kuna godina ipolozicu za 3 godine ali san doma u svom gradu i prosa sam 6 puta jeftinije. Eto to jemoje iskustvo s visom skolom Split.

---- Propuh avatar
    Datum registracije
    Mar 2008

Početno

Citiraj Prvotno napisano od dalmos Vidi poruku
    Bija tamo u Splitu isa vidit sta triba. I kazen lipo da sad dosa za to i to. On mene nije ni primija posla me kod neke sekretarice ona mi je rkla sve u 5 rici. Evo vako imas platit 60000 kuna i biti ode 4 puta po 5 tjedana i to ces moras polagat jer vise nema sistema platia san pa moran proci. JA san in reka mrtvo ladno da odjebu i jeba in mater lopovsku te isa u Sibenik i upisa redovno. Pa neogu ja zivit u Splitu i njoj dati 60000 kuna za predavanje plus stan i hrana u Splitu te jos neznam ocu li proci i uz sve to opet gubim 2 godine do svog krajnjeg cilja. Lipo u Sibenik 5000 kuna godina ipolozicu za 3 godine ali san doma u svom gradu i prosa sam 6 puta jeftinije. Eto to jemoje iskustvo s visom skolom Split.
    Brza skola
    Istina je da po semestru ide 13400 Kn plus za upis 4400 Kn za svaku godinu.
    Predavanja po semestru traje 28 dana, ispiti su odmah po zavrsetku semestra, prolaznost je jako velika, tako da se ne treba bojat ispita.
    Semestri su organizirani u Veljaci, Srpnju i Rujnu. Ako mozes namistit to vrime kuci, gotov si sa skolom za manje od godinu i po.Ovo govorim iz svog iskustva, upisa sam prosle godine u Veljaci, do sada sam zavrsia tri semestra, zadnji mi je sada u Srpnju.
    Slazem se da je skupo ali razlika izmedju placa 2/o i ch.off ili ch.off - master je velika pa novac mozes u ugovor dva vratit.
    Ok vi vanka Splita imate i dodatne troskove, ali viruj sve se isplati.
    "Imati neprijatelje, jasno dokazuje da imamo i zasluga!"

Prvi kuverte sea_st avatar
    Datum registracije
    Sep 2007
    Firma
    TK

Početno

Evo, da i ja recem svoje misljenje o gore navedenoj temi...
    Opcenito sam protivnik da svi mogu upisati tu "brzu" visu, a pogotovo mladji narastaji....ok, za starije / iskusne chiefove koji zele biti zapovjednici....
    Jer, u neku ruku nije fer prema svima onima koji su tu istu visu / visoku zavrsili normalnim putem...a ima ih...
    Virujem da ce bit dosta onih kojih se ne slazu sa ovim, ali...svatko ima pravo na svoje misljenje....
    ...ca smo na ovom svitu...

Clan Posade
    Datum registracije
    Feb 2008

Početno

ta brza skola je jos jedna u nizu prevara,jer kad je zavrsite dobivate samo potvrdu da mozete obavljati najvisa zanimanja na brodu(jer ta vam diploma nista na kopnu neznaci).ne slazem se sa sea_st da ljudi ne bi smjeli upisati taj brzi kurs zato jer su neki potrosili godine studiranja da bi to zavrsili(kao i ja),zasto bi se netko mucio ako si sam bio mucen,ljudi koji mogu to zavrsiti neka zavrse,jer mislim da netko ko navigaje deset godina znanjem moze pomest sve nas diplomante i zasto takvom coviku ne dati diplomu koju je vec dobro zasluzija,ali mi smo takav narod da cemo prije rec pogledaj ovog debila platija je skolu,a ne pogledaj drzave i fakulteta koji su mu uzeli 10000 eura,a za sto? da moze raditi posao za koji je strucan i sposoban(sto jedan danac i englez rade sa srednjom skolom). I budite sigurni svatko tko dobije diplomu dobit ce je zato sta je zasluzija
    a ne zato sta ce mu je netko poklonit, a sto se tice pomorskog fakulteta u splitu
    njima je bolje da se uhvate tehnologije prometa (zeljeznice i avioprijevoza) nego menagmetnata jer nam se ljudi za kontrolore leta obrazuju po njemackoj,a na svakoga covjeka imamo po tri menagera.i na kraju da kazem sve ce nas spasiti nasa strucnost i znanje , a ne nikakva diploma di pise dipl.ing.

ljudi moji stojte dobro i gustajte
    Posljednje uređivanje od down22 : 03-28-2008 at 11:07 AM

Datum registracije
    Feb 2008

Početno

ljutnja neće pomoć, bez te brze skupe ili spore jeftine ??kole pomorac je i dalje nasukan. koliko znam neke firme uvjetuju i ch.off'a i 2nd eng'a sa ??kolom i brevetom, najskuplje ko??ta kad brod stane.

2.Casnik ivo_1 avatar
    Datum registracije
    Mar 2008
    Firma
    Jan De Nul

Početno

Ovako mi je napisa Clan BEZA sa jadranbroda lani kad san pita o toj brzoj visoj:

E to ti je 4000 kn, upisnine za prva dva semestra,pa jos 13500 kn po semestru, pa opet 4000 kn za druga dva semestra = cca 55000 kn + repeticije, a uz to moras imati najmanje 2 god navigacije kao oficir.
    Semestar stane u misec dana, svaki dan ujutro - popodne, osim nedilje.
    Semestri se organiziraju kada je pauza na fakultetu (Veljaca, Srpanj, Rujan) Sve u svemu dobra prilika ko ima volje i novca.
    S zavrsetkom nemas nikakvu visu skolu, nego priliku polagati za kap.dug. plovidbe, a za Visu moras jos dva semestra.
    Nadam se da ti je malo jasnije
    pozdrav

nemam sto dodat jer nisam upucen puno ali smrdi na veliku papilovu tamo

Administrator Sonny avatar
    Datum registracije
    Jun 2007
    Firma
    NCL

Početno

Pa dobro...sto savjetujete onda za buduce pomorce? Danas je pomorski fax po bologni,znaci 3+2 Neznam jel se isplati ostat jos 2 godine na faxu nakon sto se zavrse ove 3.To bi se vjerojatno moglo vanredno.

Datum registracije
    Feb 2008

Početno

sonny , tu nema alternative. ne isplati se na brodu bit junior , niti ima love a niti perspektive jer će?? vrlo brzo bit zamijenjen nekim mlađim. ako se odluči?? za brod odguli te 3 jer će?? na taj način imati uvjete za ući u top 4 , ako ?želi?? gradit ?život na kraju guraj 3+2
    najgluplja opcija je ostati na srednjoj ??koli, ne radi toga jer si onda glup nego zato jer nikad neće?? napredovati

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Pravila pisanja poruke

• Ne možeš otvoriti novu temu
  • Ne možeš ostaviti odgovor
  • Ne možeš stavljati dodatke
  • Ne možeš uređivati svoje postove
  •