Welcome guest, is this your first visit? Click the "Create Account" button now to join.
Stranica 1 od 3 123 PosljednjePosljednje
Prikaz rezultata str. 1/53
    Barba pancho avatar
    Datum registracije
    Jan 2009

Početno Sumrak hrvatskog pomorstva!

Postovane kolege pomorci!
    Evo koristim ovu ne bas sjajnu prigodu da se i osobno ukljucim u ovu raspravu jer nakon svega sto je receno i napisano ne mogu ostati ravnodusan i suzdrzan,pa krenimo redom.
    Ovo sto danas svi skupa dozivljavamo je visegedisnji plod nemara i ne brige svih drzavnih institucija vezanih uz pomorstvo ali budimo iskreni jednim djelom i nasim osobno.Svi mi jako dobro znamo da nismo struktura ljudi (bez imalo lazne skromnosti) koja je naucila da im u zivotu sve bude servirano na gotovo vec sve ono sto smo stekli i ucinili postigli smo osobnim radom i zaslugom.Nakon krvavo odradenih ugovora i dolaska svojim domovima, nikad se nismo previse zamarali (ne)bitnim stvarima vezanim uz nasu profesiju vec smo uvijek (barem u vecini) nastojali nadoknaditi sve izgubljeno vrijeme na ovaj ili onaj nacin a samim tim smo izgleda mnogima poslali jasan signal da smo laka meta ili â??ovce za sisanjeâ?ť kako je i sam izjavio nas vrli ministar Kalmetaâ??ostalo je jos oko 20.000 ovaca za osisatiâ?? naravno ZNA SE na koga je mislio, na nas pomorce!!
    Necu sada ulaziti u velike dubioze o nasoj problematici jer dosta toga je vec izneseno i receno tj. sve je manje vise jasno ali par cinjenica moram iznjeti:
    Prije nekoliko godina su nam govorili da smo >najbolji hrvatski izvozni proizvod< a sada smo postali >ovce za sisanje< Pa pogledajte samo gdje nas sve nema I na kojim sve kompanijama plovimo?? Ono sto smo mi postigli u nasoj bransi i profesiji nije postigao nitko drugi u bilo kojem poslu u ovj drzavi pa cak niti nasi sportasi i to odgovorno tvrdim!!! Igramo i mi pomorsku NBA ligu u kosarci, igramo i mi u pomorskoj Premier ligu, i mi smo u pomorskom topu 10 tennisa i to vec dugi niz godina a svjetski prvaci u pomorskoj Formuli 1 bili smo vise putaâ??..jedino smo slabi u sahu ;-)
    Sve ono sto smo dali ovoj drzavi nije ni 1% onoga sto smo primili od nje,dapace!
    Sve sto su nam dali visestruko i sa â??lihvarskimâ?ť kamatama smo im vratili ali izgleda da im to nije dovoljno pa bi htjeli jos malo napuniti svoje racune.
    Pogledajte samo koliko su inozemna ulaganja u nas? mala i nikakva iako im drzava daje bezbroj beneficija a mi koji svaki mjesec donosimo milione i milione dolara, eura i cega li sve ne,nama trteba odrati kozu!!! Sav nas novac je >clean money< bez ikakvih malverzacija,mutnih racuna,transakcija i cega li sve ne ali postavljam si pitanje do kada??
    Pa zar sve te drzavne strukture nisu svjesne da mi svoj cijeli radni vijek putujem diljem svijeta i das u nam lako dostupni drugi putevi novca,prebivalista,off shore company i sve ostalo,pa zar stvarno mislu da smo tolike budale!??
    Moj osobni stav je taj da svi skupa pronadzemo rupe u zakonu i okrenemo se nekim drugim rjesenjima jer sve peticije,prosvjedi nece ih bas puno uzbuditi ali budimo zato pametni,lukavi i uzvratimo im istom mjerom pa da vide da znamo i mi >udarati ispod pojasa< Naravno, radikalne poteze tipa prosvjedi i izlazak na ulice visestruko podrzavam. Pa pogledajte samo nase vrle heroje sportase,tko od njih placa porez ovoj drzavi? Voze aute na strane tablice,prijavljeni su u Monacu a nasa drzava ih drzi velikim hrvatima a mi smo budale i stoka sitnog zuba koji ce sve to platitiâ??.E PA NECE!!
    Upitao bih sve te pametnjakovice hoce li i kapetan Laptalo isto morati platiti porez za proslu godinu i hoce li njemu Grcka lucka kapetanija poslati obrazac sa brojem dana provedenih na brodu (citaj u zatvoruâ??.uz duzno postovanje kapetanu Laptalu kojeg koristim u ovom primjeru).Predlazem kapetana Laptala za prvog clana i pocasnog presjednika novog sindikata jer i sam on u svim svojim istupima je puno manje pricao o svojoj troturi a puno vise o nasim problemim i zato jos jednom HVALA KAPETANE!!
    Za kraj cu samo citirati poznatu krilaticu â??uglednog generalaâ?? Rojsa koja je zapravo pravi odraz stanja u nasoj zemljiâ??.TKO JE JAMIJA , JAMIJA JEâ??ali ocito su sve jamili sto se moglo a sada treba i nama jamiti jer ipak smo mi OVCE ZA SISANJE!

p.s. POZIVAM NA KOLEKTIVNO ODBIJANJE PLACANJA POREZA!!!!

2 e Marenos avatar
    Datum registracije
    Jan 2009
    Firma
    Swire Pacific

Početno

Tako je,sla?žem se,neče valjda svih 12000 pomoraca strpati u zatvor.

SDPO beerseeker avatar
    Datum registracije
    Jan 2009
    Firma
    Bourbon

Početno

Ja sam apsolutno za bilo kakav oblik gradjanskog neposluha pa tako i opce neplacanje poreza. Samo, budimo realni, koliko je nas spremno na to? Lako da se samo o zatvoru radi, napravili bi time odredjeni presedan, nesto bi se moralo mijenjati jer jednostavno fizicki ne bi mogli nas sve tamo potrpati, postali bi medijski zanimljivi u globalnim razmjerima (da ne zaboravim, sigurno bi se nasla i dobra ekipa u zatvorima pa nije bed ) i vjerujem da bi s te strane mogli postici odredjenu korist. Ali tko je spreman izgubiti brevet, posao, status u firmi koji si godinama stvarao? Jeste li spremni suociti se sa time da vam banke uzimaju kuce, stanove, aute, da vam obitelj izbace na cestu, da vam djeca nemaju sto jesti zato sto nemate primanja i nemate od cega placati kredite? Nekako sumnjam. Ili grijesim?

1.Casnik dina avatar
    Datum registracije
    Jan 2009
    Firma
    zena pomorca

Početno

@beerseeker - Pomorci ne tribaju strahovati od icega gore navedenoga AKO odjave prebivaliste u Hrvatskoj i prijave se u Bosni.

Eto,tako ima sva prava sta se tice breveta itd,a nije obavezan ista u Hrvatskoj ikome predavati ili prijavljivati.
    Nitko mu i ne moze zabraniti da zbog toga sto mu je prebivaliste u Bosni,da udje u Hrvatsku ili u Hrvatskoj neograniceno boravi.
    Eto,problem rjesen

SDPO beerseeker avatar
    Datum registracije
    Jan 2009
    Firma
    Bourbon

Početno

Citao sam o tome i ideja je dobra. Ako netko ima tamo kakav rod ili praznu vikendicu, neka javi na pp, placam porciju cevapa

dax
    dax je odsutan
    Kadet dax avatar
    Datum registracije
    Jun 2007
    Firma
    TeeKay

Početno

Da bi se izbjeglo svako placanje poreza u HRV treba biti u statusu nerezidenta koji ne radi u HRV
    A u zakonu stoji ovo:

Nerezident
    Pojašnjenje
    Nerezident je fizička osoba koja u Republici Hrvatskoj nema ni prebivalište ni uobičajeno boravište, a u Republici Hrvatskoj ostvaruje dohodak koji se oporezuje prema odredbama Zakona o porezu na dohodak.

Porezna obveza nerezidenta utvrđuje se prema načelu tuzemnog dohotka odnosno oporezuje mu se dohodak ostvaren prema svim izvorima (dohodak od nesamostalnog rada, dohodak od samostalne djelatnosti, dohodak od imovine i imovinskih prava, dohodak od kapitala, dohodak od osiguranja i drugi dohodak) u tuzemstvu.
    Prebivalište/uobičajeno boravište
    Prebivalište/uobičajeno boravište
    Prebivalište
    Porezni obveznik ima prebivalište ondje gdje ima stan u vlasništvu ili posjedu neprekidno najmanje 183 dana u jednoj ili u dvije kalendarske godine.
    Boravak u stanu nije obvezan.

Ako porezni obveznik u Republici Hrvatskoj ima u vlasništvu ili posjedu više stanova, prebivalište mjerodavno za oporezivanje utvrđuje se prema mjestu prebivališta obitelji, a za poreznog obveznika samca prema mjestu u kojem se pretežno zadržava ili prema mjestu iz kojeg pretežno odlazi na rad ili obavljanje djelatnosti.

Ako porezni obveznik ima prebivalište u tuzemstvu i inozemstvu, smatra se tuzemnim poreznim obveznikom.

Uobičajeno boravište
    Uobičajeno boravište ima porezni obveznik u onom mjestu u kojem se zadržava pod okolnostima na temelju kojih se može zaključiti da on u tom mjestu ili na tom području ne boravi samo privremeno.

Uobičajenim boravištem smatra se stalan ili vremenski povezan boravak u trajanju od najmanje 183 dana u jednoj ili u dvije kalendarske godine.

Za određivanje uobičajenog boravišta nisu važni kratkotrajni prekidi boravka koji ne traju dulje od jedne godine.

Znaci triba sve sa sebe prebacit na zenu ili nekoga i ko crkveni mis se prijavit boraviste u BiH.
    Sva druga prava ionako ostaju s obzirom da se drzavljanstvo ne minja.

ABS
    Datum registracije
    Jan 2009
    Firma
    Adriatic Cruises d.o.o.

Barba zapa avatar
    Datum registracije
    Jan 2009
    Firma
    megajahte

Početno

znaci tribat postat bosanac i prijavit navigaciju u luckoj kapetaniji tuzla, a podignit brevete u donjemu vakufu, kaic cu drzat na livadi bar se ne moram mislit za vez

2.Casnik elf_dalmatae avatar
    Datum registracije
    Jun 2008
    Firma
    Na cvrstom kopnu

Početno

Citiraj Prvotno napisano od zapa Vidi poruku
    znaci tribat postat bosanac i prijavit navigaciju u luckoj kapetaniji tuzla, a podignit brevete u donjemu vakufu, kaic cu drzat na livadi bar se ne moram mislit za vez
    ajde nek netko ponovno, TKO IMA KONKRETNE INFORMACIJE, razjasni ovaj dio, jer mislim da to mnoge kopka???

Dakle - koja je situacija s brevetima i matrikulom ako se prijavimo u BiH????

Ostaju li nam rvacki papiri ili sta???

Ponavljam - nek odgovori netko tko zna sta pise, bez nagadjanja, da rascistimo s tim

kapo Foranin avatar
    Datum registracije
    Sep 2008
    Firma
    jadrolinija

Početno

Evo iz danasnje Slobodne Dalmacije

sindikalci za neposluh

Žene pomoraca: Bojkot hrvatske robe
    Socijalna reforma za pomorce je takva da ćemo morati svi na robiju, časničke uniforme zamijenit ćemo zatvorskima, a o nama više neće brinuti Ministarstvo mora nego pravosuđa - istaknuli su predstavnici Sinidikata pomoraca Hrvatske (SPH).

Tajnik SPH Predrag Brazzoduro na konferenciju je došao u crno-bijeloj uniformi s lancem oko vrata kako bi upozorio na posljedice uvođenja pomoraca u porezni sustav.

- Što će drugo čovjek kojem dođe 150 tisuća kuna poreza nego otići na robiju. Država čini sve da uništi hrvatske pomorce pa poručujem svima da počnu učiti “tagalog” jer će filipinski biti glavni jezik u našem pomorstvu - kaže Brazzoduro.

Sindikat pomoraca traži da se obveza poreza odgodi za godinu dana i da se poveća osobni odbitak, što bi u konačnici smanjilo iznos poreza za one koji su na brodu manje od 183 dana. Prema procjenama, u sustav je ušlo oko 12 tisuća pomoraca, od kojih je 30-ak posto na brodu bilo manje od šest mjeseci. Ima i primjera kako će neki zbog dva dana koja im fale do te granice platiti i do 130 tisuća kuna poreza.

- Pravilnik koji određuje detalje vezane uz plaćanje poreza, uključujući i popis potrebne dokumentacije, donesen je tek u prosincu 2008. pa nije čudno što sada vlada potpuna konfuzija među pomorcima, ali i u državnoj administraciji - kaže predsjednik Sindikata Vladimir Svalina.

Stvar se, dodaje, još može spasiti ako postoji političke volje, a ako se to ne dogodi, sindikat je spreman na građanski neposluh. U borbu protiv reforme uključile su se i supruge pomoraca bojkotom hrvatskih proizvoda, a inicijativa se proširila preko blogova.

J. Đečević / EPEHA

Banned
    Datum registracije
    Jul 2008
    Firma
    SSM-Sam Svoj Majstor

Početno

Pozdrav,Svi breveti Vam ostaju hrvatski jer ste po STCW duzni imati nacionalni brevet.Kako mjenjanjem prebivalista Vi ne mjenjate drzavljanstvo nego mjesto zivljenja breveti,pasos ostaju hrvatski.
    Pored toga kod prijave u Bosnu ili bilo gde drugdje osim sto nekretnine treba maknit sa sebe treba se i rastavit jer nerezident moze biti porezni obveznik prema mjestu prebivališta obitelji.

opljackani
    Guest

Početno

Citiraj Prvotno napisano od Foranin Vidi poruku
    Evo iz danasnje Slobodne Dalmacije

sindikalci za neposluh

??ene pomoraca: Bojkot hrvatske robe
    Socijalna reforma za pomorce je takva da ćemo morati svi na robiju, časničke uniforme zamijenit ćemo zatvorskima, a o nama vi??e neće brinuti Ministarstvo mora nego pravosuđa - istaknuli su predstavnici Sinidikata pomoraca Hrvatske ........................ EPEHA
    Tako terba bojkot svega hRVATSKOG, a sto joz mozemo i to odmah podici nase ustedjevine (ja jesam) te prebaciti u strane banke a neka jadna racunica 3000 pomoraca x cca 10000eur je 30.000.000 eur , a drugo je ne platiti socijalno i mirovinsko 6 mjeseci (ne kazem da necu platit ali odgoditi) pa neka naplate kamate. Oni su taj novac vec uracunali u proracun a mi nasim neposluhom im mozemo pomrsit racune. Ispravite me ako grijesim.
    KRENIMO SA NEPOSLUHOM

Barba pancho avatar
    Datum registracije
    Jan 2009

Početno

Dubrovnik,Split,Sibenik,Zadar,Rijeka......1 stol,2 stolice......malo dobre volje i POTPISIVANJE PETICIJE POCINJE!!! Nakon toga idemo na Markov trg....stampamo majice sa jedne strane kap.Laptalo a sa druge Che.....ZIVILA REVOLUCIJA!!! U BOJ U BOJ ZA POREZ SVOJ!!!

C/O du mate avatar
    Datum registracije
    Dec 2008
    Firma
    Gearbulk jos par mjeseci :(

Početno

Svaka cast, REVOLUCIJA POMORACA!!!
    Niko od njih ko je donio ovaj zakon ne navega pa ih boli k... za nas, i niko ko ne navega nece stat za nas, nego kao i uvijek ukoliko se sami ne izborimo necemo vidit bolja vremena i bit ce sve gore jer dosta je da te jednom samo zahvati placanje poreza pa te vratilo 10 godina unazad uzas.
    Svi na noge i potpisivanje peticije za bolje nam sutra. NISMO BILI I NECEMO BIT OVCE ZA SISANJE!!!!!!

Barba zapa avatar
    Datum registracije
    Jan 2009
    Firma
    megajahte

Početno

@du mate

Pa tako ti je sa svime, pogledaj i druge grane pa ces isto vidit da ovo sta se nama dogadja da takve probleme imaju i drugi. Neko ka navigaje tesko da ce doc u politiku jer se zna da je to misto za muljatore, lopine i ostlu bagru i njimaje normalno da gledaju sebe jer da im je stalo do ljudi i drzave onda se ne bi desavale ove stvari, zalosno je da nemamo neka sredstva po kojima mozemo doc do prava govora. Salju se mali svaki dan sa svih strana i od svakoga ali nema reakcija i sad stvarno mi nije jasno je li to ignoriraju ili imaju toliko mailova sa problemima iz cile Hrvatske da ispada da smo mi samo jedan dio toga, ne znam stvarno

Kadet
    Datum registracije
    Jan 2009

Početno

Pozdrav svim pomorcima ma di bili....
    Evo da se i ja javim sa komentarom na sve ovo sto se dogadja...
    Neznam sto konkretno reci jer mi se cini da od svega ovoga na zalost nece biti nista.Sad ce netko komentirati - koji pesimista -
    Porezne prijave su vec u tijeku , mora se imati 183 dana i vise da se ne placa porez.Ako ti fali iti jedan dan na zalost ne mozes dobiti potvrdu da si negdi bio jer - ko ce ti je dati ako nisi...A onda si eto da ne kazem popusio dobru lovu koju si teskom mukom steka. Jer dobro je tu neko reka da je ovaj zakon pisao neki mudonja koji nikad nije naviga. Ja mislim da je najveca greska sto se odma lipo nisu digli svi pomorci na noge i krenuli put Zagreba. Svi smo svjesni da je ovo trebalo da bi se mogao napuniti budjet, a ko ima veca primanja od pomoraca. A kako znamo pogotovo ce sada biti ajme majko kad budu imali uvid u nase racune pa ti onda reci di si...Lipi moji naj....smo kako se uvati...
    Spominje se peticija.....pa pocnimo vec nesto konkretno , peticiju, skupimo se i ajmo u Metropolu , nedajmo da se ovako ponasaju prema nama....Ima se moj glas, moj potpis...
    Samo jos da se nadovezem na skolstvo...netko je i tu reko ,pusti sad to ajmo rijesiti jedno pa cemo drugo...
    Greska...
    Treba sve u glavu...Znam opet iz pouzdanih izvora da puno nasih iskusnih casnika sa dugogodisnjim stazom ne mogu napredovati do viseg ranka jer nemaju Visu, a svugdi u svitu sa tecajem dodju do papira i onda sole pamet nekom tko je puno bolji , a to smo naravno mi Hrvati - dokazano! Ima ravno 3 godine da se spominjalo da ce nasi pomorci po navigaciji moci dobiti
    certificat za prvoga ali na zalost od toga jos uvik nista. Zato i kazem da bi trebali i za to odma reagirati dok ne bude kasno. Da ne kaze netko ova lupeta a nista nije rekla...pa i sto reci kad nista ne mozes konkretno napraviti nego
    Peticija ili dizi mo se i u Zagreb.....................

seki
    Datum registracije
    Jan 2009
    Firma
    E.R.

Početno

Pozdrav svim kolegama i podržavan ideju neplaćanja poreza.Osobno nebi ima ništa protiv da odselin u bosnu,bar se kuća jeftino može kupit tamo.

Barba pancho avatar
    Datum registracije
    Jan 2009

Početno

Pa ljudi moji nikako mi nije jasna jedna stvar,pa zar vi stvarno mislite da cemo nas problem rjesiti na ovaj nacin?? Nama treba radikalna akcija da skrenemo na sebe paznju inace nista od svega ovoga,pa ova drzava poznaje samo jezik nasilja,barbarstva,piratstva i slicno i zato bi nam somalski pirati trebali posluziti kao najbolji primjer!!! Ne trebamo mi oteti trajekt na linija Split-Brac ili slicno ali mozemo npr. skupit 50 brodica i blokirati splitsku,dubrovacku,sibensku,zadrasku,rijecku luku i to je onda vijest i skretanje pozornosti na sebe i jos se eksponiramo na domacem terenu tj MORU!!
    Sjetite se samo umirovljenog branitelja Benca? sto taj ni radio od ulazaka u zupaniju sa pistoljem,zabijanja autom u policijsku postaju,pokusaj ubojstva i gdje je sada? slobodno seta nasim ulicama a penziju cemu isplatiti od naseg poreza!!! I tko je tu sada lud?? Kolege,prijatelji,subori,istomisljenici i sve ostalo SAMO RADIKALNA AKCIJA NAS SPASAVA!!!!

Banned
    Datum registracije
    Jul 2008
    Firma
    SSM-Sam Svoj Majstor

Početno

@splitski kanal
    Pozdrav
    Ne slazem se sa:
    4.ja sam placen samo kad radim a za dane puta nisam.
    7.zakon tretira pomorca kao nezaposlenog cim nije na brodu i to ne treba dirat jer dosta ljudi je na permanent ugovoru i to samo komplicira stvar i daje jos vise prostora za moguce probleme
    8.nikakva stopa poreza ne dolazi u obzir na novac zarađen vani.Drzava ima privilegiju da mi te novce trosimo ovdje a ako se ikakav porez uvede ja cu ih drage volje potrosit negdje drugdje.

Barba pancho avatar
    Datum registracije
    Jan 2009

Početno

Evo vidim da je probijen medijski led sto je svakako bitan pomak sa mrtve tocke,veliko hvala svima odgovornima za taj cin i BRAVO MOMCI,valjda ce se sav ovaj trud uspjesno realizirati tj. daj boze da ovi nasu "krojaci sudbina" shvate ovo ozbiljno i uvate se posla ali ostat cu pri svome da mi se cini da ce mo na kraju ipak morati na ulici da bi izborili sva prava!
    Dao bog da sam vrlo los prognozer i pesimista pa sve ti lipo islo mirnim putem, iako ponovo cu reci da cisto sumnjam.ZIVI BILI PA VIDILI! POZDRAV SVIM BORCIMA ZA NASA PRAVA!

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Pravila pisanja poruke

• Ne možeš otvoriti novu temu
  • Ne možeš ostaviti odgovor
  • Ne možeš stavljati dodatke
  • Ne možeš uređivati svoje postove
  •