Welcome guest, is this your first visit? Click the "Create Account" button now to join.
Prikaz rezultata str. 1/14
    Kadet
    Datum registracije
    May 2010

Početno Par pitanja i savjet ako mo?že?

Dobar dan!Imao bih par pitanja ako mi mo?žete pomoći sa prijedlozima?
    Naime,radi se o tome da sam 13.03 ostao bez oca nakon duge i te??ke bolesti.I kako sam mlad trebalo bi mi par savjeta.Imam otpusno pismo od oca di se vidi zbog čega je otpu??ten s broda,i od kad je napravio otpusno pismo narednih 6 mjeseci je dobivao sick payment u iznosu 1700 dolara mjesečno.Dali ja u ovom slučaju imam kakva prava od kompanije,budući da se razbolio na brodu ,a to sve lijepo stoji u otpusnom pismu od doktora koji mu je to napisao na brodu?I ono ??ta me najvi??e mući...na ugovoru mu pi??e da je plaća 2400-2800 dolara .e sad budući da je on 15 godina navigao i koliko se sječam mi je govorio da je do??ao do permanent ugovora dali je moguće da se jedan iznos uplačivalo na banku kod nas a ostatak vani radi manje poreza,dali je takva praksa i kod vas?zadnja 3 ugovora je odradio na brodu od Norwegian Crew Management ,Pozicija Električar.Kako se njima kreću plate na toj poziciji i u tim kompanijama ,da mi ka?že onaj tko je upučeniji?U lučkoj kapetaniji sam na??ao original ugovore i prikazuje se samo taj manji dio i uplate na banku kod nas koje sam na??ao..Dali ako po??aljem mail sa preslikom ostavine i od odvjetnika dali mi to mogu tako odgovoriti ili na fax da pustim...kamo,kuda,ni sam nisam pametan?Molio bih vas za pomoć!

sea
    sea je odsutan
    Kadet
    Datum registracije
    Apr 2010
    Firma
    nemam ugovor

Početno

Citiraj Prvotno napisano od centar_grada Vidi poruku
    Naime,radi se o tome da sam 13.03 ostao bez oca nakon duge i te??ke bolesti.I kako sam mlad trebalo bi mi par savjeta.Imam otpusno pismo od oca di se vidi zbog čega je otpu??ten s broda,i od kad je napravio otpusno pismo narednih 6 mjeseci je dobivao sick payment u iznosu 1700 dolara mjesečno.Dali ja u ovom slučaju imam kakva prava od kompanije,budući da se razbolio na brodu ,a to sve lijepo stoji u otpusnom pismu od doktora koji mu je to napisao na brodu?I ono ??ta me najvi??e mući...na ugovoru mu pi??e da je plaća 2400-2800 dolara .e sad budući da je on 15 godina navigao i koliko se sječam mi je govorio da je do??ao do permanent ugovora dali je moguće da se jedan iznos uplačivalo na banku kod nas a ostatak vani radi manje poreza,dali je takva praksa i kod vas?zadnja 3 ugovora je odradio na brodu od Norwegian Crew Management ,Pozicija Električar.Kako se njima kreću plate na toj poziciji i u tim kompanijama ,da mi ka?že onaj tko je upučeniji?U lučkoj kapetaniji sam na??ao original ugovore i prikazuje se samo taj manji dio i uplate na banku kod nas koje sam na??ao..Dali ako po??aljem mail sa preslikom ostavine i od odvjetnika dali mi to mogu tako odgovoriti ili na fax da pustim...kamo,kuda,ni sam nisam pametan?Molio bih vas za pomoć!
    prvo triba ti njegov original ugovor ne taj pripravljeni
    nac sta pise u ugovoru i za sta je bio osiguran

firma niti jedna nista ti nece dat ako ne pitas

bolest ce tribat povezat s brodom(bojim se da ce ti tribat odvjetnik za to)

u splitu dovjetnicko drustvo mrkljic (mislim da se tako zove) se bavi s tim
    tj neki moji su nosili kod njega nekakve ozljede i slicno i dobivali nekakve novce

ako je bio na norwey ugovor onda su bile razno razne pogodnosti ukljucene

savjetujem probat nac original ugovor ili barem iz pripravljenog izvuc nesti i nac odvjetnika koji se s tim bavi

Kadet
    Datum registracije
    May 2010

Početno

original ugovore imam...u lučkoj kapetaniji su..i predat ću to odvjetniku pa neka ganja...u ugovoru ima klauzula u slučaju smrti toliko u slučaju trajne ozljede toliko..nego kako se kreću plaće na norve??kim kompanijama za električara,ako tko zna?stari mi je ne??to govorio preko 6000 dolara da ima jo?? dok je dolar bio 8 tečaj...dali je vama uopstalom praksa da plaću primate na na??u banku jedan dio,drugi dio vani radi manje poreza ?

Barba ortalano avatar
    Datum registracije
    May 2009
    Firma
    tidewater

Početno

Ja san npr. električar na američkoj kompaniji sa ugovorom priko njihove glavne ispostave za Evropu a to je u Aberdeenu i priko Aberdeena primam plaću.
    Cili iznos plaće mi sida na račun u na??oj banci u Hrvatskoj.
    Eto to je moj primjer a valjda će te i ovi stariji posavjetovat ??ta pametnije.

Administrator Dalmos avatar
    Datum registracije
    Jun 2007
    Firma
    www.pomorac.net

Početno

Prije svega moja sucut za oca.

Ti da bi znao placu koju ti je otac imao moras nama reci koja je njegova firma? Jer Norwegian Crew Management je agencija a ona moze krcati bilo di tj na vise firmi na kojima su razlicite place. Na primjer na Norwegian cruise line-u elektricar ima pocetnu placu od 7600 dolara naravno svake godine ima i seniority tako da to moze doci i do 9500$.

Stoga ti da bih doznao da li ti je otac gdje slao novce na drugu banku bi trebao viditi s njegovom firmom na koje su mu oni racune slli ili viditi koje je on jos kartice imao u novcaniku da budes bolje upoznat i da bi mogao poceti s ''istragom''. Isto tako Norveske firme vecinom ( ne kazem sve ) nude ljudima opciju placanja ili im placaju penziju ( Norbden na primjer) ili zdravstveno ( kao sta si i rekao da je imao neki minimalac) a to moze biti npr BUPA ili slicno.

Eto toliko pa jos se malo raspitaj o tim sitnicama pa mozemo onda dalje.

POzdrav
    Kad mi zivot smota idro i kad bacim zadnje sidro, vezace me moja cima u mistu di mora ima.
    Pametan uvijek nade nacin, a budala izgovor

Ljudi ce ti oprostiti sve u zivotu ali uspjeh nikad.

SDPO beerseeker avatar
    Datum registracije
    Jan 2009
    Firma
    Bourbon

Početno

Iskrena sucut za oca a sto se ovog drugog tice, znam akd je sick pay u pitanju da se placa osnovica place, dakle ne puna placa (sto je osnovica uvecana za prekovremene, bonuse i slicno). Za ostalo nisam previse siguran pa ne bih pametovao ali cisto informativno mozes otici kod odvjetnika kojeg su ti preporucili a oni ce vec znati ima li smisla tu ista potezati. Obzirom da je smrt bila za vrijeme radnog odnosa, vjerujem da bi obitelj trebala dobiti odredjenu naknadu. Koju moras pitati, dakako. A to je nabolje preko odvjetnika.

Evo sad mi palo na pamet, meni se jedan razbolio na brodu i nitko nije znao sto mu je, cak ni doktori kod kojih je bio na kao nekim pregledima i firma ga je iskrcala kao da mu ej zavrsio ugovor. I nakon 2 tjedna jave nam na brod njegovi prijatelji da ima leukemiju i 2 tjedna nakon toga je umro.
    Firma je prala ruke i imala je osnove za to jer sluzbeno nije bio iskrcan radi bolesti, ali onda je njegova obitelj uzela odvjetnika i uz malo natezanja firma je isplatila 20.000usd. Nije nesto sto ti moze vratiti voljenu osobu ali da moze biti od pomoci, itekako moze.

Sretno s tim, nadam se da nadjes dobrog odvjetnika i da sredite sto se srediti da.

sea
    sea je odsutan
    Kadet
    Datum registracije
    Apr 2010
    Firma
    nemam ugovor

Početno

placa ti nije bitna u ovom slucaju i kolikoje bila
    svaka firma ti daje posvome 3 miseca 6 miseci 12 miseci ili do 24 miseca sta ja znam najduze da ljudi primaju nekakve novce oni su puna placa basic ili puna placa basic pa nakon nekog vrimena padne na 75% pa na 50% dok ne istekne neki vremenski period

igras krivu kartu i trenurni te ne interesira placa vec na sto je tvoj otac bio osiguran kod firme (mahon preko p&i osiguranja)

kontaktiraj odvjetnika (nadi ko se s tim bavi u st odvjetnik je napisan gore)

tebe konkretno interesira sta mozes dobitod firme po pitanju osiguranja??
    mislim da nisam falio (tada norbden penzije i bupa zdravstvo izbrisi samo ti salju susur u gravu)

odvjetnik treba po vezat bolest s brodom i onda ce pricat om pinezima

znam da je okrutno i tuzno ali takav je danasnji zivot drz se i nadi nekog ko se s tim bavi.

Kadet
    Datum registracije
    May 2010

Početno

Ok.Hvala vam lijepo na odgovorima!Ovo za prava koja ima su me uputili na lučku kapetaniju da oni imaju nekog odvjetnika koji zastupa prava pomoraca pa budem vidio sa njime kako i šta..Budući da je bolest nastupila na brodu i u otpusnom pismu brodski lječnik je to i napisao...

nego dajte mi pomognite,neznam di su ti novci...jedan dio sam našao a,drugi neznam di je.kako ja to mogu saznati na koji račun se uplačivalo,dali preko agenta preko kojeg je odradio taj zadnji ukrcaj,dali poslat neki mail u kompaniju,dali preko odvjetnika itd?

gledam u pomorku knjižicu i ugovor i piše M.T. SONGA JULIE ,Ukrcaj u Fujairah i iskrcaj Cape town..u ugovoru piše 1750 dolara basic wage,isto toliko overtime.Leave compensation 3500 $,ugovor na 4 mjeseca,plaćen samo dok je na brodu..ta basic wage pa to imaju veću ovi čistaći,pripravnici a ne električari..Ugovor prije toga je bio na SONGA CRYSTAL isti ugovor isto taj Norwegian crew Management .to je na ugovoru...

a,pay slip(History) piše ovako sve dajte mi to malo razjasnite jel mi ništa nije jasno a tu se malo veće brojke spominju...

FIxed salary 7000$ quantity 17,00 rate active amount 4000

Balance earned 4000$
    Deducated 4000˘$
    New Balance 4000$

Wages to date(accumulators) This year 27314$ this period 3616˘$

to je obračun za 12 mj 07 godine..

Dali je ovo fiksno 7000 dolara za 30 dana provedinh na brodu ili?
    To je već ok plaća za električara sa 15 godina naviganja koji je prije ukrcaja imao redovito 3-5 ponuda i birao di će ići?
    Dali je kome poznat agent koji ukrcava ROGIĆ ?

budući da imam sve uplate i izvode iz banke unazad preko 5 godina a ovi iznosi mi se nikako ne poklapaju...vidim uplate za to vrijeme na naše banke od tih cca 2000 dolara,pa mi nije jasno di je ovo ostalo...dali je to fora jedan manji dio kod nas radi poreza a ostalo na drugu banku?jel čisto sumljam da je ostatak dobivao u gotovini...

Please help!

Banned
    Datum registracije
    Jul 2008
    Firma
    SSM-Sam Svoj Majstor

Početno

Znaci ovako vlasnik kompanije Arne Blystad. Standardan ugovor ide uvijek preko agencije jer se njemu ne da sporkavat ruke. Osigurana svota u slucaju nesretnog slucaja ili trajnog invaliditeta je izmedju 80 i 250 iljada dolara. To je sve sta ti mogu rec.Ovo sve drugo bi bilo nagadjanje.

Kadet
    Datum registracije
    May 2010

Početno

Molio bih pomoć ako može,odgovor na zadnje pitanje..
    Posljednje uređivanje od centar_grada : 06-01-2010 at 08:43 PM

Administrator Dalmos avatar
    Datum registracije
    Jun 2007
    Firma
    www.pomorac.net

Početno

Molio bih pomoć ako mo?že,odgovor na zadnje pitanje..
    dali je to fora jedan manji dio kod nas radi poreza a ostalo na drugu banku?

ako mislis na ovaj dio sta sam zacrnia mogu ti reci da prije virujem da ti je stari to uzimao u cashu jer da je slao na dvi banke vjerovatno bih ti nasao u njegovom novcaniku karticu od te druge banke ili bi vidio ako imas pristup mailu i slicno.
    Danas se na taj nacin ne moze izbjeci porez jer ako se Janko prijavia da radi na firmi Silversea i ima recimo 5000 dilara kao elektricar moze Jure slati doma koliko zeli ali porezna zna da je placa za elektricara 5000 jer je Janko se prijavia i zajeba sve druge.
    Kad mi zivot smota idro i kad bacim zadnje sidro, vezace me moja cima u mistu di mora ima.
    Pametan uvijek nade nacin, a budala izgovor

Ljudi ce ti oprostiti sve u zivotu ali uspjeh nikad.

Kadet Mele avatar
    Datum registracije
    Jun 2010
    Firma
    Golar

Početno

Moja iskrena sucut.
    Mislim da ti je ocu placa bila 7000, taj Leave compensation je suma koja se isplacuje pomorcu na racun kad zavrsi ugovor.

Kadet
    Datum registracije
    May 2010

Početno

Kada radite ugovor sa agencijom recimo koja vas krca ,di vi ka?žete svoj broj računa tj dali to taj agent ima pohranjeno u toj agenciji ili bi to na ugovoru trebalo pisati?

Kadet Mele avatar
    Datum registracije
    Jun 2010
    Firma
    Golar

Početno

Nekad se broj računa da agenciji a nekad firmi ovisi kako su se dogovorili, a nekad je i na platnoj listi broj računa.

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Pravila pisanja poruke

• Ne možeš otvoriti novu temu
  • Ne možeš ostaviti odgovor
  • Ne možeš stavljati dodatke
  • Ne možeš uređivati svoje postove
  •