Welcome guest, is this your first visit? Click the "Create Account" button now to join.
Stranica 1 od 8 123 ... PosljednjePosljednje
Prikaz rezultata str. 1/144
    Chief Off
    Datum registracije
    Nov 2008
    Firma
    BOG

Početno Prijava poreza na dohodak za 2009

Ima li netko novosti o godisnjoj prijavi poreza ?
    Jesu li izmislili nesto novo ?

Svako vam dobro moje kolege i prijatelji u nesigurnoj 2010 !

Clan Posade seafreak04 avatar
    Datum registracije
    Dec 2008

Početno

nove osnovice za place su jedina novost kojom smo pocasceni od strane ministra kalmete!

Kadet
    Datum registracije
    Aug 2009

Početno Prijava poreza za 2009

Mo?žda glupo pitanje:
    da li se treba ispuniti porezni obrazac za 2009 ako cijelu godinu niste bili na brodu?

Chief Off
    Datum registracije
    Nov 2008
    Firma
    BOG

Početno

Po zdravoj logici ako nisi bija prijavljen ka pomorac u 2009 onda ne bi treba.
    Al di prestaje logika tu pocinje HRVATSKA ADMINISTRACIJA...

SDPO beerseeker avatar
    Datum registracije
    Jan 2009
    Firma
    Bourbon

Početno

Obzirom da ulazimo u vrijeme podnosenja poreznih prijava, mislim da ne bi bilo na odmet kroz nekakav vodic ili prakticne savjete malo aktualizirati tu temu na forumu i na portalu.

Inace, ja osobno imam par pitanja pa ako netko moze sa sigurnoscu ponuditi kakav konkretan odgovor, bio bih zahvalan.

Dakle, za pocetak, u 2009. imam 240 dana u medjunarodnoj plovidbi kod stranog poslodavca te ne spadam u skupinu koja je duzna platiti porez. Medjutim, svejedno moram podnijeti poreznu prijavu pa se pokusavam malo informirati na internetu. Tko je probao brzo je shvatio da relevantne stranice (poglavito MMPI) nisu bogznakakav izvor informacija a i one koje nude informacije, kao stranice porezne uprave baziraju se na podacima iz 2008. Uglavnom, da ne duljim, ako netko zna, trebao bih odgovor na sljedeca pitanja:

1. Imam li pravo na povrat poreza? Znam, sad ce biti odgovor da ako nisam nista platio da nemam na osnovu cega ocekivati povrat. Ok ako govorimo o porezu na dohodak. Medjutim, sto je sa drugim porezima koje placamo prilikom svake kupnje i placanja usluga u Hrvatskoj. Jesmo li kao osobe koje su van drzave provele vise od 183 duzni placati taj porez? Primjera radi, ja sam u 2009. platio porez na lijecnicke usluge preko 3500kn i ne bi bilo na odmet dobiti ih natrag ako je moguce. Isto pitanje vrijedi i za bilo koji racun napravljen u HR. Mozda nekome djeluje apsurdno skupljati kunu po kunu iz racuna ali ako zbrojimo sav godisnji porez placen kroz razne usluge (vecinom iz birtija ), cini mi se da se ne radi vise o bas zanemarivom iznosu koji zelim ostaviti drzavi (radije opet u britiji ).

2. Moram li prilikom podnosenja prijave priloziti i dokumentaciju o olaksicama ako imam vise od 183 dana?

3. Kada navodim primitke u godini na koju se odnosi porez, ukljucuje li to osim place i razne bonusi, refundiranja na osnovu putnih troskova, lijecnickih pregleda ili tecajeva cije smo troskove sami snosili?

4. Ako sam primio lovu od osiguranja na osnovu ozljede na radu, ulazi li mi i to u godisnje prihode?

5. U jednom djelu brosure koja je u prilogu navodi se i sljedece:

"pomorcu se, kao izdatak, priznaju i tijekom poreznog razdoblja uplaćeni doprinosi za obvezna osiguranja"

Znaci li to ako imam automobil i platio sam obvezno osiguranje, da je i to priznati odbitak? Ili je nedoreceno pa se odnosi samo na zdravstveno osiguranje?

Toliko zasad, malo sam se pogubio u ovome pa se ni ne sjecam sto sam sve htio pitati

Banned
    Datum registracije
    Dec 2008
    Firma
    Lyngnerud Rederei

Početno

Beerseeker, dragi moj kolega, i ja san se izgubija čitajuć tvoja pitanja, sad znan da ti nije lako...
    Mislin da će ti ipak najbolji odgovor na sve dat jedan i jedini, pravni guru Frenkie, pa ćemo njega sačekat...

Banned
    Datum registracije
    Jul 2008
    Firma
    SSM-Sam Svoj Majstor

Početno

Tragacu pive
    Evo ocito nisam jedini koji je isto vec primjenio odmah prilikom proslogodisnje porezn prijave kojom sam ostvario povrat poreza u iznosu od oko 72 tisuca kuna.Naime sve racune sam marljivo cuvao cijelu godinu i prilozio kao odbitak u poreznoj prijavi.S obzirom na 183 dana vani dobio sam povrat poreza kako sam prethodno naveo.Ovaj povrat je uglavnom vezan za PDV u mom slucaju jer potrosim godisnje cca 350 kilo kuna ciste potrosnje.
    Neobicno mi je krivo sto mi je nekoliko velikih racuna za gradjevinski materijal fakturirano i platio sam na samom kraju 2007. jer bi onda taj povrat bio i veci.
    Sad kad si probio led i svima otvorio ova vrata pitanje je koliko cemo dugo jos moci koristiti ove blagodati.Bilo kako bilo bar se nadam da nema puno kolega koji su marljivo poput mene skupljali svaki racun u 2009.
    Posljednje uređivanje od Frankie : 01-24-2010 at 04:14 PM

Banned
    Datum registracije
    Dec 2008
    Firma
    Lyngnerud Rederei

Početno

Pa vidiš da je čovik čuva sve račune iz birtija...
    To se u građevinskom žargonu zove "nalivanje tarace", znači podliježe povratu poreza...
    Ja san uspija svu dicu iz sela prijavit ka svoju na račun olakšica, jedino neće mi priznaju ovu vanbračnu u Brazilu a ode su mi najveći rashodi...
    Upljuvče, doda si još 100k, znači ostavljaš čisto 350k godišnje sa strane...

Barba
    Datum registracije
    Mar 2009

Početno

Hebate koliko je Kokolo moga imat povrata poreza iz birtija...Meni je Jadrane dida u Njemačkoj prije 40 god. ima dječiji na 9 dice, svu dicu od susida (koji se zva ka i on) prijavija ?*vabi ka svoju...i uvik priča da je sa dječijim kuću napravija...dida mi je Imoćanin, da se razumimo..

Banned
    Datum registracije
    Dec 2008
    Firma
    Lyngnerud Rederei

Početno

Citiraj Prvotno napisano od zrile Vidi poruku
    Hebate koliko je Kokolo moga imat povrata poreza iz birtija...Meni je Jadrane dida u Njemačkoj prije 40 god. ima dječiji na 9 dice, svu dicu od susida (koji se zva ka i on) prijavija ?*vabi ka svoju...i uvik priča da je sa dječijim kuću napravija...dida mi je Imoćanin, da se razumimo..
    A znan...

Flores2
    Guest

Početno

Beerseeker,
    Sugrađanine, ovo za osiguranje za auto znam da nije moguće, a za drugo nije sigurno, evo se ba?? spremam malo ovih dana u sobu 314 da vidim kako stvari stoje. Od lučke kapetanije do??lo tek neki dan, pa sad se već mo?že i pisat.

Barba
    Datum registracije
    Mar 2009

Početno

U Narodnim novinama broj 146/09. objavljen je Pravilnik o izmjenama i
    dopunama Pravilnika o porezu na dohodak koji je stupio na snagu 09.12.2009.
    godine. Navedenim Pravilnikom doslo je do izmjena propisa vezanih uz
    priznavanje dana provedenih na strucnoj izobrazbi pomoraca. Dosadasnji
    clanak 81.a, stavak 2., tocka 4. propisivao je da se ukupan broj dana
    plovidbe u poreznom razdoblju uvecava za stvarne dane provedene na strucnoj
    izobrazbi u inozemstvu unutar razdoblja za koje je sklopljen ugovor o radu
    za poslodavca i prema potvrdi ustanove u kojoj je izobrazba obavljena.
    Ukupan broj dana provedenih na strucnoj izobrazbi u inozemstvu, koji se
    ukljucuje u izracun ukupnog broja dana plovidbe, nije mogao biti veci od
    petnaest (15) dana godisnje.
    Nakon izmjena navedeni clanak propisuje da se ukupan broj dana plovidbe u
    poreznom razdoblju uvecava za stvarne dane provedene na strucnoj izobrazbi u
    inozemstvu prema potvrdi ustanove, druge pravne osobe specijalizirane za
    pruzanje strucne izobrazbe ili poslodavca koji je izobrazbu obavio. Dakle,
    izmjenom Pravilnika ukinuto je ogranicenje od priznavanja izobrazbe od
    maksimalno 15 dana, obrazovanje vise ne mora biti obavljeno unutar
    razdoblja za koje je sklopljen ugovor o radu za poslodavca, te obrazovanje
    ne mora biti obvaljeno samo od strane ustanove, vec je moze obaviti druga
    pravna osoba specijalizirane za pruzanje strucne izobrazbe ili sam
    poslodavac. Iz tog razloga izmijenjen je i obrazac DPOM. Do navedene izmjene
    je doslo iz razloga jer se uvidjelo da stvarna potreba za obrazovanje
    prelazi granicu od 15 dana i da se kod mnogih kompanija ugovori o radu
    sklapaju samo za vrijeme dok je clan posade broda stvarno na brodu, a da se
    izobrazba obavlja prije ili poslije ukrcaja odnosno iskrcaja. Takodjer, svi
    obrasci koji se predaju Poreznoj upravi od 01.01.2010. godine moraju imati
    iskazan podatak o OIB-u.

EVO, ZNAČI IPAK SE NE?*TO POKRENULO...

medecinka dalmacija avatar
    Datum registracije
    Feb 2009
    Firma
    ENT

Početno

Fala ti Bo?že

Banned
    Datum registracije
    Jul 2008
    Firma
    SSM-Sam Svoj Majstor

Početno

Citiraj Prvotno napisano od zrile Vidi poruku
    U Narodnim novinama broj 146/09. objavljen je Pravilnik o izmjenama i
    dopunama Pravilnika o porezu na dohodak koji je stupio na snagu 09.12.2009.
    godine. Navedenim Pravilnikom doslo je do izmjena propisa vezanih uz
    priznavanje dana provedenih na strucnoj izobrazbi pomoraca. Dosadasnji
    clanak 81.a, stavak 2., tocka 4. propisivao je da se ukupan broj dana
    plovidbe u poreznom razdoblju uvecava za stvarne dane provedene na strucnoj
    izobrazbi u inozemstvu unutar razdoblja za koje je sklopljen ugovor o radu
    za poslodavca i prema potvrdi ustanove u kojoj je izobrazba obavljena.
    Ukupan broj dana provedenih na strucnoj izobrazbi u inozemstvu, koji se
    ukljucuje u izracun ukupnog broja dana plovidbe, nije mogao biti veci od
    petnaest (15) dana godisnje.
    Nakon izmjena navedeni clanak propisuje da se ukupan broj dana plovidbe u
    poreznom razdoblju uvecava za stvarne dane provedene na strucnoj izobrazbi u
    inozemstvu prema potvrdi ustanove, druge pravne osobe specijalizirane za
    pruzanje strucne izobrazbe ili poslodavca koji je izobrazbu obavio. Dakle,
    izmjenom Pravilnika ukinuto je ogranicenje od priznavanja izobrazbe od
    maksimalno 15 dana, obrazovanje vise ne mora biti obavljeno unutar
    razdoblja za koje je sklopljen ugovor o radu za poslodavca, te obrazovanje
    ne mora biti obvaljeno samo od strane ustanove, vec je moze obaviti druga
    pravna osoba specijalizirane za pruzanje strucne izobrazbe ili sam
    poslodavac. Iz tog razloga izmijenjen je i obrazac DPOM. Do navedene izmjene
    je doslo iz razloga jer se uvidjelo da stvarna potreba za obrazovanje
    prelazi granicu od 15 dana i da se kod mnogih kompanija ugovori o radu
    sklapaju samo za vrijeme dok je clan posade broda stvarno na brodu, a da se
    izobrazba obavlja prije ili poslije ukrcaja odnosno iskrcaja. Takodjer, svi
    obrasci koji se predaju Poreznoj upravi od 01.01.2010. godine moraju imati
    iskazan podatak o OIB-u.

EVO, ZNAČI IPAK SE NE?*TO POKRENULO...
    Taj pravilnik kao i njegova izmjena je pizdarija kao i sve u nas.Pod jedan priznaje se dani izobrazbe i to nelimitirani sada po novome, ali limitiraju na onu izobrazbu u inozemstvu kao i do sada.
    Ovo je na tragu necega kao vidite da morate bit van drzave da bi ostvarili 183 dana i da to ima veze sa non resident statusom ali jasno kao i sve u nas je polovicno jer nama treba navigacija za onih famoznih 183 dana.
    A ako to gledam sa aspekata pomoraca ili si na izobrazbi ili nisi.Ili je bitno di je?? Cim si tamo znaci da ne mozes provest kvalitetno vrijeme sa svojom familjom i zasto to onda ne ulazi u dane navigacije cak i ako je ta izobrazba u RH.
    Ali nasi zakoni su inace nedoreceni,nelogicni i puni rupa tako da nista nije za cudit se.Kao ono bacili su nam neke mrvice sa stola pa neka stoka uziva.

Barba
    Datum registracije
    Mar 2009

Početno

Mom mu?žu odgovara i ovo.Njemu je sjedi??te firme u Engleskoj i svaki put ide tamo po par dana prije broda i to mu se nije priznavalo, jer u matrikulu se pi??e od dana stupanja na brod...sad ako mu bude falilo dana, ode do Engleza, dobije od firme potvrdu o internoj naobrazbi u trajanju npr. 30 dana...po meni bolje i??ta nego ni??ta...dobro je i ovo.Kako sam se nadala, dobro sam se udala...rekli bi Imoćani...

lijeni tovar propuhani avatar
    Datum registracije
    Apr 2008
    Firma
    tamo di mi pase

Početno

A jeli se ista mjenjalo sa vremenskim podnosenjem prijave. Naime na brodu sam do 5-6 mjeseca. Prosle godine sam podnio prijavu u 5 mjesec kada sam se iskrcao to vrijeme i nije bilo problema. Ukrcao sam se 17.01 ali nisam mogao naprvati prijavu jer nije dosla potvrda sa kapetanije. E sad zanima me jeli ima neki novi propis vezan za moj slucaj.

Barba
    Datum registracije
    Mar 2009

Početno

Koliko znam ,još uvik je 8 dana od dana iskrcaja...
    Neznam zašto sam napisala 30...ko zna di su mi misli...
    Posljednje uređivanje od zrile : 01-25-2010 at 06:05 PM

SDPO beerseeker avatar
    Datum registracije
    Jan 2009
    Firma
    Bourbon

Početno

Citiraj Prvotno napisano od propuhani Vidi poruku
    A jeli se ista mjenjalo sa vremenskim podnosenjem prijave. Naime na brodu sam do 5-6 mjeseca. Prosle godine sam podnio prijavu u 5 mjesec kada sam se iskrcao to vrijeme i nije bilo problema. Ukrcao sam se 17.01 ali nisam mogao naprvati prijavu jer nije dosla potvrda sa kapetanije. E sad zanima me jeli ima neki novi propis vezan za moj slucaj.
    Ako se pomorac na dan isteka Zakonom propisanog roka za podno??enje godi??nje porezne prijave nalazi, zbog obavljanja ugovorenog rada, na brodu u međunarodnoj plovidbi te stoga nije u mogućnosti u propisanom roku podnijeti godi??nju poreznu prijavu, smatra se da je ispunjen opravdan razlog za propu??tanje zakonskog roka, a za koji pomorac nije odgovoran (vi??a sila). U navedenom slučaju, pomorac mo?že, prema članku 84. Općeg poreznog zakona (Narodne novine, broj 147/08), podnijeti zahtjev za povrat u prija??nje stanje i to u roku od osam dana od dana kada je prestao razlog koji je uzrokovao propu??tanje roka. Tu činjenicu pomorac je obvezan dokazati potvrdom nadle?žne lučke kapetanije na kojoj mora biti naznačen i naziv broda odnosno brodara.

Primjerice: pomorac se nalazi ukrcan na brodu u međunarodnoj plovidbi od 20. siječnja 2009. godine i nije se iskrcao do kraja veljače 2009. te nije podnio godi??nju poreznu prijavu u roku. Iskrcao se na dan 10. o?žujka 2009. te je u roku od osam dana, računajući od 11. o?žujka, odnosno najkasnije do 18. o?žujka, obvezan podnijeti zahtjev za povrat u prija??nje stanje i istodobno godi??nju poreznu prijavu za 2008.

Međutim, po isteku roka od tri mjeseca od propu??tenog roka, dakle najkasnije do 1. lipnja 2009. godine, porezni obveznik vi??e ne mo?že podnijeti zahtjev za povrat u prija??nje stanje, osim ako je propu??tanje i toga roka bilo uzrokovano vi??om silom. Primjerice u slučaju da je i na dan 1. lipnja 2009. pomorac jo?? uvijek ukrcan na brodu u međunarodnoj plovidbi te je opet propu??tanje i toga roka bilo uzrokovano vi??om silom. I ovu činjenicu pomorac treba dokazati potvrdom nadle?žne lučke kapetanije iz koje će biti razvidno da je početak ukrcaja bio prije 2. o?žujka 2009. te da je razdoblje plovidbe trajalo neprekidno.

Ovo je bilo za proslu godinu. Za ovu nemam pojma kako stvari stoje.

@Flores, ajd postaj ovdje ako tamo saznas stogod korisno

Flores2
    Guest

Početno

Beearseeker,
    Nikakva korisna spoznaja danas, sve uglavnom isto osim ovog navedenog gore od Zrile, i jo?? ne??to, ali ovo je ??ta se Rijeke tiče izgleda, jer nije svuda isto vjerojatno, ali u Rijeci tra?že ( danas pitano ), da iako ima?? dovoljno dana da ti se ne naplaćuje porez, svejedno se mora navesti dohodak, preračunat po tečaju naravno HNB-a, i ja ka?žem da za??to to ako se neće platiti porez za tu godinu, a teta ovako: "Pa nemorate preračunavati ako vam se ba?? ne da, ukoliko imate dovoljno dana, ali bilo bi po?željno da mi nemoramo" Ma za koji ku... plaću dobivaju nije mi jasno. I naravno treba opet prilo?žiti ugovor ili platne liste, napominjem IAKO SE IMA DOVOLJAN BROJ DANA.

Barba
    Datum registracije
    Mar 2009

Početno

Pa to je trebalo i lani, dakle neovisno o broju dana, prilo?žiti platne i ugovor, odbiti od zarade rashode i navesti dobit...sad po ?želji, neko prika?že stvarnu dobit, iako ja mislim da je bolje ne prikazat ako se mo?že ne??to smuljat...jer ??ta će njima opće na??a dobit ako si oslobođen...jedino da vide s koliko love pomorci raspla?žu, a ovoj dr?žavi je za ne virovat bar do sada, pa da nam ne bi bilo ka Rumunjima udarili im 2-3 god. retroaktivno pa ljudi dizali kredite za platit porez...

Stranica 1 od 8 123 ... PosljednjePosljednje

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Pravila pisanja poruke

• Ne možeš otvoriti novu temu
  • Ne možeš ostaviti odgovor
  • Ne možeš stavljati dodatke
  • Ne možeš uređivati svoje postove
  •