security je svakome ostao unlimited za sada
security je svakome ostao unlimited za sada
Life is too short to remove usb safely
arpu imam onu staru formu upola manju od ovih novih a to nitko i ne pita tako da ne znam sto je s tim
Life is too short to remove usb safely
Procitao sam jucer na naslovnoj strani da se radna razina arpe moze zamjeniti za upravljacu razinu bez tecaja i polaganja ispita u Dubrovniku. Nazvao sam kapetaniju Dubrovnik te su mi ljubazno objasnili da se moze zamjeniti u svakoj kapetaniji u Hrvatskoj. Potom sam nazvao kapetaniju u Rijeci i dobio odgovor da se ne moze. Ima li netko kakvih informacija po tom pitanju?Hvala
Nebi isao tako drasticno ipak se nije dobro s rogatima bost otic cu u Dubrovnik ili Split pa zamjenit brevet.
I dalje u Splitu nece da minjaju brevte nego salju na tecaj![]()
Kad san tia nisan smia kad san moga nisan tia..
otkad to,meni je sve uredno prominilo
Meni sad ovdje nista nije jasno. Citam taj tekst prenesen iz Slobodne iz kojeg se pozivaju na ministarstvo, koje pak nigdje na svojim stranicama nije objavilo tu vijest. I ne samo da nije objavilo vijest nego i dalje u uvjetima stjecanja svjedodzbi postoje radna i upravljacka razina za koje su navedeni razliciti uvjeti stjecanja (razliciti tecajevi, D6B i D6C). Dakle, kao prvo nije mi jasno to iznenandno izjednacavanje breveta, zatim da to kapetanije tu zamjenu vrse besplatno, da se pomorce o tome ne obavjestava sluzbenim putem te na kraju krajeva da unatoc tvrdnji navedene glasnogovornice, gdje.Haluzan i njene navodne naknadne reakcije, da i dalje svaka kapetanija radi po svome. Mislim da se ovdje radi o gadnim propustima ako je sve ovo sto pisete istina.
Btw, ovo sto pisete, je li sigurno rijec o zamjeni radne razine za upravljacku, a ne o zamjeni starog breveta iste razine za novi (ja recimo imam onu staru potvrdu na hrvatskom, a kolege mi imaju i na Hrv i Eng)? Pitam jer se ne zelim zaletjeti sa zahtjevom za ocitovanjem iz MMPI pa dobiti odgovor da je netko nesto pogresno protumacio.
I jos nesto vrlo bitno, kako bi pokusali maksimalno izbjeci sve moguce nesporazume. Na stranicama ministarstva u pogledu uvjeta za izdavanje navedenog breveta (ARPA, upravljacka razina) stoji i sljedece:
Zahtjeve u pogledu izobrazbe i polaganja ispita nisu du?žne ispuniti osobe koje su tijekom srednjo??kolskog ili visoko??kolskog obrazovanja savladale program koji obuhvaća sve sadr?žaje programa D6C i polo?žile ispit sukladno programu iz Priloga C32
...sto ce reci da netko tko je imao radnu razinu a u toku skolovanja je savladao taj program, moze zamjeniti brevet za onaj upravljacke razine. Vi kojima je brevet izdan, postoji li mogucnost da vam je izdan zbog ovoga iznad, odnosno da su pojedinci odbijeni jer ne zadovoljavaju ove uvjete? To bi mi zvucalo logicno u cijeloj ovoj prici i ne bi se cudio da je ovaj novinski tekst samo jos jedna rekla-kazala prica s ulice, prenesena od novinara koji sa svime ovime nema veze.
Ajmo to rascistiti prije nego sluzbeno pitamo MMPI.
Posljednje uređivanje od beerseeker : 12-06-2011 at 03:47 AM Razlog: E
Pomorac sam majko na zelenom brodu
mislia sam na ovu arpu sta su prije pisali i sta je bilo u slobodnoj
Evo sad sam zva prijatelja i pita ga sta je bilo u kapetaniji,rekli su mu da on stari brevet upravljacke razine moze bez problema zaminit za novi isti takav,al ako nema upravljacki nego samo radni onda triba polagat tecaj.
Posljednje uređivanje od cepo : 12-07-2011 at 10:15 AM Razlog: Napisan Post iza Post-a.Molim vas da koristite Edit opciju umjesto New Reply-a.Edit se nalazi u donjem lijevom uglu.
Kad san tia nisan smia kad san moga nisan tia..
OBNOVA SVJEDOD??BI
â?? Svjedod?žbe o osposobljenosti kojima je vremensko ograničenje 5 godina, obnavljaju se za isto razdoblje ukoliko naslovnik svjedod?žbe doka?že svoju stručnu osposobljenost i zdravstvenu sposobnost.
â?? Uvjeti za stjecanje stručne osposobljenosti posti?žu se:
- potvrđenom plovidbenom slu?žbom najmanje u razdoblju od ukupno jedne godine tijekom proteklih pet godina neovisno o kategoriji plovidbe broda. U to razdoblje se ne uračunava plovidba ostvarena u kategoriji plovidbe 8 ili u vremenu koje je brod proveo u raspremi, osim kod svjedod?žbi u nacionalnoj plovidbi; ili
- obavljanjem onih du?žnosti koje se dr?že jednakima plovidbenoj slu?žbi i to: lučkoga kapetana, inspektora sigurnosti plovidbe, djelatnika u sjedi??tu Ministarstva ili lučke kapetanije koji je rje??enjem Ministarstva ovla??ten obavljati inspekcijske poslove, peljara, člana ispitnoga povjerenstva za stjecanje odnosne svjedod?žbe o osposobljenosti ili nastavnika u teoretskom ili praktičnom obrazovanju ili izobrazbi polaznika za stjecanje odnosne svjedod?žbe o osposobljenosti i to najmanje u razdoblju od 12 mjeseci tijekom proteklih pet godina
- ispunjenjem jednog od sljedećih uvjeta:
a) za svjedod?žbu o osposobljenosti za radiooperatera s ograničenom ovlasti (STCW IV/2) polaganjem ispita za stjecanje odgovarajuće svjedod?žbe;
b) za svjedod?žbe o osnovnoj osposobljenosti osim svjedod?žbe o osposobljenosti za radiooperatera s ograničenom ovlasti (STCW IV/2) polaganjem ispita prema programu i na način kako je propisano u Prilogu C 37 â?? Obnova ili zamjena svjedod?žbe o osposobljenosti
c) ako pomorac koji posjeduje slijedeće svjedod?žbe:
- Časnik odgovoran za plovidbenu stra?žu na brodu do 500 BT u maloj obalnoj plovidbi (STCW II/3)
- Zapovjednik broda do 500 BT u maloj obalnoj plovidbi (STCW II/3)
- Časnik plovidbene stra?že na brodovima od 500 BT ili većima (STCW II/1)
- Prvi časnik palube na brodu do 3000 BT (STCW II/2)
- Zapovjednik broda do 3000 BT (STCW II/2)
- Prvi časnik palube na brodu od 3000 BT ili većem (STCW II/2)
- Zapovjednika broda od 3000 BT ili većeg (STCW II/2)
- Upravitelj stroja na brodu sa strojem porivne snage do 500 kW u nacionalnoj plovidbi (HR III/24)
- Časnik stroja odgovoran za stra?žu u strojarnici sa strojem porivne snage do 1000 kW u nacionalnoj plovidbi (HR III/25)
- Upravitelj stroja sa strojem porivne snage do 1000 kW u nacionalnoj plovidbi (HR III/26)
- Časnik stroja odgovornog za stra?žu u strojarnici sa strojem porivne snage od 750 kW ili jačim (STCW III/1)
- Drugi časnik stroja na brodu sa strojem porivne snage do 3000 kW (STCW III/3)
- Upravitelj stroja na brodu sa strojem porivne snage do 3000 kW (STCW III/3)
- Drugi časnik stroja na brodu sa strojem porivne snage od 3000 kW ili jačim (STCW III/2)
- Upravitelj stroja na brodu sa strojem porivne snage od 3000 kW ili jačim (STCW III/2)
- Radiooperater s ograničenom ovlasti (STCW IV/2)
- VHF DSC radiooperater (CEPT 31-04E)
- Radiooperater s općom ovlasti (STCW IV/2)
- Radioelektroničar II. klase (STCW IV/2)
- Radioelektroničara I. klase (STCW IV/2)
- Zapovjednik ribarskog broda u nacionaloj plovidbi i ZERP-u (R-HR VI/1)
- Zapovjednik ribarskog broda u maloj obalnoj plovidbi (R-HR VI/2)
- Časnik odgovoran za plovidbenu stra?žu na ribarskom brodu u velikoj obalnoj plovidbi (R-HR VI/3)
- Zapovjednik ribarskog broda u velikoj obalnoj plovidbi (R-HR VI/4)
- Upravitelj stroja na ribarskom brodu sa strojem porivne snage do 500 kW (R-HR VI/5)
- Časnik stroja odgovoran za stra?žu u strojarnici na ribarskom brodu sa strojem porivne snage do 1500 kW (R-HR VI/6)
- Upravitelj stroja na ribarskom brodu sa strojem porivne snage do 1500 kW (R-HR VI/7)
ostvari najmanje 3 mjeseca potvrđene plovidbene slu?žbe u posljednjih godinu dana obavljajući du?žnosti koje odgovaraju svjedod?žbi koju posjeduje ili kao neposredni ni?ži časnik ili kao prekobrojni časnik, a ostali dio do najmanje jedne godine potvrđene plovidbene slu?žbe tijekom proteklih pet godina obavljajući bilo koje du?žnosti u bilo kojem svojstvu ukrcaja na brodu bez obzira na veličinu ili snagu porivnog stroja.
â?? Ako pomorac ne ispunjava uvjete za obnovu svjedod?žbe u pogledu plovidbene slu?žbe na brodu odgovarajuće veličine i snage porivnog stroja, svjedod?žbu mo?že obnoviti uz uvjet da je u posljednjih 5 ostvario najmanje 1 godinu plovidbene slu?žbe obavljajući du?žnosti koje odgovaraju svjedod?žbi koju posjeduje, na brodovima u nacionalnoj plovidbi. U tom slučaju će se izdati svjedod?žba o osposobljenosti uz ograničenje koje vrijedi samo za nacionalnu plovidbu.
â?? Svjedod?žbe o dopunskoj osposobljenosti kojima je vremensko ograničenje pet godina, osim Svjedod?žbe o osposobljenosti za pru?žanje medicinske skrbi na brodu (STCW VI/4), obnavljaju se za isto razdoblje, ukoliko naslovnik svjedod?žbe doka?že svoju stručnu osposobljenost.
â?? Stručna osposobljenost iz prethodne točke dokazuje se:
- potvrđenom plovidbenom slu?žbom tijekom koje je pomorac obavljao du?žnosti ??to odgovaraju svjedod?žbi koju posjeduje i to najmanje u razdoblju od ukupno jedne godine tijekom proteklih pet godina neovisno o kategoriji plovidbe broda. U najmanje razdoblje plovidbe od godinu dana u proteklih pet godina ne uračunava se plovidba ostvarena u kategoriji plovidbe 8 ili u vremenu koje je brod proveo u raspremi, osim kod svjedod?žbi u nacionalnoj plovidbi, ili
- ponovnim polaganjem ispita za stjecanje odnosne svjedod?žbe ili;
- obavljanjem onih du?žnosti koje se dr?že jednakima plovidbenoj slu?žbi i to: lučkoga kapetana, inspektora sigurnosti plovidbe, djelatnika Uprave pomorstva ili lučke kapetanije koji je rje??enjem Ministarstva ovla??ten obavljati inspekcijske poslove, peljara, člana ispitnoga povjerenstva za stjecanje odnosne svjedod?žbe o osposobljenosti ili nastavnika u teoretskom ili praktičnom obrazovanju ili izobrazbi polaznika za stjecanje odnosne svjedod?žbe o osposobljenosti i to najmanje u razdoblju od 12 mjeseci tijekom proteklih pet godina.
â?? Svjedod?žba o osposobljenosti za pru?žanje medicinske skrbi na brodu (STCW VI/4) obnavlja se za isto razdoblje temeljem ponovnog uspje??no zavr??enog programa izobrazbe sukladno Prilogu D20.
naravno ako se opet u međuvremenu nije ne??to promijenilo a ne bi trebalo.......
da citiram ovaj dilo poslje svih licenci
"ostvari najmanje 3 mjeseca potvrđene plovidbene slu?žbe u posljednjih godinu dana obavljajući du?žnosti koje odgovaraju svjedod?žbi koju posjeduje ili kao neposredni ni?ži časnik ili kao prekobrojni časnik, a ostali dio do najmanje jedne godine potvrđene plovidbene slu?žbe tijekom proteklih pet godina obavljajući bilo koje du?žnosti u bilo kojem svojstvu ukrcaja na brodu bez obzira na veličinu ili snagu porivnog stroja."
jel to znaci laicki receno sljedece, da mora imati u zadnjoj godini 3 mj u svojstvu i na brodovima velicine/snage kako je deklarirano licencom + 1god u 5godina u bilo kojem svojstvu i na bilo kojim brodovima?
ili ako imas 1god u 5 god u svojstvu i velicini brodova prema licenci ne treba ovih 3mj u zadnjoj godini?
There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)