Prvotno napisano od
gavran mile selimir prof.
evo ajde nekoliko riječi da vidi?? kako to otprilike izgleda...
Najprije da bi te bilo tko ukrcao na brod mora?? imati: Putovnicu, pomorsku knji?žicu i ne??to ??to mi zovemo b2. Putovnica prije polaska na brod mora imati us c1/d visu koja se vadi u us ambasadi npr. Zg - stoji preko 100 dolara a neke kompanije to refundiraju. U pomorskoj knji?žici mora?? imati liječnički pregled za pomorca, vadi se u ambulantama medicina rada, ovla??tenim od ministarstva. Kada se prvi put vadi nije uopće jeftin, premda je sada jednostavnije nego u komunizmu, jer se taj liječnički nekada vadio i do 10 dana. U pomorskoj knji?žici mora?? imati i naljepnicu o polo?ženom b2. To je kao temeljna sigurnost na brodu (basic training). Tečaj za ovo traje nekoliko dana i onda se pola?že ispit a tzv. Brevet ili svjedod?žbu izdaje nadle?žna lučka kapetanija. Najbli?že ti je rijeka, medjutim ne znam tko obavlja gore ove tečajeve za to. U st je npr. Agencija diverso impex. Ovoga se ne treba?? pla??iti. Ako ni??ta ne zna?? o brodu biti će i ti korisno čuti ne??to novo. Inače za nas starije pomorce taj b2 i slične gluposti su bile papi-lova usmjerena samo na to a prosječni pomorac nije imao novo ??to čuti kroz to.
Kada posjeduje?? sve ovo ??to sam spomenuo onda tra?ži?? posao. Osim broda mo?že?? poku??ati i na offshore, tj. Platforme, razne radionice za odr?žavanje u pomorstvu i sl. Ima tih agencija puno, spominjemo ih ovdje dosta, mo?že?? ih sam pronaći na internetu pa aplicirati via online itd. Znači koristiti sve načine i nikada ne zna?? koji će ti način prvi donijeti posao. Ako ima?? nekoga tko je već u ovoj grani gospodarstva a da ima poznanstva i veze - do not hesitate to contact him! Takav ti mo?že pomoći puno jer kada se pokrene lanac veza i vezica onda na kraju igra ulogu neka karika koja je "jaka" premda ona početna karika koju si prvu kontaktirao mo?že biti puno slabija.
Kada si već na brodu, ne očekuj ni??ta u smislu "doći tamo, pa natrpati vreću novca i natrag doma". Na brodu se radi 24 sata na dan, ti kao električar mora?? znati puno i od tebe će se očekivati puno toga. Znači na brodu ima??:
-generiranje električne energije (generators)
-distribuciju električne energije (main switchboard, emergency switchboard)
-pretvorbu električne energije (razni potro??ači s pripadnim starterima)
sve ovo gore predstavlja najjednostavniji električni strujni krug, medjutim sve to je u stvarnosti pro?žeto automatizacijom, regulacijom, upravljanjem, alarmnom za??titom i sl. Sve ovisi o vrsti broda ili objekta. Evo malo primjer sistema koje će?? pronaći na svakom brodu (ali ne pla??i se jer je sve to napravljeno za ljude da to odr?žavaju u funkciji)...
- pomočni motori koji vrte generatore imaju svoju automatiku i za??tite, bez ovog brod je mrtav (black out).
- glavni porivni stroj, u većini slučajeva je neki diesel motor koji takodjer ima svoju automatiku i sisteme za pračenje re?žima rada ovog glavnog motora.
- dalje, postoji kormilo i pripadni uredjaji vezani s tim. Kormilom se upravlja kretanje broda. Pripadni uredjaji su hidrauličke pumpe koje se pokreču elektromotorima, zatim autopilot, d?žairo itd.
Evo ne da mi se vi??e tipkati... To ??to ima na brodu ovisi o vrsti broda. Ovi iz vlade rh vjerovatno misle - "gle ovi navigaju i jo?? im plačaju" - medjutim da bi postigao osjećaj da ne??to vrijedi?? na brodu u bilo kom zvanju, treba ti minimum 5 godina. Mo?žda bi ti najbolje bilo poku??ati negdje na putničkim brodovima jer tamo ima vi??e električara i odgovornost i posao su podijeljeni...
U svakom slučaju ne treba?? se pla??iti ako ti nije strano raditi... Ah, da skoro zaboravih reći - biće ti lak??e utoliko ukoliko ponese?? kvalitetniju "??kolu" sa sobom i naravno očekuje se znanje jezik, barem engleskog...
Eto, ako podje??... Â?buena suerte!
!