Prvotno napisano od
pancho
Evo molio bih ako netko ima vise informacija o ovome broju da se javi na ovu temu.Mislim da ce nam ta barem okvirna brojka moci biti od koristi u daljnjem radu Udruge.Zato molim sve cijenjene kolege sa ovoga foruma koji su bili u Domovinskom ratu i imaju taj status (ili su ga izgubili kad su ponovo poceli navigavati) da se jave na ovaj post.Do sada se jako malo o tome uopce i pisalo a ja mislim da se radi o prilicnom broju nasih kolega pa onda neka se zna da imamo i takvih clanova a ne da nam onda danas-sutra neki politicari pricaju kako smo bili na brodovima kad se stvarala drzava!! To je svakako izvrsna informacija i jak adut u daljnejm radu Udruge.....ZATO VAS MOLIM DA SE SVI JAVITE a kad Udruga zazivi nastojat cemo skupiti tocan broj ljudi i sve to uredno registrirati, Hvala na razumjevanju!
Svaka čast @PANCHO - na otvaranju i ovakve rasprave, u njoj se može reći puno toga!
Uvodno izlaganje ću započeti citirajući jednog našeg pradjeda - evo:
"Krv vojnika učinila je vođe slavnima."
Velikan, patriot i mornar koji je izrekao ovu jednostavnu misao - u povijesti je ostao upamćen po tome što su za njegovog banovanja reorganizacijom uprave i sudstva udareni temelji moderne Hrvatske na razini tadašnjih europskih dostignuća. Isti ovaj hrvatski mislilac, o kojem mislim, je rekao i ovo: "Ko je nepravedan u kući svojoj, prirodno je, da mu se izvan kuće ne vjeruje ništa." Ako ima NETKO, tko još nije prepoznao o kome je ovdje riječ, onda neka pogleda na novčanicu od 100 hrvatskih kuna i neka se SRAMI!?
Ovakav uvod sam odabrao namjerno kako bi smo istražili razne vještine i umijeće VLADANJA (vladanje u gospodarsko-političkom smislu i.e. Vlada RH, kao i vladanje u smislu ponašanja pojedinca i.e. etika). O patriotizmu hrvatskih mornara (pomoraca) ne dvojim uopće tj. ne sumnjam u NAŠU čast koja je definirana i ima jasnu vrijednost, bilo na moru ili kopnu. Medjutim ima u ostatku hrvatskog pučanstva onih koji su se okitili patriotskim perjem sumnjive kvalitete, dvojim (sumnjam) u njihovu čast. Evo, prije neki dan gledam lažnog hrvatskog 30-posto lažnog invalida kako svečano polaže vijenac. Isti ovaj je bio nekada 70-posto lažni invalid. Taj isti je 100-posto lažni invalid, bio uvijek i ostao do danas. (avanca u 2-sobni stan (kuća 400 square meters is spare, family), mirovina u kunama 4-5 tisuća @no delay, godine staža 1 ili manje, rješenje o invaliditetu signed by "dr Budimir", mjesto događanja Split i okolica)... Ne zezam se upoće!
Evo da ne duljim, pauza - malo citata za odmor - pa ako netko želi replicirati...
"Da bi postao vojnik, moraš biti zdrav i zdrave pameti. Onda sve rade da te sjebu. Odeš u rat, tereni, hladnoća, vrućina, pucnjava, sjebeš si sve živo i poludiš i onda te više neće. A da si lijepo ostao doma, ništa ti se ne bi dogodilo. Opet, nemreš ispast' šupak. Kaj da te neko pita di si bio u ratu? Doma. Bio sam doma. Tereni su bili lakši za podnijet' od takvog odgovora. Nekak' se izdržalo. Jebi ga, bio je rat." ("Jeleni na kiši")
"Morem krvi neće se ugasiti istina..." (Mati)
"Bog je čovjeku dao penis i mozak, ali ne i dovoljno krvi da bi oba istodobno funkcionirala."
"Ljubav je kao jaka vatra. Nikakva voda je ne može ugasiti. Čak ni krv."
"Zabranjeno je iskati plaću za neocjenjivu krv čovječju." (Opći imovinski zakonik za Crnu Goru, čl. 578)
!?