Welcome guest, is this your first visit? Click the "Create Account" button now to join.
Prikaz rezultata str. 1/3
    Captain gonzo avatar
    Datum registracije
    Jan 2009
    Firma
    YACHTING

Početno Prijasnja vrimena

Lipi moji evo da vam se i ja obratim.

Puno puta neki od vas koriste termin (u onim prijasnjim davnim vrimenima)
    Koliko daleko su ona prijasnja vremena?????.

U onim prijasnjim vremenima samo je tribalo imat volju zavrsit pomorsku skolu I polozit klasu I prasina na more.
    Ko je tija navigat sve mu je bilo otvoreno.
    Das klasu, dobijes brevet za prvoga I krenes sa dna skale, od kormilara eventualno terca pa pomalo naprid do prvoga kuverte oli makinje, barbe ili kapa
    U svom tom procesu nisi moga naprid ako nisi savlada gradivo od oficala povise.
    Ka treci mora si se pripremat sa sekondom bilo makinje oli kuverte. Oni su te pripremali za ovancamenat. Isto je tako bilo i sa sekondima njih je prvi priprema a prve su pripremali Komadandi I kapi.
    Sve je nekako bilo jasno. Znalo se jesi li spreman ili ne, a sta je najbolje u svemu i sam ti si bija svjestan mozes li naprid ili ne.
    Danas je sve to uvrnuto.
    Zavrsis skolu daju ti najmanji moguci brevet koji mogu I onda ti lipo krenes na more.
    Nakon odredjene navigacije izadjes na novi ispit, platis harac I dobijes malo veci brevet.
    A onda visa ili faks pa opet na more po staz, i ponovo novi ispit novi harac pa dodjes do prvoga. I da se jos jednom ponovim.
    Jos jedan ispit jos jedan harac i napokon imas papire za kapetana oli ti ga kapa.
    Sistem je nekako isti!!! Samo je u onim prijasnjim vremenima bilo manje haraca.
    A pripremu tvoga napredovanja su vrsili ljudi koji su radili isti posal ka i ti.
    I danas ti isti ljudi vrse tvoju pripremu, samo nisu u mogucnosti da te ovancaju, jer nemas papire.

Papire ti izdaju ljudi koji su davno bacilli sidro.
    Nemogu reci da oni neznaju svoj posal, da nisu u toku noviteta u pomorstvu da neprate novitete u svojoj struci.
    Moje iskreno misljenje je; da nemogu biti u toku kao i oni koji svaki dan zive sa svim tim novitetima i promjenama u pomorstvu.
    Da ipak onaj tko te priprema za ovancamenat zna vise o tome koliko ti znas I koliko si spreman za sljedeci korak nego onaj koji sjedi u kapetaniji ili skoli.
    Nitko od nas nije lud da ovanca nekoga ko nije spreman za napredovanje.
    Svi mi volimo svoj zivot, I nerado bi ga povjerili onima u koje nemamo povjerenja.
    Otisa san daleko od onoga o cemu sam tija napisat par rici.
    To bi ostavija za neki drugi put

Svima vam mirno more zelim.

C/O
    Datum registracije
    Oct 2008
    Firma
    Exmar

Početno

Gonzo odlican post...

Ja osobno u potpunosti pripadam novim vremenima, al mi je ovaj posal familijarni i znan vrlo dobro kako je to bilo "prije"... Baš zato sam i aktivan, jer vidim da ljudi koji su navigali "prije" i danas nam vode pomorstvo, još uvik misle da je to sve tako kako je i bilo... A nije... Brodovi se minjaju ka i ljudi, nova su vrimena i triba in se prilagodit... To je barem moje mišljenje...

Captain gonzo avatar
    Datum registracije
    Jan 2009
    Firma
    YACHTING

Početno

I ja djelim tvoje misljenje.

Sve napreduje i mjenja se tolikom brzinom da ni mi sami to vise ne mozemo popratit.
    I mislim da je novoj generaciji buducih pomoraca dosta otezano novim odredbama u pomorstvu.
    Ali jos uvjek mislim da ima stvari iz onih vremena koje su vrijedne toga da budu prisutne i danas u pomorstvu.

Nasa drzava kopira zakone od drugih drzava ali nikada u potpunosti.
    Uvjek nam otezaju situaciju i pokusavaju izvuci sto vecu korist iz svake promjene u svjetskom pomorstvu. I umjesto pomoci od njih mi samo imamo stetu.
    Kada je drugim nacijama potreban samo odslusan trodnevni kurs za neki novi brevet.
    U nas ti je najmanje 10 dana kursa i onda ispit na kapetaniji.
    Takvih je primjera u nedogled.

Mirno ti more bilo

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Pravila pisanja poruke

• Ne možeš otvoriti novu temu
  • Ne možeš ostaviti odgovor
  • Ne možeš stavljati dodatke
  • Ne možeš uređivati svoje postove
  •