Welcome guest, is this your first visit? Click the "Create Account" button now to join.
Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Prikaz rezultata str. 1/21
    3.Casnik Smisni avatar
    Datum registracije
    Feb 2008
    Firma
    Shell LNG

Početno Ozljeda na brodu

Dugarice i drugovi,

Javio mi se prijatelj, timunjer na Losinjskoj, da je slomio ruku na brodu.
    Kakva su njegova prava sada? Kako mi kaze, nije prijavljen na zdravstveno
    osiguranje. Iz firme su mu rekli da plati sta treba i da njima posalje racune.
    Zna li tko kojeg dobrog odvjetnika za izvuci kakvu odstetu?

Pozdraf!
    Bolje chevap u ruci nego janje na grani.

C/O
    Datum registracije
    Feb 2008
    Firma
    NYK Line

Početno

Dr Nebojsa Nikolic - To je doc iz Rijeke. Iz tiska znam da je jako angaziran po ovim pitanjima pomoraca

Mozda pomogne.
    Navigare Necesse Est

3.Casnik Smisni avatar
    Datum registracije
    Feb 2008
    Firma
    Shell LNG

Početno

Citiraj Prvotno napisano od Seawhisper Vidi poruku
    Dr Nebojsa Nikolic - To je doc iz Rijeke. Iz tiska znam da je jako angaziran po ovim pitanjima pomoraca

Mozda pomogne.

Hvala, obratit ce mu se.
    Bolje chevap u ruci nego janje na grani.

Clan Posade
    Datum registracije
    Jan 2009
    Firma
    Sindikat pomoraca Hrvatske/International Transport Workers Federation

Početno

Neka se javi u Sindikat pomoraca Hrvatske

ECR ecrop avatar
    Datum registracije
    Apr 2008
    Firma
    Crni kontinent

Početno

Opa.....

Administrator Dalmos avatar
    Datum registracije
    Jun 2007
    Firma
    www.pomorac.net

Početno

Citiraj Prvotno napisano od pbrazzoduro Vidi poruku
    Neka se javi u Sindikat pomoraca Hrvatske
    A sta nudi sindikat dajte gospodine Predrag konkretnih odgovora.
    Kad mi zivot smota idro i kad bacim zadnje sidro, vezace me moja cima u mistu di mora ima.
    Pametan uvijek nade nacin, a budala izgovor

Ljudi ce ti oprostiti sve u zivotu ali uspjeh nikad.

Aeng High Voltage avatar
    Datum registracije
    Mar 2008
    Firma
    NCL

Početno

vidi,vidi dalmos.....ovo bi moglo postati zanimljivo,hmmmmmm

Clan Posade
    Datum registracije
    Jan 2009
    Firma

Početno

Citiraj Prvotno napisano od Dalmos Vidi poruku
    A sta nudi sindikat dajte gospodine Predrag konkretnih odgovora.
    Kad čujem o čemu se konkretno radi onda će i odgovor biti KONKRETAN.
    Obzirom da brodove Lo??injske plovidbe pokriva Kolektivni ugovor SPH/ITF onda smo OBVEZNI, bez obzira na članstvo u Sindikatu dati odgovor pomorcu o pravima i obvezama iz Kolektivnog ugovora. To je najkonkretnije u ovom trenutku.
    Nadalje ako smijem, moj prijatelj, Dr. Neboj??a Nikolić, je doktor medicine rada, a u vezi s ugovorom pita mene. Pa za??to ne onda skratiti put.
    Pozdrav,
    kap. P.Brazzoduro

Clan Posade
    Datum registracije
    Jan 2009
    Firma

Početno

Citiraj Prvotno napisano od High Voltage Vidi poruku
    vidi,vidi dalmos.....ovo bi moglo postati zanimljivo,hmmmmmm
    Po??tovani,
    Najzanimljivije je kada se potpi??ete imenom i prezimenom. Očekujem Va??e skoro javljanje.
    Moj mob 098 211 960
    raspolo?žen za sve informacije.
    Pozdrav,
    kap.P.Brazzoduro

Aeng High Voltage avatar
    Datum registracije
    Mar 2008
    Firma
    NCL

Početno

Poštovani,
    Vi očekujete moje javljanje,povodom čega....?Ovaj thread mi je postao zanimljiv s obzirom da imamo člana Vaše veličine pa me kao i masu drugih zanima slijed razvoja situacije na postavljeno Vam pitanje.
    Iskreno,jako mi je drago da ste nam se pridružili i nadam se da ćemo dobiti konkretnih odgovora jer imamo jako puno pitanja za Vas.Ako malo obratite pozornost vidjeti ćete da nam se na forumu pridružilo i nekoliko supruga,mišljenja sam da se i njihov glas treba čuti i uvažiti.
    Ne bih sad htio od ovoga threada napraviti offtopic ali mi samo za početak odgovorite na pitanje: Ako sam se SAM izborio za svoj posao koji svih ovih godina i dan danas radim i po 'onom' zakonu (govorim o 1996 godini pa nadalje) nisam bio priznat kao pomorsko zanimanje jer mi u matrikuli stoji NOT APPLICABLE za sve osim temeljne sigurnosti,sad me najednom moja država 'prepoznaje' i to kao časnika kojemu btw žele naplatiti mirovinsko/zdravstveno kao prvome časniku palube/stroja.Žele znati puste detalje o meni,moram im se prijavljivati kod dolaska i odlaska i usput puuuuuno toga u tom tzv. zakonu neznaju i ne štima. ZAŠTO sam ja sad dužan toj mojoj državi sve to dati na uvid kad me nije do pred malo 'prepoznavala' i nisam zaposlen preko ikakve državne institucije,ZAŠTO im moram plaćati POREZ,MIROVINSKO I ZDRAVSTVENO,meni to ne treba jer ja zauzvrat ne dobivam ništa od plaćanja poreza,apsolutno ništa jer smo tretirani kao gradjani trećeg reda (možda ni tako).

Objasnite mi pa ću vam se drage volje predstaviti i to javno a i osobno !

Poštovanje....
    Posljednje uređivanje od High Voltage : 01-18-2009 at 12:31 PM

Administrator Dalmos avatar
    Datum registracije
    Jun 2007
    Firma
    www.pomorac.net

Početno

Eto gospodine Brazzosuro pa krenimo s odgovorima na pitanja koja vam je postavio High Voltage.
    A posto sam vam poslao mail imate i moje puno ime i prezime jer mi se ode ne sramimo svojih imena. Forum i sluzi da bi ljudi mogli biti tko zele a ujedno imamo mi od svakog usera podatke i IP adresu pa stoga netribate brinuti da je ode iko anoniman. Svi smo mi stvarni pomorci koji do sad nisu imali priliku da se cuje njihovglas jer internet nije star desetljecima pa prije nije bilo mogucnosti ovako se javljati da se cuje i nas glas koji je razbacan po svitu, ali ipak mi zivimo s lipom nasom i smatramo se gradanima punog prava.

Hvala
    Kad mi zivot smota idro i kad bacim zadnje sidro, vezace me moja cima u mistu di mora ima.
    Pametan uvijek nade nacin, a budala izgovor

Ljudi ce ti oprostiti sve u zivotu ali uspjeh nikad.

SDPO beerseeker avatar
    Datum registracije
    Jan 2009
    Firma
    Bourbon

Početno

Ja bih se nadovezao na temu, iako po datumu vidim da je starija. Tim vise sto je g.Brazzoduro ovdje pa bi i njega zamolio da mi, ontopic jer je situacija jos aktualna, odgovori na jedno pitanje.

Dakle, isto sam imao nezgodu na brodu krajem 8.mjeseca, pukla lancana na manovri i zajedno s njom i zglob na mojoj ruci.

Za one koje zanima (autoru teme sada vjerojatno vise nije aktualno ali nekome bi mozda u buducnosti moglo biti, nedajboze) samo cu ukratko reci kako su tekle stvari nakon ozljede.

Dakle, obradjen sam u bolnici u Italiji i iskrcan (naravno, sve na trosak brodara/osiguranja). Par dana kasnije Croatia osiguranje me nazvalo kao zastupnik P&I-a i ponudili su mu na njihov zahtjev svaku pomoc te kompletno preuzimanje troskova. Odradio sam lijecenje i rehabilitaciju. Sve troskove sam snosio sam a racune dostavljao u Croatia osiguranje. Sada kada je lijecenje zavrseno, oni su preuzeli kompletnu dokumentaciju koju ce proslijediti P&I-u.

Obzirom da mi je poznato da je vec bilo takvih slucajeva, znam da nece biti problema s tim i da ce po ITF-om ugovoru novac (dakle osnovica place 120 dana, svi troskovi plus invaliditet) biti isplacen. Medjutim, ima jedan problem na sto bih g.Brazzoduru kad je vec ovdje ukazao. Sve troskove sam dakle snosio sam. Nisu bili mali, da se razumijemo. I obzirom na neke druge obaveze (krediti) u jednom sam trenutku cak razmisljao prekinuti lijecenje jer vise nisam imao odakle financirati to. A u ITF-ovom ugovoru pise da je brodar duzan pomorcu koji je iskrcan radi ozljede isplatiti odredjeni predujam za vrijeme za koje se procjenjuje da ce biti nesposoban za rad, a na osnovu place koja bi i dalje trebala teci. Eto, sumnjam da se radi o gresci. Mislim da je jednostavno birokratski aparat takav i da su pomorci u situaciji kao ja dovedeni u jako nezgodnu situaciju jer moraju cekati zavrsetak lijecenja da bi im novac bio isplacen. A vjerujte, taj novac mi je potrebniji bio za vrijeme lijecenja nego sada kada ga mogu i sam zaraditi. Uostalom, namjena tog novca (na osnovicu place prvenstveno mislim) bi trebala biti ta da pomorac na bolovanju ima od cega zivjeti i hraniti obitelj.

Ovo je bila sugestija a sada konkretno pitanje. Bio bih jako zahvalan na odgovoru.

Plovio sam pod talijanskom zastavom. Ugovor mi je sljedeci "ITF collective agreement for non Italian personnel under Italian flag".
    Buduci da za isti nisam nasao detalje, u vezi svoje nezgode konzultirao sam se sa standardnim ITF ugovorom skinutim sa njihove stranice. Istodobno sam na stranicama SPH skinuo i ugovor na hrvatskom jeziku. Za ta 2 ugovora svi ce reci da su gotovo, ako ne i potpuno isti. Medjutim nisu.
    Razlikuju se u bar jednoj bitnoj stavci, a to je tablica za naknadu u slucaju invalidnosti (Opci dodatak br.2, Čl.23).

Reci cu samo da je razlika naknade za invaliditet izmedju tog Ugovora SPH i onog ITF-a razlika sljedeca (rijec je o casnicima i naravno, ugovor SPH ima nize vrijednosti nego ITF), a za detalje se svi mogu konzultirati na stranicama ITF-a i SPH:

- za 10% trajnog invaliditeta po ugovoru SPH se dobije 6.534 USD manje
    - za 100% trajnog invaliditeta po ugovoru SPH se dobije 65.340 USD manje

Dakle, prvo pitanje (tice se svih nas), zasto postoji ta razlika i zasto je hrvatski pomorac koji isto radi pod okriljem ITF-a diskriminiran te prima manju naknadu za istu ozljedu od svog europskog (ili filipinskog, svejedno) kolege, a drugo, obzirom na iznad navedeni ugovor po kojem radim, po kojem ce se ugovoru meni racunati invaliditet, onom SPH ili onom ITF-a? Mislim da je svakome jasno zasto postavljam to pitanje.

Kako rekoh, bio bih jako zahvalan na odgovoru i ispricavam se na duzem postu.

Barba
    Datum registracije
    Nov 2008

Početno

Malo se vracam,ali ja sam prosle godine napravio jedan ugovor na lošinjskoj kao 2/e i bili su u svemu korektni,platili su sva davanja(sam platis a oni naknadno reguliraju zbog hr birokracije)i placa je bila gotovo ista kao na poznatoj njemackoj kompaniji(kontejneri)na kojoj sam sada,i da imaju malo bolje brodove osta bi ali to im je jedina mana.Uglavnom vrlo sam prijatno iznenaden odnosom prema meni i korektnoscu.

Clan Posade
    Datum registracije
    Jan 2009
    Firma

Početno

Poštovani,
    Pa da krenemo kako kolega traži.
    Zašto plaćati OBVEZNA OSIGURANJA? Zato što je to obveza koju bi kad tad bili obvezni uplatiti. No kako ne možete koristiti u punom obimu, to smatram da ne trebate ni plaćati u obimu u kojem to čine drugi zaposleni u RH, kao i ne na osnovice koje su bile prije izmjene Pomorskog zakonika. Zato što će mnogim kolegama biti potrebno zdravstveno za suprugu i djecu, a oni uza svu navigaciju nisu u mogućnosti plaćati preglede (nemaju svi velike plaće na brodu). male osnovice kako bi ostalo novaca da si pomorac sam osigura mirovinu, jer od one što će dobiti od države, neće biti dovoljno ni zakupnju hrane za kućnog ljubimca.
    Zašto NE PLAĆATI POREZE?
    Zato što nismo izjednačeni sa pravima ostalih građana RH. (Samo prije nekoliko mjeseci nas je Vrhovni sud RH osudio da pravdu tražimo na sudovima na Malti, Mongoliji - lijepe li pomorske zemlje, Liberiji, Nigeriji - ako te ne otmu kad čuju koje pare tražiš). Zato tražim pomorski dodatak u visini koja će garantirati da i oni ispod 183 dana ne plaćaju porez. (Osobni odbitak = 1.800 kuna za dan na brodu).
    Kad budemo imali sva, ama baš SVA prava kao i drugi građani RH, da se država brine o našem zapošljavanju ako izgubimo posao, da nam da mogućnost da plaćamo i koristimo nakanadu u vrijeme nezaposlenosti, da nam da da koristimo pravo na beneficirani staž.....itd.
    Kad dobijemo sve to onda nam neće biti problem ni plaćanje poreza. Nećemo tražiti ni beneficiju 183 dana.
    Pozdrav,
    kap.P.Brazzoduro

Clan Posade
    Datum registracije
    Jan 2009
    Firma

Početno

Poštovani,
    pokušati ću kratko i jasno.
    1. Po ITF kriterijima (koji uključuje sve ugovore koje ste Vi spomenuli) za povredu se ne plaća do 120 dana već do izlječenja ili proglašenja invalidnosti, (najduže 120/hrvatski nacionalni, odnosno 130/ITF Uniform TCC ugovor je u slučaju bolesti)
    2. Plaćanje bi moralo biti temeljem liječničke potvrde za mjesec , a akontacija je moguća na osnovu procjene liječnika brodara.
    3. Troškove liječenja također treba plaćati s osnova računa (zato je i dobro imati zdravstveno, barem ovu mizeriju koju nam daju)
    4. Naknade za invalidnost su (minimalni iznosi) u Nacionalnom KU Časnici - hrvatskom za 10% invaliditet = 14.850 US$, u ITF Časnici za 10% invalidnosti = 14.850 US$
    Puna invalidnost 100% je u nacionalnom, kao i u ITF u iznosu od 148.500 US$

Ovo su minimumi. Da li će se postići veći iznosi u pojedinim ugovorima ovisi o snazi sindikata koji pregovara s brodarom ili udrugom brodara.
    Standardni ITF Ugovor je ugovor koji se nameće brodovima iili kompanijama koje su pod bojkotom. U njemu je naknada od 10% minimalno 21.384 US$, a 100% invalidnost 213.840 US$.
    Moram priznati da bi bio najsretniji da smo mi u hrvatskoj u mogućnosti provesti bojkot brodova i kompanija i nametnuti Standardni ITF Kolektivni Ugovor. Sada nismo i naš je domet minimum prema ITF Uniform TCC Kolektivnom ugovoru, a što su najniži uvjeti koje može ITF prihvatiti. (Ima i manje, a o tom po tom - IBF Ugovori).

Da zaključim.
    Traba nam snage - članstvo koje je spremno boriti se i imati ćemo puno toga bolje.
    Pozdrav,
    kap.P.Brazzoduro

Clan Posade
    Datum registracije
    Jan 2009
    Firma

Početno

Poštovani,
    Zahvaljujem na javljanju.
    Evo pokušao sam odgovoriti na upite.
    nedam se da ću uspjeti i na druga, ali molim za strpljenje, ovo ću morati raditi subotom i nedjeljom, pa se nadam da će te imati razumjevanje za eventualno kašnjenje.
    S poštovanjem,
    kap.P.Brazzoduro
    P.S.
    Što se tiče kritike, samo udrute. kad je nekome dobro često zaboravi da ima i onih kojima je loše. zato kolegama koji imaju preko 183, a koji ovdje u uredu kažu, pa tko to naviga manje od 183 dana, kakav je to pomorc, poručujem, najbolji i podržite ga, sutra će taj "tiket" možda nositi vaše ime.

SDPO beerseeker avatar
    Datum registracije
    Jan 2009
    Firma
    Bourbon

Početno

1. Po ITF kriterijima (koji uključuje sve ugovore koje ste Vi spomenuli) za povredu se ne plaća do 120 dana već do izlječenja ili proglašenja invalidnosti, (najduže 120/hrvatski nacionalni, odnosno 130/ITF Uniform TCC ugovor je u slučaju bolesti)
    Da ne bude zabune, koliko je meni poznato, do 120 ili 130 dana (ovisno o ugovoru) tece, kako sam ranije napisao, osnovica place. A brodar, odnosno osiguranje snosi sve troskove lijecenja do potpunog izljecenja ili do proglasenja trajne invalidnosti, neovisno o broju dana, pa i preko tih 120/130. Dakle, 120/130-tog dana osnovica place prestaje teci.

3. Troškove liječenja također treba plaćati s osnova računa (zato je i dobro imati zdravstveno, barem ovu mizeriju koju nam daju)
    Mozda grijesim ali nemamo li mi zdravstveno samo dok smo na brodu? Dok, kad smo doma prijavljujemo se kao nezaposleni i po toj osnovi dobijamo osiguranje. Uostalom, i ova zdravstvena reforma bi mnogima mogla doci glave tako da je vrlo upitno koliko ga je dobro imati. Surov primjer je kolega sa jedne teme na ovom forumu cija je zena oboljela od karcinoma a HZZO je odlucio ne priznati troskove.

4. Naknade za invalidnost su (minimalni iznosi) u Nacionalnom KU Časnici - hrvatskom za 10% invaliditet = 14.850 US$, u ITF Časnici za 10% invalidnosti = 14.850 US$
    Puna invalidnost 100% je u nacionalnom, kao i u ITF u iznosu od 148.500 US$

Ovo su minimumi. Da li će se postići veći iznosi u pojedinim ugovorima ovisi o snazi sindikata koji pregovara s brodarom ili udrugom brodara.
    Standardni ITF Ugovor je ugovor koji se nameće brodovima iili kompanijama koje su pod bojkotom. U njemu je naknada od 10% minimalno 21.384 US$, a 100% invalidnost 213.840 US$.
    Moram priznati da bi bio najsretniji da smo mi u hrvatskoj u mogućnosti provesti bojkot brodova i kompanija i nametnuti Standardni ITF Kolektivni Ugovor. Sada nismo i naš je domet minimum prema ITF Uniform TCC Kolektivnom ugovoru, a što su najniži uvjeti koje može ITF prihvatiti. (Ima i manje, a o tom po tom - IBF Ugovori).
    U redu, no jos me nesto zanima. Nacionalni KU, na koga se odnosi? Na sve hrvatske pomorce, bez obzira gdje plove ili na one koji plove pod nacionalnom zastavom u medjunarodnoj plovidbi? Pitam jer meni osobno jos uvijek nije jasno koji se ugovor primjenjuje na mene, odnosno moj slucaj.

Da zaključim.
    Traba nam snage - članstvo koje je spremno boriti se i imati ćemo puno toga bolje.
    Pozdrav,
    kap.P.Brazzoduro
    Ja mislim da nama treba netko tko ce nas povesti u tu borbu. Netko tko ce znati pokazati zube i podmetnuti ledja. Netko tko je odlucan i principijelan te na kraju krajeva netko od koga ce ova Vlada strijepiti i koga ce se pitati prije bezglavog donosenja i izmjenjivanja zakona. A nazalost, SPH koji bi to trebao biti, to jednostavno nije.

Ne ide ovo Vas osobno niti mislim u ikoga upirati prstom. Isto tako ne mislim diskriminirati SPH kao takav jer sam siguran da je pomogao mnogim pomorcima, bilo hrvatskim ili stranim, ali sto se ove reforme tice, potpuno ste zakazali pa je pomalo licemjerno da nas upravo SPH poziva na borbu. A ovaj novi sindikat koji se pokusava organizirati je upravo odgovor na vasu inertnost. Ne zamjerite na iskrenosti, Vama sam zahvalan na odgovoru i pojasnjenju te osobno cijenim vase sudjelovanje u raspravama na ovom forumu. Mislim da svi mozemo imati koristi od toga.

LP

P.S. Ispricavam se na offtopicu

Barba
    Datum registracije
    Mar 2008
    Firma
    Na brodu

Početno

hehehe
    Kud plovi ovaj brod?

Clan Posade capt.morgan avatar
    Datum registracije
    Jun 2008
    Firma
    Na netu

Početno

sto se tice svega ko god da se ozljedi na radu treba imati zapisnika sa broda (formular ozljede na radu,nas ili strani,kopiju dnevnika di je sve zavedeno..)
    neka se nitko bez toga ne iskrcava sa broda jer nema argumente za trazenje odstete.

2.pitanje za kapetana brazzoduro?

kakva je razlika izmedu izvoznika hrvatskih proizvoda i hrvatskih pomoraca?

-po meni razlika je jedina sta drzava njima daje poticaje jer donose strani novac u hrvatsku,a nama ga iz istog razloga uzima i daje njima
    sastavljam rastavljene zene

Barba
    Datum registracije
    Mar 2008
    Firma
    Na brodu

Početno

Bravo Morgan
    Kud plovi ovaj brod?

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Pravila pisanja poruke

• Ne možeš otvoriti novu temu
  • Ne možeš ostaviti odgovor
  • Ne možeš stavljati dodatke
  • Ne možeš uređivati svoje postove
  •