Welcome guest, is this your first visit? Click the "Create Account" button now to join.
Prikaz rezultata str. 1/7
    Časnik stroja Kotlar avatar
    Datum registracije
    Mar 2009

Početno Incidenti na brodovima

Postovani kolege pomorci.Zelim se nadograditi na thread o nezaboravnim brodolomima pa tako otvoriti thread o incidentima koje ste vjerujem mnogi od vas dozivili na brodovima.

Pa da krenemo sa dogadjajem koji sam imao prilike doziviti i sudjelovati u borbi sa tim.
    Brod Zim Antwerp vlasnik Italia di navigazione Genova.Tada ukrcan u svojstvu drugoga makine.Brod je prevozio kontejnere iz Evrope za Izrael.
    Oko 22.00 sata navecer oglasio se protupozarni alarm iz prostorije u kojoj su se nalazili pomocni motori.U djelicu sekunde smo se svi stvorili ispred ulaza u prostoriju sa motorima.Na trenutak smo provirili unutra te ustanovili da se jedan od motora zapalio.Razlog zapaljenju je bio, sto su nekada ti motorili mogli kombinirano raditi na Diesel i na tesko gorivo a posto je kompanija odlucila koristiti samo Diesel vrh rasprskaca na koji je bila spojena linija za recirkulaciju teskog goriva biva blindirana sa cepom.Usljed vibracija dolazi do pucanja cepa te gorivo pod tlakom dolazi u kontakt sa ispusnim kolektorom sto je rezultiralo pozarom.
    Sta uciniti?Nismo imali puno vremena trebalo je djelovati odmah jer svaki trenutak mogao je eskalirati u pozar ogromnih razmjera i prosiriti se na druge djelove strojarnice,Co2 sistem jos nismo htjeli aktivirati do zadnjeg trenutka.Nostromo i ja smo dograbili prvi prijenosni vatrogasni aparat te uletili unutra drzeci dah pokusavajuci izolirati dio gdje je gorivo dolazilo u kontakt sa kolektorom.Sa prvim udarcem uspjeli smo donekle smanjiti koncentraciju vatre.U medjuvremenu su nam se pridruzili i ostali clanovi posade koji su donesli vatrogasnu opremu koju smo stavili na sebe te nas nastavili snabdjevati sa vatrogasnim aparatima.Nakon 10 minuta borbe uspjeli smo je staviti pod kontrolu bez upotrebe Co2 sistema.Potrosili smo oko 12 boca protupozarnih aparata.Rezultat pozara je bio jedan motor van upotrebe,izgorena instalacija i djelovi prostorije ukljucujuci i plafone strojarnice cija se pitura zapalila.Danas kada razmisljam o tome ,pitam se jesmu li imali ludu srecu nostromo i ja kada smo se odlucili na takav podhvat bez odgovarajuce opreme.To su bili djelici sekunde i tada nismo mislili na posljedice,vec samo kako izolirati pozar.
    O drugim manjim pozarima nemam sta dodati jer to nije bilo nista u usporedbi sa ovim a o prodoru mora u kormilarnicu cemo nekom drugom prilikom.

Evo pa sada ako ima jos netko sa slicnim dozivljajima neka ih podjeli sa kolegama na forumu...
    Posljednje uređivanje od Kotlar : 08-08-2009 at 02:36 AM

Banned
    Datum registracije
    Feb 2009
    Firma
    Splitska Plovidba

Početno

Svaka cast

Isto tako san vidija kad je nostromo reagira u djelicu sekunde pa je prikljucka stuje iz skvera (440V) koji se zapalija isa gasit vodenin aparaton...
    Isto je ima sricu... Nije poginija...

I zasto se uvik spominju politicari....
    Puna mi ih je kapa....
    Iuopce nije duhovito... Bar meni

Časnik stroja Kotlar avatar
    Datum registracije
    Mar 2009

Početno

Citiraj Prvotno napisano od pojava Vidi poruku
    I zasto se uvik spominju politicari....
    Puna mi ih je kapa....
    Iuopce nije duhovito... Bar meni
    Imas pravo @pojava.Ne trebaju biti na mjestu ciji djelatnici casno i posteno rade svoj posao pa sam stoga samo za tebe editovao post.Za njih imamo namjenjene mnoge threadove gdje ih ne mozes mimoici a da ih ne izkritiziras i ismijes.
    "Tko se cjeli ?život nada sa osmjehom umire"

-----------------
    Datum registracije
    May 2009

Početno

Godine 1989 nas je maninjorgo naviga na Acomarita ka mladi prvi makinje.
    Brod se zva Anapurna Victory, ne bas stara ramina sa Pilsticinon, dva V motora, product. Preuzeli smo brod u Keppel skveru u Singapuru (stari skver koji je srusen) od francuza, oni doli , mi na brod, bez primopredaje. Partenca - ujutro. Ti dan smo snimali pogon, di je sta, kako sta radi... i onda je dosa red za testirat te dvi glavne makinje. Prvu smo upalili, Pilstik vrti... aj dobro. Gasi, pali drugoga. E onda nastaje show. Upali motor, sve ok, i kad smo mu isli dizat okretaje.... makinja popizdila, isla u overpeed i vrti li ga vrti. Povuci manicu, nista. Zatvori gorivo, gasi booster, nista - ima jos goriva u sistemu koliko oces. Motor rice, sve se trese.. Sad, tribalo bi poc sa najlonima na usis obe turbine i blokirat zrak, ali opasno je i Englez kapo ne da nikome ni blizu.
    Na kraju, evakuacija makinje, kapo oce pustit CO2 u makinju. Taman kad smo izasli, jos se ni vrata nisu ni zatvorila, grunilo je. Motor se raspa ka casa, u miljun djelova, sve je letilo po makinji. I naravno, posli toga pozar,
    uzgalo se gorivo. CO2 pusten, dosli vatrogasci, pocele se ladit bande broda smrkovima, posada maknuta u hotel, a nas 4 (barba ,c/o,c/e i ja ostali na brodu).Tek prikosutra smo usli u makinju, to je bilo cudo. Pistuni, glave, poklopci kartera... svugdi po makinji. Totalna steta. Posli je dosla klasa i osiguranje, Pilstikovi mestri... i sta je nadjeno? Francuzi su otpojili sve safety device. Eto ti pomoracke solidarnosti.

3rd mate xoox avatar
    Datum registracije
    Aug 2009
    Firma
    slobodan

Početno

sines 2007 godine kraj 2 miseca, tanker 100000t, iden na provu na manovru, kako ??etan vidin smjena spremna čeka na rivi. sve ok, 4 remorkera boksaju nas i nami??taju prema planu, dajemo ??pringove te sve normalno. ali luka sines je na atlantiku i tada je bilo swela oko 2 metra ali ipak smo u??li u porat. nako ??to su se remorkeri makli počinje njesra. brod počinje plesati, a mi dajemo trese i provijere. ja san tada bija kadet tako da san radija i u tom trenutku smo davalu 2 tresu. nakon minutu ??to su se makli remorkeri puca prvi ??ping u oku. vidin priko ramena da se remorkeri vračaju nazad da uvate brod uz rivu. nakon par sekundi puca drugi ??pring na rivi, te sekondo par sekundi prije viče da legnemo, a ostatak ??pringa leti priko glave. tada slijedi strka, vađenje cima iz prove da zaminimo wire sa ??pringa, puca u međuvremenu i tresa i cime na mistu ??pringova (koje su bile stare), na kraju nas tegle van. sve u svemu ipak suta doma, ali priko bu??kaine skačući u remorker na 3 metra valova. eto ti procjene situacije vlastite luke

asistent soferu Turist avatar
    Datum registracije
    Jun 2008
    Firma
    tamo amo way

Početno

@Kotlar

Ja san ipak pristasa CO2. Zato ga i imamo u makini da ne izgubimo ludu. Znas onu sta ucu na tecaju "one attempt with extinguisher only". Nece ti niko medalju dat ako izgubis ludu.
    A opet kad ovo sve procitan ja mislin da ne bi ni meni vrag da mira nego bi isa gasit ka ludonja. Jesan blentav blago mi se.

Banned
    Datum registracije
    Dec 2008
    Firma
    Lyngnerud Rederei

Početno

Evo preneseno iz jucerasnjega Safety at Sea...
    Complacency behind Croat's death
    THE DEATH of a Croatian officer in January aboard a CMA CGM box ship was
    related to complacency over safety, the UK Marine Accident Investigation
    Branch said today. Luis Sokota died as a result of an 8m fall inside the
    water ballast tank of UK-flagged Ville de Mars off Oman on 28 January,
    Sokota’s birthday. According to MAIB, Sokota probably slipped off an
    unguarded stringer – covered by a layer of sludge up to 3cm thick – after
    stepping off a ladder. He was not wearing a fall arrestor. Sokota died
    three hours after his fall as he was being flown to a Muscat hospital by
    helicopter. “The precautions taken in preparation for his entry into the
    tank did no comply with the requirements of company procedures or industry
    practice,” the MAIB report said. It added that no permit to enter into an
    enclosed space or work at height had been issued. Before the Sokota
    accident, complacency within the CMA CGM permit-to-work system had been
    identified as an issue during an internal audit but, according to MAIB,
    nothing had been done to resolve that. The MAIB has asked CMA CGM to
    tackle complacency, which it says is behind “an increasing number of
    accidents”.

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Pravila pisanja poruke

• Ne možeš otvoriti novu temu
  • Ne možeš ostaviti odgovor
  • Ne možeš stavljati dodatke
  • Ne možeš uređivati svoje postove
  •