Welcome guest, is this your first visit? Click the "Create Account" button now to join.
Stranica 1 od 16 12311 ... PosljednjePosljednje
Prikaz rezultata str. 1/312
    Administrator Sonny avatar
    Datum registracije
    Jun 2007
    Firma
    NCL

Početno Pomorci u sustavu od 1. siječnja 2008. godine !

Obveza hrvatskih poslodavaca je da izravno zavodima prijavljuju svoje pomorce na obvezno mirovinsko i zdravstveno osiguranje (kao i do sada). Uz one hrvatske pomorce koji su i do sada bili osigurani u sustavu obveznih osiguranja, nadle?žne lučke kapetanije će zavodima podnositi prijave i odjave za članove posade broda u međunarodnoj plovidbi, bez obzira na zastavu, čiji je poslodavac strana pravna osoba, ako pomorac ima prebivali??te u RH.
    Za pomorca koji se zapo??ljava putem ovla??tenog posrednika, podatke i dokumentaciju prikuplja i dostavlja lučkoj kapetaniji posrednik.
    Iznimno, oni pomorci koji su osigurani u mirovinskom ili zdravstvenom osiguranju dr?žave s kojom RH ima ugovor o socijalnom osiguranju moraju u nadle?žnu lučku kapetaniju dostaviti potvrdu koju izdaje strani nositelj socijalnog osiguranja sukladno ugovoru o socijalnom osiguranju.Za takve pomorce neće se podnostit prijava na obvezna osiguranja u RH.
    Članovi obitelji
    Pomorac koji to ?želi mo?že prijaviti u sustav zdravstvenog osiguranja i članove svoje obitelji (bračnog partnera, dijete, roditelje, braću ili sestre, djedove i bake) koji nisu osigurani po drugoj osnovi na obvezno zdravstveno osiguranje.T tom slučaju pomorac će istovrem,eno s dostavom podataka za svoju prijavu (samostalno ili putem posrednika) dostaviti lučkoj kapetaniji podatke i dokumente potrebne za prijavu članova obitelji.
    Mirovinsko i zdravstveno osiguranje obvezno je samo za vrijeme ukrcaja na brodu (početak osiguranja je dan ukrcaja na brod, a prestanak dan iskrcaja s broda kako je upisan i ovjeren u pomorskoj knji?žici). Međutim, ukoliko pomorac ?želi, nakon iskrcaja s broda nadle?žna lučka kapetanija će dostaviti HZMO-u zahtjev za priznanje svojstva osiguranika po osnovi produ?ženog osiguranja (zahtjev potpisuje pomorac), pa će mu uz nastavak plaćanja doprinosa i za razdoblje dok nije ukrcan, teći mirovinski sta?ž. Nakon iskrcaja pomorac ima pravo podnijeti prijavu na zdravstveno osiguranje po drugoj osnovi, koju će HZZO dostaviti lučka kapetanija (potpisuje pomorac).

1.Casnik infomanager avatar
    Datum registracije
    Feb 2008

Početno ministarstvo - obavijesti

uglavnom sve fri??ke vijesti o statusu pomoraca potra?žite na http://www.mmpi.hr/default.aspx?id=4421, osim toga u slu?žbenom listu broj 03-2008 imate novi pravilnik o pomorskim knji?žicama i prijavi-odjavi na obvezna osiguranja

Datum registracije
    Feb 2008

Početno zdravstveno i mirovinsko

je li itko od pomoraca do sada dobio uplatnice za zdravstveno i mirovinsko osiguranje ?

---- Propuh avatar
    Datum registracije
    Mar 2008

Početno Zdravstveno

Ja sam se prijavija u kapetaniji Split krajem prvog miseca, sa svim potrebnim papirima.
    Ceka sam oko misec dana, ali od nikoga ni aaaa...
    Posla sam jedan mail u ministarstvo pomorstva te se pozalija, i gle za par dana sam na kucnu adresu dobija oni obrazac umjesto zdravstvene knjizice i to bi bilo sve, nikakvih uplatnica ni bilo koje obavijesti.
    "Imati neprijatelje, jasno dokazuje da imamo i zasluga!"

Datum registracije
    Feb 2008

Početno

je li obrazac zdravstvenog ( to jo?? uvik igra dok se ne dobije iskaznica ) ili onaj obrazac za prijavit se?

---- Propuh avatar
    Datum registracije
    Mar 2008

Početno

Da obrazac (tiskanica - 2), dok ne dobijemo iskaznicu, i ako je dobijemo.

Datum registracije
    Feb 2008

Početno

ipak je pomak naprijed, evo sam gledao stranicu sindikata, 27og će ministarstvo imat sastanak sa mirovinskim i HZZO na temu prijavljivanja, mo?žda će sve krenut br?že

---- Propuh avatar
    Datum registracije
    Mar 2008

Početno

Mozda Ministarstvo i ima najbolje namjere, ali problem je u ljenoj administraciji na lokalnoj razini.
    Kao sto znate po luckim kapetanijama zaposleno ja novih 8 ljudi koji moraju odraditi cijeli posal. Po nekim saznanjima (od prije misec dana) u Luc.Kap. Split prijavljeno je 1200 pomoraca a oni su uspili obradit oko 300, pa su zatrazili pojacanje.
    Vjeravoatno ce i krenit na bolje ali bojim se da cemo i dalje morati cekat dok svi dodjemo na red (mislim na Split), jer u Splitu na produzenje breveta cekamo i vise od deset radnih dana, u cujem u drugim kapetanijamo ide za par dana.

Datum registracije
    Feb 2008

Početno

zanimljiv je podatak o dosad prijavljenih 1200? pomoraca u st kapetaniji, to znači da ih u najboljem slučaju mo?že biti ukupno 3000 dok svi ne učine jedan ciklus iskrcaja. tada pada u vodu pretpostavka ministarstva kako ima oko 30000 pomoraca u hrvatskoj, evo nenadanog deficita u proračunu

Moderator - Master lise avatar
    Datum registracije
    Mar 2008
    Firma
    ASM GmbH Co. KG

Početno Tribina o socijalnoj reformi u Dubrovniku, 07.03.2008

Evo par natuknica sa te famozne i izbaukane tribine os strane dubrovačkih pomoraca (vjerujem da je slično bilo i udrugim gradovima)

- Od 1. siječnja ove godine do danas oko tri tisuće hrvatskih pomoraca prijavilo se u socijalni i porezni sustav putem lučkih kapetanija.

- Bla, bla, bla...svi hrvatski pomorci, kojih je po procjenama oko 32 tisuće...
    - Najavio je da se u ovoj godini planiraju nove izmjene Pomorskog zakonika kako bi se ponovo uveo beneficirani radni sta?ž za sve hrvatske pomorce. (Zamislite "najavio je" ..., za??to na primjer nije donesen taj zakon u isto vrijeme kao i porezni sustav za pomorce., Pa zar smo mi samo porezne budale bez svog mozga...opet priče za malu dijecu)

Prema Bačićevim riječima, jo?? jedna od novih pogodnosti za hrvatske pomorce je i neplaćanje poreza na dohodak ukoliko 183 dana plove u međunarodnoj plovidbi, a dugovanja Poreznoj upravi mogu se otplatiti do 24 rate. (Ma zamislite cak i tu mogučnost će nam dati...

Po osnovi neplaćenih obveza za doprinose za mirovinsko i zdravstveno osiguranje hrvatski pomorci duguju 47 milijuna kuna, naglasio je Tomica ?*najder iz Porezne uprave Ministarstva financija. (Kome dugujemo, zasto dugujemo,...

Podosta konkretnih pitanja bilo je od starne pomoraca, ali ko po starom dobrom običaju odgovora nigdje ili su bili u onom starom nam poznatom političkom tonu vrteci se u krug i ponavljajuci jedno te isto.

Bit ce bolje...
    Nomen est omen...

Ship Security Officer user999 avatar
    Datum registracije
    Jul 2007

Početno

Ne ku?žim ironične komentare ovoga zakona. Bolje je sa njime nego bez njega.

Datum registracije
    Feb 2008

Početno

ne vidim po čemu su ironični ? velika većina dana??njih pomoraca ispala je iz sustava početkom 90-tih godina ne svojom krivnjom i sad nakon skoro 20 godina moraju ponovo u njega ući. razumljiv je skepticizam, samo pozitivna iskustva mogu promijeniti mi??ljenje koje prevladava.

Moderator - Master lise avatar
    Datum registracije
    Mar 2008
    Firma
    ASM GmbH Co. KG

Početno

Sla?žem se s tobom Info.

To su bila i neka od konkretnih pitanja...
    - kolika ce nam penzija biti od 01.01.2008 nakon toliko god. bezakonja.
    - Sto sa onima koji nisu od 1990 god pa do sada uplačivali ni??ta.
    a gdje je jo?? podosta raznih sudbina unatrag ovih 18 tak god. na kojih nema odgovora.
    Pa nenavegavamo svi na vrhunskim kompanijama koje uplačuju mirovinsko, zdrastveno, itd...

Sla?žem se da novim nara??tajima ovo će najvi??e pogodovati. Vi??e je i bilo vrijeme!!!
    A ??to je s ovim ostalima...???
    Nomen est omen...

Clan Posade
    Datum registracije
    Feb 2008

Početno

Za??to zakonom ne prisile agente (posrednike stranih kompanija) da plaćaju doprinose za pomorce u čijem zapo??ljavanju posreduju?

Datum registracije
    Feb 2008

Početno

ajme za??to?
    sam naziv najbolje opisuje funkciju posrednika - posredovanje a ne zapo??ljavanje. poslodavac je u većini slučajeva pravna osoba registrirana na kojekakvom otoku sreće pa joj se mo?že staviti soli na rep. druga je priča o plaćama, jesu li adekvatne ili ne ali to nije predmet gore navedenog pitanja...

Clan Posade
    Datum registracije
    Feb 2008

Početno

''Za pomorca koji se zapo??ljava putem ovla??tenog posrednika, podatke i dokumentaciju prikuplja i dostavlja lučkoj kapetaniji posrednik.
    Ovla??teni posrednik je hrvatska pravna osoba koja ispunjava uvjete propisane Pravilnikom o posredovanju pri zapo??ljavanju pomoraca i koja je dobila dopusnicu Ministarstva nadle?žnog za poslove pomorstva. Nadzor nad radom posrednika obavlja Ministarstvo i Dr?žavni inspektorat.'' Ovo je iz zakona.
    Dr?žava je zakonom osigurala da pomorci moraju uplaćivat doprinose i posrednik je du?žan prijavit ih zavodu ali zakon je treba obvezat posrednika da osigura sredstva za te doprinose. Pomorac opet sve plaća sam i to retroaktivno za ono ??ta nije prije plaća. Kome je ovaj zakon pomoga?

Datum registracije
    Feb 2008

Početno

ovaj zakon ??to se tiče samih posrednika unosi red tamo gdje je bio nered, onemogućujući rad onima koji se ne misle dr?žati pravilnika o radu. konkretno, ja posredujem pri va??em zapo??ljavanju i onda vam prvo uzmem 100 kuna za ukrcaj, dođete na brod koji nije po ilo standardu, posada nije po stcw-u. va??a iduća adresa po iskrcaju je LK ili mail ministarstva gdje se po?žalite na mene prilo?živ??i dokaze. ja gubim licencu i prestajem raditi jer ne mogu zatra?žiti novu u periodu od idućih 5 godina.
    pomorci - mladi dobijaju kontinuitet, prisilno će uplaćivati mirovinsko i zdravstveno pa će po inerciji jednog dana u mirovinu jer se od posla na brodu 99 posto njih neće obogatit. kao ??to je prije rečeno zakinuti su oni koji su bili u zakonskom vakuumu godinama pa je upitno ??to će dobiti na kraju balade. moj je savjet - uplaćivati. ne daj bo?že da imate prometnu nesreću a da niste osigurani, operacije ne ko??taju kao u americi ali nisu ni besplatne.
    osobno, igram redovito loto i to ne ovo sonnyevo

Clan Posade
    Datum registracije
    Feb 2008

Početno

Sla?žen se da se mora uplaćivat i da se mora uvest red. Iluzorno bi bilo virovat da će takav zakon povuć kompanije da uplaćuju doprinose samo da bi pomorcu ostalo vi??e novaca.

Datum registracije
    Feb 2008

Početno

kompanijama je u interesu sve osim dobrobiti pomoraca, ukoliko je preplaćen neće ići na brod kad kompanija treba nego kad on hoće. tu je igru mačke i mi??a poremetilo trenutno stanje na tr?ži??tu. kraja se za sada ne vidi, hoće li biti bolje za brodare ili pomorce ....

Ship Security Officer user999 avatar
    Datum registracije
    Jul 2007

Početno

Citiraj Prvotno napisano od Deck cadet Vidi poruku
    Za??to zakonom ne prisile agente (posrednike stranih kompanija) da plaćaju doprinose za pomorce u čijem zapo??ljavanju posreduju?
    moja je agencija u Switz.

Ne mo?že Hr donijeti zakon koji va?ži za Switz.

Stranica 1 od 16 12311 ... PosljednjePosljednje

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Pravila pisanja poruke

• Ne možeš otvoriti novu temu
  • Ne možeš ostaviti odgovor
  • Ne možeš stavljati dodatke
  • Ne možeš uređivati svoje postove
  •