Welcome guest, is this your first visit? Click the "Create Account" button now to join.
Prikaz rezultata str. 1/11
    3/O STmateo avatar
    Datum registracije
    Jun 2007
    Firma
    CST

Početno Prebivali??te/Boravi??te i plaćanje poreza ?!

Dragi kolege.

Ovih dana sam se bavia svojom financijskom situacijom i moram vam priznat da mi se ne sviđa...

Lista sam malo papire i do??a do zanimljive spoznaje.
    U ovom zakonu o pljački pomoraca pi??e ovako:
    "pomorac, bez obzira na dr?žavnu pripadnost broda, koji u RH ima PREBIVALI?*TE, odnosno uobičajeno BORAVI?*TE, obveznik poreza na dohodak od nesamostalnog rada ....bla bla bla"

uglavnom, ja sam iz toga zaključia da ako nemam prebivali??te/boravi??te prijavljeno u RH ne moram plaćat mirovinsko, zdravstveno ni strahovat od 183 dana na brodu.

Sad mi vi recite jesam li u pravu i mogu li se ja sad "preselit" u BIH i tako ne plaćat porez ni ostale namete.
    Kako ću se odjavit iz RH i prijavit u BIH, naravno, tamo se imam kod koga prijavit.

3.Casnik be?žmek avatar
    Datum registracije
    Nov 2009
    Firma
    yachting

Početno

Stvar je tu čista, da ne mo?že biti či??ća. Ako ima?? dvojno dr?žavljanstvo BIH-a, onda se tamo prijavi i ne triba?? plaćati porez u RH. Kao ??to rodilje iz Ljubu??kog su prijavljene na osnovi dvojnog dr?žavljanstva u Vrgorcu i ostvaruju pravo na dječji doplatak od RH, iako ?žive u BIH.
    Primjer samo govori da se iskoriste rupe u zakonu, ali za to mora?? imati dvojno dr?žavljanstvo.

Clan Posade
    Datum registracije
    Jan 2010

Početno

nebi se slozio sa ovim odgovorom!
    porez se treba placat u jednoj od tih drzava ciji si drzavljanin. znaci ako si platio bih porez nemoras hrvatskoj, porez ce te svakako stic ali naravno da neces placat duplo! a ako ga zelis izbjec mozes to radit dok ti breveti ne isteknu. za produzenje breveta ti je potrebna navigacija, ako nisi prijavio navigaciju a bio si na brodu, onda si u prekrsaju!! ako nemas navigacije onda ti slijede ponovo ispiti!!!!

3.Casnik be?žmek avatar
    Datum registracije
    Nov 2009
    Firma
    yachting

Početno

Moje obrazloženje i primjeri su točni, kao što je točno i ovo što si ti napisao. Ako nigdje ne upišeš navigaciju, u 5 godina, poništavaju se breveti.
    Ja radim momentalno na brodu sa zastavom jedne od zemalja EU, tamo mi firma plaća porez, mirovinsko i zdravstveno. Kad dođem upisati staž u hrvatsku radnu knjižicu i ovjeriti navigaciju, ponesem i papir iz te zemlje da su plaćeni svi nameti i Hrvatska s tom državom ima dogovor o priznavanju plaćanja doprinosa. Ne mogu ponovno platiti porez u Hrvatskoj, kad je dohodak ostvaren u državi EU i na taj je iznos plaćen porez i ostali doprinosi.Mogu me jedino oporezovati u Hrvatskoj ako nemam 183 dana navigacije. Pošto nemam agenta u RH ,radim na jednoj megajahti, sve obavljam sam, pritom pazim da u putovnici imam upisane pečate o ulasku u EU i dolasku u RH,koji mi služe kao vjerodostojan dokaz o boravku više od 183 dana izvan RH (koristim i neke porezne olakšice, nevezane za 183 dana navigacije), te ne idem odmah u LK da me zavedu, nego se prvo konzultiram s osobom u mirovinskom, koja mi upisuje staž u radnu knjižicu, pa onda idem na prijavu u LK. Tako ja radim, moje kolege drukčije rade, a neki se uopće ne prijavljuju u RH, pa su bez ijednog dana staža u RH, ali im ostaje staž u toj državi EU-a, u ovom primjeru je riječ o Velikoj Britaniji.
    Posljednje uređivanje od be?žmek : 10-03-2010 at 09:41 AM

Clan Posade
    Datum registracije
    Jan 2010

Početno

koliko sam ja shvatio STmateo je mislio izbjec placanje poreza!
    u tom slucaju tesko da ce uspijet ako ne skupi 183 dana zar ne???
    jer u jednoj drzavi mora platit porez sad koja je to na njegovom je to izboru!!!
    Nema problema g. Bežmek mozda se i nademo na kakvoj jahti ako bude koja ponuda za pocetnike u deck departmentu!!!

Banned
    Datum registracije
    Dec 2008
    Firma
    Lyngnerud Rederei

Početno

ST Mateo, nemoj niti poku??avat proć na tu bazu...
    Ka ??ta su ti rekli, navigaciju mora?? prijavit ako oće?? produ?živat brevete u RH, ako se prijavi?? u BiH, dokumente nemo?že?? napravit, provjereno u LK Neum, hehehe, a ionako porezni zakon BiH ne poznaje non-rezidente tako da kod njih 183 dana ne igraju nikakvu ulogu, porez plaća?? svejedno...
    Ne budi lud... Ili me razuvjeri...

3/O STmateo avatar
    Datum registracije
    Jun 2007
    Firma
    CST

Početno

Ma za porez mi nije ni toliko bitno, ionako moram bit vi??e od 183 dana, ali ja bi da ne moram plaćat mirovinsko i zdravstveno jer ionako nemam koristi od toga.

Nemam dvojno dr?žavljanstvo, samo RH, ali znam čovika kod kojeg se mogu tamo prijavit.

?*ta se tiče breveta, uredno bi ja prijavljiva navigaciju, ne vidim razlog za??to ne bi...
    Prijavljivam navigaciju u kapetaniji, ali ne bi plaća ni??ta jer mi je prebivali??te u BIH i ne tra?žim ni??ta od na??e drage dr?žave - ni zdravstveno ni penziju!
    Tako ću doprinosit na??oj dr?žavi da se izvuče iz recesije
    Ni??ta mi ne trebaju dat, ali im ni ne dam svoje pare!!!!

Banned
    Datum registracije
    Dec 2008
    Firma
    Lyngnerud Rederei

Početno

Vođa, ma netriba bit ni 200, ako računa onih 8 dana za ukrcaj i iskrcaj, nekima dosta i 160 ovisno o ugovorima, i manje, ??ta je to problem...

Clan Posade
    Datum registracije
    Jan 2010

Početno

STmateo ako ste mlad i tek ste poceli navegat kao ja, onda nam se u jednu ruku i isplati uplacivat mirovinsko osiguranje, a ako ste vec malo stariji preko 45+ pa i 40+ onda Vas shvacam!!!!

3.Casnik be?žmek avatar
    Datum registracije
    Nov 2009
    Firma
    yachting

Početno

Citiraj Prvotno napisano od STmateo Vidi poruku
    Ma za porez mi nije ni toliko bitno, ionako moram bit više od 183 dana, ali ja bi da ne moram plaćat mirovinsko i zdravstveno jer ionako nemam koristi od toga.

Nemam dvojno državljanstvo, samo RH, ali znam čovika kod kojeg se mogu tamo prijavit.

Šta se tiče breveta, uredno bi ja prijavljiva navigaciju, ne vidim razlog zašto ne bi...
    Prijavljivam navigaciju u kapetaniji, ali ne bi plaća ništa jer mi je prebivalište u BIH i ne tražim ništa od naše drage države - ni zdravstveno ni penziju!
    Tako ću doprinosit našoj državi da se izvuče iz recesije
    Ništa mi ne trebaju dat, ali im ni ne dam svoje pare!!!!
    Čim si prijavio navigaciju u LK, ulaziš u njihov žrvanj, te ti posredstvom LK na kućnu adresu stižu uplatnice za doprinose, tako ako želiš ništa ne platiti, nemoj ništa niti prijavljivat, ali onda gubiš brevete. Ne možeš imat i ovce i novce

3/O STmateo avatar
    Datum registracije
    Jun 2007
    Firma
    CST

Početno

Citiraj Prvotno napisano od to-ri Vidi poruku
    STmateo ako ste mlad i tek ste poceli navegat kao ja, onda nam se u jednu ruku i isplati uplacivat mirovinsko osiguranje, a ako ste vec malo stariji preko 45+ pa i 40+ onda Vas shvacam!!!!
    A ne znam ba?? da se isplati... jel se mo?že okvirno izračunat kolika bi bila penzija od ovih "doprinosa" ??ta im uplaćujemo? Sa 19 sam počea "doprinosit" za namete...

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Pravila pisanja poruke

• Ne možeš otvoriti novu temu
  • Ne možeš ostaviti odgovor
  • Ne možeš stavljati dodatke
  • Ne možeš uređivati svoje postove
  •