Welcome guest, is this your first visit? Click the "Create Account" button now to join.
Prikaz rezultata str. 1/14

Tema: Mi??ljenje

3rd mate xoox avatar
    Datum registracije
    Aug 2009
    Firma
    slobodan

Početno Mi??ljenje

Evo kako se u zadnje vrime čuje o ukidanju astronomske navigacije,
    pa da pitan vas ??to vi mislite o tome i da li astronomska navigacija ima budučnosti, s obziron na okolnosti.

(s obzirom na okolnost da jedna veča sunčeva oluja mo?že poru??iti sve satelite sa neba).

ashore valdez avatar
    Datum registracije
    Oct 2008
    Firma
    na kopnu

Početno re

ima.
    sea is our environment

SDPO beerseeker avatar
    Datum registracije
    Jan 2009
    Firma
    Bourbon

Početno

Maye kazu da nam se sprema smak svijeta 2012 pa prema tome, nista vise nema smisla osim dobro iskoristiti ovo sto je ostalo. A sad, sunceva oluja... Kako kaze u jednom dobrom filmu "...Moze biti...Al ne mora da znaci". A sto se astronomske tice... Ajd iskreno, osim pustih racuna i ispunjavanja raznih rubrika te astronoma koji matematikom lijece dosadu, kome je od vas osim za porucnicki i za ispuniti koju stranicu u dnevniku kadeture trebala astronomska navigacija? Jos nekako devijacija kompasa i to ali bas navigacija... To kadeti rade jer moraju, mozda neki nadobudni ufical to napravi iz zabave, cisto da provjeri svoje znanje ali u principu, pored sve veceg obima posla, papirologije, Seagulla, kratkih putovanja, moderne tehnologije, je li stvarno potrebno nesto cime se bavio Kolumbo prije 500g?

Mislim, lijepo je i dobro to poznavati u teoriji ali u praksi je to stvar proslosti. Isto kao LORAN, DECCA, OMEGA i slicne naprave. Teoretski, kad bi ta oluja srusila sve satelite, LORAN (koji je jos jedini koliko-toliko u funkciji) bi bas dobro dosao pa se u skolama ipak tome ne pridaje bas prevelika vaznost. Zauzima svega pola stranice knjige.

I stvarno su suvisna ona pitanja na kapetaniji sto ako ti krepa GPS... Fala nekoj stvari, imam ih jos bar 2, a ako i nemam ili ako me nekom cudnom igrom slucaja sva 3 ostave na cjedilu, sigurno ce neki filipinac imati GPS na satu ili iPhoneu pa cemo se snaci nekako. A ako se i sruse svi ti sateliti, mislim da ce navigacija nama stanovnicima ovog planeta biti jedna od manjih briga. Ako uopce bude.
    Posljednje uređivanje od beerseeker : 02-20-2010 at 02:48 AM Razlog: Edit

ashore valdez avatar
    Datum registracije
    Oct 2008
    Firma
    na kopnu

Početno re

zar Iphone (ili bilo koji drugi mobile sa gps funkcijom) direktno komunicira sa satelitom, a ne kao sto sam ja mislio preko zemaljske mreze lokalnog providera?

nespomenuti scenario je grom, odnosno pozar na mostu, sto u tim slucajevima?
    sea is our environment

Poglavica gigi-split avatar
    Datum registracije
    Apr 2009
    Firma
    CSM

Početno

direktna komunikacija sa satelitom isto ka i auto navigacija
    Sta nisam isa u ginekologe

ashore valdez avatar
    Datum registracije
    Oct 2008
    Firma
    na kopnu

Početno re

Citiraj Prvotno napisano od gigi-split Vidi poruku
    direktna komunikacija sa satelitom isto ka i auto navigacija
    cemu onda "hassle" sa satelitskom antenom kod auto navigacije, kada se isto moze neusporedivo bolje u manjem uredjaju koji moze btw stajati i u djepu? ja sam mislio da je kod mobitela rijec o drugom sustavu (agps) koji ne prima signal direkno sa satelita vec to cine stanice mobile sistema. tada moibitel samo odasilje i prima signal prema stanicama te se tako i pozicionira.
    Posljednje uređivanje od valdez : 02-20-2010 at 02:27 PM
    sea is our environment

3rd mate xoox avatar
    Datum registracije
    Aug 2009
    Firma
    slobodan

Početno

Jednostavan razlog

antena gps = free
    gps priko mri?že = plača se (i to masno)

1/0 Potok 69 avatar
    Datum registracije
    Aug 2009
    Firma
    Carnival Cruise Line

Početno

Hej ekipa,

mislim da iz skola (srednjih ) ne bi trebalo izbacivati astronomiju - da bi je trebalo pojednostavniti to svakako da - trebala bi se cak mozda raditi raznim programima, ili koristiti "avionske" tablice. Mozda sam staromodan i konzerva ali mislim da pravi nauticar mora znati naci poziciju pomocu nebeskih tijela; tradicije radi i da se razlikuje od onih koji idu na tekmu iz Zagreba u Bec i koriste nav. u autu. Na brodu (iako nije lako na cruisu jer je krilo zatvoreno) nastojim izuciti mlade (nazalost vecinom talijane) i ispocetku njurgaju ali je vecina ipaj na kraju zadovoljna ....

C/O SDPO Diego avatar
    Datum registracije
    Nov 2008

Početno

Slazem se da je astronomska navigacija bitna za nas nauticare i da je vazan dio nauticke kulture i tradicije.Ja u svom poslu jednostavno nemam vremena prakticirati astronomsku navigaciju a ona nije ka bicikla,kad jedanput naucis znas za cili zivot.S vrimenom ispadnes iz mota ..Prije su nasi stari imali vrimena za te stvari,dugi vijadji,malo papirologije itd.Ruku na srce,ko to danas vise cini?Od deset jedan ili nijedan.
    U svakom slucaju triba ostat kao predmet u obrazovanju ali poprilicno pojednostavljen nego kao sta je danas(valjda se nista nije prominilo u zadnjih 6-7 god).
    Sta se tice satelita,kad bi pali na zemlju izbia bi treci svjeski rat a onda bi i sudnji dan lagano za njim...previse je covjecanstvo integrirano s satelitima,gps-on,interneton i ostalim tehnoloskim "blagodatima" suvremene civilizacije da bi prosli liso bez punta....

Banned
    Datum registracije
    Jul 2008
    Firma
    SSM-Sam Svoj Majstor

Početno

Ma to je najbitnije.PA to je kao da mi netko pokusava objasnit strojarstvo bez parnog stapnog stroja.
    Pa da sve zvijezde padnu s neba to bi i dalje bilo u nasem skolskom programu jer jednostavno drugacija ne znaju.

ashore valdez avatar
    Datum registracije
    Oct 2008
    Firma
    na kopnu

Početno

[QUOTE=Frankie;61839]Ma to je najbitnije.PA to je kao da mi netko pokusava objasnit strojarstvo bez parnog stapnog stroja.
    Pa da sve zvijezde padnu s neba to bi i dalje bilo u nasem skolskom programu jer jednostavno drugacija ne znaju.[/QUOTE

Frankie, parni stapni stroj se i danas uredno ugradjuje (cargo stripping pumpa na tankerima).
    sea is our environment

Banned
    Datum registracije
    Jul 2008
    Firma
    SSM-Sam Svoj Majstor

Početno

[QUOTE=valdez;61959]
    Citiraj Prvotno napisano od Frankie Vidi poruku
    Ma to je najbitnije.PA to je kao da mi netko pokusava objasnit strojarstvo bez parnog stapnog stroja.
    Pa da sve zvijezde padnu s neba to bi i dalje bilo u nasem skolskom programu jer jednostavno drugacija ne znaju.[/QUOTE

Frankie, parni stapni stroj se i danas uredno ugradjuje (cargo stripping pumpa na tankerima).
    Pa i zvijezde su jos uvik na mistu.Prognoza za vikend kaze da sunceve oluje nema na vidiku.Ajde sad mozes mirno spavat.

ashore valdez avatar
    Datum registracije
    Oct 2008
    Firma
    na kopnu

Početno

[QUOTE=Frankie;61970]
    Citiraj Prvotno napisano od valdez Vidi poruku

Pa i zvijezde su jos uvik na mistu.Prognoza za vikend kaze da sunceve oluje nema na vidiku.Ajde sad mozes mirno spavat.
    Nije problem u zvijezdama, veci je u tome sto se prica o prevelikome stjecanju znanja. Sto, da nebi mozda mozak uskuhao , pa se koristi ona "manje je vise"? Sto se tice moga sna, naprotiv, lako stivo me opusta pred spavanje.
    sea is our environment

Banned
    Datum registracije
    Jul 2008
    Firma
    SSM-Sam Svoj Majstor

Početno

[QUOTE=valdez;61981]
    Citiraj Prvotno napisano od Frankie Vidi poruku
    ... Sto se tice moga sna, naprotiv, lako stivo me opusta pred spavanje.
    Onda se radje ostavi parnog stapnog stroja ako mislis mirno spavat.

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Pravila pisanja poruke

• Ne možeš otvoriti novu temu
  • Ne možeš ostaviti odgovor
  • Ne možeš stavljati dodatke
  • Ne možeš uređivati svoje postove
  •