Postovanje
Jeli itko zna kad dodemo doma sa broda i kada se prijavimo na zavod za zaposljavanje dali smo u mogucnosti primati ona njihova mjesecna primanja ili to za nas ne vrijedi nego mi mozemo samo punit drzavnu blagajnu.
Veliki pozdrav
Postovanje
Jeli itko zna kad dodemo doma sa broda i kada se prijavimo na zavod za zaposljavanje dali smo u mogucnosti primati ona njihova mjesecna primanja ili to za nas ne vrijedi nego mi mozemo samo punit drzavnu blagajnu.
Veliki pozdrav
Nisi ni triba postavljat to pitanje kad već zna?? odgovor na njega. NEEE.
Nemo?žete primat pare mo?žete ih samo davat.
Vipomorci ste ne??to kao prisilni sveci.![]()
Pozdrav.Primati neće?? ni??ta a na tvoj upit će se samo nasmijati i reći da si pomorac i ??ta bi vi??e htjeo.
Mo?že?? jedino ići na zavod za zdravstvo te tra?žiti od njih papir za zdravstveno na koje ima?? pravo kao nezaposlena osoba.
To je ono ??to ja znam a mislim da se jo?? ni??ta u vezi toga nije promijenilo.
"Tko se cjeli ?život nada sa osmjehom umire"
@Nikola,
Od ukupnog blagostanja u zemlji nas je zapalo ovo što sam zaboldao tj. puniti tzv. državni proračun, provaliju bez dna! Čak i zdravstveno osiguranje ne radi kako treba, jer ako danas pođeš doktoru reći ti: "Staviti ću vas na red za sedmi misec" itd. Naknadu za nezaposlene zaboravi... premda ne vjerujem da postoji član zakona koji izričito govori da pomorci nemaju pravo na nju! Zanimljivo, kada sam ja prvi put pošao na stranca (počeo sam na našim kompanijama dok je postojao tzv. staž) - otišao sam u mirovinsko da se raspitam da li bih mogao nastaviti plaćati mirovinsko i zdravstveno nekako, zbog kontinuiteta. Rekli su mi tada: "Ah, ah, bože moj, bože moj, vi u tuđoj zemlji radit a ovde plaćat.., to nema nigdje! Naknadno su ipak dozvolili kada je počelo upropaštavanje naših kompanija, dapače tjerali su ljude iz (bivšeg) radnog odnosa da pređu na tzv. ugovor..,
Sve u svemu Nikola, nas pomorce tretiraju kao građane trećeg reda i protiv toga se borimo. Mi kao struka ili pojedinci nosimo na leđima dobar dio Hrvatske. Ne koristimo nikakve njihove naknade, zdravstvene usluge plaćamo iz džepa, unatoč tome što plaćamo zdravstveno osiguranje. Pored toga moramo hraniti bližnje ili daljnje srodnike, jer je država i njeno društvo u raspadu, njeni građani imaju mirovinu od dvi iljade kuna u prosjeku (ako se izuzmu lažni penzioneri iz tog prosjeka) itd.
Eto, još malo ukora @tebi zato jer nisi ovo znao.., pa završavam!
![]()
Posljednje uređivanje od Gavran Mile Selimir prof. : 01-22-2011 at 02:14 PM Razlog: correction
"Ne dozvoli valovima morskim da nas razdvoje i da vrime koje smo proveli zajedno ostane samo u sjećanju."
> > > http://zagreb-forum.com/index.php?to...9.msg19539#new
Čovik nije arogantan nego ekonomičan. Dok je odgovarao na gore postavljeno pitanje (koje očigledno nije dobro shvatio jerbo on odgovara ne??to vezano za dopunsko osiguranje, ali nema veze) na brzinu je ubacio i jedno svoje.
To se zove brzopleta ekonomična ishitrenost.
__________________________________________________ ___________
"Remember, remember the 5th of November. The gunpowder, treason, and plot. I know of no reason why the gunpowder treason should ever be forgot."
Daj gospodo da li netko zna - da me podsjeti:
Da li se već sad može predati ona porezna prijava ili ne? Ako je netko u toku da me podsjeti što treba priložiti. Jučer sam dobio onaj obračun broja dana od lučke..,
Radi se o tome da spremam valižu za vapor, imam još u ponedjeljak jutrom 15 minuta slobodnih, eo gledan rote od vapora za naredni period - može se trevit da ne dođem kući do sedmog miseca.., trebat će obnavigat tri oceana, preko Mageljana..,
Da li važi još onaj ustupak da se može naknadno predati prijava, ali tko zna kakva će biti situacija za smjenu i kad će se natrag doma??? Ajde da ne tražim po forumu - ako netko zna - obnevidio sam, a imam i tumor na mozgu ne mogu ni mislit više!
![]()
Posljednje uređivanje od Gavran Mile Selimir prof. : 01-22-2011 at 06:00 PM Razlog: correction
"Ne dozvoli valovima morskim da nas razdvoje i da vrime koje smo proveli zajedno ostane samo u sjećanju."
prije 1. veljace ne mozes podnijet poreznu prijavu.Za ostatak pitanja kako slijedi:
Ako porezni obveznik iz opravdanih razloga odnosno razloga za koje nije odgovoran (boravak na liječenju, elementarne nepogode, viša sila) propusti predati poreznu prijavu (koju je obvezno ili dobrovoljno trebao predati) u zakonskom roku do 01.03.2011. godine, može podnijeti zahtjev za povrat u prijašnje stanje i to u roku od osam dana od dana kada je prestao razlog koji je uzrokovao propuštanje odnosno od dana kada je doznao za uzrok.
Po isteku roka od tri mjeseca od propuštenog roka (dakle najkasnije do 31.05.2011. godine) porezni obveznik više ne može podnijeti zahtjev za povrat u prijašnje stanje, osim ako je propuštanje i toga roka bilo uzrokovano višom silom.
O zahtjevu za povrat u prijašnje stanje nadležna ispostava Porezne uprave odlučuje zaključkom.
Po poreznim prijavama koje su porezni obveznici obvezni podnijeti, ali ih nisu podnijeli u propisanim rokovima, pri čemu nisu postojali opravdani razlozi za propuštanje roka, Porezna uprava utvrđuje godišnji porez na dohodak i prirez porezu na dohodak procjenom, te podnosi prijavu za vođenje prekršajnog postupka.
Po poreznim prijavama koje porezni obveznici žele podnijeti, a nisu ih podnijeli u propisanom roku, pri čemu nisu postojali opravdani razlozi za propuštanje roka, Porezna uprava donijet će rješenje o obustavi postupka. Navedeno znači da se po takvim poreznim prijavama neće utvrđivati porez na dohodak i prirez porezu na dohodak, a ni razlike.
Ti spadas u visu silu i to zato sta si na brodu u vremenu kad se porezna prijava ima predat.Ono boldano bi bilo nakon sto se vratis s broda tada prestaje tvoj razlog.Mada mozes i ispunit i zamolit nekoga da preporuceno posalje u tvoje ime.Pari mi se manje zajebancije.
Posljednje uređivanje od Branko : 01-22-2011 at 06:14 PM
Nedavno sam nesto citao, mislim da je to na stranici MMPI-a, sad nisam 100%siguran...i mislim da je to jos od 2009.
Prema tome i ako nakon nekog roka (negdi oko 5 ili 6 mj) nije podnesena prijava, ali zbog "vise sile" onda se i nakon toga moze traziti povrat u prijasnje stanje.
Meni kod porezne prijave (ali ima i drugih slucajeva) recimo nije jasan pojam OPUNOMOCENIK tj. da li je zakonom igdje regulirano da li ste duzni imati opunomocenika.
Posljednje uređivanje od Patayuta : 01-22-2011 at 06:16 PM
Dobro, zahvaljujem obojici. Spremit ću sve pa ću vidjet u ponedjeljak. To ??to se tiče opunomoćenika mislim da bih u tom slučaju trebao napisati nekome punomoć i ovjeriti je kod bilje?žnika. ?*to se tiče povrata poreza nemam takvih ambicija - ?želim samo da ih skinem s falosa ??to prije i izbjeći da mi eventualno uvale neku kaznu zbog nedono??enja porezne prijave...
![]()
POMORAC , trebalo bi prošarati tonu literature da se definira sam pojam rijeći , i noći i noći razgovora ljudi iz raznih branša koji ma se vizije čovijeka zaposlenog na brodu izmjenjuju od onih " blago njima vide svita"..pa do one sa "kruh sa sedam kora" ).
Ima tu svega...poznaniku mi fali par dana do 183 u godini, uredno mu stigla čestitka od 40000 kuna na naplatu...dakle manje si radio više plati-logika...socijalno-radni staž cili život za par eura penzije di češ uletititi vjerojatno sa lumbagom ka suvenir za cili živo navigacije...sad Hrvatski pomorci ganjaju što duže ostati na brodu što proporcionalno implicra da sve više ljudi stoji više doma tako da se i crni fondovi dovode na nulu....posade reducirane , presing sve jaći ,linije ka autobusi , propagira se Safety First a 60% posade tkz jeftine radne snage ne zna uključiti veš mašinu, posli ovih godina takozvane globalne krize kompanije uvele njihov vid ekonomije tako da su reducirali dnevne obroke , rezervne dijelove , potrošni ..itd..ove pizdarije -breveti , limited-unlimited , taksene marke , vidiš javne bilježnike više nego ženu , ..radiš preglede ka da si astronaut NASE...da bi na kraju i mora zvati agencije , povlačiti se po kancelarijama di e pitaju o iskustvu..a ne razumiju glavni od pomoćnih..konačno se i ukrcaš , pičiš 6 mjeseci samozodovljavaš se odlaskom u Woolmart ili Bestbuya...radi se svaki dan plus noćne emergency situacije..azakasniš li koji put , odmah te ide ona napija se ,triba ga iskrcati...a doma ljudi u mjesec dana 10dana bolovanja..itako bla,bla..za nekih par tisuća daleko od familija...pa nije ni loše...neko bi rekao štane ideš na kraj raditi..kasno je..a sve me nekako strah da Sanader nema još koga od roda
Pomorska Škola Bakar nazad deset godina pet razreda strojara i pet nautičara, a evo danas jedan razred ovih i onih većinom Slavonaca sa stipendijama.
POREZ, volio bi da je ovo jedna od poslijednjih vladinih odluka.
Sindikati i raznorazne institucije pri pomorstvu su prejebale i Daytonske pregovore .
Izvinjavam se pomalo na realnom pesimizmu , a molio bi nekog od forumaša da mi iznese jednu normalnu cifru novaca (ajmo reći mjesećna plaća )koja bi pokrila sve ovo i dio drugih stvari pa da zanimanje pomorac postane respektibilno zanimanje koje će se radiisa zadovoljsvom .
Čast rariteima koji još uvijek uživaju u zalascima sunca i galebima .
E i Dalmos , nisam dugo ovdje , pa niste valjda Frenkie-a banirali..ili me zajebaješ![]()
Posljednje uređivanje od Chorke : 01-22-2011 at 10:08 PM
zalaske i galebe gledam doma sa zenom... na brodu nemam vremena, evo vec tri mjeseca jedem objed u tuti, samo ruke operem.
nije to pesimizam nego nazalost realnost, dok se mi ubijamo sa skolama brevetima i papirima da bi zadovoljili tradiciju sirokog obrazovanja (koja ima svoje prednosti) indijac, burmanac i srilankanac dolaze sa tecaja na kadeturu odi da ih mi ucimo sto i kako ce brisat guzicu.
ima petnaest dana doso nam je mali kadet burmanac na brod, mali je ok, poslusan, nije dijete krivo sto je svijet ovaki nikakav... ali brate nezna kako se zove, a i ono malo sto je zno, zaboravio je od straha. prvu navigaciju mu reko da stavi poziciju on uzeo sestar trokut i ravnalo i stavio sve lijepo pod 45 na meridijan i mjeri nesto, nisam shvatio sto je pjesnik htio rec... i ajde ti sad pazi na njega da se ne zaputi u konop na manovri i da ga vinac ne pokupi ili da mu ne padne sto na glavu kad si 14 sati dnevno na nogama. a on ce doc sutra i maznut nekom nasem mladjemu kolegi posoneznam sto bi reko
a situacija sa pomorskom skolom je i u dubrovniku ista, a i ne cudim se, znas... pa sto bi se mucili sa ucenjem i ostalim pizdarijama sto kazes ko za nasu kad im je lakse za konobara finit, radit sest mjeseci u godini, varat turiste i doma stat i turizam ce donjet parebome i ja razmisljam da se orjentiram u tom smjeru i lijepo sa zenom spavam po noci, a ne trcim ko lud po lamarinu.
uglavnom eto, danas je zena posla uplatit mirovinsko i zdravstveno da mi ne zavidaju kamatu i ja sam svoje glasacko pravo zasluzio u ovoj nasoj rvackoj... nit sam glaso ikad nit cu glasat, neuspjesno bojkotiram politiku godinama
zivili iz Dohe![]()
Too much brain, also no good.
OS Mohamed Lahir
...do sada sam svake godine predavao platne liste kada sam prijavljivao porez...ovdje sam negdje procitao da se ne treba prijaviti zaradjena suma ako imas vise od 183 dana (imam oko 270 hehe)...medjutim sada se ne mogu sjetit jesam li to stvarno negdi vidija na forumu ili sam poceo umisljat...
Od mora do mora...
Ja isto imam za pro??lu godinu 214 dana,ali samo 7 mi se prenosi u ovu godinu.
A za poreznu je najlak??e ispuniti samo svoje podatke i potpisati se na prijavi i prilo?žiti im papir iz kapetanije.
Ja im uvijek ??aljem po??tom preporučeno,jer nema gu?žve i sve je rije??eno.
naravno prije slanja sve kopirati i ostaviti doma u arhivi.
To me zdravstveno za sada nije kačilo,jer sam bio pod talijanskom zastavom i brodar mi je to uplaćivao u Italiji.
Porezna bi isto poslala račun,ali ga storniraju kad doneses talijanske papire,jer imamo medjudrzavni sporazum.
To je jedino prednost na talijanskoj zastavi i naravno ima?? bolovanje dok si doma na račun dr?žave,a ostalo sve katastrofa
evo danas predao poreznu prijavu:
1. onaj obrazac DPOM ili tako nekako (od 8 - 9 starnica)
2. onaj papir iz kapetanije o vise od 183 dana
prvo rekli da je to dovoljno, a onda me za po ure zvali na telda moram jos donijet platne liste i obrazac EPOM u koji se upise koliko si zaradio u toj godini (u kunama, a kazu da posto ne moram placat porez - 214 dana - mogu sve preracunat sa srednjim tecajem na dan 31.12.2010.)
![]()
![]()
![]()
Ko ti je kriv?
Prirucnik koji su oni sami izdali za pomorce lipo kaze da ne triba prikazivat dohodak ako imas potreban broj dana da ne podlijezes porezu za prethodnu godinu.
o tome je vec dosta i pisano na forumu.
Ja sam u prosli cetvrtak preda prijavu jer sam u subotu vec isa na brod.
Bija je neki mladac koji je i meni to isto reka.
Otvoreno sam mu reka da procita sto pise u prirucniku i neka nauci svoj posal.Da mi je potvrdu o predaji i lipo sam odseta vanka.
Gdje se konji tuku i igraju,tu magarcu nigdje mjesta nema
To jednostavno nije istina da se ne treba prikazat cifra,a i da je tako nema logike.Pa svakome je u interesu prikazat legalno stecen novac.Zasto ne.Nisam ga ukra.Sutra kad kupim hotel ne moram razbivat glavu kako opravdat porijeklo.
Unatoc svemu meni je interesantno "TUMACENJE" drzavnih sluzbenika koje ponovno ne pociva na slovu zakona u segmentu sto su kolegi jakeldu rekli da sve place obracuna po srednjem tecaju NBH sa datumom 31.12. ako se zna da se svaka placa mora po slovu zakona obracunat sa zadnjim danom u mjesecu za tekuci mjesec. Ali cemu sluzi zakon u Hrvatskoj zemlji sranja. Ocito i dalje mrtvo slovo na papiru.
Nemam ti pojma ima li link.Probaj naci na webu Porezne uprave ili MMPIV-a.
To je bija prirucnik manjeg formata,dilija se po Kapetanijama.Raspitaj se kod kolega,vjerovatno ga neko ima.Medjutim ,sad ti je gotovo ako si preda
dohodak na poreznu,ali isto tako ne trebas se ni posebno brinuti oko toga.
Samo si moga sebi ustedit trud i drzat za sebe informaciju o godisnjoj kesi.
Gdje se konji tuku i igraju,tu magarcu nigdje mjesta nema
There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)