Welcome guest, is this your first visit? Click the "Create Account" button now to join.
Prikaz rezultata str. 1/11

Tema: porez

Clan Posade
    Datum registracije
    Jul 2008

Početno porez

Kadeti i asistenti struje i stroja su oslobođeni poreza,koliko znam, bez obzira jesu li bili manje od 183 dana na brodu u toj godini, jel tako , tako bi tribalo bit
    , di cemo mi sa nasom sicom placat porez
    Molim da mi neko odgovori ko sigurno zna jer mi je ovih novih zakona pun kurac i nemam ih zivaca citat,

puno fala radnici za kruv sa sedam kora

3rd officer
    Datum registracije
    Apr 2008

Početno

Evo stari ja sam 6 mjeseci u svojstvu kadeta platia oko 5300kn davanja, s tim da sam se iskrca 3.11. i stize ti meni jucer lipo 800 i kusur kuna sve skupa za platiti za 11 misec, ispalija san! A triban platiti jos 120kn, Iden na kapetaniju, oni me salju na poreznu, doden tamo, gospoda koja radi ne tome kaze: pa da preplatili smo vam jer nismo imali podatke o iskrcaju ali evo sada su nam stigli podatci pa nemojte platiti doci ce vam nova uplatnica. Sta hocu reci, ljudi racunajte i nemojte uplacivati cim vam dode, jer oni vam posalju cili misec za platiti a tek kasnije poniste i salju novu uplatnicu kada dobiju podatke o iskrcaju... Pa ko plati neka se bode sa drzavom za visak koji im je uplatija...

1.Casnik marinero_TK avatar
    Datum registracije
    Apr 2008

Početno

Citiraj Prvotno napisano od moki Vidi poruku
    Evo stari ja sam 6 mjeseci u svojstvu kadeta platia oko 5300kn davanja, s tim da sam se iskrca 3.11. i stize ti meni jucer lipo 800 i kusur kuna sve skupa za platiti za 11 misec, ispalija san! A triban platiti jos 120kn, Iden na kapetaniju, oni me salju na poreznu, doden tamo, gospoda koja radi ne tome kaze: pa da preplatili smo vam jer nismo imali podatke o iskrcaju ali evo sada su nam stigli podatci pa nemojte platiti doci ce vam nova uplatnica. Sta hocu reci, ljudi racunajte i nemojte uplacivati cim vam dode, jer oni vam posalju cili misec za platiti a tek kasnije poniste i salju novu uplatnicu kada dobiju podatke o iskrcaju... Pa ko plati neka se bode sa drzavom za visak koji im je uplatija...
    Uvik racunajte sami, jos na početku kad su nas poceli prijavljivati, a moja tadasnja kompanija je to započela prva, ja sam isto zbog nepaznje priplatija cca. 1000 kn, koje mi iz porezne nisu tili vratiti. Nije meni toliko do 1000kn, nego do odnosa istih, jer svu krivicu svaljuju na mene. Ja priznam da nisam pazija, ali kako oni mogu napisati uplatnicu na cili misec ako sam se iskrca početkom istog. Onda je odgovor da nemaju azurirane podatke iz Kapetanije.
    A kad pođes u kapetaniju onda ti kazu da ove cure u poreznoj samo pu??e i piju kavu, a da su oni vec poslali informaciju o datumu iskrcaja. I tako priđi brigo na drugoga... A poanta je da drzava raspola?že sa MOJIH 1000kn, a zasto bi ja to dozvolija. Moga sam ih onda staviti na banku i oročiti.
    Stvarno me izbaci iz takta to prepucavanje na razini Kapetanija-Porezna. Pa kao da oni nisu dio istog drzavnog aparata? Ka da je kapetanija sa Marsa a porezna sa Zemlje. Da je ovo Kina, pa da ima sto ja znam par milijuna pomoraca, jo?? bi nekako i razumija da zapinje. A koliko je nas prijavljeno cca 15 tisuća, a oni ne mogu na??e podatke a?žurirati. KATASTROFA

Clan Posade Elektronicar avatar
    Datum registracije
    May 2008
    Firma
    Silversea

Početno

ako mi netko moze pojasniti,,,

meni je receno ako nemas 6 mjeseci navigacije u tekucoj godini moras platiti 30% poreza,ali ja sam se tek prvi put ukrca na brod i to u 8 mjesecu (nisam imao kad napuniti 6 mjeseci)pa nerazumijem da li i ja spadam u isti kos ili ne??malo mi nije logicno.

hvala.

2.Casnik elf_dalmatae avatar
    Datum registracije
    Jun 2008
    Firma
    Na cvrstom kopnu

Početno

Da li je itko od vas razmisljao o selidbi iz Hrvatske i kakve su posljedice u tom slucaju?

Mislim - selidbi, na papiru... mene kopka da se prijavim u BiH, samo ne znam sta bi time dobio, a sta izgubio?

struja dragan avatar
    Datum registracije
    Nov 2008

Početno

pozdrav svima. ove godine ce mi faliti 15 dana do one magicne cifre od 183 dana. zanima me koliko ce nam dana priznati za dolazak i odlazak sa broda i dali je dan na brodu idalje 400 kn olaksice?? i koliko imamo olaksice po uzdrzavanome clanu obitelji??

Barba zombi avatar
    Datum registracije
    Oct 2007
    Firma
    Garage I.N.C

Početno

E zato kad san ja doša doma odma san otiša u Poreznu,on mi iskida uplatnice koje san dobia dok san bia na brodu,pita me od kad do kad san bia na brodu,ja mu reka,on izračuna i ja lipo platia.

I nakon 2 mj.mi dolazi da nisan platia,ja ljut kod tipa u poreznoj a on kaže da mu još iz Kapetanske nisu poslali kad san se iskrca,zamislite kako su brzi...Kaže da se ne brinem i ne obazirem na to....

I zato ću ja uvik ka i što san sad napravia,otić do njega kad se vratin s broda i on meni lipo izračuna a oni neka pivaju...

Knjižicu zdrastvenu san doduše uredno dobija odma,njima svaka čast.
    ''Čovik je od svega gospodar, samo je od mora rob, more ga isa u zvizde, more ga kala u grob.
    ''Postoje tri vrste ljudi: oni koji su ?živi, oni koji su mrtvi i oni koji plove.''

Kadet
    Datum registracije
    Jun 2008
    Firma
    msc

Početno

Ovdje se mjesaju dvije stvari.
    porez i mirovinski + zdrastveno.
    Uplatnice koje salju su od mirovinskoga za uplatu mirovine a ne poreza a one vec jedno 2 godine idu preko poreznoga.
    Za porez nema uplatnica niti je ko salje nego je to dusnost svakoga gradana hrvatske skupiti sve zarade svu potrosnju , ispuniti poreznu prijavu i poslati na poreznu do ja mislim 1.2. u godini .
    Porezni zakon se nije mjenja vec godinama bar sto se tice stavke koliko je ko vani znaci ako sam ja vani vise od pola godine + 1 dan nisam bio duzan platiti porez i prije 5 godina tako ni danas. I prije sam ja mogao dokazivati koliko sam bio van putem ugovora putem matrikule pasosom. danas je to jednostavno putem lucke kapetanije.
    Sada dolaze problemi a to je to da li ce se porezna zadovoljiti samo nekakvom potvrdom od lucke kapetanije kojom se vidi da smo bili vise od pola godine ili ne. Poznavajuci nase birokrate tesko tako da imam osjecaj da ce se svejedno bili vise ili manje od pola godine morati ispuniti poreznu prijavu i priloziti potvrdu od lucke da ste bili vise od pola godine.
    Problem na poreznoj prijavi je taj sto za svaku cifru koja se upise treba priloziti papir prepostavljam platne liste s broda ugovor i ostalo te takoder i ono sto ste potrosili.
    Generalno nema nikakve razlike u poreznom zakonu izmedu pomoraca i bilo koga ko radi u hrvatskoj sto se tice prijave.
    Ono sto agenti salju obicajno ITF placu ko ima ili manje to se odnosi samo na mirovinsko koje ide preko poreznog ne samo za pomorce nego za sve zaposlene i nezaposlene.
    Onaj koji je bio u fiskalnoj godini manje od pola godine platiti ce porez i sigurno morati ispuniti poreznu prijavu.
    Koji je postotak ima tocno izracun. Ja mislim da je sada minimum 1900 kuna mjesecno i sve preko toga je porez i to nisam siguran ali izmedu 2000 i 5000 20% a preko 5000 30%.
    Normalno i sve olaksice idu normalno to treba vidjeti u poreznoj pise tocno.
    Zbog toga treba svakako sve sto se kupi a nije hrana sve racune skupljati i priloziti.
    Recimo da ste bili na brodu manje od 6 mj i zaradili 60000 tisuca kuna.
    neka ste zaradivali 10000k mjesecno.
    prvo se racuna mjesecno a onda narazini godine.
    u tih 6mj bili ste duzni platiti svaki mjesec 6*600+6*1500 = 12600
    sada ide na godisnjoj razini 2000*12=24000 neoporezivo, to se odbije od 60000 jednako 36000 na to ide ja mislim 20% a to je 7200 i oni ce vam vratiti 5400 tokom godine.
    Treba vidjeti tocno ima na internetu porezna prijavau excelu pa se samo lupaju cifre i vidi.
    Isto tako za neprijavu poreza i svezanog za porez se krivicno odgovara a za mirovinsko morete dobiti ovrhu ali vas nemogu krivicno muljati.
    Ja sam prije isao na brod bez agenta tako da nisam imao veze sa agencija u hrvatskoj.
    Zaanam govore da ti nece produziti brevet i slicno ali zakon o izdavanju brevete je jasan tamo se ne spominje penzija porez i slicno a usaglasen je sa stwc 92 tako da nema osnove ni porezna koja s time nema veze a (sa brevetima) niti iko u luckoj kapetaniji nema uporiste u bilo kojem zakonu. Ako vam se desi svakako treba tuziti privatno ne lucku lapetaniju nego osobu koja izdaje brevete i voditelja lucke kapetanije.
    Ima toga jos puno jer ce iduce godine poceti velike pizdarije sa svime tome pogotovo u vezi poreza di nema uplatnica niti ce vam je ko poslati

pisem ovo u navigaciji oko kine svaka cast kinezima 5$ skoro 45 sati interneta

pozdrav svim pomorcima mirno more

Clan Posade
    Datum registracije
    Jan 2009
    Firma
    Sindikat pomoraca Hrvatske/International Transport Workers Federation

Početno

Citiraj Prvotno napisano od Elektronicar Vidi poruku
    ako mi netko moze pojasniti,,,

meni je receno ako nemas 6 mjeseci navigacije u tekucoj godini moras platiti 30% poreza,ali ja sam se tek prvi put ukrca na brod i to u 8 mjesecu (nisam imao kad napuniti 6 mjeseci)pa nerazumijem da li i ja spadam u isti kos ili ne??malo mi nije logicno.

hvala.
    Po??tovani,
    Porez se plaća prema izračunatoj poreznoj osnovici (ukupna primanja - ukupni odbici).
    Ukupni odbici su:
    - osobni odbitak (za prvih 6 mjeseci 2008. = 1.600 kn za svaki mjesec, a za slijedećih 6 mjeseci 1.800 kuna za svaki mjesec)
    - pomorski dodatak od 400,00 kn za dan proveden na brodu
    - odbici za uzdr?žavane članove obitelji
    - plaćeni doprinosi za ovbezna osiguranja u RH
    - zdravstvene usluge
    - stambene potreba
    - dana darovanja

GODI?*NJA POREZNA OSNOVICA
    neka je izračunato da iznosi na primjer 200.000 kuna

- prvih 40.800 kn ide po stopi od 15% i daje 6.120 kn poreza
    - slijedećih 61.200 kn po stopi od 25% i daje 15.300 kn poreza
    -slijedećih 183.600 kn po stopi od 35%, ali kako je u primjeru porezna osnovica 200.000 onda samo ostatak od 98.000 kuna po 35% i daje 34.000 kn poraza
    U na??em primjeru pomorac bi platio 55.720 kn poreza.
    U va??em slučaju pretpostavljam da bi platili malo poreza, ali ako mi javite koliko ste dana bili na brodu, koliko prijavljenih članova obitelji imate (koje uzdr?žavate), koliko ste ukupno zaradili mogu Vam izračunati koliki će te porez platiti.
    Mirno more.
    kap.P.Brazzoduro

Terco Strojar, 1983. avatar
    Datum registracije
    Dec 2008
    Firma
    Carnival

Početno

Jeli tko nastavlja uplacivati mirovinsko i dok nije na brodu, koliko se to isplati...

2ENG
    Datum registracije
    Mar 2008

Početno

Mozda nekog zanima:
    PO?*TOVANI:

POVODOM UPITA ?*ALJEM SU??BENO TUMAČENJE POREZNE UPRAVE A VEZANO JE UZ TEMU IZ UPITA:

Rok podno??enja godi??nje porezne prijave

Godi??nja prijava poreza na dohodak za 2008. podnosi se najkasnije do 2. o?žujka 2009.

Ako se pomorac na dan isteka Zakonom propisanog roka za podno??enje godi??nje porezne prijave nalazi, zbog obavljanja ugovorenog rada, na brodu u međunarodnoj plovidbi te stoga nije u mogućnosti u propisanom roku podnijeti godi??nju poreznu prijavu, smatra se da je ispunjen opravdan razlog za propu??tanje zakonskog roka, a za koji pomorac nije odgovoran (vi??a sila). U navedenom slučaju, pomorac mo?že podnijeti zahtjev za povrat u prija??nje stanje i to u roku od osam dana od dana kada je prestao razlog koji je uzrokovao propu??tanje roka. Tu činjenicu pomorac je obvezan dokazati potvrdom nadle?žne lučke kapetanije na kojoj mora biti naznačen i naziv broda odnosno brodara.

Primjerice: pomorac se nalazi ukrcan na brodu u međunarodnoj plovidbi od 20. siječnja 2009. godine i nije se iskrcao do kraja veljače 2009. te nije podnio godi??nju poreznu prijavu u roku. Iskrcao se na dan 10. o?žujka 2009. te je u roku od osam dana, računajući od 11. o?žujka, odnosno najkasnije do 18. o?žujka, obvezan podnijeti zahtjev za povrat u prija??nje stanje i istodobno godi??nju poreznu prijavu za 2008.

Međutim, po isteku roka od tri mjeseca od propu??tenog roka, dakle najkasnije do 1. lipnja 2009. godine, porezni obveznik vi??e ne mo?že podnijeti zahtjev za povrat u prija??nje stanje, osim ako je propu??tanje i toga roka bilo uzrokovano vi??om silom. Primjerice u slučaju da je i na dan 1. lipnja 2009. pomorac jo?? uvijek ukrcan na brodu u međunarodnoj plovidbi te je opet propu??tanje i toga roka bilo uzrokovano vi??om silom. I ovu činjenicu pomorac treba dokazati potvrdom nadle?žne lučke kapetanije iz koje će biti razvidno da je početak ukrcaja bio prije 2. o?žujka 2009. te da je razdoblje plovidbe trajalo neprekidno.

Nadalje, zbog podno??enja godi??nje porezne prijave u Zakonom propisanom roku, godi??nju poreznu prijavu pomorca mo?že podnijeti i njegov opunomoćenik. Opunomoćenik je osoba koja zastupa poreznog obveznika u okviru dobivene punomoći i u njegovo ime mo?že poduzimati radnje u poreznom postupku.

Načini podno??enja godi??nje porezne prijave

Porezna prijava podnosi se ispostavi područnog ureda Porezne uprave koja je mjesno nadle?žna prema mjestu njegovog prebivali??ta ili uobičajenog boravi??ta.

Porezni obveznici mogu godi??nju poreznu prijavu predati izravno u ispostavi Porezne uprave ili je mogu poslati po??tom preporučeno. Godi??nje porezne prijave koje su 2. o?žujka 2009. do 24:00 sata poslane preporučeno po??tom smatraju se da su podnesene u Zakonom propisanom roku.

Ispravak godi??nje porezne prijave

Porezni obveznik mo?že izvr??iti ispravak prijave ako uoči da je porezna prijava koju je podnio ili koja je podnesena za njega netočna ili nepotpuna i da zbog toga mo?že doći do manje ili vi??e plaćenog poreza. Ispravak prijave porezni obveznik mo?že izvr??iti najkasnije u roku od dvanaest mjeseci od isteka roka za podno??enje prijave. Nakon ??to je doneseno porezno rje??enje ispravak porezne prijave vi??e se ne mo?že izvr??iti.

Temeljem navedenog, u slučaju ako pomorac (ili njegov opunomoćenik) uz godi??nju poreznu prijavu za 2008. nije prilo?žio propisane isprave, mo?že to učiniti i naknadno, u roku od dvanaest mjeseci od isteka roka za podno??enje prijave.

Izjave koje prema ovoj uputi pomorac daje odnosno prila?že uz godi??nju poreznu prijavu za 2008. ne moraju biti ovjerene od javnog bilje?žnika.

Nadam se da je sve jasno.

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Pravila pisanja poruke

• Ne možeš otvoriti novu temu
  • Ne možeš ostaviti odgovor
  • Ne možeš stavljati dodatke
  • Ne možeš uređivati svoje postove
  •